Sunday, June 8, 2008

Η φτώχεια ως "τουριστικός" προορισμός (Post Stalinistic Left meets life style Cynicals)

Πρόσφατα παρουσιάστηκε το νέο «πρόγραμμα» του ΟΑΕΔ με την επωνυμία «Μια αρχή, μια ευκαιρία», που θα αφορά σε 40.000 εφήβους από 16 ετών και νέους που είτε εγκαταλείπουν το σχολείο, είτε δε συνεχίζουν σε σπουδές ολοκληρώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει 5μηνη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ της αμοιβής των συμμετεχόντων και των εργοδοτικών - ασφαλιστικών εισφορών, συμμετοχή σε επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής διάρκειας 100 ωρών και συμμετοχή σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού, τεχνικών αναζήτησης εργασίας και επιχειρηματικότητας διάρκειας 60 ωρών.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του προγράμματος, αυτό ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει την παροχή κάποιας εξειδικευμένης τεχνικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης στους συμμετέχοντες ή την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή του ΟΑΕΔ. Το γεγονός αυτό καθιστά το μέλλον μετά το πέρας των 5 μηνών και 160 ωρών, εξαιρετικά αβέβαιο για τους νέους αυτούς και δε φαίνεται να παρέχει κάποια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Επιπλέον είναι ασαφής ο τρόπος επιλογής του τομέα της παραγωγής στον οποίο θα εντάσσονται για πέντε μήνες οι ενδιαφερόμενοι.

1. Ποια θα είναι τα ουσιαστικά αλλά και τυπικά προσόντα που θα αποκομίζουν οι νέοι από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα;
2. Ποια είναι η χρησιμότητα του σεμιναρίου επαγγελματικού προσανατολισμού και τεχνικών αναζήτησης εργασίας σε ανειδίκευτους και εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας νέους;
3. Τι πρόβλεψη υπάρχει για το μέλλον τους μετά το πέρας της ολιγόμηνης ένταξής τους στην αγορά εργασίας;
4. Με ποιον τρόπο βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας;
5. Με ποιο σκεπτικό έγινε η επιλογή της δυνατότητας συμμετοχής 16χρονων εφήβων στο πρόγραμμα;
6. Πρόκειται για παροχή «κινήτρου» σε 16χρονα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο, κίνητρο που μεταφράζεται σε 3.000 ευρώ και ανεργία μετά τη λήξη του προγράμματος;»
Γρηγόρης Ψαριανός στη Βουλή, 04/06/2008

Προτού περάσετε το όριο της φτώχιας ,διαλέξτε στυλ από τους πεπειραμένους ζητιάνους του εξωτερικού.Επίσης προτιμήστε κάτι πιο πρωτοποριακό από το κλασσικό "Ειμαι Σερβος,χριστιανός" για να γράψετε στο χαρτόνι σας.
Αντώνης Πανούτσος 'Πρωτο Θέμα" 7/6/08

Η φτώχεια είναι η μορφή του αιώνιου κονωνικού προβλήματος της ισότητας.
Κοινωνίες με φτωχούς είναι de facto άνισες

Τι είναι όμως φτώχεια στην Ελλάδα του 2008;

Η φτώχεια δεν είναι μόνο η υλική στέρηση των στοιχειωδών αγαθών για την απόλαυση μιας ζωής κάτω από τον μέσο όρο,αλλά πολλές φορές είναι η αποστέρηση από εκείνο το πνευματικό και γωστικό κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για να ορίσουν οι άνθρωποι μια ατομική στρατηγική εξόδου από την φτώχεια.

Ο πραγματικά φτωχός δεν έχει ο ίδιος την δυνατότητα να ορίσει το πρόβλημα του,και βυθίζεται αυτός και το περιβάλλον του στον φαύλο κύκλο της αναπαραγωγής της.

Ο στερημένος από τα χρήματα,που όμως διαθέτει ένα μορφωτικό ή κοινωνικό επίπεδο,δυνητικά μπορεί να εφεύρει την "εξοδο" του.

Ο φτωχοδιάβολος της Ορεστειάδας που πουλάει τα παιδιά του,είναι βυθισμένος εγκλωβισμένος στην απόλυτη στέρηση που είναι και απώλεια στοιχειώδους ηθικής. Είναι Homo Sacer .Ενας πολίτης που κινείται όχι μόνο εκτός συστήματος,αλλά και εκτός νόμων συστήματος.Είναι ο απόλυτα φτωχός.

Ο μορφωμένος των 800 Ευρώ,που στενάζει κοιτώντας το μέλλον του έχει μια άλλου τύπου φτώχεια.Εχει ένα τρομακτικό έλλειμα μεταξύ προσδοκιών και αποτελεσμάτων.Κατέχει όμως ενα πνευματικό κεφάλαιο και μια εγγενή δυνατότητα εφεύρεσης μιας πορείας ανάπτυξης.
Δεν είναι φτωχός βιώνει όμως μια τεράστια αδικία και δυσπραγία.

