Wednesday, November 12, 2008

Τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία χάνουν την δουλειά τους.Τι να κάνουμε;


Τη ριζική ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας μας και την ανάπτυξή της υπό τις αρχές της αειφορίας και της σύμμετρης κατανομής στην κλίμακα της επικράτειας και υπό παραγωγικές σχέσεις που θα γέρνουν όλο και περισσότερο την πλάστιγγα προς όφελος της εργασίας. Για παράδειγμα, να μην στηρίξει το κράτος μια αυτοκινητοβιομηχανία που κλείνει (η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από περισσότερα αυτοκίνητα ή περισσότερα γκάτζετ) άλλα τόσο οι αντίστοιχες κρατικές επενδύσεις όσο και η εργατική δύναμη να κατευθυνθούν σε παραγωγικούς τομείς που θα αναπτύξουν τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξυπηρέτηση δημόσιων αναγκών (π.χ. δημόσια μέσα συγκοινωνίας) κ.λπ.
Αυγή 9/11/09 Α.Μπαλτας

Αυτά δημοσιεύθηκαν την Κυριακή,σε ένα από τα πιο έγκυρα έντυπα της Αριστεράς,τα κυραικάτικα ενθέματα,που επι χρόνια επιμελήθηκε ο Α.Ελεφάντης.Ο δε Α.Μπαλτας είναι ένας από τους πιο εργατικούς πανεπιστημιακούς ,με αδιαμφισβήτη κοινωνική δράση και πολλαπλες παραμβάσεις στο κίνημα των πανεπιστημιακών.

Σήμερα βέβαια τα νέα είναι ότι 3,000,000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι σε κίνδυνο,ενω διεξάγονται συζητήσεις για την διάσωση της GM,μέσω κρατικής παρέμβασης.

Το ζήτημα είναι απλό και δύσκολο.Ενας έλληνας έκυρος αριστερός πανεπιστημιακός ,διατυπώνει δημόσια την γνώμη να μην υπάρξουν κρατικές βοήθειες σε αυτοκινητοβιομηχανίες που κλείενουν,την ώρα που η καρδούλα ξέρει του κάθε Αμερικάνου εργαζόμενου στο Μιτσιγκαν.

Το ιστολόγιο δεν έχει σκοπό ,να καταγγείλει κανένα,για υποτιθέμενες άστοχες θέσεις (θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια συντριπτική κριτική) ,απλώς αισθάνεται δικαιωμένο ,όταν υποστηρίζει ότι αν η Αριστερά θέλει σοβαρα να σχοληθεί εντος της οικονομίας,είναι υποχρεωμένη να διαλογισθεί εντός ενος διανοητικού πλαισίου, εσωτερικών αντιφάσεων , ατελειών, και δυνητικών λαθών.Η ασφάλεια της αυτονόητης δικαιίωσης είναι πολύ απλή όσον η κουβέντα γίνεται σε μια,εν πολλοις, ακαδημαική αντζέντα των μεγάλων εννοιών.

Καπιταλισμός,νεοφιλελευθερισμός, είναι έννοιες που μπορούν να οικοδομήσουν τα πιο εντυπωσιακά διανοητικά κατασκευάσματα,αλλά όταν πρόκειται να ασχοληθεί στην μεσαία κλίμακα της πραγματικόητητας είσαι υποχρεωμένος να τσαλαβουτήσεις εντος του τραυματικά «πραγματικού».Και όταν ο πολυπράγμων Ζιζεκ ανακοινώνει ότι δεν έχουμε ακόμα μια συνεκτική «διήγηση» έστω και αν το κάνει για να επιβεβαιώσει το ναρκισιστικό
Αγνωστικισμό του,που αενάνως τροφοδοτεί την εργασία του,έχει δίκιο.

Στο πλαίσιο αυτό ,της τραυματικής αναζήτησης ,των αντιφατικών λύσεων, κάτι ίσως προσπαθουν και μερικα απομονομένα ιστολόγια της ελληνικής μπλγκόσφαιρας.

Ολόκληρο το άρθρο του Μπαλτά στον τίτλο.

4 comments:

katerina said...

Ωραία, να προστατέψουμε τους εργαζόμενους και όχι τις θέσεις εργασίας. Ναι αλλά πως;;, γρηγορα και άμεσα.
Δυστυχώς παρα τις καλές προθέσεις της ..Αριστεράς, οι άνθρωποι θυμούνται τον Χότζα και τον γάιδαρο του....

