Friday, October 10, 2008

Κος Στέργιος ,Σχολιαστής.Δυο φωνές από ένα διάλογο στην Cynical ,που ΠΡΕΠΕΙ να ακουστούνε


Συνήθως δεν αναδημοσιεύεουμε,γιατί έχουμε το ιστολόγιο για να μη σκουριάζει το δικό μας μυαλό.


Ομως επειδή όλα εξελίσσονται εν θερμώ,και οι ευκολίες περίσεψαν,σας καλώ να δείτε προσεκτικά δυο σχόλια που γραφτηκαν πριν μερικές ώρες.


Τα λένε σχεδόν όλα,
Παράκρουση…

Μόλις άκουσα τον Ν. Χατζηνικολάου στο ALTER (9.10.08 ώρα 20.40) να λέει με στόμφο παγκοσμίου αναλυτή ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κρίσης του νεοφιλελευθερισμού και του συστήματος, απλά κάποιες τράπεζες πτώχευσαν λόγω λαμογίων που τις διαχειρίζονταν!!!

Είπα και γω δε θα βρεθεί ένας σπουδαίος να μας πει τι γίνεται στον κόσμο;;;Όμως εσύ καλή μου Cynical ξέμεινες στα τυπικά ως φυσικός. Δεν ανακάλυψες ότι αυτό που ο Αλογοσκούφης εγγυήθηκε είναι το έλασσον. Το μείζον το εγγυήθηκε ο Καραμανλής λέγοντας ότι οι καταθέσεις είναι «εγγυημένες στο σύνολο». Και αυτό είναι… πολιτική δέσμευση, όχι νομική και άλλα τέτοια επισφαλή. Η …πολιτική δέσμευση μετράει! Εννοείται πως όλοι οι έλληνες ξέρουν καλά τι εστί στην Ελλάδα «πολιτική δέσμευση», κάτι σαν «λίρα 100»!!!Καλά, δεν είναι δυνατόν να αναλύσουμε εδώ τη κρίση. Ούτε ξέρουμε το πραγματικό βάθος της ακόμη. Πάντως κάνω χάζι με τα περί ψυχολογίας και πίστης. Δηλαδή αν πείσουμε τους πολίτες ότι όλα είναι καλά θα είναι; Κάποιοι δηλαδή θα πάρουν τα κέρδη και λεφτά χωρίς κανένας να τα χάσει;;;


Αν έχουμε δυο συγκοινωνούντα χρηματοκιβώτια μπορεί με τη ψυχολογία να φουσκώνουν και τα δυο χωρίς να ρίχνει μέσα κάποιος πραγματική αξία βγαλμένη με ιδρώτα που αφαιρέθηκε από τους δημιουργούς τους;

Ε, τότε να ρίξουμε σαν τον Φρίτμαν από τον ουρανό χαρτί και να το ονομάσουμε αξία χρήματος! Καλά τα σημειώνουν ο Σχολιαστής και άλλοι. Προσθέτω ότι στη πράξη έχουμε το γνωστό φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που αδυνατεί να επενδυθεί αποδοτικά γιατί προήλθε από την αφαίρεση της δυνατότητας κατανάλωσης των προϊόντων του από εκείνους που τα δημιούργησαν (κατανομή και ανακατανομή εισοδήματος).


Και κεφάλαιο που δεν αναπαράγεται διευρυμένα κάθε φορά είναι απλά παλιοσίδερα ή παλιόχαρτα απαξιωμένα όπως το ΙΧ σας όταν δεν τσουλάει στη ερημιά με καμιά κυβέρνηση. Η Κατερίνα έπιασε το πιο σοβαρό. Την ισορροπία του συστήματος και την αποδιάρθρωση των συντεταγμένων που το ισορροπούν. Με λίγα λόγια όταν ο καπιταλιστικός κύκλος επενδύσεις-παραγωγή-κατανάλωση-κέρδη-επενδύσεις διαταραχθεί γιατί κάποιος «έκλεψε» έναν παράγοντα και στέλνει αδιάβαστους στην ανισορροπία όλους τους άλλους ε, τότε έχουμε κρίση, για να το πούμε έτσι χονδρικά.Σοβαρολογώντας, κανένας δεν γνωρίζει το βάθος τη κρίσης και καμία σχέση δεν έχει απλά και μόνο με τη ψυχολογία και τη πίστη. Αυτά είναι οι κορυφές του παγόβουνου.


