Thursday, February 19, 2009

Καλως ήρθατε στον κόσμο της πολυπλοκότητας.Ο Τσάβες και η ελληνική μυθολογία

Ενα από τα συνήθη θύματα της κοινής λογικής είναι η συνθετότητα.Η πιθανότητα μια κατάσταση η θεωρεία να μήν είναι συμπαγής,ενιαία,πολυτροπη,με πολλές ενδεχομενικότητες είναι στατιστικά μικρή στον δημόσιο λόγο.

Ο όλο και πιο συχνά τιμώμενος (για μερικές αποσπασματικές του απόψεις) απο την Αριστερά,φιλοεθνικοσοσιαλιστής Καρκ Σμιτ,έγραψε ένα μικρο βιβλιαράκι ,την Πολτική Θεολογία,και μας παρουσίασε με εύληπτο τρόπο ,πως όχι μόνο η κοινή πρόσληψη αλλά πολλες και η πολιτική επιστήμη στην ουσία διαχειρίζεται έννοιες και κατηγορίες που προέρχονατι απο την Θεολογία (ατυχώς μια μετάφραση της Πολιτικής Θεολογίας απο το περιοδικό Λεβιάθαν έχει εξαντληθεί)

Τουτων δοθέντων ,άντε τώρα να εξηγήσεις στον κάθε θρησκόληπτο πως ο Τσάβες είναι

-Ο πιο αδιαμφισβήτητα δημοφιλής ηγέτης στην Λατινική Αμερική
-Κάνει αδιάβλητες εκλογές και δημοψηφίσματα που κερδίζει σχεδόν πάντα και όταν τις χάνει το αναγνωριζει ευθαρσώς
-Μιλάει στην παγκόσμια κοινότητα με ένα αρχαικό αντιαμερικανισμό,που δεν λαμβάνει υπ’οψιν του τις αντιφάσεις αυτής της χώρας
-Προσπαθεί να εντάξει με τον πιο παραγωγικό τρόπο μοναδικό στην Λ.Αμερική , στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χωρας του τους πιο αδικημένους,από τους οποίους αντλεί και ισχύ.
-Ταυτόχρονα στην διαχείριση του μη πετρελαικού τομέα της οικονομίας του,τα εχει κάνει μαντάρα (πληθωρισμός,ανεργία,κλπ) και παίζει με τους θεσμούς της χώρας του.
-Κυβερνάει μια χώρα που εξ ορισμού λόγω μονοδιάστατης οικονομίας πετρελαίου έχει μοναδικά χαρακτηριστικά (Αλγερία, Σαουδική Αραβία ,Ιραν ,Εμιράτα, Ρωσία,Καζακσταν όλες είναι μοναδικές ανεπανάληπτες ομοίως).
-Στις μονοδιάστατες οικονομίες ενδημούν η αυταρχικότητα,αλλα και η καλή αναδιανομή ταυτοχρόνως.Το κοινωνικό κράτος στην Σαουδική Αραβία για τους πολίτες του (οχι τους μετανάστες) είναι σχεδόν προκομμουνιστικό.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά η ένταξη του Τσάβες σε στρατόπεδο είναι παρακινδυνευμένη.

Το πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολο ,καθώς ο κάθε θρησκόληπτος δεν είναι εύκολο να διακρίνει την εξής αντίφαση.

Η εξόρρυξη πετρελαίου είναι τεχνικά πολύ περίπλοκη,με τόσα εγγενή ρίσκα,που μπορεί να τα πάρει κάποιος που είναι ήδη ισχυρός.Δηλαδή η ισχυροποίηση των πετρελαικών εταιρειών δεν είναι του τραπεζικού τύπου( έλλειψη ελέγχων ή επι τούτου απορρύθμιση) ,αλλά προέρχεται από μια μακρόχρονη τεχνολογική εξέλιξη αέναης προσαρμοστικότητας ,που σωρεύει know-how που μεταφράζεται σε ισχύ.

