Thursday, November 11, 2010

Αγ. Παντελεήμονας Οσία Ξένη : Περιπέτειες ανυπακοής

                                                       

Τα αποτελέσματα με την Χρυσή Αυγή προφανώς έδωσαν ένα αναπάντεχο χρώμα στα αποτελέσματα. Σε όλα τα εκλογικά κέντρα μιας ευρύτερης περιοχής , το μαχητικό και δηλωμένο αντιφιλελεύθερο κομμάτι της άκρας δεξιάς, σημείωσε πρωτοφανή ποσοστά.

Στον αντίποδα σε ένα από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας ,με μια παράδοση στην Αριστερά πάνω από 60 χρόνια, το ΚΚΕ σε μια τρομερή άσκηση πολιτικής δεξιοτεχνίας αποσύρθηκε από το αξίωμα εθελοντικά, χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς .Στο δήμο Νικαίας εδώ και μια τετραετία παίχτηκε μια τρομερή παρτίδα πόκερ, την οποία κέρδισε το ΚΚΕ, παραδίνοντας τον δήμο (τον μεγαλύτερο που είχε μια δεκαετία) και μαθήματα πολιτικής ευστροφίας τα οποία κάποτε θα διδάσκονται σε σεμινάριο.

Ο Άγιος Παντελεήμονας και η Οσία Ξένη αποτελούν συμβολικά το ριζικά νέο που προέκυψε στις δημοτικές εκλογές, και με τον γνωστό ειρωνικό τρόπο της ζωής οι δύο «καινοτομίες» συνδέονται με μια κοινή ιδιότητα. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ανάδυση της περιπλοκής που εμπεριέχει για την αριστερά η προσέγγιση της «αστικής νομιμότητας». Και στις δύο περιπτώσεις προβάλλουν δεδομένα για τα οποία φοβάμαι δεν έχουμε πολλές επεξεργασίες.

Ας δούμε τα γεγονότα.

Αν δούμε το ιντερνετικό ρεπορτάζ του Newsit , που πήρε συνεντεύξεις από ψηφοφόρους της ΧΑ, προκύπτει ότι η επιτυχία της οφείλεται στο γεγονός ότι πήρε το ποσοστό όχι γιατί δήλωσε πατριωτική, αλλά γιατί τελικά μέσω τραμπουκισμών διώχνει συστηματικά μετανάστες από την περιοχή. Η ΧΑ ως μαχητική πολιτική οργάνωση αμφισβήτησε κατ’ αρχάς την νομιμότητα και κατόπιν στοιχειώδεις κανόνες ανθρώπινης ανοχής ,και «καθάρισε» την περιοχή ξυλοφορτώνοντας τους μετανάστες. Οι ψηφοφόροι της επιβράβευσαν μια δράση και όχι μια ρητορεία.

Η ΧΑ κέρδισε γιατί έδρασε, και έδρασε παράνομα .

Ωστόσο η πολιτική νομιμοποίηση της παρανομίας της δεν είναι τόσο απλή. Ο Χρυσαυγίτης είναι πολιτικά στρατευμένος σε μια ριζική υπόθεση αμφισβήτησης των νόμων. Το περιεχόμενο της πολιτικής του είναι εθνοφυλετικό αλλά η μορφή ,η έκφραση της είναι ριζοσπαστική αμφισβητητική. Έχουμε μια απόρριψη του νόμου, η οποία όμως έχει χαρακτηριστικά «πίστης» «στράτευσης» και επιβεβαίωσης εκτός των ορίων. Η ΧΑ παρανομεί δικαιωμένη στο δικό της ιδεολογικό πλαίσιο, στο δικό της «τέλος της ιστορίας» .

Με βάση την ταξινόμηση την οποία ο Badiou τεκμηριώνει στο “Logic of Worlds” η ΧΑ δεν είναι αντιδραστική ,αλλά σκοταδιστική . Η διαφορά έχει την εξής έννοια

Αντιδραστικό είναι το υποκείμενο που αντιδρά άμεσα σε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που γίνεται στο όνομα της ισότητας. πχ Στην Γαλλική επανάσταση οι αντιδραστική «αντιδρούν» στο νέο καθεστώς που τεκμηριώνεται με βάση την ισότητα δικαιωμάτων.

Σκοταδιστικό είναι το υποκείμενο που αντιδρά σε πολιτικές πρωτοβουλίες ισότητας , έχοντας όμως ενσωματώσει επιλεκτικά προτάγματα και τεχνικές που έχουν ήδη εγγραφεί στην ιστορική διαδρομή. πχ ο Ναζισμός αναφέρεται σε ένα κόμμα σε μια επανάσταση σε μερικά προτάγματα ισότητας «υποκλέπτοντας» και ενσωματώνοντας στοιχεία της Λενινιστικής παράδοσης.

Ο αντιδραστικός είναι πρωτόγονος αρνητής του νέου, ο σκοταδιστής έχει ενσωματώσει στοιχεία της πρώτης σύγκρουσης στο ρεπερτόριο του.

Η ΧΑ λοιπόν είναι σκοταδιστική καθώς ο εθνοφυλετισμός της «φορμάρεται» σε ένα κοστούμι πολιτειακής και νομικής αμφισβήτησης που διακινείται από πολλές πλευρές της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στο τυπικό ,εξωτερικό, φορμαλιστικό επίπεδο έχουμε ένα φαινόμενο του οποίου η συμβολική διάσταση ευρίσκεται στην κεντρική θέση που καταλαμβάνει στον δημόσιο λόγο ο C.Schmitt . Το έργο του ,κριτικό προς τον πολιτικό φιλελευθερισμό ,είναι αντικείμενο μελέτης από την αριστερά, παρότι ο ίδιος έχει ένα βιογραφικό και ιδεολογικό στίγμα το οποίο των κατατάσσει στην άκρα δεξιά πτέρυγα των κατηγορουμένων της δίκης της Νυρεμβέργης.

Η ΧΑ πήρε ψήφους όχι γιατί λέει Λιακοπουλικές ανοησίες, αλλά γιατί ανυπάκουε . Ανυπάκουε σε τυπικούς και ηθικούς νόμους και «καθάρισε» τις πλατείες.

Ωστόσο ενώ στην Κυψέλη κάποιοι είναι ανυπάκουοι , στην Κοκκινιά το κόμμα της ανυπακοής , ασκείται σε ασκήσεις ακριβείας και ευελιξίας.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα της Β.Πειραιά, ο Μπενετάτος αναλαμβάνει τον Δήμο Νικαίας μετά από μια Πασοκική λαίλαπα η οποία συγκρίνεται μόνο με την Ολυμπιακή επί Λιάνη. Παραλαμβάνει μια κατάσταση με χρέη, συμβασιούχους, μέτριες υπηρεσίες καθαριότητας και πολλά προβλήματα. Αντί όμως να «ανοιχτεί» σε πρωτοβουλίες, αρκείται σε μια παθητική διαχείριση , η οποία με τον χρόνο παρουσιάζει τραγελαφικά χαρακτηριστικά. Πχ υπό το πρόσχημα ότι η ανακύκλωση είναι ιδιωτική εταιρεία ,αρνείται (!!) να βάλει μπλε κάδους με αποτέλεσμα τα προβλήματα καθαριότητας να μεγαλώσουν. Ταυτόχρονα η διαχείριση του γίνεται με το «γράμμα» του νόμου. Η εποχή Λογοθέτη με τις μπουλντόζες να ρίχνουν χωρίς έγκριση μάντρες είχε μείνει ανάμνηση.

Περίπου εδώ και δυο τρία χρόνια, ήταν φανερό: το ΚΚΕ δεν ήξερε τι να κάνει με τον Δήμο, και είχε μετανοήσει. Οργάνωσε λοιπόν μια έξοδο με ακρίβεια καλλιτεχνικού πατινάζ , την οποίαν μάλλον λίγοι κατάλαβαν, και ευθέως εννοώ ούτε τα φιλότιμα μέλη του. Σε άλλες εκλογές στην Νίκαια κατέφταναν πλήθη της Πανσπουδαστικής, οργανώσεις εργαζομένων, ναυτεργάτες, άλλες συνοικίες κλπ για να διασώσουν τον «κόκκινο» δήμο το 2010 ο Μπενετάτος έκανε εκστρατεία επιπέδου εσωτερικών εκλογών στην Λέσχη Φανατικών του Μουσακά ή στον ΟΦΜΤ (Όμιλος Φίλων Μογγολικής Τζαζ) . Καλά για το θεαθήναι εμφανίστηκε και η Αλέκα.

