Monday, November 1, 2010

Η ιδεολογία μιας χρεοκοπίας ή η χρεοκοπία μιας ταξινόμησης.Η ντρίπλα του δόκτορος Καλύβα


Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής 31/10  ένα άρθρο του Σ.Καλύβα  που αναφέρεται στην ιδεολογία η οποία αποτέλεσε το υπόστρωμα της κοινωνικής δομής που κωδικά ταξινομούμε ως κοινωνία του μνημονίου. Προφανώς η διερεύνηση των ιδεολογικών αξιακών συντεταγμένων της κοινωνίας ως αιτίων μιας κατάρρευσης είναι γόνιμη και θεμιτή, και μάλιστα μπορεί να αποτελέσει μια κρίσιμη διαδικασία υπέρβασης, σε αντιδιαστολή προς μια μονομερή οικονομική διερεύνηση του φαινομένου της χρεοκοπίας. Με την έννοια αυτή η προβληματική του ΣΚ είναι καλοδεχούμενη και γόνιμη.


Ωστόσο γίνεται με τον γνωστό συντηρητικό τρόπο ο οποίος δεν συνίσταται στην παράθεση άστοχων ή σκοταδιστικών σοφιστιών (όπως νομίζει μια πληθώρα αριστερών πολιτών) αλλά με την παράθεση ορθών και εύστοχων τοποθετήσεων δίπλα σε επινοημένες αποσιωπήσεις και πολύ αμφισβητήσιμες ταξινομήσεις. Ο συντηρητικός λόγος είναι λειτουργικός γιατί εδράζεται σε μια μερική αποσπασματική διαχείριση των γεγονότων , με λογικό τρόπο, και έτσι αγκυρώνεται στην κοινή λογική και το συναίσθημα.

Στο άρθρο του Καλύβα γίνεται το ακόλουθο ταξινομητικό τέχνασμα.

Ορίζονται τρία στοιχεία της ιδεολογίας της χρεοκοπίας τα (λαϊκισμός, ναρκισσισμός, αριστερισμός) για τα οποία δεν υπάρχει κανένα ταξινομητικό κριτήριο. Ενώ ο λαϊκισμός και ο ναρκισσισμός περιγράφονται ορθά ισότιμα ως στοιχεία μιας τρέχουσας κοινής πρακτικής και αυτοκατανόησης , προστίθεται «αριστερισμός» ο οποίος όμως δεν είναι της ίδια τάξης φαινόμενο.

Ο αριστερός λόγος με τις υπερβολές που αναδεικνύεται στο απόσπασμα , στην ουσία δεν είναι παρά οι παραφθορές του αριστερού λόγου , κάτω από την επίδραση του λαικισμού ναρκισσισμού. Το τέχνασμα του ΣΚ είναι απλό, παγαπόντικό αλλά αποτελεσματικό Παραθέτει δύο γενικά ζητήματα , με ένα μερικό που είναι απλή έκφραση τους σε ένα άλλο επίπεδο αναφοράς.

Αν δεχθούμε ως έγκυρη την αρχική ταξινόμηση του ΣΚ τότε υπάρχει λαικισμός και ναρκισσισμός που αφορά την ισότιμα την δεξιά το κέντρο και την αριστερά. Τότε μπορούμε να δούμε πχ τον δεξιόφωνο λαϊκισμό με έμφαση στην ανομία, τα αυθαίρετα που προέρχονται ιστορικά από την δεξιά συντηρητική παράδοση του ρουσφετιού, σε αντίστιξη με ένα αριστερόφωνο λαϊκισμό μιας ανοχής σε πολιτική βία. Ο δεξιός ναρκισσισμός γίνεται υπόστρωμα των ρατσιστικών αντιλήψεων για τους πρόσφυγες και μπορεί να «ισοτιμηθεί» σε ένα ακραίο αριστερόφωνο ναρκισσισμό που οδήγησε στα εκτρώματα της Μαρφίν.

Το «κόλπο» του ΣΚ είναι προφανές.

Μετά την εύλογη περιγραφή των λαϊκιστικών συμπεριφορών ,αποφεύγεται μια ταξινόμηση σε δεξιόστροφες και αριστερόστροφες εφαρμογές , εκφράσεις , πρακτικές που προφανώς υπάρχουν έτσι ώστε ο αναγνώστης της έγκυρης Καθημερινής , εισπράττει απομονωμένο τον αριστερό λαϊκισμό ως ισότιμο ενός γενικού ,καθολικού, φαινομένου.

