Thursday, February 26, 2009

Το τεχνικοιατρικό πλέγμα.Η δύσθυμη κριτική


Η ένοια της Υγείας,ως αρχαιοελληνική θεότητα,και ένδειξη μιας γενικευμένης ισορροπίας, ανήκει πλέον στην δικαιοδοσία των φιλολόγων.
Σήμερα μιλαμε γαι ένα σύνθετο τεχνικοιατρικό πλέγμα, που ενσωματώνει την επιχειρηματικότητα , τις κοινωνικές υπηρεσίες,το κράτος,και τους ασθενείς.
Το πλέγμα αυτό αποδομεί τελείως ηθικολογικές ή ιδεολογίζουσες απόψεις για την φύση των σημερινών κοινωνιών,που χοντρικά στοχοθετούν το «κακό» σε ένα συμπαγή πόλο (που σηματοδοτείται από τον όρο του νεοφιλελευθερισμού) ,ενω προφανως οι σύγχρονες δομές ενσωματώνουν ταυτόχρονα αντίρροπες δυνάμεις.
Το τεχνοιατρικό πλέγμα (οπως και η πράσινη οικονομία πχ) έχουν την εξής ιδιαιτερότητα.Η επιχειρηματική λογική στοχεύει στην μέγιστη κερδοφορία,κρινόμενη από απόλυτα κοινωνικά κριτήρια αποτελεσματικότητας.. Aν το χ φαρμακο της z εταιρείας δεν δουλεύει η z έχει πρόβλημα.Η ζωή σου είναι η ζωή μου.Οι εξαιρέσεις υπάρχουν προφανώς για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Το βαθύ Know-How της υγείας, είναι εξ’ολοκλήρου στις επιχειρήσεις,ενω η κατανάλωση των υπηρεσιών γίνεται και από δημόσιο και απο τον ιδιωτικό τομέα.
Φάρμακα,αναλωσιμα,διαγνωστικά όργανα είναι προιόντα ενταγμένα στο κύκλωμα του κεφαλαίου όσο και τα αυτοκίνητα και τα μάτια κουζίνας
Ταυτόχρονα ο χρήστης υπηρεσιών υγείας γίνεται αενάως επιλογέας και λιγώτερο απλός χρήστης.
Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν την διαφορά κρατικής ιδιωτικής υγείας.Το πρόβλημα είναι ότι η ροπή των υπηρεσιων υγείας ως τεχνολογικό προιόν μεταθέτουν ιατρικά διλήμματα προς τον ασθενή – χρήστη ,ενω σε προηγούμενη περίοδο ήταν αποκλειστικά του γιατρού.
Καλείσαι αενάως να είσαι ενημερωμένος «ασθενής» ούτως ώστε να ελέγχεις τις ιατρικές επιλογές .οπως ελέγχεις την ποιότητα των λάστιχων του αυτοκινήτου σου.
Προφανώς όλοι έχουν βρεθεί στην καταπληκτική κατάσταση που ο υπ’αριθμ 1 ορθοπεδικός σου λέει εγχειρηση και ο υπ’αριθ 2 (που θεωρεί εαυτόν νο 1) συντηρητική αγωγή.The choise is yours!!
Ο α-σθενής του προηγούμενου αιώνα καλείται να γίνει σθεναρός κριτής των διαφόρων σχολών ιατρικής,αλλιώς θα περιπέσει σε μια πεπατημένη για την οποία δεν γνωρίζει και πολλά.Η πρωτοφανής διόγκωση ενός κύματος πληροφοριών υγείας ,επιτελεί τον ρόλο μιας σφαιρικής επιμόρφωσης ,που διαμορφώνει τον συγχρονο Homo Igienius
Αναφερόμαστε σ’αυτή καθ’εαυτήν την μετατροπή του ζητήματος υγείας από ανάθεση στον ιατρό ,σε ατομική επιλογή.
Οι ιατρικές τεχνικές τίθενται ενωπιον σου,ως μενού σε ζαχαροπλαστείο και εσυ αποφασίζεις.
Αν δούμε λοιπόν το πλέγμα αυτό στην βασική δομή του έχουμε τον εξής κύκλο.
Ασθενής—σύγχρονη ιατρική—κατανάλωση ιατρικής τεχνολογίας--παραγωγή ιατρικής τεχνολογίας--επενδεδυμένο κεφάλαιο.
Δηλαδή η βελτίωση των δεικτών υγείας,τροφοδοτεί σε τελευταία ανάλυση ,ενα από τους πιο κερδοφόρους κλαδους του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Μα καλα τι μας έπιασε με όλα αυτά
Συμβαίνει κάτι εξωφρενικό αλλά αναμενόμενο ,στην σημερινή Ελλάδα,για το οποίο υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ ΑΜΗΧΑΝΙΑ.
Είναι η στάση παραδώσεων που κάνουν οι προμηθευτές ιατρικού υλικού ,γιατί δεν πληρώνονται από τα νοσοκομεία.