Η «ανυπακοή» έγινε διακριτική απόσυρση.

Είναι προφανές, πως το ΚΚΕ έχει μια μοναδική ικανότητα , να φοβερίζει τους αδαείς με διάφορες Heavy Metal θεωρίες περί Στάλιν ,Μπαρόκ υπερβολές περί ανυπακοής ,και επιλεγμένες δράσεις όπου ελέγχει σωματεία. Έχουμε επανειλημμένα γράψει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα Σταλινισμού , και η σχετική κουβέντα είναι περί όνου σκιάς. Ο αριστερός αντισταλινισμός είναι το ουσιαστικό πρόβλημα αλλά ας μην επεκταθούμε σήμερα. Η επαναστατική «ανυπακοή» του KKE είναι σαν τα φτερά και το μακιγιάζ των Kiss (φωτο)  σε συναυλία των 80’s. Οι αδαείς τα προσέχουν περισσότερο από την πολύ καλή μουσική τους. Το ΚΚΕ διακρίνεται από μια σωφροσύνη, μια εγκράτεια της οποίας τις ρίζες μπορούμε να ανιχνεύσουμε στα οδυνηρά αποτελέσματα του εμφύλιου. Η βαθύτερη λογική τουΚΚΕ είναι να εκφράσει την λαϊκή δυσφορία, χωρίς ρωγμές στο βιοτικό επίπεδο. Και στην Κοκκινιά λοιπόν κατάλαβαν ότι αν παρέμεναν δεν μπορούσαν να προσφέρουν τίποτα. Ως gentlemen παρέδωσαν τον μεγαλύτερο δήμο που είχαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, γιατί η παραμονή τους εγκυμονούσε κινδύνους για όλους, και κυρίως για τους δημότες.

Ας ξαναπιάσουμε το νήμα με την Χρυσή Αυγή .

Το Μπαροκ παιχνίδι με την ρητορική της ανυπακοής όμως θέλει και θεατές εξασκημένους είτε στην ‘Όπερα είτε στο Heavy Metal. Θέλει κάποιον που να μπορεί να διακρίνει ότι πίσω από αυτήν την υπερβολική απλοϊκή φόρμα , κρύβεται κάτι πιο σύνθετο. Τι γίνεται όταν η ανυπακοή σπέρνεται σε ένα ακροατήριο που τα παίρνει τοις μετρητοίς; Σε μια κοινωνία της ανομίας ,των αυθαιρέτων και του τσαμπουκά;

Η ανυπακοή μετατρέπεται από ψευδοαπειλή ,όπως κατά βάθος θέλει το ΚΚΕ, σε πρακτική. Είναι άλλο να πετάμε και καμιά φοβέρα που και που, και άλλο να την υλοποιούμε.

Με την Χρυσή Αυγή δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα.


‘Όχι γιατί απέκτησε εκπροσώπηση ,αλλά γιατί θέρισε εύκολα σε ένα χωράφι που πολλοί με ελαφριά καρδιά έσπειραν και λίπαναν με ευκολίες για την ανυπακοή, την «αστική νομιμότητα» κλπ. Είναι καλός ο C.Schmitt και η από αριστερά οικειοποίηση του όταν τον συζητάμε για να περάσει η ώρα ή να κάνουμε και κανένα paper ,αλλά όταν ο Μιχαλολιάκος παίρνει 5 % τότε καλό είναι να ξανασκεφτούμε τα ζητήματα της «τυπικής» δημοκρατίας.

Συνδέσεις

Ρεπορταζ Newsit : Γιατί ψηφισα Χρυσή Αυγή
Βίος και Πολιτεία :Carl_Schmitt
LLS : Για τον Σταλιν 1
LLS: Για τον Σταλιν 2

45 comments:

grsail said...

Σε διαβάζω όσο μπορώ συχνότερα και με πολύ προσοχή πάντα. Όμως αυτή η θεωρία περί απόσυρσης και gentlemen μου φάνηκε το λιγότερο surreal. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσεις συνεκτιμώντας και ότι στην πραγματικότητα το ΚΚΕ υπέστη βαριά ήττα αφού έχασε όλους τους δήμους που κατείχε; Με βάζεις σε μεγάλο πειρασμό να αναφέρω την παροιμία με την αλεπού και το κρεμαστάρι αλλά όχι. Δεν θα την πω.

Left Liberal Synthesis said...

GRsail
Ομοίως είσαι στις προτιμήσεις μου.
Επαναλαμβάνω, εδω και καιρό ήταν φανερό ότι το ΚΚΕ έκανε λάθος να αναλάβει τόσο μεγάλο Δήμο, γιατι έμπλεκε στην εξης αντίφαση.Έπρεπε να κάνει πραγματική ανυπακοή και αυτό είναι μονο για σύνθημα.
Φαντάσου είναι ο μοναδικός Δήμος σε όλη την Ελλάδα που είχαν, και δεν έκαναν παρα μια προεκλογική καμπάνα ρουτίνας.Σε άλλες εποχες η Παπαρήγα ήταν κάθε μερα, και η ΚΝΕ όργωνε την Νικαια
Το ΚΚΕ δεν έχει καμία ενδιάμεση θεωρία ευθύνης. Δεν θέλει και δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες.
Ισως ορισμένες εκφρασεις να είναι υπερβολικές, αλλά ο κόσμος το έχει τουμπανο.
Δεν θέλανε να μπλεξουν με περιπλοκές Καλικρατη, η ισχυρή αντιπολιτευση είναι βολικώτερη και έπαιξαν πάσο.
Φαίνεται εξωφρενικό αλλά είναι αλήθεια. Δες τα εντυπα τους το θέμα είναι στα αζήτητα.

grsail said...

Δεν τους ‘συμπαθώ’, όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει από αυτούς. Σε δεύτερη σκέψη λοιπόν, αυτό που είπες ίσως να στέκει.
Με μια έννοια η θεωρία μου ότι λειτουργούν συνειδητά ως κυματοθραύστης που πάνω του συντρίβεται το προοδευτικό κίνημα επαληθεύεται. Δεν αναλαμβάνουν ευθύνες. Ο στόχος είναι απλώς η ανώδυνη διαιώνιση στο 6 – 8 % και η αμφισβήτηση και καταστροφή κάθε διαφορετικής ή εναλλακτικής προοδευτικής φωνής. Σκοτεινό. Πολύ σκοτεινό.

Left Liberal Synthesis said...

GRsail
Προσπαθω να δω το ΚΚΕ ψυχραιμα.Δεν είναι τελικά τόσο "πρωτόγοννοι" όσοι κάποτε φαίνεται.
Ακόμη παίζουν με μαεστρία την οξύτητα και την ηπιότητα.
Είναι πολλοί οξείς εκεί που διακυβεύεται το κομματικό τους μέλλον και άλλοτε ήπιοι σαν μαρμελάδα. Δεν είναι τυχαία το πιο μεγαλο ΚΚ στην Ευρώπη 20 χρόνια.Στα ζητηματα τακτικής είναι απαικτοι.
Στην συγκεκριμμένη περίπτωση δεν ήθελαν να κερδίσουν και το κατάφεραν με ένα τρόπο σχεδόν μαγικό.Ουτε γατα ουτε ζημιά.

Anonymous said...

Καλημερα.
Για το ΚΚΕ δεν θα πω τίποτα, γιατί θα μπορουσαμε να μιλαμε για ωρες χωρις να καταληξουμε καπου. Μονο πως, εμενα τουλαχιστο, δεν με εχει πεισει πως θελει ποτε να αναλαβει την εξουσια - και αν η εντυπωση αυτη ειναι σωστη τοτε δεν εχει κανενα νοημα να του χαριζω την ψηφο μου.

