Saturday, June 28, 2008

Kreekonomics.Τα Freekonomics της Kreeka Vabarik.Μέρος Τρίτο:Γκρίνια για τον Πολιτισμό=Κι'όμως διανύουμε μια από τις πιο γόνιμες περίοδους.

Ενα από τα κλασικά κλισέ της KV δημοσιότητας είναι η θρηνωδία για τον Πολιτισμό.
Στο μέτωπο της πολιστικής θρηνωδίας σωρεύονται κάθε λογής πικραμένος
-Αντιδραστικοί θρησκόληπτοι με απ'ευθείας σύνδεση με το Πνεύμα και Ηθική του Αυλωνίτη
-Συντηρητικοί διανοούμενοι τύπου Γιανναρά,που διάβασαν Ελύτη και νόμισαν ότι διάβασαν τουριστικό οδηγό,ψάχνοντας και σήμερα καλοκάγαθους νησιώτες
-Κάθε συγγραφέας που δεν παίρνει κρατικό βραβείο,κάθε σκηνοθέτης που δεν παίρνει επιχορήγηση από το κέντρο κινηματογράφου.
-Κάθε κριτικός τέχνης,που ξέρει πως αν δεν κατακεραυνώσει τους φίλους του,δεν έχει δουλειά.
-Και ο τεράστιος συρφετός της τηλεκουλτούρας,που εμφανίζεται σε διάφορες μορφές ,από τους demek διανοούμενους ,που διακινούνται μεταξύ Μπήλιως και Σπύρου,αλλά και τους original κενολόγους της μηδενολογίας που πληρώνονται για το τίποτα τους
Τέλος πάντων διάφοροι και διάφορες παίρνουν ένα γλυκοπικροκακόμοιρο υφάκι,και με στόμφο αναρωτιούνται "που φτάσαμε τσ τσ τσ"
Τα επιχείρηματα της υποτιθέμενης κακής κατάστασης του πολιτισμού είναι:
α.- η υπερπροβολή του Κιτς,στην τηλεόραση και η εν γένει τηλεκουλτούρα
β.-η ελλειπής χρηματοδότηση των αυθεντικών πολιτιστικών δημιουργιών
Σύντροφοι
Οποιος δεν έχει πάρει πρέφα ότι την τελευταία δεκαετιά,διανύουμε μια από τις παραγωγικές περίοδους πολιτιστικής και πνευματικής περίοδους της KV, και μάλιστα σε πολύ ψηλώτερο επίπεδο από το μέσο της Ευρωλάνδης,τότε δύο πράγματα συμβαίνουν
α.-παίρνει στα σοβαρά την τηλεόραση
β.-βλέπει τηλεόραση πάνω από τις ανεκτές 20 ώρες το εικοσιτετράωρο.
Η πικρή αλήθεια ,για τους επαγγελματίες θρηνωδούς του πολιτισμού, είναι οτι η αγαπημένη βαλκανική Atina ,είναι σήμερα μια από τις πιο προχωρημένες δραστήριες ζωντανές πειραματικές πρωτεύουσες.
Εχουμε μια καταπληκτική θεατρική ζωή ,με δεκάδες θιάσους που παίζουν , πειραματίζονται , απολαμβάνουν και μας παραδίδουν ότι πιο αυθεντικό κυκλοφορεί πανευρωπαικά.Οποιος σας έχει πει ότι στο Βερολίνο,την Μοσχα,την Βαρκελώνη είδε άκουσε του είπαν ,για μια θεατρική παράσταση τότε μάλλον θέλει να πουλήσει φούμαρα.
Η πιτσιρικαρία που συνωστίζεται στις δραματικές σχολές είναι ψαγμένη,μορφωμένη περισσότερο από ποτέ,συναισθηματικά ώριμη,και καλιτεχνικά απογειωμένη.
Δεν αναφέρω ονόματα,καθώς κανένας δε μου έδωσε τα λεφτά που ζήτησα,άλλωστε τι διάλο της αυτονομίας είμαστε,σύντροφοι πρέπει να ψάξετε και σεις λίγο,αλλά θα αναφέρω μόνο ένα.Κάθε χρόνο η Σπυράτου κάνει ένα φεστιβάλ για νέους θιάσους στο Μεταξουργείο.
Τρεις μέρες 20 παραστάσεις δωρεάν.Σύντροφοι μη το χάσετε.Θα δείτε την θεατρική τέχνη του 21 αιώνα πανοραμικά.
Οι εκδόσεις έχουν απογειωθεί.Βεβαίως κυκλοφορεί κυρίως το εύπεπτο καλοκαιρινό μυθιστορηματάκι,αλλά ρε σεις τι χαμός είναι αυτός;Θα δουλεύουμε για τα νέα βιβλία;