Τι μας αφορούν όλα αυτά;

Για τους φτωχούς της πρώτης κατηγορίας, η κοινωνία χρειάζεται "σκληρές πολιτικές έντασης" σε όλους τους τομείς.Θέλουμε κοινωνικές παροχές συνεχείς, μορφωτικές πολιτικές επίπονες,γιατί δεν αρκεί η υλική βοήθεια,πρέπει να βελτιώσουμε το όλο το άυλο πλέγμα,των ιδεών και των κοινωνικών κωδίκων.

Για τους αδικιμένους της δεύτερης κατηγορίας, η κοινωνία πρέπει να επέμβει πιο δημιουργικά, ανοίγοντας τις ευκαιρίες,αλλά και τους ορίζοντες έτσι ώστε οι κάτοχοι αυτού του "πνευματικού κεφαλαίου" να το αξιοποιήσουν μόνοι τους.

Ο αδέσποτος ιστολόγος αποφαίνεται αξιολογικά, όποιος δε είχε την τύχη στην ζωή του να έρθει σε επαφή με την σκληρή βωβή εγκλωβιστική φτώχεια ,όταν μιλάει για φτώχεια αποκαλύπτει την ιδεολογική του στάση.

Και ξέρετε γιατί;Γιατί η απόλυτη φτώχεια , σε κτυπάει στον πυρήνα της ηθικής σου.Μπροστά στον απόλυτα φτωχό δεν μπορείς να σχολιάσεις,έχεις μόνο να δράσεις.Στην Ελλάδα του 2008 ο κάθε βολεμένος μικροαστός ουσιαστικά αποστρέφεται την φτωχεια,για αυτό ηθικολογεί.

Δυο χαρακτηρηστικές ιδεολογικές τάσεις στην Kreeka Vabarik ,υπάρχουν στα κείμενα που προηγούνται

Στο πρώτο ο επαναστάτης αυτοδιαχειριστής της ΑΕΚ, βρίσκει το πιο σωστό νομοσχέδιο της ευτελούς σαρκοζυπουτινικής δεξιάς του ΚΚ,και ώς γνήσιος εξυπνάκιας που ξέρει την φτώχεια μόνο από καμιά μπαροκουβέντα, ακίζεται μεγαλοπρεπώς

Εν ολίγοις,

Δεν με νοιάζει γιατί πως από που, η Πετραλιά λέει:

Σε 40,000 εφήβους που διάκοψαν σπουδές,ή δεν σπουδάσαν ποτέ, έτσι και βρουν δουλειά το κράτος θα πληρώνει τις εργοδοτικές εισφορές, και θα τους κάνει σεμινάρια στην πληροφορική και την επιχειρηματικότητα.

Ο επαναστάτης Αεκτζης δεν έχει τα μάτια ένος πιτσιρικά από μονογονεική οικογένεια ,που δουλεύει με μαύρα σε κανένα συνεργείο μοτοσακό,στη Δραπετσώνα.

Αν τα είχε δει και ήταν βουλευτής , θα μοίραζε το νομοσχέδιο ως φειγ βολάν σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος του,για να βρούν τα 40000 άτομα,που με την εφρμογή του νομοσχεδίου ,θα έβγαιναν από την μαύρη εργασία.

Αν τα είχε δει δεν θα εγκαλούσε την αφόρητη Πετραλιά,αλλα θα την επαινούσε και έβαζε καμιά θετική ιδέα,πως να το εμπλουτίσει ,να το κάνει να δουλεψει.

Αν τα είχε δει , δεν θα ρώταγε ο Μακάκας όλες τις εξυπνάδες,που υποκρύπτουν την υφέρπουσα ιδέα, ότι πρέπει να ορκίσουμε την Κυβέρνηση των Alex,μπας και δούμε άσπρη μέρα.

Στο δεύτερο κείμενο ο φλύαρος ποδοσφαιρολαιφστυλιστας , παρουσιάζει την φτώχεια ως life style.Σε κείμενο απαράμιλλης κενότητας στο Πρωτο Θέμα (το λαφρανάγνωσα) κείμενο μιλάει για το στυλ των φτωχών το ντύσιμο τους , και την ιστορία του που ήταν άφραγκος.Σιγα ρε μεγάλε με 2-3 γλώσσες και τις μακακοεξυπνάδες σου, και να χρωστάς δεν αυτορίζεσαι φτωχός,γελοίος ορίζεσαι.

Τα υπόγεια ιδεολογικά ρεύματα της Kreeka Vabarik,κάνουν καλά την δουλειά τους,αλλά καθώς ο μετακαπιταλισμός Google μας παρέδωσε και blogs δεν θα κάνουμε και μώκο

5 comments:

katerina said...

Ισότητα ικανοτήτων....Ισότητα ευκαιριών...
Μακριά, πολύ μακριά ο Λεβιάθαν;;;

Και;;; ευχολόγια...

