Friday, June 27, 2008

Kreekonomics.Τα Freakonomics της Kreeka Vabarik.Δεύτερο Μέρος:Ιδιοκατοικηση=Μεγάλη Ανεργία των Νέων





Συνεχίζουμε την διερεύνηση των Kreekonomics,με ένα καυτό ζήτημα
Γιατί έχουμε τόσο υψηλή και ασφυκτική ανεργία στους νέους,ενώ οι ρυθμοί αύξησης της οικονομίας είναι σχετικά ψηλοί (όποιος δεν το πηρε είδηση το κατα κεφαλή ΑΕΠ της KV έφτασε της Ιταλίας και Ισπανίας!!)
Δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από τα θεμελιώδη:
Ο δυναμικός εξωστρεφής ιδιωτικός τομέας είναι σχετικά μικρός (το ΙΟΒΕ λέει μόνο το 3,5 % του ΑΕΠ παράγεται από αυτόν),ενώ η απασχόληση στρέφεται σε ένα ρηχό ιδιωτικό τομέα των δημοσίων έργων,της αρπαχτής,και στο πελατειακό νυσταλαίο δημόσιο των άπειρων ακρωνυμίων.
Τα σοβαρά κοινωνικά κράτη έχουν πολύ δυναμικό ιδιωτικό τομέα ,με υψηλή παραγωγικότητα γνώσης,έτσι ώστε η υψηλή φορολογία είναι ελάχιστη στην συνολική κερδοφορία,και μέσω ενός κράτους - επιχείρηση (όχι κράτους επιχειρηματία) διανέμουν επιτελικά τις κοινωνικές παροχές.Sorry άλλο μοντελάκι δεν έχει λανσαρισθεί από τους διάφορους μόδιστρους της υψηλής πολιτικής.
Η Kreeka Vabarik πάντως δεν ψάχνεται προς τα εκεί.
Σ'αυτό το περιβάλλον η ανεργία είναι μεγάλη.
Ερχεται όμως και η Kreekovabarik οικογένεια ,βάζει το χεράκι της και τα κάνει μαντάρα.Εχουμε που έχουμε τα προβλήματα μας,βάζουμε και λίγο από την γνωστή αντιδραστική αρχαικότητα μας και το γλυκό δένει
Σύντροφοι,
1.-Γνωστός μου νεομετακαπιταλιστής εργολάβος οικοδομών ,με πληροφόρησε ότι σε σχέση με την λοιπή Ευρώπη το ποσοστό των οικοδομών γενιάς (που ανήκουν σε μια πυρηνική οικογένεια και προοπτικά μεταβιβάζονται στα παιδιά) είναι τετραπλάσιο!!
2.-Η προσωπική LLS εμπλοκή με τους σουργελοNordic ,διαβεβαιώνει ότι αν πάτε σε καμιά Στοκχόλμη και σας σερβίρει κανένας ξανθομπάμπουρας,90 % είναι γιος του Εστιάτορα ,που δουλεύει από τα 15 στο μαγαζί,γιατί; γιατί έτσι,για να καταλάβει τι εστι βερύκοκο.
3.-Η ίδια LLS εμπλοκή αποκαλύπτει ότι το 60 % των Δανών βρίσκουν την πρώτη τους δουλειά εκτός Δανίας .
Σύντροφοι
Είτε έχετε παιδιά,είτε είστε παιδιά,είτε θα κάνετε παιδιά,είτε έχετε ανήψια ,πρέπει να το παραδεχθούμε η KV είναι μια αρρωστημένη και υστερικά παιδοκεντρική κοινωνία
Κάνει παιδιά για να μην φύγουν ποτέ από την ποδιά της γιαγιάς.
Γι'αυτό ο κάθε σοβαρός KV ,κτίζει και ξανακτίζει για να "πακτώσει" τα παιδιά του σε ακτίνα ασύρματου τηλεφώνου από το ψυγείο της πεθεράς.
Σ'αυτό βοηθά και η πανάθλια αγοράς γης και κατοικίας ,που δεν διευκολύνει τις πωλήσεις οικειών,και¨"ιεροποιεί" το σπίτι ως "ναό της οικογένειας".
Τί κάνουμε λοιπόν ,εγκλωβίζουμε την πιτσιρικαρία στον μικροπερίγυρο μας.
Το εξωφρενικώτερο παράδειγμα είναι η πρόσφατη θρηνωδία για την άυξηση της λεγόμενης "μετανάστευσης¨στα χρόνια που έρχονται.
Τί λετε ρε καραφοβισμένοι μικροαστοί δημοσιαγραφίσκοι;
Τι ξέρετε από μετανάστευση;
Μετανάστευση είναι να παίρνεις τον μπόγο,στην μασχάλη,να μην ξέρεις ούτε να γράφεις το όνομα σου και να τρέχεις χωρίς ιδέα σε καμιά Αουστράλια,σε καμιά Αστόρια.
Οποιος πιτσιρικάς δεν βρίσκει δουλειά στην βαλκανική επαρχία των Καραμανλή Παπανδρέου και φεύεγει δεν είναι μετανάστης,είναι Δανός ,σύχρονος,δυναμικός αισιόδοξος,κοσμογυρισμένος.
Η υστερική ιδιοκατοικούμενη KV κοινωνία, δεν μπορεί να δει θετικά την δυναμική έξοδο στον ενιαίο ευρωπιακό χώρο,ως στρατηγική προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης ,και την προσλαμβάνει ως απώλεια.Γι'αυτό επιστρατεύει τις κολακίες και τις θρηνωδίες και τις οικοδομές.
Σύντροφοι η 'έξοδος" είναι στην ιστορία των ιδεών ,επαναστατική κίνηση αμφισβήτισης των δεδομένων ,δεν είναι φυγή,και δεν είναι χαζός ο Negri,να αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο Multitude.Ούτε έκατσε ο Deleuze τσάμπα να γράφει τους Αντιοιδίποδες και τις Πλαταιές ,για μας επισημάνει τον νόημα της "απεδαφοποίησης", της αποκόλλησης όχι από το έδαφος ,αλλά από την αρχαικότητα των θεσμών που σχηματίζουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της "γης".