Μήπως κανένας είδε καμία ανακοίνωση κομμάτων της αντιπολίτευσης ,της αριστεράς ,της δεξιάς,κάποιου τέλος πάντων διαμορφωτή κοινής γνώμης.
Στοιχημα δεν θα βγάλει κανείς ,γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για νεολιθικές προσεγγίσεις
Πρόκειται για τυπικό φαύλο κύκλο.
Τα ελλειματικά τάμεια,δεν πληρώνουν τα νοσοκομεία,που δεν πληρώνουν τους προμηθευτές,που παίρνουν τις δουλειές λαδωνοντας και την κουνιάδα του τραυματιοφορέα,σε τιμές τριπλασιες από τις διεθνείς,γιατί ενσωματώνουν (υποτιθεται ) τις καθυστερήσεις πληρωμων και τα κερατιάτικα της κουνιάδας.
Τώρα να βγει το κόμμα Χ ,και να πει πληρωστε τους,θα μπλέξει ως συνήγορος κρατικοδίαιτων μεσαζόντων.
Να πει το άλλο κόμμα να αλλάξουμε προμηθευτές σε αυτοδιαχειριζόμενα ,συνεταιριστικά εργοστασία της Β.Κορέας,μάλλον δεν προβλεπεται σύντομα
Η κριτική βλέπεις είναι πανευκολη και οι λύσεις προφανείς (γενική δημόσια δωράν υγεία) γιατί αφορά την κατανάλωση της ιατρικής τεχνολογίας.
Αναρωτιέμαι,σε μια παροχή που ατομικοποιείται συνεχώς,αγγίζοντας τον πύρηνα της ατομικής επιλογής (η ιατρική τεχνική σε ευθεία συναρτηση με την ζωή),πως πρέπει να λειτουργεί ένα δημόσιο δωράν σύστημα υγείας ;
Είναι δυνατόν να νοείται η παροχή υγείας με όρους β παγκοσμίου πολέμου,όταν όλο το σύστημα σου μεταθέτει συνεχώς ευθύνες ιατρικών επιλογών;
Και πως αποτρέπονται φαινόμενα διαφθοράς, και λαθρεπιβασίας σε ένα τόσο περίπλοκο σύστημα κατανάλωσης όταν ο πόλος τεχνολογία/κέρδος (που τροφοδοτεί το σύστημα) είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου;
Το επενδεδυμένο κεφάλαιο,αποζητά κερδοφορία,που επιτυγχανεται με την καινοτομία ,που επιμετράται στις δείκτες υγείας.
Στο πλέγμα αυτό,ξεθωριάζει και ο διαχωρισμός βασικών και καταναλωτικών αναγκών.Ενα μόσχευμα αορτής μπορεί να έχει διαφορές τιμης ακόμη και 40 %.
Αραγε τι είδους ανάγκη καλύπτει ένας ασθενής ή ταμείο προκρίνει το ακριβό μόσκευμα;Μια «βασική» ή «καταλωτική»;
Αραγε ποιας φύσης διλημματα έχει ένας χειρουργος που επιλέγει το μόσχευμα, υπολογίζοντας την οριακή στατιστική βελτίιωση που του εγγυάται το ακριβό;
Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει τον Καντ,και να ασχοληθεί με διαγράμματα οριακής χρησιμότητας.
Επανερχόμαστε και πάλι στο συγχρονο ερωτήμα γαι την χρήση δημοσιων αγαθών που εξατομικοποιούνται τεχνολογικά,χωρίς γυρισμό.
Θέλουμε γενικές υλικές παροχές δωρεάν ,ή άυλα ισοδύναμα δικαιώματα δωρεάν απο πολλαπλους πάροχους υπηρεσιών;
Προφανώς ο συρμός θέλει δωρεάν υλικές παροχές.
Στο μεταξύ υπάρχει και το πραγματικό αποτελεσμα των υπηρεσιων υγείας.
Στην Ελλάδα του 2009 με τα φακελάκια,τις μισές δαπάνες ιδιωτικές ,τους προμηθευτές στον Καμπουράκη,και τους πολιτικούς αμήχανους,τους δημόσιους γαιτρους κακοπληρωμένους,αλλά και πολλους πλιατσικολόγους με πτυχίο ιατρικής,τελικά τι επίπεδο υγείας έχουμε
Πήραμε την απόλυτη χώρα του κοινωνικού κράτους Δανία ,και την δυναμική γειτόνισα Τουρκία ,και τους συυγκριναμε με την αφεντιά μας,με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του WHO.
Η ψωροκωσταινα του Αβραμόπουλου ,head to head,με τους τυροκόμους (νυν βιοτεχνολόγους) του Αμλετ.
Δεν έχει πλάκα;;;Πολύ πλάκα;;;