Για την ΧΑ παλι εχω πραγματικα μπερδευετει. Απο την μια καταλαβαινω την ψηφο απελπισιας απο ανθρωπους που βλεπουν εδω και χρονια την γειτονια τους να γινεται κολαση - καταλαβαίνω το μισος απεναντι στους αλλους πολιτικους που δεν κανανε τιποτα. Απο την αλλη ομως απορω με την μικροψυχια, δειλια και μυωπια τους. Ειναι τοσο δυσκολο να δει κανεις πως ψηφος σε ναζι, σωματεμπορους, μαχαιροβγαλτες και κοινους δολοφονους ειναι οτι χειροτερο για το μελλον της περιοχης και της χωρας; Τοσο μιζερα και εγωιστικα ανθρωπακια ζουν εκει περα πια; Τοσο δειλα, που στην τελικη αν θελανε να ξυλοφορτωσουνε μεταναστες, δεν ειχανε τα κουραγια να αυτοοργανωθουν και να το κανουνε παρα δωσανε την δουλεια εργολαβια σε ναζι;

Τελικα - οχι δεν νομιζω οτι δικαιολογω μια τετοια ψηφο. Και πιστευω πως και οι ιδιοι θα το μετανιωσουν πικρα αργοτερα. Οταν ανοιγεις την πορτα στο χειροτερο τοτε το χειροτερο θα 'ρθει.

Οσο αφορα την νομιμοτητα και την αμφισβητηση της - δεν νομιζω οτι το εχεις πιασει σωστα. Ποτε η ΧΑ εκτεθηκε νομικα; Για να γινει αυτο πρεπει καταρχην να συγκρουστει κανεις με την εκτελεστική εξουσια, δηλαδη την αστυνομία. Ομως αποδεδειγμενα η αστυνομια "κανει πλατες" στην ΧΑ και πολλες φορες τα δυο αυτα πραγματα ειναι συγκοινωνουντα δοχεια.

Η εδρα της ΧΑ μαζι με τις εδρες του ακροδεξιου ΛΑΟΣ, του Κακλαμανη, του Ψωμιαδη κλπ ειναι για μενα ενδειξη οτι η Ελλαδα εχει μπει στην τελικη φαση ενος καρκινου αντιστοιχου της επταετιας. Και μονο ντροπη μπορω να νιωσω για το καταντημα μας, γιατι η απαθεια, η αποχη, η βλακεια και η μιζερια των περισσοτερων μας φταιει γι'αυτο.

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Επίτρεψε μου να μην βλεπω την ΧΑ μονο ως παρακρατική , παρααστυνομική οργάνωση . Είναι και τετοια, αλλά έχει και ένα αυθεντικό ιδεολογικό λόγο.Και εντός της ιδεολογίας της υπάρχει και η αμφισβήτηση της νομιμότητας.Πάνω σε αυτό το κλίμα έκτισε την τραμπούκικη δράση της.Το 5 % δεν γίνεται με παρακρατική δράση, αντιπροσωπεύει κάτι βαθύτερο.Ακόμα δεν είναι απλός μιμητικός χουντισμός.Εγω ανυσηχώ ακριβώς γιατί είναι νέα φαινόμενα που ενσωματώνουν πολλές κουλτούρες από διάφορες πηγές.
πχ το αναρχοφασιστικό ρεύμα θεριεύει.
Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν είμαι σίγουρος για το πως τοποθετουνται τα πραγματα.Υπάρχει αμηχανία.
Για τα περι ΚΚΕ γενικώς συμφωνούμε.Πολιτική χωρίς μεσοπρόθεσμη ανάληψη ευθύνης έστω σε περιφεριακές θέσεις είναι μπλοφα.

Νοσφεράτος said...

λιγο αλλα οχι πολύ ασχετο :

Γκιουλεκιαδα: επεισοδιο 1ο : Η ΚΟΓΧΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΕΝΕΚΕΝ

http://enekenperiodiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_11.html

Left Liberal Synthesis said...

Nosfy
Πω δεν ξέραμε αυτή την πλευρά του Γκιουλέκα....
Καλά ξεμπερδέματα την Κυριακή λοιπον

Δημήτρης said...

Ενα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι η ΧΑ υλοποιεί μια λύση, δεν υπόσχεται μόνο.
Μπορεί για εμας να είναι ενας απεχθής τρόπος επίλυσης, αλλά το γεγονός παραμένει και αυτό επιδοκιμάζεται από το 5%.
Η Αίσθησή μου είναι ότι η πλειοψηφία αυτού του 5% θέλει απλά λύσεις, δεν συμφωνεί μεν με τον τρόπο, αλλά αυτό είναι για αυτούς δευτερεύον. Αυτό είναι μεν ανησυχητικό αλλά τουλάχιστον εμπεριέχει και ελπίδα αντιστροφής.

Όσο για το ΚΚΕ στόχος είναι η διατήρηση μια κατάστασης. Η διατύπωση ανέφικτων αιτημάτων και αυθαίρετων συμπερασμάτων εν γνώσει τους, οδηγεί στο σημείο να μην είναι σε θέση να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη.

Leo Kastanas said...

Καλησπέρα Γιάννη. Πολύ καλή και πάλι η προσσέγγιση, δεν ήξερα την υπόθεση, την έμαθα από σένα και ήρθε και κούμπωσε με την άποψή μου για το ΚΚΕ που δεν διαφέρει από τη δική σου. Εγώ τους βλέπω περισσότερο ως μια κόμμα-εταιρία, που πουλάει προιόν και φυσικά μπορεί και να αποσύρετε από αγορές που δεν τη συμφέρουνή να κλείσει υποκαταστήματα. Γιατί το ΚΚΕ να διαχειριστεί ένα δήμο ώστε να κερδίσουν οι πολίτες και ταυτόχρονα να χάσει το ίδιο; Να πρέπει να δράσει, να συγκρουστεί πρακτικά με την εξουσία, να κάνει και πράγματα που χαλάνε το image του και επιφέρουν πτώση της αγοραστικής δύναμης του brand name. Με την αύξηση των ποσοστών τους βλέπουν πως η μόνιμη αντιπολίτευση πουλάει. ΤΟ ΚΚΕ πέρα της τυποεκδοτικής έχει μετοχές σε άλλες επιχειρήσεις και τρέφει ένα ολόκληρο μηχανισμό. Παράγει κέρδη και όχι ζημίες, τη στιγμή που τα άλλα κόμματα καταρρέουν οικονομικά. Συνεπώς η συγκεκριμένη πολιτική είναι το προιόν του. Σε μια εποχή που και τα δημοτικά κάνουν καταλήψεις, πουλάς απέξω ανυπακοή. Αύριο μπορεί να πουλήσει και συναίνεση, αν η μόδα αλλάξει.

Leo Kastanas said...

Το κόμμα της Αλέκας δεν έχει σχέση με το κόμμα του Φλωράκη. Η σκλήρυνση και ο αρνητισμός, η μοναχικότητα και η επανασταλινοποίηση είναι στοιχεία που μαρτυρούν στροφή προς τον σοσιαλφασισμό. Σε μια τελευταία πορεία έκαναν κανονική παρέλαση στο Σύνταγμα.
Στο θέμα των μεταναστών προσέξτε ότι έχουν διακριτική στάση. Δεν θέλουν να χαλάσουν το πατριωτικό τους image. Καμία πρωτοβουλία και η γνωστή ρετσέτα ότι όλα θα λυθούν σε μια άλλη κοινωνία. Δεν ξέρω τι γίνεται στις οργανώσεις μεταναστών που διαθέτουν. Στην ουσία το ΚΚΕ καλλιεργεί το φόβο όσο και η ΧΑ ή η ΤV.Το φόβο της καπιταλιστικής λαίλαπας αλλά το φόβο. Και καθώς οι φοβισμένοι τρέχουν δίπλα του να προστατευτούν, αυτό με τη δράση του τους αφήνει αβοήθητους και ο φόβος μεγαλώνει. Όλο αυτό το ντύνει με τη μεταθάνατον σοσιαλιστική ζωή και έτσι η απάτη δεν φαίνεται. Δεν απευθύνεται και στους πιο γάτους βέβαια/

Anonymous said...

Το 5% αποτελεί ψήφο διαμαρτυρίας και όχι ευγνωμοσύνης. Δε μένω στο Α Παντελεήμονα, αλλά αυτή την εντύπωση έχω.

Οι Έλληνες που ζουν σε υποβαθμισμένες γειτονιές βρίσκονται σε μία διαδικασία "αναρχοποίησης". Αρχίζουν να βλέπουν το κράτος όχι σαν πηγή λύσεων αλλά σαν εχθρό, σαν συνεργό των εγκληματιών που τους επιτίθονται.

