Friday, November 21, 2008

Οχι στον κυνισμό της ΝΔ.Οχι στον κομματικοκρατικό καπιταλισμό των Πασοκ,Συριζα,ΚΚΕ.Αριστεροφιλελεύθερη λύση τώρα στην Ολυμπιακή


Στην περίπτωση της Ολυμπιακής η ιδεολογική και θεωρητική φτώχεια του πολιτικού συστήματος έφτασε στα όρια του.Και επειδή η ενοχή όλων είναι δεδομένη ,αυτομάτως σχεδόν ψυχαναλυτικά σιωπούν.
Κι’ομως η σιωπή αυτή έχει κινηματογραφικό χαρακτήρα.Προκαλεί ένταση ή χασμουρητό.Καμία σεκάνς απόλυτης σιωπής πάνω από δυο λεπτά δεν αντέχει χωρίς να προκαλέσει παρά ακραία συναισθήματα.
Τα περι Ολυμπιακής είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα.
Μια οργανωτική τερατογέννεση που εκτελεί μεταφορικό έργο,ευρίσκεται εν ζωή μόνο χάρις τα λεφτά των φορολογουμένων,και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.
Η ορολογία της εταιρείας ή επιχείρησης δεν είναι συμβατή με το οργανωτικό αυτό υβρίδιο.Εδω συνυπάρχουν νεοπλασματικές μορφές πελατειακού κράτους,σκληρού προστατευμένου συνδικαλισμού,κρατικοδίαιτων καπιταλιστών και ενδιάμεσων ραντιέρηδων,εργαζόμενων διαφόρων βαθμών εργασιακής ασφάλειας,και οριακά στο βάθος οι χρήστες των υπηρεσιών.
Είναι σαφές ότι με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων ,ο οργανωτικό μόρφωμα παρουσιάζει καινοφανή στοιχεία αυτονόμησης.Συνεχίζει να υπάρχει γιατί συνεχίζει να υπάρχει έτσι απλά.
Ερχονται λοιπόν οι κυνικοί τεχνοκράτες του Χατζηδάκη και ,άγνωστο πως βρίσκουν ένα τεράστιο ποσό μετρητά από τον προυπολογισμό,και πραγματοποιούν την κυνική εξαγορά αλά ΟΤΕ.
Παίδες διαστέλουμε τα εργασιακά σας δικαιώματα στο μέγιστο,φεύγετε με τις συνανταξάρες σας (100,000 Ευρώ εφ’άπαξ και 5,700 Ευρώ ο καταληκτικός μισθός γαι φροντιστές που ξεκίνησαν το 1985!!Καλα ξέρουμε όλοι πως διορίσθηκαν) όλοι οι άλλοι στο δημόσιο και «δώστε» την εταιρεία πίσω.Πολιτικά και κοινωνικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα .Το μαγαζί έχει αυτονομηθεί και εσεις είστε οι gate keepers.
Ερχονται και οι κρατικολάγνοι της αντιπολίτευσης και ψελίζουν τα αδιανόητα
Οι μεν Πασοκοσυριζαίοι,οραματίζονται νέους αριστερους μανατζερ,που με την δομή της Ολυμπιακής θα ανταγωνισθουν την Aegean ( και μετά θα πάρουν το βραβείο Manager of the century!!) ,οι δε σύντροφοι του ΚΚΕ πιστοί στις πυραμιδωτές κρατικές δομές αλά Σλοβακία ,προωθούν την κρατικοποίηση με το ιδεολόγημα των «λαικών¨συγκοινωνιών.
Και αφού τελικά τα βρήκε τα λεφτά (των φορολογουμένων) ο Χατδηδάκης γιατί παρακαλώ να τα δώσει κας στους νεοσυνταξιούχους που διόριζε το Πασόκ; Και γιατί να μετατάξει όλους τους υπόλειπους στο δημόσιο.
Εχουμε μια πιο απλη ,πιο σύγχρονη,πιο αριστερή και πιο φιλελεύθερη ιδεά.
-Να φιάξουν τώρα οι εγραζόμενοι τα καταλληλα νομικά πρόσωπα
-Να πάρουν τα ζεστά εκατομμύρια του Χατζηδάκη
-Να «πάρουν» την Ολυμπιακή εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι ,ως κάτοχοι,ιδιοκτήτες ,managers,και εργαζόμενοι.
-Να παρουσίασουν μια αυτοδιαχειριζόμενη,αυτοδιοικούμενη εταιρεία και θα βρουν όλους τους εργαζόμενους στο πλευρό τους.
-Να έχουν την πραγματική ευθύνη,την συλλογική κοινωνική αλλά και ατομική ευθύνη που η κοινωνία πολιτικά,ιδεολογικά τους αναθέτει.