Προσδοκιμο υγιεινής ζωής (ανδρες/γυναικες)
GR 69/73
DK 69/71
TR 61/63
Προσδοκιμο ζωής (ανδρες/γυναικες)
GR 77/82
DK 76/81
TR 71/75
Πιθανότητα θανάτου κάτω από 5 ανα 1000 (ανδρες/γυναικες)
GR 4
DK 4
TR 26
Πιθανότητα θανάτου κάτω μεταξύ 15-60 ανα 1000 (ανδρες/γυναικες)
GR 106/44
DK 111/65
TR 153/91
Δαπάνες υγειας ανα κάτοικο (1000 USD)
GR 3,101
DK 3,349
TR 645
Ποσοστό δαπανων υγειας (δημοσιών ιδιωτικών) στο ΑΕΠ
GR 9,9 %
DK 9,5 %
TR 5,6 %

20 comments:

Anonymous said...

LLS πόσα όμως δίνουν οι Δανοί για παροχές ιδιωτικής υγείας? Μήπως δίνουν λιγότερα από εμάς?

Σε ολα τα άλλα συμφωνώ! Δεν χρειάζεται να αυξήσουμε την χρηματοδότηση αλλά να βρούμε καλύτερους τρόπους χειρισμού των χρημάτων που δίνουμε..

Γιάννης

Left Liberal Synthesis said...

Γιαννη
Δεν δίνουν δεκάρα ΤΣΑΚΙΣΤΗ ιδιωτικά.
Αλλα το Δανικό ΕΣΥ,δουλεύει με αξιολόγηση,ατομική ευθύνη,έλεγχο αποτελεσμάτων,και εικονική μονιμότητα.
Με ελληνικά κριτήρια,προσιδειάζει με μια ιδιωτική επιχείρηση,που σέβεται τον πελάτη της (πολίτη) αλλά και τον μέτοχο της (το κράτος)
Οταν τα λεφτά των φορολογουμένων πιάνουν τόπο,τότε κανείς δεν διαμαρτύρεται για φόρους 50 %

Anonymous said...

Αυτό ακριβώς LLS! Συμφωνούμε απόλυτα!

Αν βέβαια τα πεις αυτά σε ένα φιλελεύθερο που υποστηρίζει την ιδιωτική υγεία θα σου πει ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται!

Αυτό το άρθρο πρέπει να προωθηθεί και αλλού με εικόνες από νοσοκομεία της Δανίας.

Αλήθεια υπάρχει ελπίδα για το ελληνικό ΕΣΥ?

Εσύ τι προτείνεις?

Γιάννης

Left Liberal Synthesis said...

