Thursday, October 2, 2008

Ελιζα Παπαδάκη.Μια αστραφτερή Αριστερή φωνή μακρυά από την αντιδραστική υστερία

Εχουμε αναφερθεί και στις προηγούμενες αναρτήσεις μας για την πολυπλοκότητα των ζητημάτων που προκύπτουν για την Αριστερά ,σε σχέση με την έρπουσα πιστωτική κρίση.
Η χαζοχαρούμενη άποψη ότι έφτασε το τέλος της "απορρύθμισης" και επιτέλους προχωράμε στην ευνοική για τους εργαζομένους "ρύθμιση" κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Κατ'αρχάς ,σημαντικό μέρος της κρίσης δεν οφείλεται σε απορρύθμιση υφιστάμενων αγορών ,αλλά στην αδυναμία ελέγχου των νέων καινοτόμων παραγώγων προίόντων από τις παγκόσμιες εποπτικές αρχές.Μια κλασσική υστέρηση του πολιτικού ελέγχου απέναντι στην οικονομία,όπως συνέβη με άλλες μορφές καινοτομίας στην τεχνολογία.
Η πορνογραφία στο διαδύκτιο δεν ρυθμίστηκε πριν την διάδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου.Ούτε η νομοθεσία για την βιοηθική πριν την έκρηξη της βιοτεχνολογίας.
Μορφές της χρηματοοικονομικής καινοτομίας αποδεικνύονται καταστροφικές,αλλά δυνητικά θα μπορούσαν να ήταν ευνοικές γαι τους εργαζόμενους .Ο R.Shiller στο βιβλίο του The New Financial Order -Risk in the 21st Century,έχει ακριβώς υποδείξει καινοτόμα χρηματοοικονομικά προιόντα που θα αναχαίτιζαν κοινωνικούς και εργασιακούς κινδύνους,προς όφελος των εργαζομένων.
Βεβαίως υπάρχει ένα πολιτικό σκάνδαλο των πιο αντιδραστικών και κλεπτοκρατικών κύκλων στις ΗΠΑ,και αφορά την νομική "ανοσία" του κάθε τσαρλατάνου,που αφού "μπουμπόυνησε" τράπεζες,και εταιρείες με μεθόδους εκτός νομικού πλαισίου,απολαμβάνουν τα εκατομμυριάκια τους.Την θηριώδη εξάπλωση της κλεπτοκρατίας εντός της οικονομίας των ΗΠΑ,οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι θα την πληρώσουν ακριβά σύντομα.

Επίσης η ερχόμενη ρύθμιση μπορεί να έχει ταυτόχρονα "φιλολαικά" και "αντιδραστικά" χαρακτηριστικά ταυτόχρονα.Μετά το κραχ του 29, η Γερμανική και Ιαπωνική οικονομία προχώρησαν σε τέτοιες ρυθίσεις,που υπερβαίνουν και το πρόγραμμα του ΚΚΕ για τις δημόσιες δαπάνες,αλλά τα μεθεόρτια είναι γνωστά.

Τέλος στο ιδεολογικό επίπεδο είναι σαφές ότι όποια προσοδηθηρική κρατικοδίαιτη ομάδα,έχει ήδη οικειοποιθεί την ρητορία του "αντινεοφιλελευθερισμού" για να διασώσει και επαυξήσει τα οφέλη της.Κλειστά επαγγέλματα,μονοπωλιακοί κρατικοδιαίτοι επιχειρηματίες,αισθάνονται βολικά σε μια ωραία εθνική προστατευμένη οικονομία τύπου Ρωσίας,η οποία μάλιστα θα φωτιστεί και ως "προοδευτική".

Απέναντι στην εύπεπτη ,ανυποψίαστη κοινοτοπία,ευτυχώς υπάρχουν διανοούμενοι της Αριστεράς,που αντιλαμβάνονται τις περιπλοκές.

Το πιο λαμπρό παράδειγμα είναι η Ε.Παπαδάκη.Χρόνια στην Αυγή αλλά την τελευταία περίοδο και στα Νέα,κοσμεί την δημοσιότητα με ακριβείς,υπεύθυνες αναλύσεις.Ταυτόχρονα ως μέλος της ΑΡΣΗ ,εμπλουτίζει το οπλοστάσιο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Παραθέτουμε τα δύο τελευταία άρθα της ,σε Αυγή και Νέα,ως ελάχιστη συμβολή στην προσπάθεια διάσωσης της κριτικής σκέψης,μακρυά από τις υστερίες που μόνο σκοταδιστικό και αντιδραστικό χαρακτήρα

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=410396

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=1401908

1 comment:

aftercrisis said...

Οι αναλύσεις της είναι ακόμη πιό ακριβείς,υπεύθυνες και πέρα από τις καθιερωμένες σχηματοποιήσεις, τώρα στην κρίση και στα δύσκολα.
Σπάνια και δυσεύρετη οξυδέρκεια στρην Ελληνική δημοσιογραφία