Wednesday, June 4, 2008

Χάρις στους Α.Ανηψητάκη ,Greek Rider, "γκαζωθήκαμε" να ψάζουμε ένα "Κοκκινο Πράσινο ISO".Το βρήκαμε !! και το παρουσιάζουμε


Παρουσιάζουμε με χαρά μια ζωντανή ιστορία που εξελιχθηκε δημόσια στον Ιστοχώρο,και μπορεί να έχει αποτελέσματα

Οι αριστεροφιλελευθεροι του LLS ,E-Left ,αρέσκονται σε θεωρείες,αλλά ψάχνουμε και πρακτικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν εδώ και τώρα χωρίς δογματισμούς

Βρήκαμε στον ιστόκοσμο μια σχηματισμένη ιδέα του συμπολίτη από την Κρήτη Α.Ανηψητάκη,για το Κοκκινοπράσινο ISO.

Μας φάνηκε καταπληκτική και απλή.Ας πιστοποιήσουμε κάθε παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών σε σχέση με τα εργασιακά περιβαλλοντικά ζητήματα,έτσι ώστε ο καταναλωτής να "ωθεί" μέσω της δύναμης του την οικονομία σε βέλτιστες κοινωνικές εξωτερικότητες.
Ο ακούραστος ρέκτης των μοτοσυκλετών και ιδεών Greek Rider μας υπενθύμισε τις δικιές του πλούσιες επεξεργασίες ,και μας ενέπνευσε ακόμα.

Με συμπτώσεις που δεν ανήκουν στον δημόσιο χώρο,αλλά πάντως δεν αφορούν μια τυπική ιστοεξερεύνηση, βρεθήκαμε σε μια εταιρεία που με περηφάνεια διαφημίζει τα προιόντα της με ένα logo καλούμενο Global Compact (κλικ στον τίτλο)

Είναι στην ουσία ένα RedGreen ISO που προωθεί ο ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο

Παραθέτουμε τις 10 αρχές του

1: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηρίζουν και να σέβονται την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά κατοχυρώνονται.
2: Δεν είναι συνένοχες σε καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
3: Οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποστηρίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και η ουσιαστική αναγνώριση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων
4:Οι επιχειρήσεις προωθούν την εξάλειψη όλων των μορφών καταναγκαστικής και υποχρεωτικής εργασίας
5:Την ουσιαστική κατάργηση της παιδικής εργασίας
6:Την κατάργηση των διακρίσεων σε θέματα εργασίας και απασχόλησης.
7: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηρίζουν μια προληπτική προσέγγιση όσον αφορά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις
8: Να αναλάμβανουν πρωτοβουλίες μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ευθύνης
9: Να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και τη διάδοση των φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.
10: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εργαστούν κατά της διαφθοράς σε όλες της τις μορφές, συμπεριλαμβανομένης της εκβίασης και της δωροδοκίας.

Με την αναίδεια του και την ανεξαρτησία του LLS , θέλουμε όμως να πούμε ότι εδώ και δύο εβδομάδες περιμένουμε ένα mail απο τους GC για το άν άτυπες οργανώσεις πολιτών μπορούν και πως να υποστηρίξουν τέτοιες προσπάθειες.(Ως φιλελεύθεροι βέβαια ξέρουμε ότι διάφορες γραφειοκρατίες στο όνομα διαφόρων "αρχών" μπορούν να σκοτώσουν και την καλύτερη ιδέα)

Παρουσιάζουμε το Global Compact,με την ελπίδα να γίνει ευρύτερα γνωστό,με την βεβαιότητα πως οι ώριμες αλλαγές είναι δυνατές εδώ και τώρα.

13 comments:

Homo Sapiens said...

Ξανασυναντώνται τα μικρά, μεγάλα ή ανύπαρκτα πνεύματα....Μόλις θα σου πρότεινα να βάλουμε το logo στα blog προκειμένου να γνωστοποιηθεί η ιδέα, η γενική φιλοσοφία του GC

Left Liberal Synthesis said...

Αν και sample καλή ιδέα
Στο μεταξύ ακόμα περιμένω μια απάντηση απο την Νεα Υορκη...

OnWine said...

Λοιπόν, διατί να το κρύψωμεν, άλλωστε:

Μου αρέσετε γιατί είστε οι ...ρωμαντικότεροι των ρωμαντικών!!!

Το ευχολόγιο (δεκάλογος) των "πρεπει" των επιχειρήσεων ...απολαυστικό! Απλά... γιατί θα τα κάνουν????
Ποιό το ...όφελος γιά αυτές??

Αυτή τη φορά, lls, βλέπουμε τελείως διαφορετικό ...έργο!!!

Anonymous said...

Για να τα κονομήσουν από το κάθε σχολιαστή που δε γουστάρει να αγοράζει ρούχα με ενσωματωμένη παιδική εργασία.
Ο σχολιαστής θα τα πληρώσει κάτι παραπάνω,όπως πληρώνει τα βιολογικά 30 %,και είναι χαρούμενος

Anonymous said...

Χαχα!!! Αν νομίζεις οτι ο σχολιαστής πληρώνει τα βιολογικά, (άλλη ...καπιταλιστική απάτη θα σου πει το αριστερόν σου ήμισυ!) σε πληροφορώ οτι οταν λόγω Τσερνομπιλ οι φράουλες έκαναν 1,5 Δραχμές το κιλό επειδή δεν τις αγόραζε κανένας, ο σχολιαστής τις έτρωγε... με το κιλό!