Γιαννη
προφανως δεν εχω μια συνολική γνώμη.
Παντως δεν υφίσταται διλημμα ιδιωτικό δημόσιο.
Αλλα πιο ιδιωτικό πιο δημόσιο.
Τα σκανδιναβικά συστηματα δεν είναι δήμοσια με την ελληνική πρόσληψη.
Είμαι όμως γενικα με την παροχή ίσων δικαιωμάτων,και όχι γενικών παροχών.

Spyros Vlahos said...

Άλλες φορές καταλαβαίνω, άλλες αγκομαχάω να διαβάσω το κείμενο. Ίσως επειδή γέρασα και τα θέλω όλα συμπυκνωμένα, ίσως επειδή πέρασα από την ΚΝΕ και συνήθισα τα τσιτάτα, ποιος ξέρει!
Πάντως είναι τούτο το μπλογκ μια οντότητα που σκέφτεται φωναχτά.

Anonymous said...

LLS ούτε και εγώ είμαι υπέρ του διλήμματος ιδιωτικό ή δημόσιο.
Πως να γίνει όμως το δημόσιο να δουλέψει σαν ιδιωτικό αξιοποιώντας τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών αυτό είναι το ερώτημα..

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι προμήθειες..

Γιάννης

Left Liberal Synthesis said...

Σπυρο
Μα και ο συντακτης,αγκομαχόντας σκεφτεται,με δυσκολία γράφει,αυτα τα φίρδην μίγδην.
Εσυ έχεις το προνόμιο,της αφηρημένης έκφρασης ,μέσω μιας εικαστικής ανθρωποθεραπείας,που μας χαρίζει απλόχερα πολλά περισσότερα
Για την ανθρωποθεραπεια βέβαια το LLS είχε μια αναφορά
Δες τις αναφορες στο αρθρακι αυτό

http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2009/01/100.html

katerina said...

Καλη μέρα Γιαννη,

Για άλλη μια φορά ένα πολύ αξιολογο post.
Και μου αρέσει πολύ, που μας ξεβολευει απο την λογική του ...τι ζητάμε...αφού στην πράξη....δεν ξερουμε τι ζητάμε, γιατί δνε ξερουμε ουτε πως λειτουργεί, ουτε καν πως προσεγγίζεται.

Εδώ και μέρες (από την Κυριακή συγκεκριμένα) ακόυω στο ραδιοφωνο του alpha, μια έκληση ενός γιου για το 65 χρονο πατέρα του, που μετά απο μια νευροχειρουργική εγχειρηση στο Θριάσιο, ο ...θεραπων ιατρός του συνεστησε ότι πρέπει να βρει κατεπειγόντως ΜΕΘ.
Η λίστα για ΜΕΘ, η λίστα της απολυτης ντροπής έχει 20 άτομα, αυτή την στιγμή. Και ο ...υπέυθυνος...ως Θεός επιλέγει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Ελλαδα 2009.

Ο γιος απευθυνθηκε όπου μπορούσε...και η μόνη λύση που υπάρχει, έιναι ιδιωτικό νοσηλευτηριο με ημερήσια τιμη περίπου 3000 ευρώ την ημερα. Και ο ιδιώτης ζητάει να πληρωθει απο τον ασθενη....και αν ποτε τα παρει ο ασθενής...απο το ΙΚΑ....σφυρα μου.

Ποιος φταει; Ακουσα κραυγές για τον ασπλαχνο ιδιώτη...που ζητάει τόσα λεφτά...για να μην χαθει μια ανθρωπινη ζωή...

Αλλά και μονο ότι ο θεράπων ιατρός (και δνε λέω ότι φταιει αυτός, αφου έτσι λειτουργεί το συστημα), λεει στον ασθενή...βρες μόνος σου ΜΕΘ, αυτό κι αν ειναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

Σε αυτή λοιπόν την χώρα, με ένα συστημα Υγείας που είναι ίσως καλύτερο μόνο απο αυτό του Μπουρουντι, έχουμε εξαιρετικούς δεικτες υγείας. Ε, κάτι το κλίμα, ε, κατι η μεσογειακή διατροφή και πολύ περισσότερο, το κοινωνικό κεφαλαιο ΜΟΝΟ όσο αφορά σε οικογενειακούς και συγγενικούς δεσμούς (bonding), τα πάμε μια χαρά.