Βέβαια ο μεγάλος ηλικιακός μέσος όρος και ο μικρός τους αριθμός δεν τους κάνει επικίνδυνους για την κρατική εξουσία. Ούτε ενδιαφέροντες. Χαρακτηριστικό ότι ο Άδωνις κατέβηκε με σημαία το παρεμπόριο (ψήφοι εμπόρων μη-κατοίκων) και όχι το πολύ οξύτερο πρόβλημα της εγκληματικότητας.

Η ΧΑ αν ήταν προσανατολισμένη ιδεολογικά και τακτικά στην ιδέα της απόρριψης τους κράτους και της αυτοοργάνωσης των πολιτών, θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει κάποια προσωρινά προβληματάκια (φανταστείτε τα γερόντια των περιοχών να οπλοφορούν ανοιχτά για αυτοάμυνα -θα βουίξει ο τόπος αν πας να τους συλλάβεις).

Δεδομένης της κρατικιστικής της ιδεολογίας, ίσως και πιθανών δεσμών της με μυστικές υπηρεσίες, η ΧΑ δεν αποτελεί κίνδυνο για την κρατική εξουσία.

Αντίθετα είναι χρήσιμη ως buffer της λαϊκής αγανάκτησης. Δλδ αν δεν είχε πάει μόνη της στο Α Παντελεήμονα θα έπρεπε να την φυτέψει το κράτος για να μην φυτρώσουν άλλα πιο επικίνδυνα ζιζάνια.

Οι κάτοικοι του κέντρου θέλησαν να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας, αλλά τελικά μάλλον έστειλαν μήνυμα εφησυχασμού.

Τα επόμενα 10 χρόνια δεν προβλέπω δραματικές αλλαγές ούτε προς το χειρότερο, ούτε προς το καλύτερο στα γκέτο των Αθηνών. Τα πανηγύρια θα ξεκινήσουν όταν αποκτήσουν κριτική μάζα οι μετανάστες 2ης γενιάς.

Νοσφεράτος said...

http://nosferatos.blogspot.com/2010/11/o-18.html

η Γκιουλεκιαδα επεξεργασμένη

celin said...

Για να συνοψισω τις αλληλοσυγκρουομενες κατηγοριες εναντιον του ΚΚΕ,
1)Το ΚΚΕ ειναι σταλινικο,συμφωνα με τον leo k ρεπει προς τον σοσιαλφασισμο.Δηλαδη επαναλαμβανουμε εδω τις θεωριες εξομοιωσης που ακουγονται τελευταια ακομα κ στο Ευρωπαικο κοινβουλιο,του ναζισμου με τον κομμουνισμο,

2)ΣΤο ΚΚΕ ΔΕΝ υφισταται θεμα σταλινισμου,συμφωνα με τον lls,αντιθετως πισω απο ρητοριες περι ανυπακοης κρυβεται μια νομιμοφρων ηγεσια η οποια ειναι ευθυνοφοβη,κ το μονο που θελει ειναι να κεφαλαιοποιει τη δυσαρεσκεια του κοσμου,ουσα συνεχως στην αντιπολιτευση

3) κ μια κριτικη του grsail,η οποια ειναι παραλλαγη της θεσης του lls,αλλα γινεται απο μια "αριστεροτερη" οπτικη γωνια κ κατονομαζει το ΚΚΕ ως "κυματοθραύστη που πάνω του συντρίβεται το προοδευτικό κίνημα"

Μεσα σε ολα αυτα,ο lls κατηγορει εμμεσως το ΚΚΕ και για κατι αλλο,
οτι ολη αυτη η ψευτορητορεια κατ'αυτον του ΚΚΕ για ανυπακοη στην ουσιαστικη νομιμοτητα,λιπαινει το εδαφος για τους πραγματικους μπαμπουλες που θα εμφανιστουν για να αμφισβητησουν την ουσιαστικη νομιμοτητα στη πραξη κ οχι στα λογια,οπως η ΧΑ.Επομενως,κατα καποιο τροπο,συμφωνα με τον lls,το ΚΚΕ ευθυνεται ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΧΑ.

Δηλαδη το ΚΚΕ ειναι ΚΑΙ σοσιαλφασιστικο ΚΑΙ ψευτοσοσιαλφασιστικο ΚΑΙ προλειαινει το εδαφος για τον Σοσιαλφασισμο.

Τιποτα αλλο;Μηπως ειναι το ΚΚΕ υπευθυνο και για την ανεργια/εγκληματικοτητα;Μηπως αποτελειται απο γαλαζοπρασινους απατεωνες-κοπροσκυλα που ρημαξαν τη χωρα,κλεβοντας τα παντα κ τωρα πληρωνουμε τα σπασμενα;Μηπως για την οντως υπαρκτη Ελληνικη διαφθορα ειναι υπευθυνο το ΚΚΕ που εθισε στις απατεωνιες τους πολιτες,με τα παραδειγματα των αρχιαπατεωνων πρωην Πρωθυπουργων κ των υποτακτικων τους;

Μηπως φταιει και για τη δημιουργια των γκετο;Για το οτι παραδωσαμε τα κλειδια της χωρας στους τραπεζομαφιοζους;Για τη παραχωρηση της εθνικης κυριαρχιας στους διεθνεις βρυκολακες που τα εχουν βαλει τωρα με την Ιρλανδια,τη Πορτογαλια κ επεται συνεχεια;

Μηπως το ΚΚΕ ειναι υπευθυνο κ για τη καταλυση της αστικης νομιμοτητας στη Γαλλια κ την Ιρλανδια,οπου γινεται χαμος απο τις διαδηλωσεις;

Μηπως τελικα ολη η Ευρωπη ειναι διεφθαρμενη κ η μονη λυση ειναι να παραδωσουμε την εξουσια στις τραπεζες,οι οποιες με ορθολογικη διαχειριση θα μας ξεσκισουν τις σαρκες για να συνεχισει το 1% του πλανητη να βγαζει υπερκερδη;

Να δεχτω μονο τη πιθανοτητα το ΚΚΕ να λειτουργει ως κυματοθραυστης του προοδευτικου κινηματος.
Αλλα κ παλι,αν το προοδευτικο κινημα εξαντλειται σε αοριστολογιες κ σε πορειες της πλακας με σπασιματα τραπεζων,χιλιες φορες προτιμω την πειθαρχια στις ταξεις του ΚΚΕ,την απουσια προβοκατορων-παρακρατικων στις ταξεις του.
κ την υπομονη που δειχνει γιατι βλεπει πως ο λαος δεν ειναι ακομα ετοιμος για τον σοσιαλισμο,ποσο μαλλον για τον κομμουνισμο.
Οταν οι συνθηκες ωριμασουν κ γινουμε πλειοψηφια οι αντικαπιταλιστικες φωνες,εγω πιστευω οτι το ΚΚΕ θα ειναι εκει
Θελετε για να οργανωσεις;για να καπελωσει;Το ιδιο ειναι.Αλλωστε,δεν επιζηταμε αναρχια.Αλλα συντεταγμενη ανατροπη.Κ οχι τον καθενα να σηκωνει μια παντιερα κ να λεει τα δικα του.Ετσι,προκοπη δε γινεται.

Κατι τελευταιο,προς τον leo.
Σοσιαλφασιστες ειναι οι υποτακτικοι πολιτικοι των τραπεζομαφιοζων που μας κυβερνανε.Οι αληταραδες με τα πρασινα,που ανεβαζουν το ηλεκτρικο ρευμα για τον φτωχο ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ και το κατεβαζουν για τις επιχειρησεις.
Οι ναζι,που μιλανε για απολυσεις,σα να μιλανε για το κουστουμι που θα φορεσουν το βραδυ.Που παιζουν με τις ζωες των ανθρωπων,σα να ειναι monopoly.

celin said...

LLS,ευθυνη εχει και η Αριστερα για τα ποσοστα της ΧΑ,συμφωνω.Αλλα οχι λογω της ρητορειας της περι ανυπακοης στην αστικη νομιμοτητα.
Αλλα επειδη δεν εσκυψε πανω στους ανθρωπους κ τα προβληματα που αντιμετωπιζουν στα γκετο.Σπευδοντας να τους κατηγορησει ως ρατσιστες επειδη διαμαρτυρονται για την εγκληματικοτητα των απελπισμενων.

