Sunday, October 5, 2008

Ο Αγοραίος Δημοσιογραφικός και Ιστολογικός "Αντινεοφιλελευθερισμός" και η πολιτική σύνεση του ΚΚΕ


Δεν καταστροφολογούμε, ούτε υπερβάλλουμε. Δεν ισχυριζόμαστε ότι ήδη ήρθε μια νέα κρίση εφάμιλλη του 1929. Ομως, η αυξημένη ικανότητα των αστών να περνούν από τη μια κρατική ρύθμιση στην άλλη για τη σωτηρία του συστήματος, παραπλανώντας και παγιδεύοντας τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, έχει χάσει τη δυναμική που παρουσίασε τα πρώτα είκοσι χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη στις σκόπιμα παραπλανητικές απόψεις περί ρύθμισης, εξυγίανσης – εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, που δαιμονοποιούν τον φιλελευθερισμό για να τον σώσουν.

Απο την ανακοίνωση του ΚΚΕ της 2/10/08


Το ιστολόγιο δεν έχει κρύψει την απόσταση του με την πολιτική θεολογία.

Προσπαθεί να οργανώσει και να καταθέσει τις σκέψεις του αδέσποτου ιστολόγου,με γνώση ότι η πολιτική και κοινωνική ανάλυση είναι πολυσύνθετη και πολυδαίδαλη.και μόνο οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα (που γι'αυτό είναι άλλωστε και μέσω μυστικής ψηφοφορίας) έχουν περιορισμένες επιλογές.

Καλώς όμως ή κακώς ,η τρέχουσα δημοσιότητα παίρνει την εξής μορφή, γνωστή σε όλους τους ποδοσφαιροφιλους.

Ωρες ωρες νομίζω ότι είμαι σε μια κερκίδα και κάποιος δίπλα μου ,καταευχαριστημένος ωρύεται:"Ελα ρε κρατικορυθμισάρα ξεσχισε τους νεοφιλελευθερους" ή ακόμα καλύτερα "Πω πω τι τσιμπούρι ήταν αυτό πω πω πω πω πω" μόλις ο Poulson ανακοινώνει το πακέτο Bailout

Η ιδεολογική αντίθεση μας με το ΚΚΕ είναι συγκεκριμμένη,και αφορά πλευρές της πολιτικής του και φυσιογνωμίας (που δεν είναι την ώρα να αναλύσουμε) ,αλλά όπως με κάθε δρων πολιτικό υποκείμενο έχουμε την αυτονόητη ευχαίρεια να το κρίνουμε και να αποτιμήσουμε θετικά πλευρές του και να συμφωνήσουμε.

Ετσι για να τελειώσουμε ,όποιος δεν μπορεί να δει τον απόλυτα θετικό ρόλο που έχει το ΚΚΕ,στην πολιτική οργάνωση των εργαζομένων ως αυτόνομο υποκείμενο ,και τον αναντικατάστατο ρυθμιστικό ρόλο του στην σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία μάλλον δεν θέλει να δει την πραγματικότητα.

Η πολυσχιδής υφή των ιστορικών υποκειμένων ,πολλές φορές δεν διευκολύνει την εύκολη αποτίμηση,αλλά δεν θα αναγκαστούμε στους εκούσιους αυτοπεριορισμούς έτσι για να διευκολύνουμε την ταξινομητική μανία του κάθε αργόσχολου.

Εχουμε αναφερθεί με θετικό τρόπο ήδη,για ενδογεννείς αντιφάσιες του ΚΚΕ σε προηγούμενες αναρτήσεις σε σχέση με κομματικές επιχειρήσεις,τον Γερμανό το Παμε αλλά και τιμήσαμε οσο λιγοι τα 90 χρόνια του.

Αυτά ως εισαγωγή για όποιον πιθανόν να εκπλαγεί για την σημερινή ανάρτηση΄

Με κλικ στην εικόνα θα δούμε την ανακοίνωση του ΚΚΕ για την τρέχουσα κρίση.

Αυτό που το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται λόγω κυρίως της σωρευμένης ιστορικής εμπειρίας,είναι ότι η πολιτική διαχείριση της κρίσης όσο ξεφεύγει σε αγοραίες λαικιστικές "αντικαπιταλιστικές" κραυγές έχει τον κίνδυνο να εκτραπεί σε ανεξέλεγκτους πολιτικούς αστερισμούς με ήλιο το κράτος ,σελήνη το έθνος που πάλλονται σε στο πιο επικύνδυνο πολιτικό σύμπαν: αυτό του κοινοτικού τοπικιστικού αρχαικού αντικαπιταλισμού.
Το τί ακριβώς έγινε στην Γερμανία μετά το 29,και με πιο πλέγμα ιδεών κερδίθηκε η ανοχή του πιο ανεπτυγμενου έθνους της εποχής,είναι κάτι που το ΚΚΕ ξέρει καλύτερα απο τον καθένα.
Αλλά και στον σύγχρονο περίγυρο ο Ζιζεκ (πάλι αυτός πάλι;) έχει ήδη αναλύσει πως ο ισλαμικός φουνταμενταλισμός έχει έντονα παγανιστικά αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηρηστικά ,που έχουν ήδη υπερκεράσει σε δυναμισμό ,την πολιτική ιδεολογία ενός διαφωτιστικού εκσυγχρονιστικού προγράμματος.
Τι βλεπουμε αυτές τις μέρες
Ο αγοραίος "αντινεοφιλελευθερισμός" με άπειρες δόσεις αντικαπιταλισμού, να προωθείται από τις ναυαρχίδες της δημοκρατικής εκσυχρονισμένης δημοσιογραφίας των ΔΟΛ,Τεγόπουλου κλπ.
Οι Κρουγκμαν, Στγικλιτζ μοστράρουν ως σύχρονοι Μαρξ,ο Κέυνς σε σε λίγο θα γίνει διαφήμηση για σάλτσα,προωθώντας το πιο επίφοβο πολιτικό προορισμό,αυτο του Λαικιστικού Αντικαπιταλίσμού.
Στον ορυμαγδό αυτό η ανακοίνωση του ΚΚΕ είναι όαση, ψυχραιμίας, πολιτικής και ιδεολογικής σύνεσης και συνέπειας.
Και στο κάτω κάτω κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να γουστάρουμε και πλευρές του ΚΚΕ.