Και η Φάνη Χάλι Πετραλιά, ως λίγο ...σιτεμένη Lady D, αγκαλιάζει ...τους χαμένους της ....τρελής αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας....

Και πόσοι οι school leavers στην Ελλάδα της ακόμα 9χρονης «υποχρεωτικής» εκπαίδευσης;;;

Και οι τζάμπα μάγκες τύπου Πανούση, που πουλάνε σε μας τους χλιδάτους, πέντε trendy λεξούλες, και γλαφυρά μας εξιστορούν πως απο μπατιρομαλάκες, γίνανε μαλακοκάκγουρες;;;

Μόνο που όλοι αυτοί δεν υποψιάζονται ότι οι έφηβοι, που δουλεύουνε μαύρα στα συνεργεία της ......Δυτικής όχθης είναι το καυστικό υγρό που κατάτρωει τα θεμέλια της ευημερίας μας.
Γιατί δεν θα περνάνε πάντα τις νύχτες τους στα Λιμανάκια με κόντρες. Θα την κάνουν την κόντρα και σε κοινωνικό επίπεδο...

Και εμείς, εν μέσω της αφόρητης επανάπαυσης μας.... θα χαζευουμε τον Πρετεντέρη να ζητάει να καταδικάσει ο .....ΣΥΡΙΖΑ τα έκτροπα....
Αφόρητο, ρε lls.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Διεκδικώ το προνόμιο,να κριτικάρω τις Πετραλιές, τους Πρετεντέρηδες, τους Alex,τον LLS,τον Πανούτσο την Κατερίνα,χωρίς να μπαίνω στα ασπρόμαυρα διλληματα.
Ακόμη σκέφτομαι ανοικτά πόση υποκρισία έχει η επινενοημένη μελό θρηνωδία,και πόσο κονφορμισμό τελικά κρύβει η απόδραση προς την καταγγελία

cynical said...

Καλημερα LLS. Δε μου λες, πιστεψες ποτέ οτι η κ. Φάνη-Πάλη εψαξε, μελετησε συνεκρινε ανελυσε και βρηκε οτι με τον τροπο αυτο θα προκαλεσει την ενσωματωση στη εργασια των νεαρων schooldroppers?

Το πιο πιθανο ειναι οτι καπου βρηκε καποιο προγραμμα επιδοτουμενο απο ΕΕ το οποιο εσπευσε αρον αρον να υλοποιησει. Έτσι θα εχει και εργο να παρουσιασει και ολοι ευχαριστημενοι θα ειναι.
Εδω τα περισσοτερα προγραμματα μενουν εντελως αναξιοποιητα. Είτε ειναι η τρομακτικη αδιαφορια, ειτε ειναι οι διαφορετικες προτεραιοτητες στα υπουργεια οπως η ατομικη επιβιωση, η ρουφιανια, το εσωκομματικο κουτσομπολιο.

Η φτώχια οπως ξερεις οριζεται συγκριτικα πάντα σχετικά σαν ποσοστο ενος μεσου ορου πλουτου. Πάντως, ειδικα εμενα, οσα σεμιναρια επιχειρηματικοτητας και να μου κανεις για να βγω απο την υλικη μου φτωχια, δεν θα πετυχεις να με κανεις επιχειρηματια. Τι να κανουμε, δεν ειναι στα γονιδια μου.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

@Cynical
Το ότι η συγγραφική σου δεινότητα,μας πήρε φαλάγγι (σε παρακαλώ δες την θυρίδα σου,και δικαιούσαι να μην απαντήσεις) και επειδή μας αρέσουν τα ωραία κείμενα,και μας έχεις συνδρομητές (που να μην έσωνα) αυτό δε θα πεί ότι θα κάνω εθελοντική λοβοτομή,και τελικά όλα τα σχόλια να ανάγονται στο με ποιόν είμαι.Με κανένα δεν είμαι με όλους από λίγο είμαι,και κρίνω.
Επειδή είναι μπλεγμένη η Πετραλιά θα το βουλώσω για τον κάθε βουτυρομπεμπέ του Σύριζα και του Sport FM,μπας και έρθει η κάθε κυνική ιστολόγος να μας βάλει στην θέση μας δίπλα στην Πετραλιά.
Στην τελική, αυτό που αναπαράγει η ΚΟΝΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗ κατεγγελιολογία προς το UFO Πετραλιά,είναι αυτό που λέιε το αρθάκι.
Ο κάθε βολεμένος μικροαστός,μπορεί να πετάει ότι θέλει για την φτώχεια,γιατί δεν έχει ιδέα....

cynical said...

LLS, εισαι συνδρομητής και δεν το ξερω; Απ' οτι εχω δει στα κιτάπια μου, εχεις να στειλεις χρημα από πρόπερσι. Αν δεν το αντεληφθης μπαινεις ελεω free-pass.
Απήντησα. Πάντα απαντάω.