Περιδιαβάζουμε και πάλι το πρόγραμμα του Συν
Οπως όλα τα προγραμματα των κομμάτων ,εκφράζει με πιο εκπλεπτισμένο τρόπο,σκέψεις ,ιδέες και αντιλήψεις που διακινουνται στον πολιτικό αυτό χώρο,χωρίς την απολυτότητα και αποδεκτό «λαικισμό» που έχει η καθημερινή πολιτική παρέμβαση.Τα προγράμματα συνήθως γράφουν πιο αποκαλυπτικά αυτά «που λέμε μεταξύ μας» αλλά δημόσια το «χοντραίνουμε» και λίγο.
Στην περιδιάβαση αυτή ,έχουμε πολλές θετικές εκπλήξεις,με την έννοια ότι δεν επιχειρείται ενας αφορισμός μερικών εννοιών ταμπού της τρέχουσας αργκό,αλλά μια οικειοποίηση και αναστοχασμός.πχ η αγορά θεωρείται ως χώρος προς αξιοποίηση,οι ιδιωτικές μεγάλες εταιρείες είναι αποδεκτές στο νέο σοσιαλιστικό περιβαλλόν κλπ.
Ας δούμε μερικά αποσπάσματα
Στο Πρωτο Μέρος κεφάλαιο τρία «η απάντηση της Αριστεράς» αντιγράφουμε
«Οφείλουμε να επεξεργαστούμε μια νέα αντίληψη για τις σχέσεις ανάμεσα στο κοινωνικό, το κρατικό και το ιδιωτικό, στο δημόσιο και την ΑΓΟΡΑ (κεφαλαια LLS), μια αντίληψη που δεν θα εκλαμβάνει την κρατικοποίηση ως πανάκεια ούτε θα θεωρεί το κράτος ως αποκλειστικό εκφραστή του δημοσίου αλλά θα ενσωματώνει την κρατική παρέμβαση σε ένα συνολικό πολιτικό σχέδιο που θα αναδεικνύει, θα στηρίζει, θα εκσυγχρονίζει σε συνάρτηση με τα τεχνολογικά επιτεύγματα και θα διευρύνει διαρκώς μια αποεμπορευματοποιημένη και συνάμα αποκρατικοποιημένη δημόσια σφαίρα αγαθών και αξιών, ανάγοντάς τη στο βασικό υπόβαθρο που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας μας ολόκληρης.»
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο πρόγραμμα αυτό η αγορά δεν εξοβελίζεται per se,αλλά αναζητείται με νέα σχέση της ως διαμεσολαβητής μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου.
Καλό βέβαι θα ήταν ο Συν να αναφερόταν πιο συχνά δημόσια στην έννοια της αγοράς,που ως δημόσιος χώρος εθελοντικών ανοικτων συναλλαγών,προυπήρξε του καπιταλισμού και θα υπάρξει και σε οποιαδήποτε μετεξέλιξη του.Η έννοια της αγοράς ως «φυσικού» χώρου που λειτουργεί μόνο χωρίς ρύθμιση πρόκειται για φαντασίωση.Η αγορά είναι πάντα τεχνικά προσδιορισμένη,και άρα δεν έχει κανένα φόβο η Αριστερά,ουτως ώστε άρρητα να προωθειται η έννοια της ακούσιας εκ των άνω συναλλαγής.Η αγορά ανήκει στην δημοκρατική,εξέλιξη και είναι ένας εξελισσόμενος θεσμός που λειτουργεί επικουρικά στην δημοκρατική οργάνωση.
Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα ευρίσκεται στο τμημα «Μια νεα ανάπτυξη σε ενδογενείς βάσεις με πλατιά δημοκρατική συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο»
«Το πλέγμα των παραγωγικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών σχέσεων που θα διαμορφώνεται μέσα σε τέτοιες διαδικασίες ενδογενούς ανάπτυξης θα λειτουργεί ταυτόχρονα ως ισχυρό πλαίσιο που θα ευνοεί τόσο την ανάπτυξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, συχνά τοπικής κλίμακας, όσο και την υποδοχή μεγάλων επιχειρήσεων του δημόσιου ή του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (κεφαλαια LLS), υπό όρους που δεν θα απειλούν το περιβάλλον ούτε θα αποδιαρθρώνουν τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό αλλά, αντίθετα, θα είναι σε θέση να ενδυναμώνουν σημαντικά τον τελευταίο»
Εδω έχουμε μια πλήρη αποδοχή της ιδιωτικής επιχείρησης ως συμβατής με ένα πλέγμα ρυθμίσεων οικονομικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα,σε μια διατύπωση μακρυά από την παλαιοκομμουνιστική αργκό.Είναι προφανές εδώ οτι έχουμε μια έμμεση αλλα σαφή έννοια της αυτονομίας του επιχειρείν ( νοούμενου ως δυνατότητα αναδιατάξης παραγωγικών πόρων μέσα από την μη προβλέξιμη επινόηση, ενος αυθεντικού entrepreneurship).Καλά κάλιστα κάνει ο Συν που αποδέχεται το επιχειρείν ως χώρο πέραν της κατανομής εισοδημάτων ,στην τεχνική του έννοια,που βεβαίως εμπεριέχει στοιχεία γόνιμου ατομισμού,διαίσθησης,αξιοποίhσης της σιωπηλής (tacit) γνώσης.
Συνεχίζουμε στο τμήμα «Στρατηγικός στόχος ο σοσιαλισμός με ελευθερία και δημοκρατία» όπου γράφεται
«Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η νέα οικονομία των αναγκών που προτείνουμε θέτει ένα πλήθος ερωτημάτων στα οποία δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ολοκληρωμένα. Δεν μπορούμε να προφητέψουμε τις μέλλουσες εξελίξεις και τις επιταχύνσεις ή τις επιβραδύνσεις του ιστορικού χρόνου.»
Πρόκειται για μια θεμελιώδη απαγκίστρωση από αρχαικές θεωρείες ιστορικού ντετερμινισμού,πορείας προς το μέλλον,κλπ κλπ.
Διαγράφεται ένας θετικός αγνωστικισμός (ετσι για να μην είμαστε οι left liberals μόνοι) ,όπου ο Συν αποκακρύνεται οριστικά από την έννοια της φωτισμένης πρωτοπορίας ,ενος παντογνώστη κόμματος,που διεκδικεί τον «φωτισμό» της οικουμένης.
Στο ιστολόγιο έχουμε διακυρήξει ότι προφανώς οι λύσεις των προβλημάτων προέρχονται από συνθέσεις αναδιατάξεις και οσμώσεις ιδεών που έχουν δοκιμαστεί και μελετηθεί στον χρόνο.
Το πρόγραμμα του Συν έχει πολλές αντιφάσεις αλλά και πάρα πολλά θετικά.
Κατ’αρχάς δεν διαβάσαμε τίποτα για κεντρικούς πυραμιδωτούς σχεδιασμούς
Δεύτερον διαφαίνεται μια κατίσχυση του Δημόσιου χώρου έναντι του Ιδιωτικού ,νούμενη ως αυτονόητος φυσικός μαρασμός του δευτέρου,και απουσιάζουν τελείως λογικές εθνικοποιήσεων κρατικοποιήσεων κλπ παρά μόνο λογικές «ανάκτησης» μερικών ΔΕΚΟ από τους νυν ιδιοκτήτες.
Είναι σαφές ότι αυτό που εδώ αποκαλούμε Αριστεροφιλελευθερη Σύνθεση,δηλαδή την σύνδεση της Αριστερής Κοινωνικής Δυναμικής με τις πιο θετικές πλευρές του Φιλελευθερισμού (Ατομικά Δικαιώματα,Δυσπιστία στις Μεγαδομές,Αυτονομία του Επιχειρείν,Ανοικτή Κοινωνία κλπ) ,ευρίσκεται σε πολλές μορφές ως άμορφα πλέγματα ιδεών σε πολλούς χώρους,και αυτά τα θραύσματα ιδεών αναδύονται μέσα στο μεγάλο κύμα του πολιτικού λόγου.
