Tuesday, November 9, 2010

Πολιτικό Χρηματιστήριο. Τεχνική Ανάλυση


Δυο εκφράσεις που πάντα μου κάνουν εντύπωση ,και είναι κλισέ, είναι τα σχόλια που ακολουθούν την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων στα μεγάλα χρηματιστήρια .


«Η μετοχή της εταιρείας ΧΥΖ έπεσε κατά 10 % γιατί τα κέρδη που ανακοίνωσε ήταν κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών» και «η μετοχή της εταιρείας ΖΧΥ ανέβηκε κατά 15 % γιατί οι ζημίες που ανακοίνωσε ήταν μικρότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών».

Τα κέρδη ρίχνουν μετοχές όσο αντίστοιχα οι ζημίες τις ανεβάζουν γιατί τελικά σταθμίζονται σε σχέση με τις γνώμες των αναλυτών, δηλαδή με τις προσδοκίες για το μέλλον όπως αυτές τις κωδικοποιούν οι αναλυτές. Οι απόλυτες τιμές (συν πλην) αλλά και η φύση αυτών των τιμών (κέρδη ζημία) δεν παίζουν κανένα ρόλο τελικά, αλλά σημασία έχουν οι ενδείξεις που δείχνουν για το μέλλον.

Μετά τα χτεσινά αποτελέσματα , όπου οι πιο πολλοί κέρδισαν , νομίζω ότι τελικά αυτά καλό είναι να μην αποτιμηθούν στατικά ,αλλά στην δυναμική τους διάσταση , στην στάθμιση τους προς το μέλλον. Δηλαδή ας επιχειρήσουμε να τις δούμε ως μετοχές, τις οποίες θα αποτιμήσουμε ως τέτοιες με μοναδικό κριτήριο την πιθανή άνοδο τους από εδώ και πέρα.

Ανταρσύα : Η απαρχή μιας μεγάλης εκκίνησης. Σε αντίθεση με τα στερεότυπα , προέταξε τον πιο επεξεργασμένο αντικαπιταλιστικό λόγο από ποτέ. Οι παρεμβάσεις των Παπακωνσταντίνου, Δελαστίκ , Κουβελάκη ήταν αρκετά σύνθετες, με προσπάθεια μιας αγκύρωσης στην πραγματικότητα. Σύσταση «αγορά»

Χρυσή Αυγή: Αρχίζει ο κύκλος της διπλής παρουσίας της άκρας Δεξιάς, όπως συνέβη στην Γαλλία , την Αυστρία κλπ. Ο Λάος απέκτησε συγκάτοικο. Σύσταση «αγορά»

Μητρόπουλος: Σε δυο εβδομάδες ξαναγυρίσει στην δουλεία του , δηλαδή να διαφημίζει το γραφείο του δωρεάν στον Αυτιά. Άντε και καλές δουλειές. Εκτός χρηματιστηρίου

Αλαβάνος: Σε μερικές εβδομάδες θα διαρρεύσει στον Δρόμο ότι γράφει βιβλίο. Μετά από είκοσι χρόνια στα ρεστοράν του Στρασβούργου και των Βρυξελλών, τόσα χρόνια πρόεδρος κάτι αξιόλογο θα έχει να διηγηθεί. Σε παρακαλώ όχι αυτοβιογραφία , όχι μελό, όχι πολιτική. Κανένα κόμικ ίσως; Εκτός χρηματιστηρίου

Ψαριανός: Θα θυμάται το 3,85 % όπως το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ. Έχει δουλειά στην περιφέρεια για 4 χρόνια, αλλά για βουλευτής θα χρειαστεί νέες ιδέες. Θα έχει χάσει και μερικά κιλά καθώς θα τρέχει για το Δηάρι που έχει πλέον παρουσία σε πολλά δημοτικά συμβούλια. Ισως μόνο για επενδύσεις υψηλού ρίσκου

Αμιράς: Θα επιβάλει τις βερμούδες ως ένδυμα τηλεόρασης, και πρόκειται να τον μιμηθούν καμιά δεκαπενταριά σε όλη την Ελλάδα. Θα γιορτάζει την 7/11 για πολλά χρόνια, και ίσως ως βουλευτής των ΟΠ. Σύσταση «αγορά»

Παφίλης: Θα πάει να πάρει εντατικά μαθήματα από τον Μπενετάτο. Για όσους δεν ξέρουν την υπόθεση Μπενετάτου, δεν μπορούν να καταλάβουν τίποτα από ΚΚΕ. Ως γνωστόν το ΚΚΕ θέλει την μέγιστη δύναμη αρκεί να μην έχει ευθύνη για τίποτα , και οι αναλύσεις μας λένε ότι το 2010 έφτασε στο μέγιστο δυνατό που το ίδιο επιτρέπει στον εαυτό του. Σύσταση «πώληση»