Αλλά και κάτι ακόμα. Ξέρω ότι θα διαφωνήσουν πολλοι. Αλλά οι εξαιρετικοί δεικτες υγείας μας οφείλονται και κάπου αλλου. Στον ΗΡΩΙΣΜΟ των περισσότερων νοσοκομειακών γιατρών, ιδιατερα των πιο χαμηλών βαθμίδων. Γαιτί εγώ σε αυτήν την μιζερη κοινωνία, δεν ξέρω πολλά παραδειγματα ανθρώπων που δουλευουν 40 ώρες συνεχόμενα, σε επειγοντα, με συνθήκες ....ορεινών χειρουργείων Τεπελενίου, με ότι περιστατικό μπορεί να φανταστεί ανθρωπου νους, με οτι κοινωνικής τάξης άνθρωπο μπορεί να φανταστεί ανθρωπου νους, με πραγματική αυταπάρνηση. Και αυτό, αυτό το φιλοτιμο κάποιων.....που έρχεται σε τόσο μεγάλη αντιθεση με την αναισθησία κάποιων άλλων, είναι τόσο χαρακτηριστικά Ελληνικό.

Και ελπίζουμε στο Κράτος, νικημένοι κατα κράτος...
Όδός Ελληνων, οδός εκεινων, απόντων υπευθυνων...
Όδός του ύψους και του βάθους.

Left Liberal Synthesis said...

Katerina
Υπάρχουν δύο θέματα που η πολιτική του συρμου,κυριολεκτικά τα "κακαρώνει"
Η υγεια και τα παιδιά
Ξέρεις γιατί,και στα δύο στο φινάλε υπαρχει η απολυτη ατομική επιλογή.
Αυτή η επιλογή που απενοχοποιεί φακελάκια,διαφθορέςκλπ
Δεν ξέρω αλλα φανταζομαι οτι η λιστα αναμονής δεν μπορεί να είναι τελείως αθώα.
Σε άλλη ανάρτηση είχα πει την γνωμη μου/εμπειρία για το Κρατικό της Νίκαιας.
Συνοπτικά Ηταν ταυτόχρονα
Ξενοδοχείο επιπέδου Καμπουλ
Διαδικασίες εισοδου για γίνεις τρομοκρατης της επαναστατικής σέκτας
Νοσηλευτικό προσωπικό ιατροί ΑΨΟΓΟΙ
Τελική ιατρική κάλυψη ,επιπεδου Στκοκχόλμης.
Είμασταν ρακη και περήφανοι μαζύ από το ίδιο και αυτο νοσοκομείο.
Δύσκολες οι απόλυτες γνώμες

OnWine said...

Τα έγραψα και στο Blog Της Κατερίνας, ας τα επαναλάβψω και εδώ...

ΔΕΝ έχουμε το χειρότερο σύστημα υγείας... κάθε άλλο. Το αγγλικό NHS, π.χ. είναι ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ χειρότερο... οι αναμονές π.χ γιά μιά εγχείρηση ξεκινού στους 6 μήνες και φθάνουν μέχρι και τους 20 (!!). Σταματήστε λοιπό τα παραμύθια, πάψτε να διαβάζετε τις στατιστικές όπως (κυριολεκτικά) σας γουστάρει... οι δείκτες υγείας ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, μην τους "ερμήνεύετε" όπως βολέυει το "σκεπτικό" σας, δεν οφείλονται στο ...μεσογειακό κλίμα.

Μας γράφει η Κατερίνα γιά τον "Ηρωισμό" των γιατρών... θα γράψω εγώ γιά την "αποτελεσματικότητα" του φακελλακιού"... γράφεις εσύ, LLS, γιά τον "παραλογισμό" του Κρατικού Νίκαιας... η κατάληξη και το "ουσιώδες" είναι ασφαλώς το τελευταίο: "Νοσηλευτικό προσωπικό ιατροί ΑΨΟΓΟΙ
Τελική ιατρική κάλυψη ,επιπεδου Στκοκχόλμης."
... δεν είναι το ξενοδοχειακό κομμάτι to ουσιώδες...