Διαβάζοντας ψύχραιμα το πρόγραμμα του Συν ,βρήκα εκπληκτος πολλά περισσότερα στοιχεία Left Liberal από ότι η δημόσια παρουσία αυτού του κόμματος αφήνει να εννοηθεί.Τυπικό βέβαια γνώρισμα ενός ταλαντευόμενου κόμματος
Για τις αρνητικές εκπλήξεις του προγράμματος σε επόμενη αναρτηση
Το πρόγραμμα εδώ.
http://www.syn.gr/programma/programma.htm
Burhanuddin Baki : Badiou's being and event and the mathematics of set
theory
-
Το βιβλίο υπέδειξε ο φίλος Weltschmerzk.K
Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο που ίσως περατώνει και το σκοπό
του ιστολογίου: Την εξοικείωση μη μα...
9 years ago
9 comments:
Lls καλή σου μέρα,
Επειδή δεν είχα το κουράγιο και το χρόνο, όπως σου είπα και στο προηγούμενο σχόλιο να διαβάσω και τις 200 σελίδες του προγράμματος του ΣΥΝ, εστιάστηκα περισσότερο στους προγραμματικούς στόχους, και βέβαια εκεί που φαινεται καλύτερα αν κάποιος προτείνει κάτι ουσιαστικό για το σπάσιμο αυγών, ή χαϊδεύει, το φέρνει γύρω γύρω, στρογγυλεύει και γενικώς ανακυκλώνει, δηλαδή οι γνωστές αδυναμίες των κομματικών προγραμματων.
Διάβασα λοιπόν πολύ προσεκτικά, τον 4ο, τον 13ο και τον 18ο, στόχο, για να κάταλάβω βασικά τι δίνει, τι συνεισφέρει, σαν λογική λυση και σαν προσεγγιση του προβληματος της απασχόλησης...έστω και της πλήρους όπως λεει (ο απολυτος μύθος όλων) και την καταπολεμηση της ανεργίας. Πράγμα που ουσιαστικά αφορά και το κοινό του απο αποψη κοινωνικής γεωγραφίας.
Υπάρχει μια πολύ βασική αρχή που θα ψηφίσω όποιονδήποτε, ακόμα και τον διαβολο, αν ποτέ καταφέρει να μου την καταρρίψει. Πως αυξάνεις την απασχόληση, χωρίς αυξηση του ρυθμού αναπτυξης, και πως αυξάνεις την αναπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα.
Ο ΣΥΝ κάνει το απιστευτο. Δεν βάζει την παράμετρο, ότι επι 10 χρόνια ο ρ.α. ετρεχε με 4% περίπου, πράγμα που σημαίνει σχεδόν 50% αυξηση, και τωρα πάμε για αρνητικά. Πραγμα που σημαινει για πρωτη φορα μειωση. Με εντυπωσιασε, ότι τουλάχιστον ο Δραγασάκης, δεν το προσεγγίζει καν. Δεν τολμάει να πει καν ότι θα εχουεμ τουλάχιστον 1,5% αυξηση της ανεργίας και αυτό σημαίνει στην Ελλαδα 60.000 επιπλέον ανεργους, και σε πολύ συγκεκριμένους τομείς. Κια δνε λέει καν...γιατί θα ειναι αυτοί οι τομεις....
Αναφέρεται στο stage, λες και δεν ειναι κοινοτικό προγραμμα, με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με αυστηρότατη δομή (απλή μαθητεία ειναι)λες και το όλο προβλημα ειναι αν τους μετραει η ΕΣΥΕ στους εργαζόμενους.
Ναι ο ΣΥΝ, δεν τολμάει πια να μιλάει για μόνο Κρατική επιχειρηματικότητα, αλλά την υπονοεί σαν Δημόσια, και ταυτοχρονα την υπονομευει, απο μόνο του ξαναταυτίζοντας το ΔΗΜΌΣΙΟ με το Κρατικό. Απιστευτοι μετεωρισμοί.