Μιας που και ο ίδιος μιλάει για τις «πρώτες ατελεις σκέψεις» να υποθέσω ότι ο κ. Μπαλτάς έχει στο μυαλό του το παραδειγμα του Γαλλικού Κομουνιστικού Κομματος της δεκαετίας του 60, όταν ο Αλτουσερ και η ομάδα του, αποφάσισαν να αναλάβουν έναν τομέα ο καθένας προκειμενου να επεξεργαστούν το θεωρητικό οπλοστάσιο του ΚΚΓ.

Απο την άλλη κάποιοι πέρα απο την πολιτική επιστημη, ή την ψυχολογία, κάποιοι στάλθηκαν να δουλέψουν και στην παραγωγή.

Μπορώ να ζητήσω μια χάρη;;; Μπορεί να πάει ο σ. Δραγασάκης να δουλέψει στην MIG, ο σ. Βουτσης στην οικοδομή, και ίσως ο σ. Τσίπρας στο εργοστάσιο του Λαναρά που θα πάρει τώρα 5.000.000 ευρώ απο τον ....μεγάλο Αλογοσκούφη για να ξαναλειτουργήσει;;;
Αυτό ναι, θα είναι ενα πολύ καλό εγχειρημα απο τον ΣΥΝ.

Left Liberal Synthesis said...

katerina
Στην δικιά μου ανάλυση,η παρέμβαση του είναι σωστή επειδή ακριβώς,είναι ατελής και αιωρούμενη
Στην ιδεοσυζήτηση κυκλοφορούν και ιδεες να προστατευθουν οι θεσεις εργασίας,ανεξάρτητα από το τι παράγουν πως και για ποιον.
Ακόμη είναι σωστή (ως αυτοαναιρούμενη) γιατί επιτέλους μιλάμε με πολιικούς οικονομικούς όρους ,εκτος ηθικολογίας.
Και τέλος είναι σωστή γιατί μιλάμε στην απτη κλιμακα της επιχείρησης.
Ως γνωστών ή συζήταμε στις μεγα-έννοιες (καπιταλισμος κλπ) ή στο ατομικό επίπεδο (ο άνεργος ως ατομικό δράμα) πολύ εύκολα,με αυτονόητη επιβεβαιωση

Greek Rider said...

Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος να προστατευθούν αυτές οι εταιρείες.

Αν θέλει το κράτος να έχει αριστερό Λόγο θα πρέπει να δει τι θα κάνει με αυτούς τους ανθρώπους και να φτιάξει νέους χρήσιμους τομείς στην οικονομία (π.χ. εναλλακτικές μορφές ενέργειας).

Anonymous said...

Με τα τωρινά δεδομένα το παιχνίδι είναι χαμένο. Αυτό που χρειάζεται είναι να συνειδητοποιήσει ο καθένας πως πρέπει να καλύψει μόνος του ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον το διατροφικών του αναγκών, και να μειώσει τις ανάγκες του για καταναλωτικά αγαθά στα απολύτως απαραίτητα. Ένα μικρό κομμάτι γης, για κάθε οικογένεια, η ομαδικές αγορές μεγαλύτερων κομματιών είναι μια καλή αρχή. Χρήση βιολογικών μεθόδων για την καλλιέργεια της γης (permaculture, natural farming κ.λ.π). Χρήση εναλλακτικών μορφών κατασκευής η ανακατασκευής των σπιτιών (παθητικά ηλιακά σπίτια, μεγάλη θερμομόνωση, σωστή διαχείριση αποβλήτων). Ανεξαρτητοποίηση από το ηλεκτρικό δίκτυο, η συμμετοχή σε αυτό με πολύ μικρή κατανάλωση με βελτιστοποιημένη τεχνολογία (led φώτα, συσκευές πολύ χαμηλής κατανάλωσης). Δυστυχώς στο μέλλον θα επιβιώσουν όσοι έχουν το κουράγιο και την γνώση να ανεξαρτητοποιήσουν την επιβίωση τους όσο το δυνατόν περισσότερο από την μοίρα της μάζας και της βουλές της εξουσίας και όλης της ψυχανωμαλίας που κουβαλάει σε όλα τα επίπεδα. Οσο για τον όχλο τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά, και οι εξουσιαστές που θα ακολουθήσουν τους τωρινούς στην πτώση τους δεν θα είναι καλύτεροι.
Προσωπική αυτονομία όσο το δυνατόν και μικρές ομάδες αλληλοϋποστήριξης και αλληλεξάρτησης είναι ίσως μία από τις λίγες μας ελπίδες για το μέλλον, και όσο δυνατόν μακρύτερα από τις πόλεις. Όσο για τους υπόλοιπους καλή τους τύχη.