Η ίδια η τεχνοδομή της εξόρρυξης πετρελαίου είναι τερατώδης εκ φύσεως.Τείνει τεχνολογικά προς την γιγάντωση γνώσεων,τεχνολογικών πλεονεκτημάτων, που είναι με οποιοδήποτε κριτήριο αδιαμφισβήτα.Οποιος διανοείται καλές τιμές πετρελαίου που εξορρύσονατια απο μια μικρή συνεταιριστική Shell,ή από έντιμους αντιιμπεριαλιστές ιρανούς, προφανέστατα δεν έχει κατανοήσει τον χρονοβόρο,και συγκεντρωτικό χαρακτήρα της τεχνολογικής επινόησης.

Η ιδέα των επιστημόνων που βρίσκουν τα ιδανικά τεχνολογικά επιτεύγματα,και τα παραδίδουν αυτομάτως σε μια δεδομένη παραγωγική διαδικασία,προφανώς έχει το στοιχείο της αρμονίας, της κοινής λογικής,αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η εξόρρυξη πετρελαίου,το σκεύασμα κατά του HIV,το υβδριδικό αυτοκίνητο,ο αξονικός τομογράφος,το I phone,κλπ προέρχονται από ένα μακρόσυρτο κύκλο,απειράριθμων συμβάντων δοκιμής λάθους,τύχης,και αποτυχιών που ο πιο μεγάλος εγκέφαλος προγραμματισμού δεν μπορεί να προδικάσει.

Ο Τσάβες κάνει καλά την δουλεία του,όπως νομίζει αυτός και όπως

Βέβαια οι εγχωριοι λάτρες των διαφόρων δαιμονολιγιών που αναγκαστικά συνοδεύεονται από τις αντιστοιχες σωτηριολογίες,

Τα φθηνα πετρελαια του Τσαβες στο Λονδίνο,ή την Καισαριανή,ή το Ουλάν Μπατόρ είναι μια επικοινωνιακή αυταπάτη,περίπου σαν το έντεχνο στοιχείο στην τέχνη της Καλομοίρας.

Τα περίπλοκα γεγονότα είναι

Ο Τσαβες εθνικοποιεί τα πετρέλαια στην χώρα του,αλλά ταυτόχρονα βγαίνει εκτός τεχνολογίας,που είναι απολύτως αδύνατο να αντικαταστήσει.Η πραγματικότητα είναι ότι η ελκυστική εθνικοποποίηση ρίχνει δραματικά την παραγωγικότητα της βιομηχανίας του.Και επειδή δεν διάβασε το προγραμμα του Συριζα για να μεταβεί στην οικονομία των «αναγκών» το 2009,το ξαναγυρίζει στην οικονομία των «ανταλλαγών»

Περίπου στην ζούλα λοιπόν, επαναπροσεγγίζει τους πετρελαιάδες ,και συμφωνεί για νέες επενδύσεις,(όπου προφανως η Shell το κάνει με ζημία του ισολογισμού της,ή για να εγγραψει κοινωνική υπευθυνότητα,ή οποιοδόποτε λόγο που ικανοποιεί την θεωρεία του κάθε θρησκευόμενου).Με ποιους όρους με ποιες ανταλλαγές άγνωστο.

Συμπέρασμα;Κανένα

Ο κόσμος είναι τόσο περίπλοκος για να μπορείς να έχεις ατρανταχτες βεβαιότητες

Η πρωτη ανακοίνωση για την σιωπηλή επαναχώρηση στις 15/1/09 εδω
http://www.iht.com/articles/2009/01/15/america/venez.php

Οι ξένες επενδύσεις στην Βενεζουέλα εδω
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/19/1631687.htm

10 comments:

Greek Rider said...

@lls για το θέμα της ισχύος των πετρελαϊκών εταιρειών συμφωνώ με αυτά που λες.