Πολιτική ,ιστορία,ψυχανάλυση,φιλοσοφία,οικονομία σιγα σιγα έχουμε μεταφρασμένα τα πιο πολλά από τα θεμελιώδη κείμενα .Στην ποίηση είναι ζόρικα τα πράγματα ,αλλά τα λογοτεχνικά περιοδικά διασώζουν την κατάσταση.Φαίνεται ότι οι kreekoπατριώτες διαβάζουν όλο και πιο πολύ.
Στην μουσική πλέον ακούμε βλέπουμε τα πάντα,δεν μας λείπει τίποτα.Οτι διεθνές κυκλοφορεί περνάει απαραιτήτως από την Atina,αλλά και οι δικοί μας έχουν απογειωθεί.Ρε σεις αυτά που ακούω στο myspace είναι εκπληκτικά.Δεν βαστιέμαι να μην αναφέρω τον "δικό μας" john που στα κουφά μοστράρει στον koblopoulo δέκα τραγούδια ,αριστουργήματα με στοιχεία Χατζηδάκη και Zapa.Ποτέ στην βαλκανική δημοκρατία δεν είχαμε καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους μουσικούς,καλύτερους και καθαρώτερους χώρους με ήχο.Αλλά και η πάντα παραγωγική μουσική του αυθεντικού "περιθωρίου" ,είναι σε μεγάλη ανακατοσούρα.Α ρε και να μπορούσα να ανέβαζα στο Youtube κάτι μουσικές από την Θηβών,και θα βλέπατε ότι οι Βαμβακάρηδες του 21 αιώνα κυκλοφορούν δίπλα μας.
Επιφυλάσομαι για τα εικαστικά ,τα κινηματογραφικά όπου τα πράγματα είναι παρομοίως ανθηρά.
Θέλω όμως να αναλύσω περισσότερο την ιδεολογική διάσταση της πολιτιστικής γκρίνιας.
Σύντροφοι
Ο πολιτσιμός είναι ενιαίο κύμα που κουβαλάει τα πάντα μέσα του.Το μηδενολογικό κιτς είναι μέρος του πολιτισμού,δεν αντιτίθεται.Σε όλες τις γονιμες περιόδους το κενολογικό αισθητικά συμβαδίζει με το εξαίσιο,το αυθεντικό, το μοναδικό της τέχνης.
Οι επαγγελματιές θρηνωδοί ουρλιάζουν
Μα δέστε τι παίζει η τηλεόραση.Είναι τηλεόραση αυτή;
Ακριβώς ρε φίλε ,αυτή είναι η τηλεόραση, έτσι είναι παγκοσμίως , χαζοκούτι. Τι νομίζεις στις υποτιθέμενες σοβαρές χώρες η τηλεόραση παίζει Στρίνμπερκ;Ρε έχεις να δεις μάγο με τράπουλα,και πορνό,και σαπουνόπερα στην Ελβετία,που θα σου φύγει το τσερβέλο. Η τηλεόραση σου επιστρέφει αυτό που της δίνεις, δηλαδή ένα τίποτα, ένα βλέμμα την ώρα που κάνεις τις δουλειές σου.
Οι επαγγελματίες θρηνωδοί ουρλιάζουν
Μα τα λεφτά της Show Biz τα παίρνει η Ζήνα και ο Πανταζής
Ακριβώς ρε τα παίρνει από τους πελάτες τους.Αν νομίζεις ότι ο κάθε φοροφυγάς με την Μπέμπα η την Μερσεντέ έχει όρεξη να πάει στο πειραματικό του θεάτρου Ελυβος για να δει Tommy Bjerum ,δεν ξέρεις που ζεις.Αναγκαστικά οι δικοί μας θα ζήσουν με αυτά που μπορούμε να δώσουμε συν τις χορηγίες του εκάστοτε Ζαχόπουλου.Παρά όμως την δυσκολία τα παιδιά τα καταφέρνουν μια χαρά.
Σύντροφοι
Αφηστε κρεβάτια,πολυθρόνες,καρέκλες ντιβάνια, κλείστε την τηλεόραση και απολαύστε την πιο γόνιμη περίοδο της KV.Μόνο ψάξτε το λιγάκι,τα διαμάντια δεν ευρίσκονται ούτε μέσω Μπήλιως ,ούτε μέσω Αθηνοράματος.Και δεν είναι ακριβά μεταξύ μας.Ας είναι κάτι αντιρατσιστικά κάτι ΚΝΕ,κάτι Τσίπρες και υπάρχουν θαυμάσια πράγματα δωρεάν.
Δεν είναι κρίμα να βγει κανένας γάτος κριτικός σε είκοσι χρόνια και να ανακυρήξει το 2008 την πιο γόνιμη περίοδο της KV;Και τότε θα ψάνχεσαι θα λες εγώ που ήμουνα;
Αλλωστε κάτι ρεμπέτικα,κάτι 60's στην Ελλάδα,όταν γινόντουσταν λίγοι πολύ λίγοι κατάλαβαν τι έτρεχε, οι πολλοί άκουγαν τους εκάστοτε θρηνολόγους.