Καρατζαφέρης: Θα πάρει το βραβείο καιροσκοπισμού, και θα παχύνει μερικά κιλά, από το άγχος του Μιχαλολιάκου και του Βορίδη. Το 2010 σήμανε την σταδιακή εξασθένιση. Σύσταση «πώληση»

Τσίπρας: Από το 2010 άρχισε να μετράει άσπρες τρίχες .Μα ποιος του είχε κρύψει πως ο σωστός Μητρόπουλος ήταν ο Τάσος; Ωστόσο κρατήθηκε συνολικά σε ανεκτά επίπεδα. Σύσταση «διακράτηση» μικρού ποσοστού

Δημαράς: Τα ίχνη του αγνοούνται. Κάποιος τον είδε να κάνει εκπομπές με τον Χαρδαβέλα στο Alter με ιπτάμενους δίσκους και ψηφοφόρους. Σύσταση «πώληση»

ΓΑΠ: Από το 2010 άρχισε να χαρτοπαίζει και να χάνει. Του έπιασε μια μπλόφα και από τότε νομίζει ότι πιάνει πάντα. Παραμένει στα βαριά χαρτιά. Σύσταση «διακράτηση»


Σαμαράς: Λαικίζει επικίνδυνα, προσπαθεί να φτιάξει ένα προφίλ βαλκάνιου Σαρκοζύ. Παραμένει στα βαριά χαρτιά. Σύσταση «αγορά»

Δήμαρχος Αθήνας: Όποιος και να βγει θα έχει μόνο προβλήματα. Σύσταση «πώληση»

Δήμαρχος Πειραιά: Όποιος και να βγει θα βρεθεί εκτός χρηματιστηρίου.

Μπουτάρης: Αν κερδίσει θα παίξει μεγάλο ρόλο, ευρύτερα. Παππούς με σκουλαρίκι είναι ωραίο look.Μόνο αν κερδίσει «αγορά», αν χάσει εκτός χρηματιστηρίου

Ντόρα: Με 50 % αποχή προσπαθεί να κάνει κόμμα; Επιλογή μόνο για υψηλό ρίσκο. Σύσταση πολύ μικρή «διακράτηση» , οι συντηρητικοί να πωλήσουν αμέσως.

Βορίδης: θα είναι μέσα σε όλες τις εξελίξεις ,και φαίνεται να τον αγαπάνε οι καναλάρχες . «Αγορά»


Περιφερειάρχης Αττικής: Όποιος και να βγει , θα έχει δουλεία και ρόλο και πολλά λεφτά. Σύσταση «αγορά»

Αρναουτάκης: Περιφερειάρχης Κρήτης σημαίνει διοικητής περιφέρειας με μεγάλες προοπτικές .Αν αυτονομηθεί ενεργειακά θα ακούσουμε τρελές ιστορίες με περίεργες σημαίες. Αγοράστε αν ψάχνετε ευκαιρίες.

Ψωμιάδης: Αν βγει ο Μπουτάρης , «αγορά», γιατί το τζέρτζελο τον ευνοεί. Αν βγει ο Γκιουλέκας «πώληση»

Αυτη είναι η ανάλυση μας,και τώρα δημιουργήστε το χαρτοφυλάκιο ανάλογα με το επενδυτικό ορίζοντα και προφιλ

16 comments:

Anonymous said...

Εξυπνη η αντιστοιχία πραγματικών μετοχών και πολιτικών αλλά ξέχασες τη μετοχή των οικολόγων.

Σίμος

leo said...

άριστο το σπρώχνω στο fb

SFILTROS said...

Πολύ καλό το κείμενο LLS. Λιτό, περιεκτικό και με χιούμορ.

Κυριάκος said...

Μακράν η καλύτερη ανάλυση των αποτελεσμάτων νομίζω.

Elias said...

Ο Che, ως υπουργός Βιομηχανίας της Κούβας, πρότεινε κάποτε σε Αμερικανούς επενδυτές, στην Αργεντινή, την εξής... ευκαιρία : '' Αγοράστε αυτούς εδώ τους ανθρώπους( σημ: πολιτικοί της Αργεντινής) σε όποια τιμή μπορείτε...Μετά, θα τους πουλήσετε στην τιμή που αυτοί θα σας πούν οτι αξίζουν ! Σίγουρα θα βγείτε κερδισμένοι....¨

Elias said...