Σε αυτό υπάρχει μόνο μια βεβαιότητα:

Η μεγάλη επένδυση σε τομείς εναλλακτικών μορφών ενέργειας που είναι αποκεντρωμένες, χαμηλότερης τεχνολογίας και συμβάλλουν στην απεξάρτηση των κοινωνιών από την μεγάλη ισχύ που όντως έχουν αποκτήσει οι πετρελαιάδες.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

GR
Παρότι δεν θα το ήθελα μαλλον θα σε απογοητεύσω
Ο βαθμός πολυπλοκοτητας των λεγόμεων εναλλακτικών ευλεκτιτων μορφων ενεργειας είναι ακομη ΠΟΛΥ μεγαλύτερος από ότι φανταζεσαι.
Πισω από τις βιτρινες το Know How είναι ήδη πατενταρισμένο.
Θα αναρτησω συντομα ενα ποστ,που ίσως σε απογοητεύσει.
Δεν υπάρχει πλεον "αγαθή" η μικρης κλίμακος τεχνολογία για τίποτα.

DennisV said...

Kακα τα ψεματα ηγετες που αιρουν τα συνταγματικα ορια για την επεκταση της εξουσιας τους ειναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ υποπτοι (για να μην πω ενοχοι!). Αλλα η αληθεια ειναι πως συχνα οταν σκεφτομαστε τετοιους ηγετες μας ερχεται στον νου η εικονα του παντοδυναμου ηγετη που ρυθμιζει τα παντα. Ομως πισω απο τον Τσαβες υπαρχει μια τεραστια ομαδα γραφειοκρατων που ειναι υπευθυνη για τα οποια καλα ή κακα φερουν οι αλλαγες. Η εικονα του ηγετη ως παντοδυναμου και υπευθυνου για οτιδηποτε καλο ή κακο συμβαινει στην χωρα ειναι καθαρα μεσσιανικη.

Οι ηγετες ειναι η "εικονα" της κυβερνησης, οχι η κυβερνηση καθ'εαυτον (βεβαια οι ιδιοι παντα σχεδον ενθαρρυνουν την υπερανθρωπη εικονα που τους αποδιδουν. Ο Τσαβες δεν ειναι εξαιρεση.)

Δεν θα ηθελα λοιπον να κανω μια "ολιστικη" κριση ενος ανθρωπου οσο αντιπαθης και Ανδρεαςπαπανδρεου μου φαινεται. Εξαλλου δεν διοικει ΕΜΕΝΑ.

Anonymous said...

LLS.

1.ka8e paragwgikh drastiriothta einai kentrika sxediasmenh pantou kai panta.
2.auto to epixeirima fileleu8erwn ideologon kata tou kentrikou sxediasmou einai miopia brosta ston tropo paragwghs pou uparxei twra brosta sta matia tous.
3.an den einai muopia einai propaganda.
4.h upo8esh oti mia ketrika sxediazomenh paragwgikh diergasia aferei ontologika ka8e enoia tuxaiothtas entos ths idias ths diergasias einai mia anousia upo8esh.
5.h susoreush tou know how,einai susoreush texnotropias sta doulapia twn polue8nikwn,kai malista sxedipoihmenh.3ekina apo panepistimia kai kataligei panta sto idio surtari.

an h sxesh tuxaiothtas kai nomou sou fainetai parado3h auth h antifash usxuei mono sth skepsh,kai pote sthn pragmatikothta.den exei de na kanei me ton idietero tropo paragwghs.oi fileleu8eroi nomizoun oti pagia xarakthristika ths an8ropinhs sumberiforas h paragwghs GENIKA,einai domika xaraktiristika tou ekmetaleutikou sustimatos pou zoume.etsi vgazoun to suberasma oti an afaireseis thn kapitalistikh ekmetaleush auto isodunamei me arnish ka8e tropou paragwghs.auth einai h idieterh 8eologia tou fileleu8erou propagandismou.h engenh adianumia tou logo ta3ikhs 8eshs twn ekprosopwn tou na doun kati pou den tous sumferei....