11 comments:

cynical said...

Αγαπητέ LLS, ο πολιτισμός συνηθως δεν ποσοτικοποιείται σε αριθμό θεατρων, παραστάσεων, βιβλίων, εκπομπών πολιτισμού κ.λ.π. Είναι ολα αυτά που μας μας κάνουν καθε ωρα και λεπτό να αναρωτιόμαστε "Μα ζούμε σε πολιτισμένη χώρα τέλος πάντων;".

Left Liberal Synthesis said...

@cynical
Πολιτισιμό καθημερινότητας ,υστερούμε.
Βρώμικοι δημόσιοι χώροι,ποιος είμαι εσύ ρε;κλπ κλπ
Παρα ταύτα το νόημα μου είναι.
Τα κρυμμένα διαμάντια είναι δίπλα μας.Οπως τα είπαμε για τον Εθνικό κήπο.Μάλιστα στη τέχνη είμαστε σωστό διαμαντορυχείο.....Αλλά ξέρεις η εκτίμηση των πολύτιμων λίθων είναι λίγο δύσκολη.
Πάντα πνέυμα αντίλογίας αυτή η κυρία με τα σκυλάκια......

Spyros Vlahos said...

Θα ηδύνασθο όπως επισκεφθείτε το ταπεινόν μου πόνημα (λαϊκά μπλογκ) ίνα γίνετε κοινωνός ηλεκτρονικών πινάκων ζωγραφικής;
Θα μοι περιποιήσθο απροσμετρήτου χαράς. Τούτο διότι είμαι ένας ταπεινός θεράπων εικαστικών τεχνών ο οποίος ζητεί, φευ, δημοσιότηταν.
Ευχαριστώ.

Left Liberal Synthesis said...