9 comments:

Elias said...

Το Κατοικείν ως Σκεπτεσθαι,απο Heidegger! Μπάς και ...αντέγραψες ρε συ LLS?? Πολύ ωραία ανάλυση,ακουμπάς την Μηχανική των επιθυμιών και την απεδαφικοποίηση των ροών(Ντελεζιανός γαρ!)

Left Liberal Synthesis said...

@elias
Το πας πολύ μακρυά...Αλλά δεν έχεις άδικο.

cynical said...

Δεν φαντάζομαι να θεωρεις LLS ότι ο Δανός φευγει για τους ιδιους λογους που φεύγει (μάλλον το σκέφτεται ακομη)ο έλληνας. Οι χαμηλες απολαβες και η χαμηλη ποιοτητα ζωης δεν ειναι λογοι σοβαροι; Οι Δανοι φευγουν για αποκτηση εμπειριων και να γνωρισουν τον κοσμο, και οχι γιατι τους κηνυγουν διαφορες ελλείψεις στην πατρίδα τους.

Οσο για την συμβολή του Οιδιπόδειου στη διαμόρφωση της ελλ. κοινωνιας, άστο για αλλη μερα.

Left Liberal Synthesis said...

@cynical
Δεν καταλαβαινόμαστε ούτε με prozac!!
Δεν φέυγει κανένας,μόνο τα τραίνα φεύγουν.
Και ο Δανός και ο Ελληνας καλό είναι να βρούνε το τόπο τους (εδώ και τώρα) που προφανώς ΔΕΝ είναι η γεωγραφιή Δανία ή Ελλάδα
Το κακό είναι ότι ο Οδυσσέας ήτανε δικός μας,αλλά σιγά σιγά γίναμε σαν τις πηνελόπες,και αφήσαμε τα ταξίδια για τους ψαράδες των φιορδ,τρομάρα μας.

katerina said...

Lls, αν είσαι ο κύριος εκπρόσωπος του αριστεροφιλελευθερισμού να μου το πεις να μην εκτίθεμαι.
Αυτή η διαρκής συμφωνία μαζί σου, δις ημερησίως με αποσυντονίζει.