Κοιταξε,ενα ποσοστο που κυκλοφορει αναμεσα μας,εχει τον φασισμο στο αιμα του.Αυτο δεν αντιμετωπιζεται με λογια,οσοι γεννηθηκαν φασιστες,θα παραμεινουν φασιστες,αυτοι αντιμετωπιζονται μονο με την εφαρμογη του νομου.
Αλλα αυτοι ειναι ελαχιστοι.
Οι περισσοτεροι που στρεφονται προς τη καθαροαιμη ακροδεξια,το πραττουν λογω υπαρκτης απελπισιας/απογνωσης
και λογω αμορφωσιας,
δεν καταλαβαινουν το τερας που πανε να εκθρεψουν στον κορφο τους.
Αν τους διαφωτισεις με ευασιθησια,ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ κ κατανοηση,το προβλημα θα επιλυθει.

ΥΓ LEO,αν το ΚΚΕ απευθυνεται σε χαζους οπως υπονοεις,
υποθετω οτι το ΠΑΣΟΚ κ η ΝΔ απευθυνονται σε ευφυεις;
Παραξενο παντως,εγω μια ζωη στις συναναστροφες μου,τα μετρια μυαλα κ τα απαιδευτα που δεν εχουν διαβασει ουτε ενα βιβλιο στη ζωη τους,νεοδημοκρατες ηταν κυριως
και πασοκτζηδες

grsail said...

@celin

Αγαπητή/έ,

Τα περισσότερα από τα «μήπως» που αναφέρεις είναι – δυστυχώς – αλήθεια. Σου υπενθυμίζω την ιστορική φράση του Χ. Φλωράκη(*) κατά την συνεδρίαση παραγόντων της «οικουμενικής» περί μεγάλων επενδύσεων (και δη τηλεπικοινωνιακών) : «ας τα πάρει ο Πέτρος» … υπονοώντας τον υιό του γνωστού επιχειρηματία. Δεν επεκτείνομαι δια το λακωνικόν του πράγματος.

(*) εις εκ των αρχιτεκτόνων της κατάπτυστης οικουμενικής ο οποίος εγκαινίασε την ανίερη και παγκοσμίως πρωτόγνωρη συνεργασία ενός ΚΚ με το κατ’ εξοχήν κόμμα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, συνεργασία που καλά (και πολύ στενά) κρατεί ως σήμερα.
.

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
Οντως η ΧΑ με την παρανομία , επέβαλλε λύσεις που για καποιους είναι την μορφή της ανακούφισης.
Οσο για το ΚΚΕ, είναι Master σε τακτική.

Left Liberal Synthesis said...

Leo
Παντως είναι ικανοί στο να πετύχουν τις προσδοκίες τους.Ισως το πιο ικανό κόμμα ,κρινόμενο με βαση τις δικές του προτεραιότητες.
Οσο για την Νίκαια ,εκαναν colpo grosso.

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous 5:53 AM
Μου αρέσει η έννοια του buffer ,γιατί η ΧΑ λειτουργεί ως τέτοιο, ενω αυτή ήταν η δουλειά του κράτους.Η κρατική ρύθμιση γίνεται παρακρατική πολιτική παρέμβαση.
Ωστόσο η σκέψη σου ότι είναι ψήφος "εφησυχασμού" με βρίσκει αντίθετο, αν και κατανοώ ότι αναφέρεσαι σε σχέση μιας ολικής απορρύθμισης.
Ακόμη δεν συμφωνω με την υπερβολή στον κρατικισμό ή και κυπατζίδικο ρόλο της ΧΑ. Είναι προφανώς αλλά αυτή η φύση τους, αντλεί συναίνεση από μια μαζική αποδοχή της βιας, του ρατσισμου. Η παρακρατική ΧΑ ,επιπλέει σε μια θάλασσα φασίζοντος λαικισμού.Ακόμη διαφευγει σε πολλόύς ότι η ΧΑ λειτουργεί ως κόμμα με αυθεντικά μέλη, ιδεολογικά μαθήματα, αυτοκατανόηση ως πολιτικου μαχητή ιδεολόγου.Εχει δυναμική ισομορφική με τους τυπους μιας ακρο αριστερής οργάνωσης. Είναι ψευδο οργανωση, αλλά οργανωση.
Στα ρεπορταζ του Newsit ο κάτοικος λεει: Καθάρισαν τον Παντελεήμωνα, τους καλεσαν και καθαρισαν την Αμερικής,και τώρα τους θέλουν στην Βικτώρια.Που θα σταματήσουν;
Μου αρέσει η επισήμανση σου για το ηλικιακό προφιλ των κατοίκων .Οντως αυτό εχει μεγαλη σημασία.

Left Liberal Synthesis said...

Celin
Δεν εχω καμία απαίτηση να παρακολουθεις το LLS, και για αυτό σου διαφεύγουν τα εξής
Υπάρχουν αναρτήσεις εδω που περιληπτικά
-Υπερασπίζονται τον ρόλο του Παμε ιδίως στον μικρό ιδιωτικό τομεά οπου γίνονται όργια
-Υπερσπίζονται το επίπεδο πολλών εκπομπων του 902
-Θεωρούν την συζήτηση περι Σταλιν επικίνδυνη και σε λαθος βαση
-Υπάρχουν θετικές αναφορές στον θεωρητικό του ΚΚΕ Σκαμπαρδώνη
-Υπάρχει υπεράσπιση του ΚΚΕ , για την πρωτοβουλία να έχει επιχειρήσεις .Να μην συνεχίσω θα μας πάρει σελίδες.
Ωστόσο η υπεράσπιση αυτή γίνεται μέσα από την δική οπτική και κριτήρια,που δεν ειναι αυτά ενός οπαδού του ΚΚΕ.Δεν μπορει τελικά όλοι να φορμάρουμε την σκέψη μας σε απλοικά διλήμματα ΝΑΙ ΟΧΙ.Αν έχεις όρεξη σου στελνω τις σχετικές αναρτήσεις
Τωρα στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να αντιμετώπισουμε το ξεροκέφαλο γεγονός που δεν χωράει επίσης σε απλοικούς φορμαλισμούς.
ΤΟ ΚΚΕ καταβάλει επίμονες και πετυχημένες προσπαθειες , να παραδώσει τον μεγαλύτερο Δημο που έχει. Η αναλυση του γεγονότος δεν μπορεί να γίνει παρα μόνο αν έχουμε διάθεση να σκεφτύμε λιπο πιο περιστροφικά. Η κριτική μου είναι Κριτική (με Κ ), και προσπαθεί στο μετρο του δυνατού. Αυτό δεν είναι ούτε απόρριψη ουτε έπαινος .Γι αυτά υπάρχουν χιλιάδες παρόμοιες φωνές.
Και τελος δεν υπάρχει ουτε μια φορά η έννοια της απόδοσης ευθύνης. Υπάρχει μόνο προσπάθεια περιγραφής, μάλιστα με τους επαινους υπερ του ΚΚΕ.

Left Liberal Synthesis said...

Celin
Για την ΧΑ δεν αποδίδω ευθύνη σε καμία αριστερά. Σημειώνω πως δεν υπάρχουν επεξεργασίες. Δεν είναι ηθική μομφή, είναι διαπιστωση ισότιμη με όλες τις αναλύσεις φορέων της αριστεράς για το φαινόμενο,που σοκάρισε όλους.
Φοβάμαι ότι δεν έκανα καθαρό ότι εδω αναφύεται μια αντίφαση.
Η ΧΑ κερδίζει γιατί παρανομεί, οθώντας την αριστερά να υπερασπιστεί μια νομιμότητα που και αυτή αμφισβητεί.
Δεν έχουμε μια υδραυλική σχεση συν πλην, αλλά μια πιο περίπλοκη τριγωνική σχέση.
Η ΧΑ ασκεί παρακρατική δράση, και η αριστερά το μονο που μπορεί να κάνει είναι να πιέσει για μια κρατική δράση. Αυτό το παράδοξο είναι υπαρκτο και οδυνηρό με καποιον τρόπο.
Εκτός αν πιστεύεις ότι μπορεί η κοινωνική αριστερά να φιαξει μονη τους χωρους ανθρωπινης κατοίκησης των μεταναστών.
Υπάρχει ένα περιπλοκο προβλήμα για το οποίο δεν εχω δει πολλές σκεψεια παρα μόνο αφορισμούς.Χιαρετω

Νοσφεράτος said...