11 comments:

Greek Rider said...

Αυτές τις μέρες και εγώ δυσανασχετώ με τις αναλύσεις του Κρούγκμαν, Στίγκλιτζ κτλ. Πιστεύω και εγώ ότι αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι καλές και το τονίζω συνεχώς. Κατηγορώ όμως παράλληλα με κάθε ευκαιρία τον καπιταλισμό, δηλαδή την πραγματικότητα στην εργασία και την κοινωνία.

Left Liberal Synthesis said...

Gr
Μακάρι τα σχόλια σου να είχαν θέση στον τύπο υψηλης κυκλοφορίας.Θα είχαμε γλυτώσει από την Κρυγκμανολογία.

OnWine said...

"Και στο κάτω κάτω κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να γουστάρουμε και πλευρές του ΚΚΕ."... ο εστι μεθερμηνευόμενον: Ξέρουμε ότι τα παραπάνω δεν ...πολυστέκουν (σεμνός χαρακτηρισμός, με έχουν "κράξει" τελευταία...), αλλά... γούστο μας, καπέλλο μας βρε αδερφέ!...

...και μετά φταίω εγώ και τα ...κακοπροαίρετα σχόλιά μου...

Την καλησπέρα μου.

Left Liberal Synthesis said...

@Sxoliasti
Αχ αξιαγάπητε ψυχαναλυτή μου,ποσα λίγα ξέρεις γαι τους ασθενείς σου.
Την καλυνύχτα μου..

Anonymous said...

Παρότι θα είχα πολλές παρατηρήσεις,διαβάζοντας την σημερινή ΕΠΟΧΨΗ,είδα ότι σε όλα τα άρθρα επισημαίνεται ο κίνδυνος,να οικειοποιηθεί η Ακρα Δεξιά,ένα γενικόλογο και ανέξοδο αντικαπιταλισμό.
Οντως η κατάσταση περιπλέκεται

Κώστας

Anonymous said...

Επιτέλους κάποιοι βλέπουν και πέρα από την μύτη τους.
Καλό το ιστολόγιο,πολλά τα ορθογραφικά λάθη γιατί;

Anastasios said...

Τι κακό έχουν οι αναλύσεις του Krugman και του Stiglitz?

Anonymous said...

Φοβερό το άρθρο σου, συγκλονιστικό θα έλεγα, με σύνεση και διεισδυτικότητα, αμερόληπτη κρίση... και -γενικά- ΟΛΑ εκείνα τα απεχθή χαρακτηριστικά κάθε εύκολης ιδεοληψίας και φανατισμού.

Μπαίνεις στο blog-roll μου (αν σε είχα ξεχάσει) και... ππραγματικά είχα ΠΟΛΥ καιρό να δω ΤΟΣΟ καλό ιστολόγιο (από όσα διάβασα) - στον τομέα της πολιτικής τουλάχιστον.

Κάθησα και διάβασα και περί Negri (και άλλα πολύτιμα που είπες με πολύ λίγα λόγια στο μπλογκ μου).

Κουφάθηκα, εντελώς! :)
hmm... Νεάζω αεί διδασκόμενος! :)

Left Liberal Synthesis said...

Τιποτα απολύτωσ το κακό
Αυτό που επισημαίνουμε είναι η διαμονολογική αντιπετώπιση ,που γίνεται με την κατάχρηση αυτών των αναλύσεων,και η μη μετατροπή τους σε απτές προτάσεις.
Ετσι δημιουργείται ένα ιδεολογικοό κλιμα ευρύχωρου "αντινεοφιλελευθερισμού" χωρίς σαφεις αντιπροτάσεις,και εξωστρακισμό των λύσεων σε ένα νεφελώδες μέλλον.

Anonymous said...

SORRY, λόγω ενθουσιασμού και... ταχυγραφίας, παράλειψα την ΚΡΙΣΙΜΗ λέξη "ΧΩΡΙΣ". Ξαναγράφω ΟΛΗ την πρόταση, γιατί το νόημα βγήκε εντελώς αντίθετο.
Ιδού το σωστό:

Φοβερό το άρθρο σου, συγκλονιστικό θα έλεγα, με σύνεση και διεισδυτικότητα, αμερόληπτη κρίση... και -γενικά- ΧΩΡΙΣ ΟΛΑ εκείνα τα απεχθή χαρακτηριστικά κάθε εύκολης ιδεοληψίας και φανατισμού.
:)
:)

Left Liberal Synthesis said...

omadeon
Είναι αβολα πολύ άβολα αυτά τα λόγια,τα οποία θα μπορούσα άνετα να τα επιστρέψω.
Ας κρατήσουμε την παραγωγική πλευρά τών ιστοδιαλόγων,γιατί με τον ορυμαγδό των γεγονότων και ευκολιών,σε λίγο οι αναλύσεις σε τύπο και δύκτιο θα μοιάζουν με ποδοσφαιρικά συνθήματα.