Xωρίς πλάκα τώρα,νομίζω οτι η αποτίμηση
ατόμων στο τηλεχρηματιστήριο , όπως έξυονα τα παραθέτεις LLS, είναι οτι χειρότερο παράγει σήμερα η ..πολιτική αγορά.
Μεγάλο χαρτί ,με προοπτική αποδόσεων, έχει ο ..απέχων απαθής Έλληνας πολίτης .

Elias said...

Θα διαφωνήσω με την negative συσταση για Nτόρα.. Θα ξεκινήσει με προίκα την δυσαρέσκεια και βουλευτές...Στις δημοσκοπήσεις θα δείτε 8-12% και ίσως αυξηθεί ,αν συνεχίσει ο Σαμαράς τα μαγικά του περί εκμηδενισμού ελλείμματος σε έναν χρόνο και στην διγλωσσία για Μνημόνιο...

Homo Sapiens said...

LLS,

να αναμένουμε μία συγκριτική ανάλυση του ελληνικού πολιτικού χρηματιστηρίου με τις διεθνείς πολιτικές χρηματογορές? :)

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Σιμο
Πω πω παράληψη του αναλυτή.Πριν μας πάρει είδηση η Moodys ,παραθέτω

Σύσταση "διακράτηση" και περιορισμένες "αγορές". Εχουν δυναμική αλλά πάσχουν από οργάνωση.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

@Sfiltro
@Leo
@Kyriako
Μεταξύ μας , οι αναλυτές λένε ότι τους κατέβει ,και ποτέ δεν ακολουθούν τις συμβουλές που οι ίδιοι δίνουν. Συνήθως είναι πολύ συντηρητικοί.......
Συνενοηθήκαμε νομίζω ε;........

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Ηλια
Οντως κακώς δεν αποτίμησα την αποχή, την οποία θα είχα δυσκολία να αποτιμήσω. Πάντως γα "πωληση" θα την έβλεπα ,αδυνατόν να την δω να ανεβαίνει.
Οσο για την Ντόρα,φίλε δεν θα σε ακολουθήσω."Negative" επιμένω.Μου κάνει κατι σαν ΚΕΠ του Αβραμόπουλου.Η "νοήμων" δεξιά είναι σαν την "νοήμονα" αριστερά. Εχει ιδέες στελέχη, αλλά κάποιος πρεπει να τρέχει που και που.Και για αυτά οι λαικιστές είναι καλύτεροι.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

ΗS
Ε καλά τώρα,ένα αστείο κάναμε, μη ζητάμε και τόσο περίπλοκα πράγματα....
Συσχέτιση Ανταρσύα με DOW Jones,ενδιαφέρον αλλά κομματάκι δύσκολο.Προς το παρόν......

Anonymous said...

left division

Ότι καλύτερο έχω διαβάσει αγαπητέ L,L.S. σε επίπεδο εκλογικής κριτικής. Πρωτότυπο, εύστοχο, καίριο.
Η απορία μου είναι η εξής. Για μια χώρα που επιτρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα κάθε είδους ναρκωτικό (από νοθευμένα πολιτικά παραμύθια μέχρι παραμύθα κανονική) αλλά απαγορεύει τα τασάκια, τι προτείνεις για τη ''μετοχή'' της
Για την Προοδευτικάρα δεν το συζητάμε ειδικά φέτος. Αγορά αβλεπεί. Το limit up έρχεται.

celin said...

lls,συμφωνουμε για τη Ντορα (παει,ξοφλησε αυτη),
διαφωνω λιγο για τον Παφιλη
(το ΚΚΕ αναμφισβητητα ειναι ενισχυμενο,πολυ παραπανω ομως δε βλεπω να παει με την ιδια στρατηγικη),
δυστυχως συμφωνω κ για τον Σαμαρα
(ειναι η χρυση εφεδρεια του καθεστωτικου δικομματισμου,οταν σιχαθει ο λαος τελειως τον ΓΑΠ ,αυτος θα κληθει να συνεχισει το εργο της τροικας,
ηδη απο οτι βλεπω τα μμε δεν του ασκουν ΤΗ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ προβαλλοντας τον ως διαδοχο)

ο Αμυρας ειναι επικοινωνιακος κ αν γινει γνωστος,θα αρεσει ολο κ περισσοτερο

ναι,κ για τον Βοριδη εχεις δικιο,τον προωθουν πολυ οι νταβατζηδες των ηλεκτρονικων μμε

ο Καρατζαφερης ξεφουσκωνει υστερα απο τη στηριξη του μνημονιου

και δυστυχως η Χρυση Αυγη ολοενα κ θα δυναμωνει,οσο θα πολλαπλασιαζονται τα γκετο κ η εξαθλιωση στις γειτονιες της Αθηνας.
Το καλο εδω ειναι οτι,ετσι οπως ειναι τωρα,η δυναμικη τους ειναι περιορισμενη.
Το κακο ειναι πως οι συνθηκες ειναι καταλληλες για να εμφανιστει ενας Χαιντερ εδω,
οποτε,αμα τη εμφανισει ενος στοιχειωδους "σοβαρου" κ 'συγκροτημενου" ναζιστη,
δηλαδη ενος ναζι με κουστουμια,
τη βαψαμε.Γιατι θα παρει τετοια ποσοστα αργοτερα που δε θα το πιστευουμε.