δεν ειδα ολο το διαλογο αλλά μόνο την αναφορά στον ..σοσιαλφασισμο :μια μικρή παρατηρηση :
ο ..ορος αυτός Ιστορικά ξεκινησε ως κατηγορια των σταλινικων κομμουνιστων της Γερμανιας της Βαιμμαρης προς τους σοσιαλδημοκρατες στην εποχή της ανοδου του Χιτλερ ..αφορουσε στην στειρα σταση των σταλινικών ως προς την αναγκαιοτητα αντιφασιστικου μετωπου ...

διαβαζοντας τον
εδω
πολύ περισσοτερο μου ερχονται συνειρμοι- τηρουμενων βεβαια των αναλογιων - που δειχνουν την απιστευτα αδιανοητη σταση του ΚΚΕ ως προς τους Δημους .της ΑΣθηνας και Θεσσαλονικης και των Ψωμιαδη (τι ΠΑΠΑΓΟς ΤΙ πΛΑΣΤΗΡΑς )προκειμένου να χτυπησουν τον ....προδοτη ΓΑΠ'' - και εν τελει πριμοδοτουν δια της εξισωσης τους ΨωμιαδοΚακλαμανο Γκιουλέκες -βελοπουλους κλπ παρά το αντιστροφο )..


Ειναι οι σταλινικοι που καθιερωσαν ιστορικά τον ορο σοσιαλφασιστες για να αποφυγουν το καθηκον του αντιφασιστικου μετωπου

Anonymous said...

"Στα ρεπορταζ του Newsit ο κάτοικος λεει: Καθάρισαν τον Παντελεήμωνα, τους καλεσαν και καθαρισαν την Αμερικής,και τώρα τους θέλουν στην Βικτώρια."

Αν αυτή η άποψη είναι αντιπροσωπευτική των κατοίκων της περιοχής, τότε η ΧΑ έχει μεγαλύτερη δυναμική απ' ότι υπολόγιζα. Στο Μεταξουργείο ανάλογη δράση έχουν οι Κινέζοι.

Left Liberal Synthesis said...

Nosfy
Ευπροσδεκτη ιστορική παρατήρηση.

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous 1:14
Σωστα παραθέτεις το ΑΝ γιατί τελικα κάνουμε υποθέσεις
Αν αυτό το Αν ισχύει τα πραγματα είναι δύσκολα.Οσο για το Μεταξουργειο ,και τους Κινέζους το ακούω πρωτη φορά και μου φαίνεται εξίσου τρομακτικό, αν και ακόμη πιο ενδιαφέρον.
Αντί της ταγματαλήτικης σφαλιάρας η ασιατική πίεση, χμ ,, ενδιαφέρον

Νοσφεράτος said...

παρακαλώ...

ειναι παντως ειρωνικο και ενδεικτικό του πως η Ιστορια απο τραγωδια επαναλαμβανεται ως φαρσα το οτι ο σταλινισμός επαναλαμνβανει τα Τραγικά λάθθη του 30 με τοσο Γελοιο και φθηνο τροπο τροπο .. Τοτε ονομαζαν τους σοσιαλδημοκρατες ...''σοσιαλφασιστες ''


αφηνοντας τους πραγματικους Φασιστες να παρουν την εξουσια

Τωρα λένε τι Κακλαμάνης τι Καμινηες Τι Γκιουλεκας τι μΠΟΥΤΑΡΗς

και νομιζουν οτι κανουν πολιτική ενώ μπαινουν στο καβουκι μιας περιπου Ψυχαναγκαστικής δηθεν ..επαναστατικής '' ταυτοτητας

Η Πολιτιή οπως και η Επιστημη ειαι η Τεχνη της Διακρισης .. Κοιτα τις Διαφορές οχι τις ομοιοτητες .. Αντιθετα η μαγεια και η πολιτική ταυτοτητας στηριζεται στην φαινομενική ομοιτητα

Ο Φοβος μπροστα στην ελευθερια της σκεψης και της Διακρισης .. Η ανευθυνοτητα της πολιτικής των ταυτοτητων εκφραζει ενα βαθυτερο Ψυχαναγκασμό : Την ενεργητική , συνειδητη εγκαταλειψη της ικανοτητας διακρισης,της σκεψης , της Πολιτικής ..
Βουτια σε φονταμενταλισμους ..
Κριμα .

Anonymous said...

"Αντί της ταγματαλήτικης σφαλιάρας η ασιατική πίεση, χμ ,, ενδιαφέρον"

Η ασιατική κλωτσοπατινάδα για την ακρίβεια.

Anonymous said...

left division
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΙΛΜΕΡΓΚ ΣΤΟΝ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ
Δεν ήτανε λίγοι αυτοί που κατηγόρησαν τον διάσημο Στήβεν Σπιλμπεργκ ότι δεν ήτανε τίποτα άλλο παρά ένας εφετζής που έγινε ότι έγινε χάρη στα λεφτά που αφειδώς ξόδεψε το χόλυγουντ για πάρτη του.
Η απάντηση στους αμφισβητίες του ήταν η πασίγνωστη λίστα του Σίντλερ. Μια ασπρόμαυρη κοινωνική ταινία που αναφερόταν στο ολοκαύτωμα δεν είχε ίχνος εφέ και σάρωσε όχι μόνο σε όσκαρ αλλά και εισιτήρια.
Το καθ' ημάς ισοδύναμο του Σπιλμπεργκ δεν ήταν άλλος από τον γνωστό σε όλους μας Γιάννη Δαλιανίδη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Ήταν αυτός που έμαθε στους Έλληνες τι σημαίνει μιούζικαλ και εφέ βάφοντας με πορδές αυγά σε επίπεδο μέσων που διέθετε στην διάρκεια των γυρισμάτων.
ΝΟΜΟΣ 4000
Ο Δαλιανίδης όμως είχε γυρίσει και εξαιρετικά ασπρόμαυρα φιλμ που τα έκανε έγχρωμα όχι μόνο η εξωπραγματική ομορφιά της Λάσκαρη αλλά και η νεορεαλιστική κινηματογραφική του ματιά.
Το 62 (σε μια εποχή που το παρακράτος δρούσε πραγματικά ανενόχλητο) βγαίνει στο πανί το κορυφαίο για μένα δείγμα αυτής της σειράς ταινιών ο νόμος 4000 που κρεμάει στο μανταλάκι τον περιβόητο νόμο 4000 του Καραμανλή του 58 για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.
Εκεί παρουσιάζονται με απόλυτο ρεαλισμό οι συνέπειες που πληρώνει ο τεντυμπόης μαθητής που γιαουρτώνει τον καθηγητή του. Ποινικές επιπτώσεις, κοινωνικός αποκλεισμός- (κούρεμα με την ψιλή και δημόσια διαπόμπευση), και αποβολή από το εκαιδευτικό σύστημα με ότι αυτό σημαίνει
ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Όμως η συγκεκριμένη κοινωνική στάση του κου καθηγητή δεν γλυτώνει τη μεγαλωμένη με αρχές κόρη του από το παραστράτημα και η πόρνη του υπογείου της πολυκατοικίας που προσπαθεί επίμονα να ξεσπιτώσει τελικά αποδυκνείεται κοινωνικά πολύ πιο στρέιτ από άλλους ''καλύτερους''.
Ένα χρόνο μετά δολοφονείται ο Λαμπράκης, ο ίδιος Καραμανλής αυτοεξορίζεται στο Παρίσι με την απορία ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο, και λίγα χρόνια μετά όλη η χώρα μπαίνει στον γύψο για να γλυτώσει τάχα μου από τον κομμουνιστικό κίνδυνο.
ΚΟΥΤΣΟΙ ΣΤΡΑΒΟΙ ΚΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
Θυμήθηκα την ταινία παρακολουθώντας από την τηλεόραση το τελευταίο ριμέικ με το γιαούρτωμα του Αλάβάνου και της Πορτάλιου από πολίτες; της περιοχής Το πιο ενδιαφέρον στην πρόσφατη έκδοση έχει να κάνει με την μετάλλαξη του ρόλου των πρωταγωνιστών.
Εδώ οι πρωταγωνιστές μπορεί να γιαουρτώνουν κανονικότατα το ''σύστημα'' όμως δεν ταυτίζονται ιδεολογικά με τον τεντιμπόη μαθητή. Υσχυρίζονται πως κάνουν ότι κάνουν στο όνομα του κοινωνικού οφέλους πράτοντας όσα θα έπρεπε να κάνει η αστυνομία αλλά δεν τα κάνει.
Αυτή η ''αντισυστημική'' συπεριφορά φίλε L.L.S. που επιτρέπει σε μικρές η μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες να ενεργούν κατά το δοκούν τη μια σαν καουμπόηδες και την άλλη σαν ινδιάνοι αν δεν ''ελεγχθει'' με πολιτικούς όρους σε επίπεδο αιτημάτων και διαχείρσης πολύ φοβάμαι πως στο ''προσεχώς'' θα δούμε γεγονότα που τα δεκεμβριανά της ''ανεξέλεγκτης πιτσιρικαρίας'' που οι νοικοκυραίοι έδειχναν με το δάχτυλο θα μοιάζει με ταινία κατάλληλη για ανηλίκους.

http://www.postnubilablog.blogspot.com/ said...