Αντιβαίνει στο κομουνιστογενές παρελθόν μου και στο πασοκογενές παρόν μου.
Καλά για το μέλλον, junkee στα Εξάρχεια με βλέπω, έκανε και ο ..Ξηρός τις τσιγκουνιές του με τα κινέζικα ρολόγια (άμα δεν είναι ...κιμπάρης ο τρομοκράτης...), που να βρω διέξοδο τώρα;;;

Ως επιβεβαίωση αυτού που περιγράφεις, κι αν μπορώ να ποσοτικοποιήσω την άποψη σου, απο το δίκτυο Eurydice, μπορείτε να βρείτε μελέτες για τις συμπεριφορές των Ελλήνων φοιτητών Erasmus, που πάνε να κάνουν ένα έρημο εξάμηνο εις την αλλοδαπήν και ...είναι οι μόνοι από τους συμμετέχοντες από 31 Ευρωπαϊκές χώρες που ...διαμαρτύρονται. Διαρκώς και για όλα.

Αλλά, σιγά μην δούμε μελέτες. Ποιος δεν έχει δει Ελληνίδα μάννα, πατέρα, αδέλφια κια λοιπόυς συγγενείς, να ...εγκαθιστουν τον φοιτητή γιο στην Αγγλία (άσε που μπορεί και να του στέλνει και ...γεμιστά με την ΒΑ), ποιος δεν έχει δει 30 χρονών...μ... να δουλεύει στην δουλειά του μπαμπά;;;

Left Liberal Synthesis said...

@katerina
Μη στεναχωριέσαι και για junks έχουμε κατάλληλες θέσεις προτάσεις.
Ασε άμα ανοίξουμε τα κιτάπια μας από αυτά που βλέπουν τα ματάκια μας,μώρε ένα Greek Rider φιάχνουμε..

John 25aris said...

Ένα μικρό σχολιάκι:μπορεί να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε και υγιή οικονομικά ανάπτυξη.Όχι, δεν πάω στα χωράφια του greek rider, αυτό που εννοώ είναι ότι η πρόσφατη οικονομική μεγέθυνση της Ελλάδας πατάει κυρίως στον υψηλό καταναλωτισμό, ο οποίος βασίζεται στον τεράστιο δανεισμό, και στις τεράστιες εισαγωγές.Αυτά, σε συνδυασμό με το τεράστιο έλλειμμα, την έλλειψη υποδομών και την ανυπαρξία επενδύσεων κάνουν το Ελλαδιστάν να έχει ανάπτυξη στα χαρτιά, αλλά να είναι φτερό στον άνεμο της παγκόσμιας οικονομίας στην πραγματικότητα.Επομένως δεν είμαστε ουσιαστικά ανεπτυγμένοι, νομίζω,,,
Τώρα για το γενικότερο νόημα του άρθρου σου συμφωνώ και επαυξάνω:μακάρι να είχες την απήχηση ενός Λαζόπουλου να σε άκουγε ο κόσμος να μας καταλάβαινε!
Καλό ταξίδι όπου και αν είσαι όπου κι αν πηγαίνεις!

Left Liberal Synthesis said...
This comment has been removed by the author.
Left Liberal Synthesis said...

@john25αρη
Συμφωνώ απόλυτα,ότι έχουμε μια στατιστική αποτύπωση ,μιας ευθραστης ανάπτυξης.
Χωρίς να μπλεκτούμε σε απεροντολογίες,έχω την άισθηση ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός είναι σύστημα εύθραστης και εικονικής ανάπτυξης (αλήθεια πως οι ΗΠΑ με αυτά τα macro στοιχεία είναι υπερδύναμη??) ,άρα λοιπόν η επίτευξη και μιας εύθραστης κατάστασης, δεν είναι και τόσο απλή.
Στις κουβέντες μας μιλάμε συχνά για την ανάγκη ενός μη ηθικού λόγου,και μιας αποτύπωσης μέσα από την εγγενή παραδοξότητα.
Η παραγωγική βάση της KV είναι ασθενής,αλλά ή εξίσωση με Ιταλία (μελος G10) και Ισπανία (μέλος της 3 παγκόσμιας ομογλωσσίας) με βάζει σε πολύ παράδοξες ll σκέψεις.
Με λόγια απλά,έχουμε τρομερό δυναμισμό που στρέφουμε σε λάθος τρόπος.ισως????