apo ekei kai pera h upoplasia ths suneidishs tous ftanei se polles morfes...DNA-logia tou tropou paragwghs...an den upirxe to tade gonidio ston tade an8ropo tote ta sustatika merh tou trapezikou kefalaiou 8a itan diaforetika...an mia petalouda petaxei sthn ellada oi xrimatagores katareoun sthn kina...kai paei legontas.Me liga logia 8eoria tou xaous,oxi sthn pragmatikothta alla sta kefalia tous.
koinws:trikimia sto kranio.apo thn allh ws monetaristes epidiokoun to eu8ews anti8eto apo tis e3agelies tous pros ton kentriko programatismo:na sxediasoun thn oikonomia sxediazontas thn kukloforia tou xrhmatos,akoma kai se sun8ikes pou auto einai pleon adunato.


!!!-there's no fucking rules,dude!

Ten stories high,
staring down from sears tower
watchin' cars crawl
watchin' trucks crawl
at snail's pace
it's rush hour
all the people look like ants from this high
and the buildings look like anthills from the sky
and you know that it does
if only because
watch 'em shop in supermarkets
dating rituals at bars
so what so what

forget your won'ts and can'ts
and your wallflower stance just get down
a species so advanced but we still just look like ants
so get down
it don't hurt to dance
so shake your ass in skirts and pants
just get down on and on up and up

don't you know that's how it goes from the ground starin' up
but you can't see where it ends
on the beach starin' out
but you can't see where it ends
but you know that it does
if only because you read it in books
well of course it's futile
we've known this awhile so who gives a fuck
let's just throw those hands up

http://www.youtube.com/watch?v=HWlscJvsrcA&feature=related

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Dennis V
Προφανως δεν μπορω να κάνω μια ολοστική κριτική στον Τσαβες,αλλά προσπαθω να το δω εκτός σωτηριολογίας ,εκτος δαιμονολογίας.Είναι εξαιρετικός λαικιστής με τις οποιες θετικές και αρνητικές φορτίσεις του όρου.
Για τον γραφειοκρατικό περίγυρο που τον στηρίζει,δεν ε΄χω γνώμη αλλά δεν αμφιβάλλω ότι προφανως ο τύπος λειτουργεί εντός ενός πλέγματος συμφερόντων.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

MAA-anonyme
Αναλύεις τα πράγματα μεσα από το έννοιολογικό ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΟ δίπολο,κεντρικός σχεδιασμός -χάος.
Στα πλαισια του συλλογισμου σου δεν βρίσκω αντίφαση και ουτε διαφωνώ.
Υποστηρίζω ότι η διατήρηση ενεργειακών ατομικών αναγκών εκτός συμβατικών τεχνολογιών με άλλες υποτιθεμενες ήπιες αποκεντρωμένες κλπ είναι μια πολύ ωραία φαντασίωση.Οσο συγκεντρωτικό know How εχει και η EXON και λογω αυτού ο Τσαβες τα βρίσκει μαζί τους,αλλο τόσο έχει η αιολική ενεργεια,τα βολταικά τόξα,τα βιοκάυσιμα νέας γεννιάς κλπ.

Sxoliastis said...

Αντί να υποστηρίχεις, ως άλλος Τσίπρας, τον ...Τσάβες, δεν πας μιά βόλτα στο Blog Της Κατερίνας, όπου αυτό το απίστευτο "φρούτο", ο Δρακονάριος, τα έχει βάλει μαζί σου και μαζί μου...

Εχει ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ πλάκα... περισσότερη και από την ...υποστήριξη του Τσάβες!

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

SXOLIASTI
Υποστηριχτής του Τσαβες??
Οκ πάλι έχω κάνει συντατκικά λάθη (εκτός από τα συνήθη ορθογραφικά).Αλλο ήθελα να πω
Οσο για την Κατερίνα,ευχομαι από βάθους καρδίας."καλα ξεμπερδέματα"

ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ καλό άρθρο...

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Δημο του Δειμου
Εκλαμβανω την συναίνεση ως ενθαρρυνση μια μάλλον δύσκολης προσπαθειας του LLS.Χαιρετώ