Αυτοαναιρείται σε 500 σημεία, νυχοπατάει, δίνει κάτι και μετά...φτύνει το ΣΔΙΤ ως τον απολυτο διαβολο, τολμάει να μιλήσει για συνεργατική οικονομία και αμεσως μετά δνε τολμάει τα clusters, μιλαει για αρχική καταρτιση, χωρίς να αναφερει το ΕΣΕΕΚΑ, για συνεχιαζόμενη χωρίς αναφορά στο ΛΑΕΚ που καιει, και που η προταση του ΣΕΒ, για την διαχειριση του απο τους κοινωνικούς εταίρους, λογικά πρέπει να τον βρισκει συμφωνο, αλλά ειναι η προταση ΣΕΒ που αποδεχτηκε ο ΓΑΠ.
Θα μπορούσα να πω και πολ΄λά αλλα, αλλά ποια ειναι η ουσία;
Ο ΣΥΝ, δεν τολμά. Ακόμα και τωρα ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ.
Lls, αυτά δεν γινονται στην πραγματική πολιτική. Το να μην μας κακοχαρακτηρίσει κανείς...δεν παιζει πια... ή παιζει μόνο αν εχουμε αυτοπροσδιοριστεί σε ένα 4-5%, οι φίλοι μας, το προφίλ μας, και ο καθρεφτης μας.
Στο ξαναείπα, περίμενα απο τον ΣΥΝ, να καταλάβει τα λάθη του, και να ξαναπροσπαθήσει να τα διορθώσει. Ακόμα και το προγραμμα του (και αναφερομαι ΜΟΝΟ στους προγραμματικούς στόχους), δειχνει ότι ΔΕΝ καταλαβε.
Το Blog της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού :
http://pekop.wordpress.com/
για όποιον θα ήθελε να το δεί ή/και να το προσθέσει στο Blogroll του
Katerina
Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξω πως αυτό το προγραμμα είναι συνεκτικό εγκυρο λογικά προγραμμα.
Είπα και σε προηγουμενη ανάρτηση λέει ναι σε όλα,μεταξύ των οποίων υιοθετεί 800,000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλες θέλει κονδύλια τεχνολογικού εκσυγχρονιμσού,και όλους του μικρο επιχειρηματίες θα πείσει ότι είναι κακή ιδέα να εισφοροδιαφεύγουν να μη δίνουν μερικαματα κλπ κλπ κλπ.
Από την άλλη μερία 100 φορες την ημέρα διάφοροι Συριζαίοι καταγγέλουν την αγορά,καταγγέλουν το ιδιωτικό κεφάλαιο κλπ,την ίδια στιγμη που κάποιος νοημων εντάσει την αγορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι των αλλααγών και υποδε΄χεται την μεγάλη ιδιωτική επιχειρηματικότητα στον σοσιαλισμό!!!
Επίτρεψε μου ,χωρίς να διαφωνω μαζύ σου ,να βλέπω την ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ της ΑΝΤΙΦΑΣΗΣ
L'enfant
Σε ευχαριστώ
"Πως αυξάνεις την απασχόληση, χωρίς αυξηση του ρυθμού αναπτυξης, και πως αυξάνεις την αναπτυξη χωρίς επιχειρηματικότητα."
1. Με αυξηση της των δημοσιων επενδυσεων σε δημοσια εργα που αυξανουν την συνολικη ζητηση και αρα την εργασια στους αντιστοιχους
τομεις.
(Δεν επιτρεπεται απο το μονεταριστικο μοντελο ελαχιστου κρατους...αλλα και το δογμα Ε.Ε.
χαμηλου πληθωρισμου, καθως αυξηση απασχολησης --> αυξηση ζητησης--> αυξηση τιμων).
2. Με μετρα και πολιτικες που εχουν στοχο την εναρμονιση της ζητησης συγκεκριμενων προιοντων-υπηρεσιων και της αντιστοιχης υπαρξης ειδικευμενων εργαζομενων που παραγουν τα παραπανω.
Ειναι η διαρθρωτικη ανεργια ..νομιζω αυτο απο το οποιο πασχει η Ελλαδα..τουλαχιστον μεχρι τωρα.
Με την κριση η ανεργια επεκτεινεται
και σε ανεργια λογω μειωμενης ζητησης (περιπτωση 1).