Πάρτε τα κοινωνικά λεφτά για ένα πρωτοφανές πείραμα αυτοδιαχείρισης.
Πάρτε τα λεφτά για να δοκιμάσουμε στην πράξη εδω και τώρα τις ιδέες της συλλογικής κατανομής εργασίας και επικαρπίας των πλεονασμάτων.
Δοκιμάστε ένα πείραμα αυτοδιαχείρισης ,σύγχρονων πολύπλοκων οικονομικών δομών και όχι ιδεολογικές δραπετεύσεις σε αρχαικές δομές της ανταλλακτικής οικονομίας.
Και τότε όχι η ελληνική αλλά η παγκόσμια κοινωνία θα είναι στο πλευρό σας.Μια αυτοδιαχειριζόμενη μια αριστερή μια «κομμουνιστική» εταιρεία που όμως αναλαμβάνει την ευθύνη,δεν την διαμεσολαβεί μέσω του κράτους.

Μα είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;

Και βεβαια είναι δύσκολο.Γιατί κανένας απο την πολυλογούσα και πολυγραφότατη αριστερά δεν διανοήθκε δεν μελέτησε δεν ζύμωσε κάτι τέτοιο.
Οι μελετητές του Μαρξ ,δεν έχουν καταλάβει την τρομακτική υλικότητα την εκρηκτικότητα των ιδεών.
Το μόνο που σκέπτονται είναι η αναδιανομή εντός και παρά το κράτος.
Και έτσι οι κυνικοί του Χατζηδάκη,άνοιξαν του πουγκί που γεμίζει μόνο με τα λεφτά του δημόσιου χρέους,και μοιράζουν κας.
Και οι άλλοι απλώς υπεκφεύγουν.

11 comments:

OnWine said...

LLS, εδώ ...ξεπέρασες εαυτόν!!!

Μέχρι την πρόταση... καλά τα πήγαινες. Η περιγραφή της Ολυμπιακής και της κατάστασης που επικρατεί σωστή.
Εγραψες ότι "Εδω συνυπάρχουν νεοπλασματικές μορφές πελατειακού κράτους,σκληρού προστατευμένου συνδικαλισμού,κρατικοδίαιτων καπιταλιστών και ενδιάμεσων ραντιέρηδων,εργαζόμενων διαφόρων βαθμών εργασιακής ασφάλειας,και οριακά στο βάθος οι χρήστες των υπηρεσιών."

Και μετά ...ήρθε η πρόταση!

Να παραδώσουμε την Ολυμπιακή ...στους εργαζόμενους! Στους ...συγκεκριμμένους εργαζόμενους, που εσύ ο ίδιος περιγράφεις παραπάνω! Αν δεν εννοείς αυτούς, θέλεις να σου υπενθυμίσω εγώ τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής? Γιατί εσύ (όπως και τόοοοοσοι άλλοι σε ετούτη τη χώρα... μνήμη μηδέν!

Λοιπόν... να σου θυμίσω ότι είναι αυτοί -μόνοι από ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους σε αερομεταφορές στον κόσμο- που ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να βοηθήσουν την εταιρεία να ορθοποδήσει... αρνήθηκαν περικοπές μισθών, δικαιωμάτων...
Είναι αυτοί που μας έκλειναν ΜΕΣΑ στα αεροπλάνα με τις ώρες γιά να ...τιμωρήσουν την κυβέρνηση μέσω της ομηρίας μας... Είναι αυτοί που απεργούσαν ακριβώς όταν θα έκαναν στην παραπαίουσα εταιρεία τους το μεγαλύτερο κακό: σε γιορτές, αργίες κλπ. Είναι αυτοί που προξένησαν ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ζημιές σε εταιρείες όταν ταξείδια ακυρώνονταν, συναντήσεις αναβάλλονταν, επιχειρηματικές συμφωνίες δεν έκλειναν... επειδή οι "'εργαζόμενοι" αποφάσιζαν ότι οι απαιτήσεις τους τελειωμό δεν έχουν...

Ακου, φίλε LLS... έχω μιά ανάρτηση γιά τον πιθηκισμό προτάσεων... σου συνιστώ να την διαβάσεις ΠΟΛΛΕΣ φορές, μήπως και καταλάβεις ότι μέθοδοι που μπορεί να έχουν (ή να είχαν) επιτυχία κάπου, δεν μεταφέρονται κάπου αλλού ερήμην του περιβάλλοντος που αναπτύχθηκαν. Αυτό κάνεις συστηματικά με τις ...αυτοδιαχειριστικές σου προτάσεις: ΠΙΘΗΚΙΖΕΙΣ ασύστολα... εκτός και αν θεωρείς ότι το επίπεδο των εργαζομένων στην Ολυμπιακή είναι ΤΟΣΟ υψηλό (παρά τα παραπάνω) που το ...πείραμα στην πλάτη και στην τσέπη του λαού ...αξίζει να δοκιμαστεί! Αλλά... είμαι σίγουρος ότι ΞΕΡΕΙΣ την ποιότητα των Ελλήνων εργαζομένων, και ενώ ΞΕΡΕΙΣ, τα γράφεις επειδή ταιριάζουν με τις θεωρίες σου... κρίμα.

Ελεος... λίγος ρεαλισμός δεν βλάπτει... ακόμα και σε προτάσεις που γίνονται ...έτσι, για να βρισκόμαστε σε κουβέντα...

Προτιμούσα τις προηγούμενες συζητήσεις σας περί ...φύλου των αγγέλλων... αυτές τουλάχιστον είχαν πλάκα (βέβαια, μόλις εμφανιστεί το ...έτερόν σου ήμισυ, γιά αυτό θα συζητήσετε και εδώ... δεν μπορεί, κάποια άποψη θα έχει ο Zizek γιά την Ολυμπιακή... ως εκ τούτου, δεν απελπίζομαι...)

ΥΓ: Οσο γιά την ...κινηματογραφική σιωπή και πόσο ...αντέχεται, σε παραπέμπω στις περισσότερες ταινίες του Antonioni ή στην μοναδική 5ωρης διάρκειας ταινία (Sleep) του Andy Warhol, όπου ο εραστής του ...κοιμάται. Κάποιοι ...αριστεροφιλελεύθεροι κουλτουριάρηδες άντεξαν και τον Walhol ακόμα ... εγώ μόνο τον Antonioni...

aerostatik said...

συμφωνώ μετον σχολιαστή...
πάει η γριά πουτάνα στο κατηχητικό ?

Left Liberal Synthesis said...

sxoliasti
aerostatic
Αν καταλάβεατε καλά,τα λεφτά τα πληρώσαμε ήδη.
Και αν δεν έιχατε την φαεινή ιδεά ,να δουλέψετε από το 85 εως το 08,(βεβάιως μέσω πασοκ) χάσατε πολλά.΅Εχω δει μισθολογική εκκαθάριση αεροσυνοδου το 1996,Δραχμαί 963,000!!!!!
Καλά δεν με πιασατε.
Δεν είμαι σε θέση να την παραδώσω την Ολυμπιακή σε κανένα.
Είμαι όμως σε θέση να πω μάγγες όποιος πιστεύει οσα λέει,ας πάρει το ρισκο εδω και τώρα,χωρίς να βάλει τίποτα απο την τσέπη του.
Ολοι παίζουν ένα παιχνίδι με μπλοφες,αυτό είπα.
Οσο για την ουτοπική πρόταση την πιστεύω,γιατί αλοίμονο μας αν δε πιστεύουμε σε τέτοιες ουτοπίες.
Με τους ρεαλισμούς φτασαμε εδω που φτασαμε.
Τέλος μιλάω για την απόλυτη σιωπή.
Και μια είναι η σκηνή.Το πενταλεπτο Ριφιφι του Νατσεν χωρίς ήχο.
Αλλα ίσως έχεις δίκιο. Μια "deserto roso" ταιριάζει καλύτερα με την εποχή....

OnWine said...

Κοιτα... δεν πολυκατάλαβα την απάντησή σου...

Αν μας λες ότι μας έκανες ...πλάκα, κάποιος πρέπει να σε ...επιμορφώσει στο χιούμορ.

Αν πάλι τελικά πιστεύεις (?) στην πρόταση που έκανες, τι να πω... να αρχίσουμε τις ...ουτοπικές προτάσεις και γιά άλλα πράγματα... κοινώς, να το ρίξουμε στην τρέλλα.

Κοίτα, φίλε LLS... δεν φτάσαμε εδώ με τους ρεαλισμούς... με τις τρέλλες και τις αννοησίες του ενός και του άλλου φτάσαμε... τώρα, αν εσύ τις ωραιοποιείς με τους συνειρμούς που κουβαλάει η λέξη "ουτοπία", ε.. τι να πώ εγώ? Προσωπικά, θα εξακολουθήσω να προτιμώ τις ρεαλιστικές προτάσεις, γιατί από ουτοπίες (κοινώς ανοησίες) ζήσαμε αρκετές...

Left Liberal Synthesis said...

sxoliasti
Μην συνεχίσουμε τα περι ουτοπίας γιατί ,σου λέω εκ προιμίου δεν θα βγάλουμε άκρη.
Θα έλεγα να αρκεστούμε στις σιωπηλες σεκανς των Αντονιονι,Ντασεν,Αγγελόπουλου,Warhol,που μάλλον απολαμβάνουμε ομοίως.

Anonymous said...

Και όμως, μια παρόμοια ιδέα είχα εκφράσει κι εγώ και αρκετοί άλλοι, πάρα πολύ παλιά, αλλά μας... πληροφόρησαν (κάποιοι άλλοι) για το γεγονός ότι... ΠΙΟ "βολεμένοι υπάλληλοι" από εκείνους της Ολυμπιακής δεν υπάρχουν σχεδον πουθενά (ούτε) στην Ελλάδα.

Δηλαδή, να το πούμε λιανά, οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής σκεφτόντουσασν ανέκαθεν ΜΟΝΟ το στενό οικονομικό ατομικό συμφέρον τους. Δεν στάθηκαν ποτέ ικανοί να οραματιστούν τρόπους αυτο-διαχείρισης, ούτε να αποτεχτούν το ρίσκο μιας τέτοιας κατάστασης.