'Οταν βρω χρόνο θα προσπαθήσω να επεκτείνω το επιχείρημα σου, χτίζοντας πάνω στην αυτο-βιογραφική μου γνώση: μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου ο Πλεύρης και ο Καρατζαφέρης μεσουρανούσαν τηλεοπτικά. Πέρασα τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια ακούγοντας ξανά και ξανά συνωμοσιολογικές αναγνώσεις της εθνικής ιστορίας, του εμφυλίου και του Πασόκ. Όμως πάντα, πιο πάνω από τη αποστροφή προς τον Πασόκ και την Αριστερά έστεκε το μίσος προς πάσα μορφή πολιτικής στράτευσης και συσπείρωσης. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, συμφωνώ με την ανάγνωση σου και επαυξάνω: η ΧΑ επιβεβαιώνει, κλιμακώνει και την ίδια στιγμή παραβιάζει και μεταμορφώνει τη μικροαστική κουλτούρα της ακροδεξιάς: κανένας μικροαστός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα ανεχόταν να γίνει ενεργό μέλος πολιτικής ομάδας. Αποτελεί μια μορφή μακάβριας πολιτικής πρωτοπορίας!

celin said...

lls,επειδη οι καιροι ειναι περιεργοι κ οι παρανοησεις μας την εχουν στημενη στη γωνια,
να ξεκαθαρισω οτι ΔΕΝ σε θεωρω αντικομμουνιστη,
κ θεωρω το ιστολογιο σου πηγη γονιμων προβληματισμων,με συμπαθεια προς ολους τους χωρους της Αριστερας,απο τη κομμουνιστογενη μεχρι τον Κουβελη.

Για αυτο αλλωστε ερχομαι,διαβαζω κ σχολιαζω,γιατι με εχεις κανει να νιωθω ευπροσδεκτος εδω,δυναμενος να εκφραζω τις διαφωνιες μου ελευθερα.

Αυτο πουμε τσιγκλησε ηταν το 100% αντικομμουνιστικο σχολιο του leo,που ειπε οτι το ΚΚΕ ρεπει προς τον σοσιαλφασισμο.
Κριτικη επιβαλλεται να γινει στο ΚΚΕ,αλλα σοσιαλφασιστες δεν ειναι οι ανθρωποι,ουτε θα γινουν,θεωρω αστοχο το σχολιο αυτο
κ ξερω οτι εσυ δεν το συμμεριζεσαι.
Αν μη τι αλλο,η κριτικη σου συνηθως ειναι πολυ πιο ευστοχη.


grsail
καταρχας ειμαι ο celin!
Κατα δευτερον,οταν η κριτικη γινεται στο ΚΚΕ εξ αριστερων,δε με ενοχλει καθολου κ δε προτιθεμαι να την αντικρουσω,
αλλωστε ολη η κριτικη που γινεται απο οπτικες γωνιες σα τη δικια σου,συνηθως δε σφαλλει.

Left Liberal Synthesis said...

Nosfy
Εχω δημοσιοποιήσει από καιρό εκλογικές προτιμήσεις και παίρνω την ευκαιρία να πω , οτι στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης,θα κριθούν πολύ περισσότερα από ότι στην Αθηνα.Πάντα μια επιλογή που χαροποιεί τελικά το βαθύ ή βρυκολακιασμένο Πασοκ, είναι προβήαμτική, αλλά εδω υπάρχει βαθυτερο ζήτημα.

Left Liberal Synthesis said...

left Division
Ωραία ανάρτηση και προέκταση με Δαλιανίδη.
Τωρα οχι ως αντίρρηση, αλλά ως εγκυκλοπαιδικό στοιχείο, αναφέρω πως τελικά ο ΕΤ είναι πιο πολιτική ταινία από την λιστα , αλλά άσε τα πούμε σε άλλη ευκαιρία... (αναφέρομαι σε κριτικές του Ζιζεκ ειδικά για το θέμα).Τελος παρένθεσης.
Ωστόσο ο συγχρονισμός "νομος 4000" με την εποχή καραμανλή και ΔΝΤ, μου φαινεται πολύ γόνιμος.
ΟσΟ για το μελλον τησ ΧΑ, αυτό μου φάινεται πολύ ανησυχητικό. Υπάρχει πολύ υπότρσωμα ρατσισμού και βίας από κάτω, και η ΧΑ το μορφοποιεί με υλικά που κυκλοφορούν παντόυ: ανομία,βία ,τσαμπουκας.

Left Liberal Synthesis said...

postnubilablog
καλως ήρθες
Τι ωαραίο ιστολόγιο που έχεις!! και γιατί τόσο αραιές αναρτήσεις!!
Τώρα για την ουσία, βρησκω την περιραφή σου καταπληκτική.
Περιγράφεις ολικά το φαινόμενο.
Η ΧΑ είναι η αυθεντική πολιτική έκφραση με μια μορφή ακρότητας ενός τεράστιου κομματιού της κοινωνίας.
Υπάρχει ενας ωκεανός συμπεριφορών που έχουν μικροαστικό φοβικό περιεχόμενο, που όμως προσδοκεί να εκφραστεί πιο επιθετικά. Η ΧΑ είναι περιφερεαική μικρή όσο μικρό είναι το κομμάτι του παγοβουνου που προεξέχει.
Δεν είναι απλη υπόθεση και δεν ΄τελειώνει εδω.Μάλλον αρχιζει.

Left Liberal Synthesis said...

Celin
Οπως σου εξήγησα, μπορούμε κρίνουμε , να επαινεσουμε και κατακρίνουμε το ΚΚΕ χωρίς πλέγματα,και αυτό κάνουμε εδω και καιρό.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται όχι όμως με την κλιμακα αξιών που το ίδιο θέτει, οχι με τα κριτήρια το.
Και στην περίπτωση του όρου "αντικομμουνισμός" αυτός έιναι ο πιο αντιαριεστερός όρος, η πιο αντιδραστική κλιμακα αξιολογησης, έστω και αν προωθείται από το ίδιο το ΚΚΕ.
Ο όρος αντικομμουνισμός είναι της ίδιας ταξεως του όρου "ανθελληνας".
Γιατί χαρακτηρίζει απορρίπτει χωρίς να αφήνει παραμικρό περιθώρειο κριτικής.
Δεν βρήσκω κανενα αντικομουνιστή, γιατί η χρήση της κλιμακας αυτής είναι ο πιο αυθεντικός και επικίνδυνος αυθυεντικός "αντικομουνισμός".
Νομίζω οτι κάνεις λάθος αξιολογόντας γνωμες και ιδέες χρησιμοποιόντας αυτό τον επικίνδυνο , ιδεολογικά, όρο

Anonymous said...

Επίσης άσχετο (;):
στο τελευταίο «εύστοχο» πόνημα του αποσυνθεσάκια «μαθαίνουμε» ότι ο Καρλ Σμιτ είναι ο «θεωρητικός» τής «ανυπακοής» (εξ ου και η «εκ των πραγμάτων» «φιλοσοφική» σύγκλιση Χρυσής Αυγής και Ανταρσύας· στα σχόλια, ο γνωστός σαλονικιός, ο οποίος μάλλον «επικροτεί» τη «θέση» του «φιλοσοφικού ποιητή», μας πληροφορεί για την προέλευση του όρου «σοσιαλφασισμός» [το επιχείρημα είναι ότι όχι μόνο το ΚΚΕ ως «σταλινικό» είναι «σοσιαλφασιστικό», αλλά ότι οι προπάτορές του (κομμουνιστές της Βαϊμάρης) ευθύνονται και για τον ίδιο τον όρο - (κατά τον πάσχοντα από πολλαπλό εγκεφαλικό ανεύρυσμα Νόσφυ, οι «σοσιαλδημοκράτες» θα έσωζαν την Γερμανία από τον Χίτλερ, αλλά δεν τους «άφησαν» οι κομουνιστές)]. Στη «συζήτηση» «μετέχει» και ο grsail, ο οποίος ουδεμία αντίρρηση φέρει για τα λεγόμενα.

http://radicaldesire.blogspot.com/2010/11/blog-post_9810.html#disqus_thread

grsail said...