Έχει να κάνει με τη πραγματική οικονομία η οποία δεν αντανακλά την εικονική οικονομία των υπερκερδών και της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Και είναι γνωστό ότι η οικονομία τιμωρεί όταν παραβιάζεις τους νόμους της επαναφέροντας τη τάξη βίαια (με κρίση). Αλλοίμονο σε αυτούς που θα τη πληρώσουν. Και ο Αλογοσκούφης ήδη έβαλε μπρος τη πληρωμή με νέους φόρους (7,5 δισεκ.€) που θα μας πάρει… και με τα δικά μας λεφτά εγγυάται τα λεφτά των τραπεζών μη τυχών και χάσουν οι τραπεζίτες.


Όπως δηλ. και στις ΗΠΑ με λεφτά των φορολογουμένων στηρίζεται το κεφάλαιο μη χάσει τα αυγά και τα πασχάλια – σιγά μη σκέφτονται τους καταθέτες. Αν ήταν έτσι θα έτρεχαν να σώσουν τις μικρομεσαίες και αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους, όχι λόγω ψυχολογίας της οικονομίας βέβαια, αλλά λόγω πραγματικής κρίσης εισοδήματος το οποίο ως δια μαγείας κάποιοι το αφαίρεσαν αφού γενικά δεν μειώθηκε ο πλούτος που παράγεται. Παράλληλα κάνω χάζι με τους νεοφιλελεύθερους που στην Ελλάδα πανηγυρίζουν για τις ιδιωτικοποιήσεις και σε ΗΠΑ, Αγγλία κ.α. πανηγυρίζουν για τις… εθνικοποιήσεις! Παράκρουση έπαθαν οι άνθρωποι!!! Άκουσα και το γνωστό σε όλους νεοφιλελεύθερο ΔΝΤ. Τι ανάλυση της κρίσης!!!


Έχουμε κρίση διέγνωσε, κάτι σαν το 1930!!! Έχουμε επιβράδυνση της ανάπτυξης… είμαστε στο χείλος της καταστροφής… αναγνώρισε ότι ευθύνεται και η «απορύθμιση των αγορών» (ο νεοφιλελευθερισμούς δηλαδή)… Δημιούργησε και… Επιτροπή για να συμβουλεύει λύσεις!!! Καλά πως και ξέχασε τις γνωστές συνταγές- αυτόματες λύσεις - που έδωσε σε ανάλογες περιπτώσεις σε Αργεντινή, Χιλή, Νικαράγουα, Μεξικό…. Περίεργο.


Μετάλλαξη παθαίνει ο νεοφιλελευθερισμός του ΔΝΤ όταν κοιτάει κατά το βόρειο ημισφαίριο;Προβλέπω ιδεολογικά πανηγύρια στο περιθώριο των κοινωνικών δραμάτων που η κρίση θα φέρει στους λαούς. Περιμένω να δω μεταλλάξεις και ξαφνικό ρεύμα νεοκεϋνσιανών σωτήρων και νεοφώτιστων φωστήρων, άστα να πάνε. Να δείτε που θα μας κάνουν και μαθήματα ρυθμιζόμενης οικονομίας κάτι σαν… σοσιαλισμό δηλαδή! Θα θυμηθούμε μέρες του 1990 όταν νεοφώτιστα μεταλλαγμένα συντρόφια μας έκαναν μάθημα ελεύθερης οικονομίας και νεοφιλελευθερισμού!


Παράκρουση!

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί!


Στέργιος

9 Οκτώβριος 2008 9:57 μμΟ/Η Sxoliastis είπε...
Μιά παρατήρηση, σχετικά με τον Νεοφιλελευθερισμό και τις... παραφυάδες του...Η σημερινή κρίση είναι κρίση της αυτιρυθμιζόμενης αγοράς, της "ελεύθερης" αγοράς. Εκείνο που αποδείχτηκε, είναι αυτό που αποδεικνύεται σε όλους τους "-ισμούς", όλων των αποχρώσεων: Οτι τελικά, η φύση του ατόμου, η αρπακτική, ανταγωνιστική ατομικιστική φύση υπέρέχει... πάντα.