@spyros vlahos
Μωρε ας μην είχα αυτολογοκριθει και θα έγραφα περισσότερα για τα μπριλάντα,γλώσσας,ύφους,και εικαστικής ποικιλίας που με περιβάλει.
Sorry ως νεοελλην ημιαγραμματος τα λέω με τα greeklish μου

Spyros Vlahos said...

Να πούμε του στραβού το δίκιο, υπάρχει πολύ σκουπίδι γύρω.
Και Ποίηση, φθινοπωρινή, μελαγχολική, για πεθαμένους έρωτες και τέτοια. Έχω μπουχτίσει από Ποίηση στο γουέμπ, τόσο που μου φαίνονται λίγα τα 2 Νόμπελ.
Όσο για τα "στρόγγυλα" στη γλώσσα (πχ μαλακίες), είναι ιαματικά και μεταφέρουν πολύ αδιαμφισβήτητο περιεχόμενο.
Τα χρησιμοποιώ.

Spyros Vlahos said...

Ποια είναι η Kreeka Vabarik;

Left Liberal Synthesis said...

Η βαλκανική μας και πολυ αγαπημένη Ελληνική Δημοκρατία.Νομίζω στα Φιλανδικά
Ηχητικά μου αρέσει τόσο.
Οκ και σκούπιδι υπάρχει και μανιέρα,και δήθεν αλλά και τόσο άψακτο υλικό.
Για λόγους ελάχιστης ανταπόδωσης αποστέλω αντίτυπα ημετέρων πονήματων (σε αυτέκοδοση) αρκεί να πάρω στην σχετική ηλ.διεύθυνση μια ταχ.διεύθυνση

cynical said...

Αντιλέγω, πάντως διακριτικά και ενίοτε χαριτωμένα, κε. LLS. Δεν φαντάζομαι να σας ανεβάζω την πίεση, που ειναι και καλοκάιρι τώρα.

Left Liberal Synthesis said...

@cynical
Μωρέ ας μη μου έριχναν την πίεση ,οι κρυφές ερημικές καβάτζες της Αθήνας,και τα θαυματάκια που κυκλοφορούν αόρατα,και θα σας έλεγα εσας τους αντιρρησίες.....

cynical said...

Oι αντιρρήσεις μας σκοπεύουν πάντα να φανερώνουν τις τυχον αδυναμιες των συλλήψεών σας. Και γινονται πάντα προς βελτίωσή τους. Εκει στο αγριο εξω όταν βγειτε θα πρεπει να ειστε προετοιμασμενος να αντιμετωπίσετε μονο κακεντρεχεις αντιρρησίες. Και τοτε θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τις υπηρεσίες μας.

John 25aris said...

Κατά πρώτον, πολλές μα πάρα πολλές προσωπικές ευχαριστίες!Να σαι καλά γι'αυτά που αναφέρεις για τα τραγουδάκια μου!
Κατά δεύτερον, αν συνεχίσεις να γράφεις τέτοιες αναρτήσεις θα τις τυπώσω και θα τις μοιράζω σε σημειώσεις στη σχολή!Εκεί έξω υπάρχει πολιτισμός, τέχνη, κουλτούρα!Για μένα το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι υπάρχει σε τόσο μεγάλες ποσότητες και σε τόσες πολλές πηγές που δεν προλαβαίνω να αφομοιώσω όση θέλω!Είναι τόσα πολλά τα ωραία πράγματα που θέλω καμιά δεκαριά ζωές για να ρουφήξω αυτά που με ενδιαφέρουν!Υπάρχει και τρομερή σαβούρα βέβαια, αλλά αυτό είναι το τυπικό χαρακτηριστικό της υπερπροσφοράς.Αλλά η πραγματική μαγεία της τέχνης βρίσκεται στους εραστές της(ερασιτέχνης=εραστής της τέχνης)και όπως λες και συ είναι κρίμα να πούμε 20 χρόνια μετά "εγώ που ήμουνα"...