Συχνά, ομοειδείς του συγκεκριμένου κόμματος οργανισμοί όπως και το ίδιο, χρησιμοποιούν τον όρο «αντικομουνισμός» με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι υπερατλαντικοί χρησιμοποιούν τον όρο «τρομοκράτης» ...

Anonymous said...

Ανώνυμε 1:01
Διψάς για ιστολογικό αίμα βαμπιράκο
των ιστολογίων;;
Η"συγκινησιακή πανούκλα"θέλει πολύ δουλειά και χρόνο για να θεραπευτεί
φουκαρά μου.

Στοργικά χαδάκια στο άδειο
κεφαλάκι σου.

Σαββίνα

Anonymous said...

sorry,στον ανώνυμο 11:47απευθύνεται το σχόλιο μου.

Σαββίνα

Left Liberal Synthesis said...

Σαββινα
Αν δεν υπήρχαν τα ιστολόγια να βγάζει ο καθε χολερικός την ανία του, ίσως τα ποσοστά της ΧΑ να ήταν και διπλάσια.
Χαρα στο κουραγιο σου......

celin said...

lls,καταλαβαινω τι λες,και εν μερει δε διαφωνω,
κ εγω πιστευω οτι ο αντικομμουνισμος ειναι μια βολικη ταμπελα που χρησιμοποιειται καποιες φορες κ απο τους ιδιους τους κομμουνιστες στη προσπαθεια τους να ακυρωσουν τη κριτικη που τους γινεται,ακομα κ τη καλοπροαιρετη..
Αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν υπαρχει σαν εννοια κ οτι ειναι ενα απλο κατασκευασμα,το οποιο εν τελει λειτουργει κ σαν μπουμερανγκ.

Η αποψη οτι το ΚΚΕ ρεπει προς τον σοσιαλφασισμο,επιτρεψε μου να επιμεινω,οτι ειναι περα για περα αδικη αστοχη και αντικομμουνιστικη.
Ειλικρινα,δε νομιζω οτι εδω μπορει να ερθρωθει πειστικος αντιλογος.
Και πιστευω οτι ειμαι πολυ επιεικης στους χαρακτηρισμους.

Left Liberal Synthesis said...

Celin

Το LLS δεν είναι συλλογικό ιστολόγιο, και άρα δεν μπόρώ να έχω παρα την ευθύνη των γραφομένων από μένα.

Δεν εχω υιοθετήσει τον όρο σοσιαλφασισμό πολλω μαλλον που δεν δεχομαι τον "σταλινισμό" .

Για την ουσία , θα ήθελα σε παρακαλω να ξαναδιαβάσεις την παράγραφο

"Η ΧΑ λοιπόν είναι σκοταδιστική καθώς ο εθνοφυλετισμός της «φορμάρεται» σε ένα κοστούμι πολιτειακής και νομικής αμφισβήτησης που διακινείται από πολλές πλευρές της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στο τυπικό ,εξωτερικό, φορμαλιστικό επίπεδο έχουμε ένα φαινόμενο του οποίου η συμβολική διάσταση ευρίσκεται στην κεντρική θέση που καταλαμβάνει στον δημόσιο λόγο ο C.Schmitt . Το έργο του ,κριτικό προς τον πολιτικό φιλελευθερισμό ,είναι αντικείμενο μελέτης από την αριστερά, παρότι ο ίδιος έχει ένα βιογραφικό και ιδεολογικό στίγμα το οποίο των κατατάσσει στην άκρα δεξιά πτέρυγα των κατηγορουμένων της δίκης της Νυρεμβέργης"

Ο Σμιτ δεν είναι θεωρητικός της αριστεράς αλλα "αντικέιμενο μελέτης" της , η διαφορά είναι τεράστια .Και δεν έχει καμία σχέση με Ανταρσυα η οποία δεν αναφέρεται πουθενά

Στην χθεσινή Αυγή το κεντρικό θεμα σε δισέλιδο είναι ο Καρλ Σμιτ.

Νοσφεράτος said...

μας πληροφορεί για την προέλευση του όρου «σοσιαλφασισμός» [το επιχείρημα είναι ότι όχι μόνο το ΚΚΕ ως «σταλινικό» είναι «σοσιαλφασιστικό», αλλά ότι οι προπάτορές του (κομμουνιστές της Βαϊμάρης) ευθύνονται και για τον ίδιο τον όρο - (κατά τον πάσχοντα από πολλαπλό εγκεφαλικό ανεύρυσμα Νόσφυ, οι «σοσιαλδημοκράτες» θα έσωζαν την Γερμανία από τον Χίτλερ, αλλά δεν τους «άφησαν» οι κομουνιστές)].''

----

Να πω μόνο οτι οποιος εχει στοιχειωδεις γνωσεις της ιστοριας της ανοδου του Ναζισμου στην Γερμανια- οποιος δεν ειναι εντελώς ασχετος - γνωριζει οτι προελευση του ορου ''σοσιαλφασισμός'' ειναι ακριβώς αυτή που ειπα ..
- και οτι το ενιαιο μετωπο απεναντι στους Ναζί ..ηταν αυτο που ΔΕΝ εκαναν οι σταλινικοι ενώ αυτοακριβώς επρεπε να κανουν .. οπως στην Ισπανια
------------------------------
φυσικά η κακοηθεια η επιδειξη δηθεν κουλτουρας και γνωσεων που ειναι προφανες οτι ΔΕΝ εχουν αλλά παριστανουν οτι εχουν

και η προβοκατσια ειναι χαρακτηριστικό των καιρών .. ..τους αφήνω να κολυμπησουν στη μνησικακια και στον φθονο τους(και στην προφανή ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ τους)

ελπίζοντας οτι δεν θα πάθουν Λόξυγκα μηρυκαζοντας τη Χολή kai την προβοκατορικη τους ΛΑΣΠΗ

Νοσφεράτος said...

Το ψεμμα του προβοκατορακου φαινεται και στοεξής

'' [το επιχείρημα είναι ότι όχι μόνο το ΚΚΕ ως «σταλινικό» είναι «σοσιαλφασιστικό»,''
ε ψαξτε στα σχόλια και πειτε μου ..Που ειπα εγώ οτι το ΚΚΕ ειναι ...σοσιαλφασιτικό;
ε;
α ρε ΨΕΥΤΑΡΑΔΕς βρωμεροι προβοκατορες ...

Νοσφεράτος said...

στον celin ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΙ ΦΥΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΓΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ οι μοχθηροι που παριστανουν και τους εγγραμματους και τους ...''αρσιτερους'''ΝΤΕΜΕΚ

Social fascism
From Wikipedia, the free encyclopedia
Part of the series on
Communism



Social fascism was a theory supported by the Communist International (Comintern) during the early 1930s,
which believed that social democracy was a variant offascism
because, in addition to a shared corporatist economic model,
it stood in the way of a complete and final transition to communism.
At the time, the leaders of the Comintern, such as Joseph Stalin and Rajani Palme Dutt,
argued that capitalist society had entered the "Third Period"
in which a working class revolution was imminent,
but could be prevented by social democrats and other "fascist" forces.
The term "social fascist" was used pejoratively to describe social democratic parties,
anti-Comintern and progressive socialist parties, and dissenters within Comintern affiliates throughout the interwar period.

Νοσφεράτος said...

Leon Trotsky argued against the accusations of "Social Fascism". In the Bulletin of the Opposition of March 1932 he declared:
"Worker-Communists, you are hundreds of thousands, millions; you cannot leave for anyplace; there are not enough passports for you. Should fascism come to power, it will ride over your skulls and spines like a terrific tank. Your salvation lies in merciless struggle. And only a fighting unity with the Social Democratic workers can bring victory. Make haste, worker-Communists, you have very little time left!"
For a Workers' United Front Against Fascism B.O. No. 32