Friday, November 14, 2008

Θεσεων Εγκώμιον


Ενα από τα εγκυρώτερα περιοδικά μαρξιστικής έρευνας και ανάλυσης ,όχι μονο στην Ελλάδα είναι οι Θέσεις.
Πρόκειται για εγχείρημα λιγων ανθρώπων,που συσπειρώνονται γύρω από τον Γ.Μηλιό,και επί 20 χρόνια,εργάζονται συστηματικά διερευνόντας την πιο γοητευτική πλευρά της μαρξιστικής αναζήτησης ,τον ύστερο Αλτουσέρ.Ταυτόχρονα μέσω των editorial,διαμορφώνουν μια πολιτική πρόταση ,που απευθύνεται κυρίως στον Συριζα.
Η έλξη που ασκούν οι θέσεις ,σε κάποιους που τολμούν ,μια ζεύξη left liberal,οφείλεται στα εξής.
-Οι Θέσεις,προβάλουν μια εκδοχή επικαιρότητας του κομμουνισμού,εδω και τώρα,νοούμενου ως επέκταση του δημόσιου χώρου εκτός εμπορευματικών σχέεων,εκτός μιας μεσιανικής τελεολογίας.Με την έννοια ωθουν την πολιτική της αριστεράς σε μια άμεση διακινδύνευση διαψευσιμότητας μερικών ιδεολογημάτων,που αντλούν κύρος μόνο από την μελλοντολογική τους αυτοεπιβεβαίωση.Υποβάλλουν δηαλδή σε ένα συνεχές on line crash test,τις πιο αυτονόητες πολιτικές.
-Ασκούν μια ριζική κριτική στο υφιστάμενο πλέγμα κρατικών δομών,στα οποία αναφερόμαστε ως «δημόσιο» ,(Δεκο,δήμοι,ΝΠΔΔ,κλπ) ,αποκαλύπτοντας τον συμπληρωματικό τους ρόλο στην διατήρηση του status,και αποδομόντας συντριπτικά την τρέχουσα σχεδόν αυτονόητη ιδεολογική στάση,όπου ο σοσιαλισμός θα προκύψει σχεδόν επαγωγικά από μια στατική επέκταση του λεγόμενου «δημόσιου» τομέα.
-Διερευνούν την πιο ριζική πλευρά του Αλτουσεριανού εγχειρήματος,τον λεγόμενο υλισμό του αστάθμητου,και οδηγούνται αναγκαστικά σε μια κοινη περιοχή με τον Χάγιεκ,της κριτικής ενός χονδροειδούς «κοντρουκτιβισμού» και διερεύνησης της κοινωνικής συνθετότητας,σε ένα νοηματικό πλαίσιο «αυθορμησίας».
-Αναλύουν εξονυχιστικά σχεδόν απομαγευτικά το Μαρξικού έργο,διατηρώντας μια φιλοσοφική στάση,συνεχούς εγρήγορσης και αμείλικτων διερωτημάτων.
-Με συνέπεια προβάλουν μια ριζική εκδοχή,διεθνισμού και καθολικής υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,όντας μια από τις λίγες φωνές εντός Ελληνικης κοινωνίας,που προωθούν το αυτονόητο δικαίωμα των γειτόνων μας ,αν αυτοοριστούν ως Μακεδόνες ή «Μακεδόνες».
-Και όλα αυτά απόλυτα ενταγμένα σε μια πρακτική σχεδόν χειρονακτική πολιτική υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της αριστεράς,της πολιτικής αυτόνομης έκφρασης των συνάμεων της μισθωτής εργασίας και των αδυνάμων,σε αντίστηξη με άλλα εγχειρήματα της «ακαδημαικής» αριστεράς,όπου η αριστερά είναι το πρόσχημα για ενα μαρξιστικό ακαδημαισμό (στην καλύτερη περίπτωση) αν όχι συντεχνιακής συγκρότησης της «ακαδημαικής» κοινότητας.
Για όλους αυτούς τους πολιτικούς λόγους,αλλα επιπλέον για την αδολη δημοσιοποίηση όλων των τευχών των θέσεων στο ιντερνετ,μετά την ληξη του εκδοτικου copyright (περίπου 14 μήνες) ,και η εκδοτική αρτιότητα,καθιστουν τις θέσεις Το περιοδικό.
Με κλικ στο εντυπωσιακό ηλεκτρονικό αρχείο,που παρέχει σχδόν 100 τεύχη on line.

7 comments:

Nikos Lioliopoulos said...

Γιάννη καλημέρα. Το λίνκ στον τίτλο δεν ανοίγει, γιατι;

cynical said...

Καλημερα LLS. Εκτιμώ και τον Μηλιό (που ειναι και αριστος και συγκροτημενος ομιλητης) και το εν λόγω περιοδικό. Ειμαι άλλωστε συνδρομητρια εδω και πολλα χρονια.

Left Liberal Synthesis said...

Niko
Ξαναπροσπαθησε με double clik

Νοσφεράτος said...

ειναι πολύ καλό περιοδικό οι ΘΕΣΕΙΣ
(εχμμ..Εχετε ακουσει και γι το περιδικό Πολιτισμου της θεσσαλονικης το ΕΝΕΚΕΝ ;
http://periodikoeneken.blogspot.com/)

Left Liberal Synthesis said...

Nosferato
Ευχαριτω θα το δουμε σιγουρα

Anonymous said...

συγχαρητηρια για το πολύ ωραίο post. για να πω την αλήθεια είναι η πρωτη φορά που διαβάζω περί φιλελεύθερης αριστεράς. θα ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον να έχεις ενα post/ page όπου εξηγείς τις θέσεις αυτου του κινήματος.

Left Liberal Synthesis said...

SPYRO
Ομοίως μόλις είδα το επιπαντος,με τα διαφωτιστικά οικονομικά του σχόλια,και προφανως θα το παρακολουθώ.
Η Φιλ-Αρ είναι μια σπαργανώδης προσπάθεια,που διερευνά,μια αριστερά εκτός του στερεοτυπου του μεγάλου κρατους και της δομικής αγοραφοβίας.
Υπάρχουν μερικα κείμενα που συνοψίζουν ,΄πως αυτο της 22/10 με Left Liberal Synthesis ,και 8 Νοεμβρίου "Μια μικροοικονομική θεώρηση".
Προετοιμάζουμε και άλλα πχ Φιλ -Αρ διαφορές με σοσιαλδημοκρατία κλπ