Αυξηση της αναπτυξης , δεν σημαινει απαραιτητα αυξηση απασχολησης ,λογω του 2 -π.χ
ειχαμε μεγαλη αναπτυξη λογω ολυμπιακων εργων ...αυτο βοηθησε την απασχοληση μονο σε πολυ συγκεκριμενους τομεις.
4. Μειωση ωρων εργασιας. Καλο μονο για τους εργαζομενους και τους ανεργους μαζι.Οχι για τα κερδη των επιχειρησεων-->Μειωση παραγωγικοτητας.So What? Τι χανουμε σαν κοινωνια; Μηπως την ελλαττωση του ρυθμου παραγωγης ηλιθιων κ αχρηστων προιοντων;
Οσοι βλεπουν το νοημα της ζωης και της προοδου εκει, καλα κανουν και ειναι νεοφιλελευθεροι.
Το παραπανω δεν μπορει να εφαρμοστει απομονωμενα σε μια χωρα
με ανοικτη οικονομια...δηλ σε καμια.
Nikos
Niko
Προφανώς αναφέρεσαι στον σχολιασμό της Κατερινας
Προφανώς περιγράφεις αδρά μια οικονομία που λειτουργεί χωρίς την λογική του κέρδους.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω (ειλικρινά) διαβάζοντας το πρόγραμμα ΣΥΝ,καταλαβαίνεις μια μη καπιταλιστική οικονομία;
Η αισθηση μου είναι οτι σαάυτό το κείμενο και η Κατερίνα νομιμοποιείται να ρωτάει,χωρίς η δικία σου θεώρηση να είναι ΠΡΟΦΑΝΗΣ.
Νίκο,
οι προγραμματικοί στόχοι ενός Κόμματος στην Ελλάδα του 2009, Κ-Μ της ΕΕ, και χώρας που ανήηκει στην ευρωζώνη(για όσο θα ανήκει), απευθύνεται και αφορά στους βραχυπρόθεσμους στόχους του, που καταθέτει στους ψηφοφόρους για να ζητήσει την ψήφο τους.
Άρα, η συζήτηση που ανοίγεις αφορά σε τελείως διαφορετικό ζητούμενο.
Αν εσύ μιλάς για κρατικά μονοπωλια και κρατικά ρυθμιζόμενη οικονομία, δεν νομίζω ότι συζητάμε για το ίδιο θέμα
Κατερινα και ΛΛς ,Αυτο καταλαβανετε;
Το 1 ειναι η Κευνσιανη πολιτικη που τοσα χρονια διαρκεσε..και εν μερει ξανασυζητειται λογω κρισης.
Το 2 ειναι το μονο που ειναι στην ευθυνη του καθε κρατους-μελους.
Το 4 ηταν αιτημα και προσδοκια προ 20 ετιας των δυτικων καπιταλιστικων χωρων..για ποια ΜΗ καπιταλιστικη οικονομια λετε;; Εκτος αν καπιταλιστικη οικονομια ειναι μονο η Ευροζωνη και η μονεταριστικη πολιτικη που ακολουθει(βλ .Φριντμαν).
Νικος
Niko
Ειλικρινα δεν κατάλαβα από την πρωτη στιγμή το σχόλιο σου ,στην αλληλουχία των αναρτήσεων.
Με την διευκρίνση αυτή,νομίζω ότι αναφέρεσαι σε μια πολιτική εξόδου από την κρίση.
Δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη,και οι μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις ενίσχυσης της ζήτησης,έχουν το στοιχείο,του εσωτερικού ανταγωνισμού των τομέων της οικονομίας,για το ποιος θα ενισχυθεί περισσότερο.
Κρατικές παρεμβάσεις τετοιου τύπου ένισχύουν τον απόλυτο ενδο-οικονομικό ανταγωνισμό (Γιατι κατασκευές και όχι αγροτικά πχ)
Νομίζω ότι ανοίγεις ΤΟ ΘΕΜΑ,για το οποίο επαναλαμβανω δεν έχω σαφή θέση.
Post a Comment