Εχουμε επίσης ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ιδιωτικό σύστημα υγείας, που φαίνεται ότι ...χρηματοδοτείται ανετώτατα από τους ...πτωχούς Ελληνες...

Το θέμα είναι τι θα εντάξεις μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας... πόσο δηλαδή θα "επεκταθεί" το σύστημα, ώστα να περιλάβει και διάφορα άλλα... όπως π.χ. το "φακελάκι". Αν λοιπόν αποδεχτούμε το φακελάκι, τότε έχουμε ενα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ σύστημα υγείας, με μηδαμινές έως μηδενικές αναμονές... και σχετικά οικονομικό!

Η εισαγωγή, π.χ. γιά μιά εγχείρηση, εδώ μπορεί να γίνει άμεσα! Πολύ απλά, ο γιατρός σου στο δημόσιο Νοσοκομείο "κρατάει" κάποιες κλίνες στις εφημερίες, και σε "εισαγει" στην επόμενη εφημερία σαν επειγον περιστατικο... τόσο απλά και τόσο καλά...

Και μην νομίσεις ότι αυτό στοιχίζει πολύ... όχι! Αν αθροίσεις το συνολικό κόστος της περίθαλψης, δηλαδή Νοσήλειο ΙΚΑ (75 Ευρώ/ημέρα ...ΝΑΙ, τοσο ΛΙΓΟ!!!) + φακελάκι "εισαγωγής" και χειρουργού, + προαιρετικό φακελάκι αναισθησιολόγου, + κόστος αποκλειστικής + κατά κεφαλήν ασθενούς κόστος κρατικής χρηματοδότησης του Νοσοκομείου, θα διαπιστώσεις ότι το κατά κεφαλήν νοσήλειο είναι ...λογικότατο, οι αμοιβή του γιατρού ικανοποιητικότατη (μισθός + φακελάκι)... απλά, το πρόβλημα είναι ποιός δίνει τι και που... αν δηλαδή επιδοτείτο ο ασθενής με το φακελάκι, τότε θα είχαμε ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ σύστημα όπου ΟΛΟΙ θα ήσαν ευχαριστημένοι...

Με ελάχιστο "ρεαλισμό", τα χρήματα που θα δοθούν στους γιατρούς (γιατί θα δοθούν, θυμήσου με) αν δίδονταν σαν "επιδότηση φακελακίου", θα έπιαναν τόπο!

Αρκεί, βέβαια, να παραμείνει η "αίσθηση" της παρανομίας... γιατί αν νομιμοποιηθούν και ταυτόχνονα, φορολογηθούν οι γιατροί γιά το φακελάκι, μπουν "κανόνες" στην εισαγωγή ασθενών και χαθεί το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ταχύτατο, αποτελεσματικότατο εφεύρημα της εισαγωγής στις εφημερίες... τότε χέστα, μιά απο τα ίδια θα γίνει...

Ασε που, σαν μαύρα χρήματα που είναι (σε όλες τις "φάσεις" ...κτήσης τους) δεν φορολογούνται (δηλαδή δεν γεμίζουν τα σπάταλα ταμεία του κράτους) και επομένως πηγαίνουν κατ' ευθείαν στην αγορά...

Και όλα αυτά, χωρίς τα "αταίριαστα" γιά τον Ελληνα: Προυπολογισμούς Νοσοκομείων, Λογιστικά συστήματα, Business Plans και άλλα τέτοια "δυτικότροπα" και αχρείαστα...

Αστειεύομαι? Εσύ κρίνε...

