Tuesday, October 7, 2008

Το Κόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς στην Κίνα.Καλές οι Αριστεροφιλελεύθερες συνθέσεις αρκεί να τις συζητάμε εν κρυπτω....


Το Κόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς,ακολουθόντας τα περσινά βήματα της σ.Αλέκας επισκέπτεται το Πεκίνο και σε μια ωραία ανακοίνωση (που βρίσκεται στον τίτλο) μας πληροφορεί για τις συζητήσεις που έγιναν για τον σοσιαλισμό,την πολιτική κατάσταση κλπ κλπ.Η άψογη ανακοίνωση έχει ένα λιτό στυλ πολιτικής ορθότητας,χωρίς υπαινικτικές διατυπώσεις,και περιθώρεια για ερμηνείες.
Η γνώμη μας είναι ότι καλώς κάλλιστα οι σύντροφοι συζητάνε στην Κίνα,γιατί έτσι μπορούν να εμπλέκονται καλύτερα στις οδυνηρές αντιφάσεις της πραγματικότητας,ενώ συνήθως επιφυλλάσουν για τον εαυτό τους μια ελαφρότερη αντζέντα ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τους διάφορους Ευρωπαίους Πολύδωρες και Εφραίμ.
Η εμπλοκή της σύγχρονης Ευρωπαικής Αριστεράς στην "λάντζα" της διακυβέρνησης,έστω και μέσω Πεκίνου,έχει θετικό χαρακτήρα,ως τέτοια,αλλά είναι ενοχλητική στην υποκρισία της.
Ας μην γελιώμαστε
Τα όσα συμβαινουν στην Κίνα,συνέβησαν 86 χρόνια πριν στην Επαναστατημένη Ρωσία του Λένιν,και 23 χρόνια πριν στην ΕΣΣΔ του Γκομπαρτσώφ (τον οποίο υποκριτικά ξέχασαν όλοι) ,και δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσαρμογή της Αριστεράς από την φορμαλιστική αρτιότητα του Κεφαλαίου του Μαρξ στην εμπειρική πραγματικότητα του "Τα άμεσα καθήκοντα της Σοβιετικής Εξουσίας" του Λένιν.
Η βάσιμη κριτική του Καπιταλισμού στον Μαρξ (γόνιμη όσο ποτέ τις μέρες της χρηματηστηριακής κρίσης) δεν παραπέμπει απ'ευθείας αναζήτηση ενός μονολιθικού αρχαικού αντικαπιταλισμού ,αλλά στην επινόηση την κατασκευή μιας υπερτεχνολογικής σύνθετης συγκρουσιακής κοινωνίας της ανθρώπινης αλληλεγγύης.
Ο τραγέλαφος αρχίζει από την στιγμή που κάποιοι επιφυλλάσουν για τον εαυτό τους ,το προνόμιο να διαχειριστούν εν κρυπτώ την πολυπλοκότητα,ενώ για τους υπόλειπους πλασάρουν ένα αφόρητο ηθικολογικό και ιδεολογικά φορτισμένο λόγο.
Προφανώς και η Αλέκα και η Φιλίνη όντας στο Πεκίνο είδαν τα άπειρα Busimess Schools και ιδιωτικά Πανεπιστήμια υψηλής ποιότητας με πάνω από 50 % ξένους φοιτητές και προφανέστατα μπορούν να μας δώσουν κάποια ορθολογική εξήγηση εμπλουτισμένη από καμία πενηνταρία διαζεύξεις και δευτερεύουσες προτάσεις ,αλλά όταν μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα,ο πολιτικός λόγος παίρνει την μορφή ιδεολογικών διλλημάτων του στυλ "μα είσαι με τον καπιταλισμό" ή κενολόγη επιχειρηματολογία περί δημοσίας εκπαίδευσης.
Ο ρεαλισμός στα χέρια της ηγεσίας,και ο λαικισμός για το πόπολο.Η συντηρητική πολιτική σε όλη της την αποθέωση.
Τα όσα συμβαίνουν στην Κίνα,και οι επερχόμενες περιπλοκές λόγω επερχόμενης ύφεσης,θα επιφέρουν νέα ερωτήματα και διερωτήσεις.
Η αναζήτηση των απαντήσεων ,δεν μπορεί παρα να αναζητηθεί παρά σε ένα φάσμα θεωρητικών αναζητήσεων και συνθέσεων από όλο το φάσμα των προοδευτικών ιδεών.
Μωρέ αν δει κανένας την ανακοίνωση του EL εκτός LLS,να μου γράψει.......

No comments: