Ποτέ ένα διαφαινόμενο αρνητικό περιβάλλον ,δεν έχει σταθεί ευνοικό για να συζητιώνται πιο αναλυτικά οι πολιτικές και ιδεολογικές συντεταγμένες.Ολοι πολώνονται σε βασικές λέξεις κλεδιά ,κλισέ που μπορούν να εκτονώσουν την οργή και δυσανεξία που μπορούν να αισθάνονται οι πολίτες.
Από την άλλη και οι πολιτικές κρίνονται ακριβώς εν θερμώ,μέσα στην κρίση,γιατί γι'αυτό άλλωστε υπάρχουν για να οργανώσουν την συλλογική συνύπαρξη.
Η ίδρυση της ΦΙΣ είχε δύο σημαντικά θεμέλια
Κατ'αρχάς διαμορφώθηκε από "τα κάτω" μέσω ενός διαδυκτιακού πειράματος,και ίσως είναι η πρώτη φορά εκτός άκρας αριστεράς που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Και οργανώθηκε στην βάση ενός ιδεολογικού καμβά που θα παρήγαγε πολιτική,και όχι αντίστροφα ,δηλαδή μιας εμπειρικής πολιτικής που αναζητά απολογητές όπως ήταν μέχρι τώρα η παράδωση στα μη κεντροαριστερά κόμματα.
Και μόνο η ύπαρξη του πολιτικού αυτού φορέα αποτελεί ένα σοβαρό θεσμικό και οργανωτικό βήμα στην ελληνική πολιτική,ακριβώς και μόνο λόγω των θεμελίων που αναφέραμε.
Τώρα αν περάσουμε στον σκληρό πυρήνα της πολιτικής ,τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα:0,11% το 2007 ,αλλα ταυτόχρονα το Rooster ισως είναι το πιο δημοφιλές ιστολόγιο με κύριους αναγνώστες από την Αριστερά.
Είναι σαφές η μετρήσιμη πολιτική απήχηση είναι περιθωριακή,αλλά η επίδραση σε ένα πιο εκπαιδευμένο κοινό είναι εξ'αντανακλάσεως σημαντικώτερη.
Η αφίσα που κοσμεί τον τίτλο είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη του κόμματος αυτού.Συμπυκνώνει μια αντζέντα αιτημάτων και στοχεύεσεων που σηματοδοτούν μόνο την ΦΙΣ.
Την ώρα που γραφονται αυτές οι γραμμές η Wall Street ειναι στις 8600 μονάδες,η General Motors έχει τιμή μετοχής του 1958,η Βρεττανία σκοπεύει να αποκτήσει απ'ευθείας μερίδια στις Τράπεζες,ο Σκάι δημοσιεύει δημοσκόπηση ότι το 75 % θέλει εμπλοκή του κράτους στην οικονομία.Οι μισές ατάκες από την Αφίσα βγήκαν αυτομάτως Out.
Ταυτόχρονα όμως ο Εφραιμ πάει στον εισαγγελέα,οι χωρίς δικαιώματα μετανάστες μάλλον θα πληρώσουν την νύφη από μια πιθανή οικονομική δυσπραγία,και οι ταλαίπωροι αγοραστές των "παράνομων" ουσιών στοιβάζονται ως απορρίματα στηνΕυρυπίδου,και ο κοινωνικός αρχαισμός της Ελληνικής Κοινωνίας στρεσσάρει όλο και περισσότερο τους συμπολίτες με τις πιο ασυνήθεις ατομικές επιλογές.Οι άλλες μισές ατάκες της Αφίσας ειναι αυτομάτως In.
Είναι σαφές ότι η ΦΙΣ ,απαντά σε ένα ερώτημα που κανείς δε θέτει,ενώ την καλούνε να απαντήσει σε ένα ερώτημα που δεν την αφορά κάθεται και το συζητά.
Αν ρωτήσουμε για το αν ,οι σύγχρονες πολιτείες μπορούν να οργανωθούν μέσα από αντίρροπους ,αντιθετικούς θεσμούς της μέγιστης ποικιλίας και αποδώσουν την ισορροπία τους ως αποτέλεσμα εντάσεων ή μπορούν να οργανωθούν μέσα από ένα κεντρικό μηχανισμό που θα έχει απορροφήσει τους κραδασμούς και θα εγγυηθέι την ισορροπία τότε η ΦΙΣ απαντά με σαφήνεια την πρώτη μορφή.
Αν ρωτήσουμε όμως αν ο κεντρικός μηχανισμός εγγύησης (το δεύτερο σκέλος της πρώτης ερώτησης) είναι το κράτος ή η αγορά η ΦΙΣ απαντά η αγορά (ως μη όφειλε) και το πράγμα μπερδεύεται.
Είναι σαφές ότι η φιλελεύθερη οπτική δεν έχει καμμία αξία,όταν το δίλλημα κράτος ή αγορά τοποθετείται με την άρρητη κρυμμένη πρόταση ( που θα μας βάλει μια τάξη ,θα μας σώσει..)
Το γιατί η διερώτηση παίρνει πάντα αυτή την διάσταση ,στην Ελλάδα είναι γνωστό.
Εμβρυώδης κοινωνία πολιτών,ιστορικά κατάλοιπα δεσποτισμού,βαθύτατη επιρροή της εκκλησίας κλπ κλπ
Με λίγα λόγια, μια φιλελεύθερη συγκρουσιακή (δομικά όχι ηθικά) πολιτική δομή που προφανώς είναι προς συμφέρον της Αριστεράς (υποστηρίζουμε φανατικά) ,έχει λίγες πιθανότητες να γίνει αντιληπτή στην ελληνική κοινωνία.
Ο φιλελευθερισμός παραπέμπει στον Νικήτα Βενιζέλο,ή στον κάθε ψιλολωποδυτάκο που δηλώνει επιχειρηματίας που επιζεί λαδώνοντας εφοριακούς,κλέβοντας ΦΠΑ κλπ κλπ.
Δύσκολα πράγματα δηλαδή.
Το ιστολόγιο έχει αναλάβει τον εκκεντρικό ίσως ατελέσφορο ρόλλο να υποστηρίξει ότι η φιλελεύθερη πολιτειολογία είναι πολύ πλησιέστερα με την Αριστερά της πραγματικής υπεράσπισης των αδυνάτων και των εργαζομένων ,παρά με τις μεσσιανικές οπτικές του κράτους της μορφής "επιτροπή σοφών" με την οποία εν τέλει φλερτάρουν πολλές πολιτικές δυνάμεις από όλο το φάσμα,και η οποία λόγω κρίσεως έρχεται οσονούπω με πολύ αποκρουστικές μορφές.
Ευχόμαστε απο καρδιάς η ΦΙΣ να στοχαστεί στο συνέδριο της,για την πραγματική συμβολή της για κοινωνίες πολύμορφες με μηχανισμούς εξισορρόπησης και προόδου ,και να μην παγιδευτεί σε μια άγονη υπεράσπιση της αγοράς ως σωτήρα.