Left Liberal Synthesis said...

sxoliasti
Την συμφωνία μας στο θέμα (οχι στο στυλ,επετρεψε μου να αποστω από τον παραγωγικό κυνισμό σου!!!) την έχουμε ξαναδιατυπώσει και παλαιώτερα σε αλλη ευκαιρεία.
Εκ των αποτελεσμάτων δεν είμαστε χειρώτεροι.
Το σύστημα είναι όμως σε ισορροπία ,ασταθεστατη με πολλές αδικίες για πολλούς.
Στο νοσοκομειο νικαίας παρελειψες την παραγραφο
Διαδικασίες εισοδου για γίνεις τρομοκρατης της επαναστατικής σέκτας
Την επόμενη φορά που απευχομαι να χρειαστω τις υπηρεσίες εισαγωγής θα έχω και ένα καλασνικωφ,που ευχαρίστως θα χρησιμοποιησω.....

OnWine said...

Επομένως, αρκεί να επεκτείνουμε το σύστημα, ώστε να περιλάβει και το ...καλάσνικωφ!

Καλή Σαρακοστή....

Left Liberal Synthesis said...

sxoliasti
Κανε όμως γρήγορα
Το καλασνικωφ το έχω παραποδα ,και στα θεματα υγείας ποιος ξερει (κτυπα ξύλο) τι γίνεται!!!!!

OnWine said...

Καλού κακού... μην φας πάνυως πολλά σαρακοστιανά...

Anonymous said...

"Στον ΗΡΩΙΣΜΟ των περισσότερων νοσοκομειακών γιατρών, ιδιατερα των πιο χαμηλών βαθμίδων"

θα συμφωνησω με την Κατερινα,αλλα και με το Σχολιαστη ως προς την ευελεξια του φακελλακιου.Το προβλημα ειναι με οσους δεν εχουν για φακελλακι. Εχω συναντησει και γιατρους,διευθυντες κλινικων μαλιστα, που εκαναν πολυ καλα τη δουλεια τους και χωρις αυτο..φοβαμαι οτι ποσοστο ειναι μικρο παντως.Ανεξαρτητα απο αυτο συμφωνω οτι οι κρισιμες προσφερομενες υπηρεσιες (εξαιρουμενησ δηλαδη της αθλιας ξενοδοχειακης υποδομης και πολυ συχνα τραγικων ελλεψεων) ειναι πολυ καλες ιδιαιτερα για τα ελληνικα δεδομενα. Ειναι... δυστυχως!! απλες εμπειρικες διαπιστωσεις.


LLS to θεμα της ατομικης επιλογης
οχι ως προς το γιατρο,αλλα ως προς το ειδος της αγωγης δεν ειναι τοσο ρευστο οπως το λες. Απλα η μορφωση και η δυνατοτητα πληροφορησης μας εχει κανει κατα καποιο τροπο "συμμετοχους" στις αποφασεις.....
πραγμα πιστεψε κακο. Οι ενδυκνειομενες αγωγες ιδιαιτερα σε κρισιμα και αμεσα προβληματα ειναι πανω-κατω γνωστες σε ολους τους γιατρους. Οι αποφασεις κρινονται με στατιστικα δεδομενα και βασιζονται σε πιθανοτητες υπερ και κατα της καθε επιλογης.

Ο ρολος της ατομικης επιλογης του ασθενη δεν βοηθαει πολυ...και τον φερνει αντιμετωπο με διλληματα που δεν μπορει να αξιολογησει σωστα...γαιτι γιατρος δεν ειναι.
Ειναι κλασικο προβλημα ημιμαθειας δηλαδη.

Νικος

Left Liberal Synthesis said...

Niko
Ολη η συγχρονη ιατρική κινείται ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ,σε ολους τις ειδικότητες ,με το να πεταει το μπαλακι στον ασθενή.
Ολες οι σοβαρές περιπτώσεις είναι πλεον διλημματικές.
Η ιατρική τεχνολογία εχει πρχωρήσει τόσο που ακριβως δημιουργει αυτές τις καταστασεις
Κατα τα λοιπα συμφωνουμε

DennisV said...