Γιά τον λόγο που απέτυχαν όλοι, απέτυχε και η "αυτορυθμιζόμενη" αγορά... απλά, γιατι η "αυτορύθμιση" ανταγωνίζεται τα παραπάνω, γιατί ΠΟΤΕ ο ρυθμιζόμενος δεν μπορεί να είναι και ...ρυθμίζων.Ο Νεοφιλελευθερισμός απέτυχε.... και πιό παταγώδης αποτυχία δεν μπορεί να υπάρξει... και λυπάμαι τους διάφορους Ανδριανόπουλους κλπ. αλλά δεν θα τον ξαναδούμε... τουλάχιστον σύντομα, τουλάχιστον με το ίδιο προσωπείο.


Ναι... βόλεψε πολλούς, δημιούργησε υπεραξίες εκ του μη οντος που "ενθυλάκωσαν" οι αρμόδιοι, οι ...ρυθμιστές και ρυθμιζόμενοι, που λέγαμε. Δημιούργησε "πλούτο" που δεν στηρίζεται πουθενά... το χρήμα γεννά χρήμα με συγκεκριμμένες διαδικασίες, όχι απ' ευθείας, χωρίς την διαμεσολάβηση της παραγωγής προιόντος... το χρήμα έγινε το ίδιο προιόν... αλλά πιά υπεραξία ενσωματώνει έτσι?


Λυπάμαι, Cynical, αλλά τα πράγματα δεν είναι απλά... τα χρήματα που έχεις εσύ, εγώ, ο οποιοσδήποτε στην τσέπη μας θα λιγοστέψουν, παράλληλα και οι τιμές θα μειωθούν... θα φύγει δηλαδή από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα η ..."πλασματική" υπεραξία. Με αυτό τον τρόπο θα επηρρεαστούν όλοι, και αυτό είναι αναπόφευκτο...Οσοι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι ο Καπιταλισμός πέθανε... πλανώνται πλάνη οικτρή, δυστυχώς. Οι μέθοδοι ανάκαμψης που εφαρμόζονται από ΟΛΟΥΣ (τονίζω το ΟΛΟΥΣ) είναι παλαιοκαπιταλιστικές.


Θα γυρίσουμε σε ένα αυστηρά ρυθμιζόμενο κρατικό καπιταλισμό... μην ακούτε τα "προσωρινά"... μην πείθεστε από τις κραυγές των ρεπουμπλικάνων που απαρνούνται το κράτος-μέτοχο... ο Polson είναι σήμερα ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο, και η ισχύς δεν εγκαταλείπεται εύκολα...Και το χειρότερο... αυτός που "ελέγχει" την οικονομία, θα ελέγξει αναγκαστικά και άλλες πτυχές της ζωής μας... ήδη τα σχόλια γιά την βιοσιμότητα των τραπεζών και κατ' επέκταση του συστήματος μπορεί να οδηγήσουν τον σχολιάζοντα στον εισαγγελέα.... αύριο το ίδιο θα συμβάινει με την αμφισβήτηση των προθέσεων... ο Μεγάλος Αδελφός μόλις τωρα γεννήθηκε... βρέφος ακόμα, αλλά μεγαλώνει γρήγορα το σκασμένο...Υφεση, ανεργία, έλεγχος... απομείωση της δημοκρατίας, χωρίς τίποτα το θετικό στον ορίζοντα... δυστυχώς...Καληνύχτα σας...
9 Οκτώβριος 2008 11:07 μμ

1 comment:

Greek Rider said...

Πάντως από χτες σκέφτομαι πόσο μεγάλη απόσταση έχει πάρει η αριστερά από την πραγματικότητα. Υπο τις παρούσες συνθήκες πολλά θα μπορούσαν να οργανωθούν ή να λεχθούν.

Υποψιάζομαι ότι φοβούνται να δράσουν τώρα.

Κρίμα..