Wednesday, September 10, 2008

Μια εκδοτική προσπάθεια στο Αγρίνιο,που προβληματίζεται με τον Αριστερό Φιλελευθερισμό

Οταν το Μαιο σχολιάσαμε την περίπτωση S.Gessel (κλικ στον τίτλο) δεν είχαμε φανταστεί ότι είναι δυνατόν η περίπτωση του Γερμανο-Αργεντινού οικονομολόγου,πολιτικού & επιχειρηματία ,θα ήταν ελκυστική σε κάποιον Ελληνα εκδότη.
Η έκπληξη ήρθε από το Αγρίνιο!!!
Ο τοπικός εκδοτικός οίκος "Τροπή" μεταφράζει και εκδίδει το βιβλίο του Gerhard Senft "Silvio Gessel και το ελευθεριακό μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας" ,που έχει γραφτεί το 1989.
Εδώ αναπτύσσεται όλη η προβληματική του SG,αλλά και η ιστορία του κοινωνικού ρεύματος που συγκρότησε,το οποίο εν'ολίγοις βασίζεται σε μια ριζική σύλληψη για την τοκοφορία του χρήματος, ως της πηγής των ανιστοτήτων και των οικονομικών κρίσεων.Ταυτόχρονα ο SG αναγνωρίζει τα οικονομικά και πολιτικά πλεονεκτήματα της ελεύθερης οικονομίας ,και τα αποσυνδέει από την εφαρμογή του κρατικού καπιταλισμού τύπου ΕΣΣΔ,αλλα και από τον "υπαρκτό καπιταλισμό" της εποχής του με τα μεγάλα κραχ,τις πολοτικές κρίσεις που οδηγούν στον φασισμό και τους πολέμους.
Ο SG επινοεί ένα τύπο χρήματος ,ως τραπεζογραμμάτιο,το οποίο χάνει την αξία του με το χρ'ονο,έτσι ώστε ,να ωθήσει την ελεύθερη οικονομία σε ένταση συναλλαγών και επενδύσεων.
Περισσότερα στο βιβλίο,στα λινκ της προηγούμενης ανάρτησης.
Το γεγονός ότι κάποιοι σκέφτηκαν να εκδόσουν το βιβλίο,ίσως αποδεικνύει ότι οι προβληματισμοί για ένα αυθεντικό αριστερό φιλελευθερισμό, δεν είναι και τόσο μοναχικοί.Τουλάχιστον όχι στο Αγρίνιο...

3 comments:

Homo Sapiens said...

lls,

πολύ ενδιαφέρουσα η περίπτωση.
Γνωρίζεις την ανάλυση που κάνει ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από τη μείωση της αποταμίευσης. Υποθέτω ότι βαθμιαία μείωση της αξίας του χρήματος θα μειώνει και τη ροπή προς αποταμίευση. Μήπως το εγχείρημα της έντασης των συναλλαγών διοχετεύει τελικά πόρους περισσότερο προς την κατανάλωση και λιγότερο προς την επένδυση?

Υποθετικά ερωτήματα είναι, διότι δεν γνωρίζω τη θεωρία του....

katerina said...

lls καλό μας χειμώνα.
Λες η ...αλλλάγή να αρχίζει απο την Περιφέρεια;;;
Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη.
Κάποιος, κάποιοι λίγο πιο οξυδερκείς, λίγο λιγώτερο απηυδησμένοι που όμως δύσκολα πια στην Ελλάδα (ίσως και στην Ευρώπη ακόμη) μπορούν να γίνουν πυρήνες μιας κρίσιμης μάζας...

Και μιας που ...βαριέμαι να ξαναγράφω την λεκτική επαλήθευση, θα σου αφήσω εδώ το σχόλιο και για την προηγούμενη ανάρτηση σου.
Επαναπροσδιο΄ρισμός lls, διαφοροποιηση, περιχαράκωση, αποκλιση....Αυτό γίνεται τώρα στις ΗΠΑ.
Και να και το στοίχημα...Εκεί που όλος ο κόσμος μίλαγε για την μεγάλη αλλαγή, εκει που το παιχνίδι παιζόταν ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν μαυρο.....τελικά ο Μακεην ....

Left Liberal Synthesis said...

@ΗS
Ειλικρινά δεν έχω αποτίμηση για την ουσία της προτασης gesell.
Η εκκίνηση όμως και το όψιμο ενδιαφέρον ,είναι ενδιαφέρον
@Katerina
Είδωμεν......
Και για την επαρχία,και για τον Μακεην.