Monday, September 1, 2008

Νεοελληνικός Συζυγικός Καπιταλισμός.Οι κυριές Αλογοσκούφη & Βουλγαράκη ως ιδεότυπος της κρατικοδίαιτης προσοδηθηρίας.

Μια από τις παρενέργειες του λαικισμού στην πολιτική σκηνή ,που αναδείκνύει ως σκάνδαλα το παραμικρό ,είναι η συσκότιση του οργανικού ενδογγενούς χαρακτήρα της κρατικοδιάιτης προσοδοθηρίας.
Η συλλήβδην καταχώρηση όλων των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ,ως "κερδοσκοπιία" ανεξάρτητα με τα ποιοτικά και εγγενή χαρακτηριστικά τους,αδυνατίζει την κριτική αντιμετώπιση των μορφών και μεθόδων παραγωγής και κατοχής πλούτου.
Μια επιχειρηματικότητα των entrepreneur ,που βασίζεται στην επινόηση νέων δραστηριοτήτων ,κινείται με την απαραίτητα πλαστικότητα,δημιουργεί θέσεις εργασίας ,και κοινωνικό πλούτο,διαφέρει ποιοτικά από μια χονδροειδή δραστηριότητα της "κονόμας" ,που παρότι νομότυπα,απλώς μετατοπίζει τον πλούτο ,μέσα από τα πολυδαίδαλα κανάλια και δύκτια του κράτους.
Χαρακτηρηστικό παράδειγμα οι υπουργοί Αλογοσκούφης Βουλγαράκης.
Μέσω μιας καθόλα νομότυπης δραστηριότητας των συζύγων τους ,εμφανίζουν θηριώδη οικονομική μεγέθυνση.
Από ότι προκύπτουν από τις εφημερίδες οι κυρίες ,ως νομικοί εμφανίζουν εντυπωσιακή δραστηριότητα που σχετίζεται συμφωνίες και δραστηριότητες του ευρύτερου κρατικού τομέα.
Μάλιστα η κυρία Βουλγαράκη εμπλέκεται σε πολύπλοκη υπόθεση μοναστηριακής περιουσίας με οικονομικό διακύβευμα για τους νομικούς παραστάτες με ύψος 0,75 εκ Ευρώ!!!
Υπάρχει νομικό ή πολιτικό πρόβλημα .Πιθανόν όχι ,αν όλα είναι νομότυπα.
Υπάρχει όμως ένα βαθύτερο ζήτημα για την φύση την λειτουργεία και τους μηχανισμούς πλούτου,στην Ελληνική Οικονομία.
Η εγγύτητα στην εξουσία ,πόσο μάλλον η ίδια η κατοχή της,αποτελεί "πληροφοριακό κεφάλαιο" υψηλής απόδοσης.
Η κατοχή κρίσμων πληροφοριών,διασυνδέσεων, ημερομηνιών αποτελεί στην ουσία ένα πλεονέκτημα ολικής υπεροχής,και αποτελεί μια "επιχειρηματικότητα" χωρίς ρίσκο,χωρίς τεχνολογική επινόηση χωρίς θέσης εργασίας .Η απόλυτη κρατικιστική προσοδοθηρία,ο στατικός προσπορισμός οφελών χωρίς κοινωνικές θετικές εξωτερικότητες.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο τρόπος πλουτισμού ,ίδιον των πιο καθυστερημένων οικονομιών είναι ο κύριος στην Ελληνική Κοινωνία.
Η συμβολική επιτυχία των συζύγων των κυρίων υπουργών,καθιστά τα πράγματα χειρότερα καθώς παγιώνει τον ιδεότυπο αυτό ως το μοναδικό και ασφαλή τρόπο παραγωγής πλούτου.
Μεγάλο πολυδαίδαλο κράτος,ασφαλείς και έγκυρες διασυνδέσεις γαι λίγους και voila η επιτυχία.
Πόσες νέες γυναίκες νομικοί και συμβολαιογράφοι,μπορούν να διεκδικήσουν αντίστοιχη "ύλη" για τα γραφεία τους.........

4 comments:

Greek Rider said...

Γιάννη καλώς όρισες πίσω στη bloggοσφαιρα! Είναι ωραίο να μπορεί κάποιος να εκφράζεται ανοιχτά και ελεύθερα, να έχει ένα δικό του βήμα. Άσχετα αν συμφωνεί κάποιος μαζί του ή όχι.

Νομίζω ανεξαρτήτως ποικιλίας των απόψεων αυτό το νέο μέσο επικοινωνίας κερδίζει έδαφος και σίγουρα στο μέλλον, όπως είναι ή ακόμη καλύτερο θα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική, στην δημοκρατική διοίκηση και στην συμμετοχικότητα.

Left Liberal Synthesis said...

Ναι ο ιστοκοσμος μας προσφερει την δυνατότητα να στείλουμε ένα μήνυμα σε πολλούς και αγνώστους

John 25aris said...

Να σου πω και εγώ καλώς όρισες με τη σειρά μου!Ωραία ανάρτηση και ακόμα ωραιότερος τίτλος:"Νεοελληνικός συζυγικός καπιταλισμός"!Θα το διαδώσω στη σχολή!
Αφού επέστρεψες και εσύ να γίνει καμιά συνάντηση.Όσο πιο γρήγορα τόσο πιο καλά!

Left Liberal Synthesis said...

@john
Θα τα πούμε αφού προσγειωθούμε όλοι από διακοπές και πνεύμα διακοπών (το πιο δύσκολο..)