Οσον αφορα τη Θεσ/νικη,ετσι οπως ψηφισανε,ας λουστουνε τωρα τους Ψωμιαδηδογκιουλεκες.

Αυτο ισχυει βεβαια κ για τη περιφερεια Αττικης.Μεταξυ του πασοκου Σγουρου κ του πολιτικου ανεκδοτου Κικιλια,
ευχαριστω πολυ,δε θα παρω..
η στον δημο.Ο Κακλαμανης θα βγει 100% εκει κ η δυστυχια μου ειναι ιδια κ αν εβγαινε ο Καμινης.Σαφως κ ο Καμινης ειναι συμπαθεστερος κ σιγουρα πιο αξιολογος,
αλλα οτι συνδεεται με το ΠΑΣΟΚ,
στη συνειδηση μου αμαυρωνεται ανεπιστρεπτι.

Eπι της ευκαιριας,κ επειδη πιστευω οτι πρεπει να δηλωνουμε τι ψηφισαμε,
οσοι συμμετεχουμε στον δημοσιο διαλογο,
να πω οτι ψηφισα Λαικη Συσπειρωση.
Διχως να θεωρω τον εαυτο μου 100% κομμουνιστη.Κοντα τους ειμαι,αλλα εχω καποιες ενστασεις.
Μαλλον με τους αριστερους οικονομολογους συμπορευομαι περισσοτερο,αντε να κανουν κανα κομμα να δουμε περισσοτερα κ απο αυτους.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Left Division
Για την χώρα,μάλλον σίγουρα "διακράτηση", γαιτί ενώ πέφτει κάποτε θα "γυρίσει" .Δεν θα "πούλαγα" με τίποτα
Οσο για την Προο,μα τι λέμε, η μετοχή της είναι στην Nasdaq ,καμία σχέση με τα λοιπά "χαρτιά".

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Celin
Βλέπω να συμμερίζεσαι τα περισσότερα συμπεράσματα.
Σε σχέση με το ΚΚΕ,η κρίση μου (τελικά δεν θέλει παραπάνω) δεν έχει να κάνει με μια συνομωσία , με μια παραλλαγμένη θέληση, αλλά με την τυπική λογική του.Δεν μπορεί να διαχειριστεί το "παραπάνω" γιατί αυτό το "παραπάνω" θέτει αυτομάτως ζήτημα εξουσίας.Και το ΚΚΕ δεν την θέλει τώρα...
Όσον αφορά τα διλληματα Καμίνη, Μπουτάρη,κλπ επίτρεψε μου να συνεισφέρω την εξής σκέψη
Απο την σκοπιά μιας αυθεντικής αντικαπιτιαλιστικής οπτικής, ποια δημαρχία ή νομαρχία είναι πιο ευάλωτη σε αριστερή κριτική, πιο εύθραστη ώστε να ευνοήσει μια "τυπική" αντικαπιταλιστική προοπτική.
Σε καλώ πχ να μην δεις τις υποσχέσεις Καμίνη ως τρικ μιας "μουφα" κεντροαριστερής υποψηφιότητας, αλλά ως αυτοδέσμευση που μπορεί πιο εύκολα να ανατραπεί και να αποκαλυφθεί.
Η οπτική "είναι ίδιοι τελικά" είναι τυπικά σωστή, αλλά δεν επεξεργάζεται καθόλου αυτό το "τελικά",γιατί το προυποθέτει .
Αν υπάρχει 1 % πιθανότητα ο Μπουτάρης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, ή να σηματοδοτήσει κάτι άλλο στην Θεσσαλονίκη, ποιος έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει αυτό το 1 %;
Το δίλημμα είναι παλαιό, και όλες οι συνταγές έχουν δοκιμαστεί.
Είπαμε απλώς συνεισφέρω μια σκέψη.Είμαι και εγώ στον προβληματισμό σου ιδίως με την υπόθεση Σγουρό - Κικίλια.Ενας σχετικά "σκοτεινός" Πασοκτζής (ντόπα αρσης βαρών κλπ) απέναντι σε ένα λαικιστή δεξιό.Χέσε μέσα.....