Monday, September 8, 2008

Γιατί είναι πιθανόν να μη ξεμπλέξουμε γρήγορα με την κυρία Palin;

Παρακολούθησα από το CNN μερικά κομμάτια από το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.
Η τελετή έναρξης ήταν μια υπερκίτς ,παράσταση με έπασρη σημαίας (με την συνοδεία στρατιωτών!!!),πολεμικό εμβατήριο, και δεκάλεπτη ομιλία από πάστορα με περιεχόμενο ,το οποίο συγκρινόμενο με τις ομιλίες Χριστόδουλου, φαινόταν χομεινικό....
Το κόμμα που διοικεί τις ΗΠΑ και φιλοδοξεί να έχει μια νέα τετραετία, κινείται σε μια ιδεολογία και αισθητική,ενός αραχνιασμένου μιλιταριστικού θρησκευτικού πατριωτισμού.Μπροστά τους ο Καρατζαφέρης φαντάζει Παπαγιαννάκης.
Μέσα α’αυτό το κλίμα η κυρία Palin,συμβολίζει με τον καλύτερο τρόπο, την συντηρητική αναδίπλωση.Ιερότητα της οικογένειας,οπλοφορία,επιθετική ρητορία.
Το πράγμα περιπλέκεται καθώς οι σποραδικές δημοσκοπήσεις μετά τον συνέδριο,δείχνουν ότι οι Αμερικάνοι Αχμαντινετζάντ θα χάσουν (αν χάσουν) οριακά τις εκλογές.
Φαίνεται ότι αυτή η απλοική χονδροειδής πολιτική πλατφόρμα , έχει στοιχεία που την καθιστούν ελκυστική και στους πιο νουνεχείς Αμερικάνους.
Η Σ.Μουφ στα βιβλία της «Το Δημοκρατικό Παράδοξο» και «The return of the political” αναλύει τα φαινόμενα ενίσχυσης της Ευρωπαικής Υπερσηντηρητικής Δεξιάς,και μας επισημαίνει κάτι που ξεχνάμε.
Η ακροδεξιά ,μέσα από τον χονδροειδή λόγο της ,και σε αντίστιξη με τον ασθενέστερο ιδεολογικό αλλά πιο τεχνοκρατικό ιδεολογικό λόγο των υπολείπων,επαναφέρει την πολιτική στην απόλυτη έννοια της ,στο προσκήνιο.
Με άλλα λόγια ,έχει την ευχέρεια,να θέσει στους εκλογείς απόλυτα σχεδόν μεταφυσικά ,το δίλημμα της εξουσίας, στον πυρήνα του.Εμείς ζητάμε την εξουσία, για να την ασκήσουμε ,σε αντίθεση με τους άλλους που περιγράφουν την διαχείριση της για να τους την αναθέσετε.Οι άλλοι χάνονται στις λεπτομέρειες της ανάλυσης,ενώ εμείς μέσα από την αρχαικότητα της ιδεολογίας μας,τις προσπερνάμε ως τεκταινόμενα της πολιτικής και αναμετρώμαστε με τα θεμέλια του Πολιτικού.
Με μια ιστορική αναστροφή,υποκαθιστούν την αριστερά,στο ερώτημα Διαχείριση ή Συντηρητική Επανάσταση.
Μας απομένουν μερικές εβδομάδες για τις αμερικανικές εκλογές,για να δούμε αν ο συντηρητικός εκβιασμός θα περάσει.Μέχρι τότε μπορούμε να σκεφτούμε μήπως και στην Ελληνική περίπτωση ,το παιχνίδι θα κερδίσει όποιος προσπεράσει τις λεπτομέρειες και τοποθετήσει μια απόλυτη ιδεολογική πλατφόρμα,ως το μοναδικό δίλημμα διακυβέρνησης.
Είδωμεν........

3 comments:

Ntinos said...

Στην Αμερική μέχρι και ένα κόμμα σαν την Νέα Δημοκρατία θα φάνταζε αριστερό.

Greek Rider said...

@Γιάννη καλησπέρα, συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Όντως μου έχουν κάνει και εμένα ιδιαίτερη εντύπωση αυτά που αναφέρεις. Μάλιστα η κυρία αυτή είναι θανατηφόρος συνδυασμός γιατί είναι και σχετικά εμφανίσιμη με συντηρητικό λούκ (με τα μαλλιά κότσο). Το βιογραφικό της με υποστήριξη αυτονομιστικών τάσεων, οπλοφορίας, καταδίκης των εκτρώσεων κτλ είναι εντυπωσιακό.

Πίσω όμως από τα συντηρητικά εμβατήρια πιστεύω ότι κρύβεται κάτι επιπλέον. Κάποτε είχα διαβάσει για μια περιοχή στο Τέξας κοντά που προσπαθεί να πετύχει την αυτονομία της και έχει πολύ οργανωμένο εθελοντικό στρατό πολιτών. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι στρατιωτικοί υπέρ συντηρητικοί κύκλοι αναλαμβάνουν περίεργες πρωτοβουλίες με την υποστήριξη κάποιων υπερσυντηριτικών λόμπι τύπου Τσέινι κτλ.

Μάλιστα στις εκλογές στο Μαιάμι με τον Γκόρ και τις νοθείες που έγιναν εκεί δόθηκε υπογείως τότε το μήνυμα από κάποιους κύκλους ότι αν δεν βγει ο Μπους το πολίτευμα θα βρεθεί σε κρίση μέσω ενεργειών που θα γίνουν από κάποιους κύκλους και κέντρα. Και τότε οι δημοκρατικοί φοβήθηκαν και έδωσαν εντολή και στον Γκορ να μην κυνηγήσει περισσότερο το θέμα (ενώ θα μπορούσε να το κάνει άνετα).

Επίσης το όλο ζήτημα εκεί δείχνει πώς η κεντροαριστερά στην Ελλάδα αποδομήθηκε με την στάση μεσαίου χώρου που έλαβε ο Καραμανλής και το προφίλ του μεσαίου που πέρασε. Η μη ύπαρξη ενός υπερσυντηρητικού χώρου τύπου ΗΠΑ και ρεπουμπλικάνων βοήθησε στην Ελλάδα την αποσυσπείρωση της κεντροαριστεράς.

Προφίλ που χάνεται σιγά, σιγά πίσω από το άλλο προφίλ που προβάλει ο Αλογοσκούφης μέσω θατσερικής αντίληψης.

Left Liberal Synthesis said...

@GR
Οπως πάντα συμπληρωσες άρτια τις αρχικές μου σκέψεις