Καλημερα LLS...
Παρολο που δεν εχω τις γνωσεις πανω στο θεμα που εχουν αλλοι αναγνωστες, κρινοντας απο την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ εμπειρια συγγενικου μου προσωπου τα ιδιωτικα νοσοκομεια δεν εχουν καμια διαφορα ή ειναι και χειροτερα απο τα δημοσια (ισως καλυτερα στον τομεα της αισθητικης βεβαια...)
Οσον αφορα την υποτιθεμενη διαφορα ιδιωτικων ή δημοσιων νοσοκομειων (οπου συνηθως το Χ νοσοκομειο ειναι καλυτερο μονο και μονο επειδη ειναι δημοσιο ή ιδιωτικο στα απλοικα ματια), ε αυτο δειχνει τον ψευδη διαχωρισμο ιδιωτικου-δημοσιου τομεα. Αυτο δυστυχως που πολλοι δεν καταλαβαινουν ειναι πως δεν υπαρχει καποιος κανονας της φυσης που κανει τα νοσοκομεια κακα επειδη το δημοσιο ή καποιος επιχειρηματιας μπλεκεται. Ο λογος που τα δημοσια νοσοκομεια τεινουν να ειναι αναποτελεσματικα ειναι επειδη το κρατος δημιουργει ενα μονοπωλιο στην παροχη υγειας. Τα μονοπωλια λογω της "ασφαλειας" τους απο τον ανταγωνισμο φυσικο ειναι να παρεχουν χειροτερες υπηρεσιες. Απο την αλλη τα "ιδιωτικα" νοσοκομεια σε περιπτωση που δρουν σε μονοπωλιακη ή ολιγοπωλιακη σφαιρα ειναι φυσικο να παρουσιαζουν παρομοια συμπεριφορα με τα "δημοσια" νοσοκομεια. Δεν ειναι καποια μαγικη αδυναμια του δημοσιου απλα μια φυσικη οικονομικη συμπεριφορα οταν καποιος οργανισμος (ειτε δημοσιος ή ιδιωτικος) βρισκεται σε πλεονεκτικη θεση λογω της πολιτικης του κρατους μια δεδομενη στιγμη.

Το προβλημα δεν ειναι το δημοσιο ή ιδιωτικο πανεπιστημιο καθ'εαυτον αλλα το γεγονος οτι πληρωνουμε φορους ωστε να μας παρεχονται αυτες οι υπηρεσιες. Το δημοσιο δεν παρεχει αυτες τις υπηρεσιες σωστα και καλει τον ιδιωτικο τομεα να βγαλει τα καστανα απο την φωτια ...χωρις ομως να μειωνει τους φορους για τις υπηρεσιες που δεν παρεχει σωστα ή καθολου...

Οσον αφορα το φακελακι αυτο ειναι το επιπλεον χαρατσι που πληρωνουμε ωστε να μας παρεχονται επιτελους οι περιφημες (χε) δημοσιες υπηρεσιες... Ομως τοτε σε τι διαφερουν απο τον "απληστο" ιδιωτικο τομεα;

Οσον αφορα τους Δανους και το Υπερβορειο bloc γενικα υποθετω οτι μπορουμε να μιλησουμε γενικα και αοριστα για το σκανδιναυικο ηθος αν και νομιζω οτι δεν εχει νοημα... Δεδομενου οτι ο μεσος Ελληνας ειναι ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ με το παρον συστημα γενικα νομιζω οτι οσο σκανδιναυικο ηθος και του κυρηττεις, το σαλιο σου χαλας...

Εγω παντως θα προτιμουσα ενα αποκεντρωμενο συστημα υγειας που οι πελατες του το κατεχουν ΑΜΕΣΑ... Οτιδηποτε αλλο ειναι μαλλον ημιμετρο...

Ntinos said...

λεγοντας "Αριστερός Φιλελευθερισμός" εννοούμε αγγλιστί "Social Liberalism"...?

Left Liberal Synthesis said...

Denis V
Δεν θα μπορούσα παρα να πω οτι αναπτύσεις παραπέρα την κεντρική ιδέα του άρθρου

Left Liberal Synthesis said...

Ντινο
Προσωπικά βρίσκω πολύ πιο ενδιαφερον το ρεύμα του αμερικανικού libertarianism ή mutualism παρα την ευρωπαική εκδοχή του social liberalism.
Πάντως επειδή οι ιδέες είναι μάλλον εκτος συρμού,θα τις αδικούσαμε με ένα συνοπτικό στίγμα