Μόνο μια γνήσια αριστερή κυβέρνηση θα επέβαλλε την αυτοδιαχείριση στην Ολυμπιακή (χωρίς να ξεχνάμε την εγγενή αντίφαση του "επέβαλλε" με την αυτοδιαχείριση). Και τέτοια κυβέρνηση δεν προβλέπεται να υπάρξει, με κανένα από τα υπαρκτά πολιτικά κόμματα,

Επομένως, δίκιο έχεις LLS αλλά... κάποιο δίκιο έχουν και οι άλλοι που μίλησαν. Μόνη λύση που βλέπω εγώ είναι... να ιδρυθούν αυτοδιαχειριζόμενες εταιρείες σε άλλον τομέα, που ΔΕΝ έχει "βολευτεί", π.χ. Πληροφορική, και ΜΕΤΑ, όταν με το καλό πετύχουν, να γίνει μια προσπάθεια άντλησης διδαγμάτων από αυτές τις εταιρείες (του μέλλοντος) ΚΑΙ για την Ολυμπιακή.

Δηλαδή... ΚΑΙ εγώ, ουσιαστικά ΚΑΜΙΑ πρακτική ιδέα δεν δύναμαι να προσφέρω.

OnWine said...

Omadeon,

Ξέρεις... οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής δεν γεννήθηκαν "βολεμένοι" ...έλληνες γεννήθηκαν, και σαν γνήσιοι έλληνες ... βολεύτηκαν μόλις βρήκαν την ευκαιρεία... όπως θα κάνει κάθε γνήσιος έλληνας την εποχή μας, εμφορούμενος από όλες αυτές τις ...λαμπρές αξίες που του εμφύσησε η ηθική της ...εικοσαετίας του ΠΑΣΟΚ και η άξια συνέχεια της ΝΔ...

Ετσι θα βολευτούν και όσοι ...εξαναγκασθούν (sic) σε ...αυτοδιαχείρηση (κατά Omadeon)..

Παιδιά... συνέλθετε... εκτιμώ πολύ την μελέτη σας στις σύγχρονες τάσεις, αλλά, δυστυχώς, άλλη η κουλτούρα εκεί όπου γεννήθηκαν, άλλη εδώ... δηλαδή, άλλη ΠΑΙΔΕΙΑ... τα επιτυχημένα μοντέλλα του εξωτερικού δεν μεταφέρονται εδώ... δυστυχώς.

Εξ' ου και η απόρριψη -στην τελευταία μου ανάρτηση- του ...πιθηκισμού

Nikos Lioliopoulos said...

lls σε συγχαίρω για την πολύ σωστή περιγραφή της πολύ πονεμένης ισορίας Ολυμπιακή. Με οργή άκουσα πριν καιρό σε ραδιοφωνική εκπομπή, τον Χατζηδάκη να περιγράφει τις παροχές προς τους εργαζόμενους γιατ το σχέδιο εξυγίανσης . Ελεος κύριοι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής , και κ. Χατζηδάκη, προκαλείτε...

Left Liberal Synthesis said...

omadeon
Οι ιδέες έιναι για να διακινούνται.
Παντως οι σχετικές ιδέες γαι την Ολυμπιακή που παρέχονται από τα κόμματα,μυρίζουν ναφθαλίνη.
Εκέινο που με εκνευρίζει με όλη την αριστερά,είναι ότι δεν την προωθεί,αλλά ουσισατικά φαντάζεται μια χώρα σαν απέραντη ΔΕΚΟ.

Left Liberal Synthesis said...

sxoliasti.
Εχεις δίκιο να επισημαίνεις ότι υπάρχει ζήτημα παιδείας.
Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι,απραξίας.
Αλλιώς ανακυκλώνεται ο φαύλος κύκλος.

Left Liberal Synthesis said...

νικο
Ο Χατδηδάκης και οι εργαζόμενοι,δεν κάνουν κάτι εξωφρενικό.Απλώς εξαργυρώνουν εργασιακά δικαιώματα νομιμα,που όμως κατωχυρώθηκασ σε βάθος 25 ετίας.
Το πρόβλημα είναι ποιος "έπαιζε" με τα δικαιώματα αυτά σε ένα οργανισμό (προς θεού η Ολυμπιακή δεν είναι εταιρεία) ο οποίος αλπώς σώρευε χρέη.