Τώρα όσον αφορά την ουσία του άρθρου του ΣΚ, προφανώς υπάρχει ένα φαινόμενο «λατρείας της ευκολίας» «προσκόλλησης στο αυτονόητο» μια προ-πολιτική αρχαϊκή συμπεριφορά, η οποία προφανώς αναφέρεται σε εκείνα τα στρώματα της κοινωνίας με το μικρότερο πνευματικό και μορφωτικό κεφάλαιο, αλλά αυτή είναι ίδιον της κοινωνίας συνολικά και όχι προνόμιο της αριστεράς.

Στο κάτω - κάτω ,το επίπεδο διαλόγου και αντιμαχιών εντός αριστεράς είναι απείρως πιο πλούσιο θεματικά και πιο κόσμιο διαδικαστικά από τα αντίστοιχα εντός δεξιάς. Ουσιαστικά η συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα στερείται οποιασδήποτε διανοητικότητας και ιδεολογικής διερεύνησης. Η εκκωφαντική απουσία αυθεντικού συντηρητικού προβληματισμού, δημιουργεί ένα παράδοξο φαινόμενο ανισορροπίας , γιατί υπεισέρχονται εντός αριστεράς μια σειρά από συντηρητικά ιδεολογήματα και πρακτικές, αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως θέμα.

Η ανάλυση του δόκτορος Καλύβα λοιπόν βασίζεται σε μια μεθοδολογική , ντρίπλα επιπέδου κατηγορίας γ ερασιτεχνικού , ενώ μας προσκομίζεται ως ανάλυση επιπέδου Champion League.

Σύνδεση με το άρθρο του ΣΚ εδώ

2 comments:

grsail said...

Στο άρθρο του Σ. Καλύβα (που με έκανες να διαβάσω) βρήκα αυτόν τον δήθεν νηφάλιο και δήθεν αντικειμενικό λόγο με το ύφος της λεπτεπίλεπτα επεξεργασμένης και επιδέξια μετασχηματισμένης αλαζονείας. Βρήκα επίσης τους αφόρητα λαϊκίστικους και αρρωστημένα κοινότυπους αφορισμούς του τύπου «φάγαμε τα λεφτά που μας χάριζε ΕΕ» καθώς και την αφ’ υψηλού απόρριψη της Αριστεράς. Απόρριψη βασισμένη σε φασίζοντα «αντι-παραδείγματα» περί υπερτίμησης του Δεκέμβρη, συμπάθειας προς την τρομοκρατία κα.

Όμως ήθελα να σημειώσω το πόσο με ανησυχεί η ισχύς και το κύρος που σχεδόν αυτόματα περιβάλλει τέτοιες αντιλήψεις στην συνείδηση πολύ μεγάλου μέρους της Ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη και παιδευμένα τμήματα της μεσαίας τάξης υποχωρούν ως εθελούσια θύματα μπροστά στα επιχειρήματα των ντριπλαδόρων. Φαινόμενο δυσεξήγητο και τρομακτικό. Φαίνεται ότι οι ιδεολογικές ντρίπλες όπως και ο χυδαίος λαϊκισμός τύπου Πάγκαλου διαθέτουν υπολογίσιμο κοινωνικό έρεισμα το οποίο είτε τροφοδοτείται από την αμάθεια είτε και από τον φόβο.

Left Liberal Synthesis said...

grsail
Είναι πολύ ενδιαφέρον αυτός ο λογος,γιατί δεν μπορεί να ειδωθεί μεσω μιας ολικής απορριψης.
Και εδώ πολλές φορές γινονται μεγάλες παρανοήσεις
Ο ΣΚ εξετάζει ενα υπαρκτό φαινόμενο, παραθέτει μερικά σωστά συμπεράσματα, και μετα με ενα τεχνασμα υποβάλει ενα εωλο συμπερασμα.
Δυσκολα πραγματα, γιατί η απόσρριψη του συντηρητικού λόγου γίνεται πολλές φορές με ευκολίες ,εκχωρόντας το επίπεδο της κοινής λογικής.