Δυστυχώς, μαζί με την αριστερή μου συνείδηση (οπως και με την νεοφιλελεύθερη άλλωστε) εχω χάσει και την οικολογική... την τελευταία από πολυ παλιά, πριν χάσω τις άλλες...

Τώρα, με την παιδική εργασία... δίκιο εχεις, αλλά ξέρεις τι θα γίνει? Η γερμανική εταιρεία σίγουρα θα μας το διαβεβαιώνει... αλλά τα ..μέρη του προιόντος που θα εχουν γίνει στην απω ανατολή???

Φίλε lls, ειμαι ΠΟΛΥ επιφυλακτικός σχετικά με την μετεξέλιξη του ..λύκου σε αρνάκι ...θες εμπειρίες... θες το παραμύθι...
κάτω από την προβιά, πάντα λύκος θα είναι, και αντί να προσπαθούμε να τον κάνουμε αρνάκι, δεν θα ηταν καλύτερα να βρούμε ενα καλό ...λουρί? Επιμένω... το σύστημα διαθέτει και πολλά, και καλά, και κυρίως ΣΥΜΒΑΤΑ λουριά... αλλά μένουν στο ντουλάπι...

Anonymous said...

Ρε ανώνυμε στριμμένε σχολιαστή.
Ο τρόπος που γράφεις,και αυτά που λες,με κάνουν να σου πω κάτι ,που θα τό έλεγα,με την αγάπη και το θράσσος που εχω στους κολλητούς μου.Μάλιστα δέχομαι και κανένα καφέ στην μούρη ως ανταπάντηση..

Δεν μου λές από ραδιενεργές φράουλες το έπαθες??????

Left Liberal Synthesis said...

Το μύνημα εμπεριέχει την δεδομένη προυπόθεση και ότι και εμείς από διατροφικό σκάνδαλο καταλήξαμε ως left liberal
Απολογούμαι αν έχω υπερβεί κάποιο όριο,που ούτε η ανωνυμία δεν επιτρέπει.

Anonymous said...

Πρόσφατα, μια φίλη του e-Left με ενημέρωσε για 2 ακόμα "εμβρυακές" μορφές κ-π ISO που αφορούν την πιστοποίηση ενός minimum εργασιακών δικαιωμάτων και οι οποίες υπάρχουν και εφαρμόζονται ήδη! Ρίξτε μια ματιά στο http://www.sa-intl.org/ και ιδίως στο link για το SA800, καθώς επίσης και στο http://www.bsci-eu.org/. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε ότι αφορά την εταιρία LIDL για την οποία γράφτηκε πρόσφατα ολόκληρη Μαύρη Βίβλος για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων (http://www.union-network.org/UNIsite/Sectors/Commerce/index_multinationals_Lidl.htm) είναι μέλος και στους δύο οργανισμούς πιστοποίησης(http://www.union-network.org/UNIsite/Sectors/Commerce/Multinationals/Lidl_unions_in_Europe_accuse_of_rights_violations.htm) και απομένει να δούμε εάν θα αποπεμφεί από αυτούς μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων

OnWine said...

Χαχαχα!!!! Δεν αποκλείεται, τώρα που το σκέπτομαι!!!

Αν η απολογία γιά υπέρβαση ...ορίων απευθύνεται σε εμένα... εγώ, φίλε lls, δεν εχω όρια, αρα... δεν τα αναζητώ και στους αλλους....

Στο μεταξύ, δεν περνάς από το Blog της Tractatus, να δώσεις ενα ...χεράκι, γιατί με αυτά που ακούω εκεί, εχω καταλήξει ...νεοφιλελεύθερος!!!

Left Liberal Synthesis said...

Για το φίλο μου μωρέ και στον Καρατζαφέρη μπαίνω

cynical said...

LLS, δεν θελω να σε απογοητευσω αλλά οι επιχειρησεις κανουν τη δουλεια τους και ετσι οπως ειναι γιατι κανενας δεν σταματησε να αγοραζει παπούτσια NIKE επειδη η μαμα εταιρια ξεσκιζει τα παιδακια ή να βαζει βενζινη , μαρκα- ξερω γω τι, επειδη η εταιρια μολυνε τον μισο ωκεανό.
Θα μου πεις οτι απο καπου πρεπει να αρχισουμε και να το παλαιψουμε. Όχι ότι αμα αρχίσει να πιανει, οι εταιριες δεν θα βρουν τροπο να το διασφαλιζουν το ΙSO αυτό με διαφορες κοσμητικές (cosmetic) διορθώσεις.
Την καλημερα μου.

Left Liberal Synthesis said...

"Θα μου πεις οτι απο καπου πρεπει να αρχισουμε και να το παλαιψουμε"
Οχι θα σε αφήσω
Θα στο πω και θα στο ξαναπώ
Μωρέ και κανένα software θα βρω να στο λέει μονο του.
Αλλιώς ακόμα κανένα 12 ωρο θα δούλευες ,και που να βρής ώρα να χαζεύεις με τους LL

Greek Rider said...

Αυτός όμως ο προσανατολισμός οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Όπως έχω πει και παλαιότερα πολλές φορές πρέπει συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση να εφαρμοστούν κυρίως στο εσωτερικό των επιχειρήσεων (στο επίπεδο της κουλτούρας όπως λένε οι ειδικοί επι αυτών των θεμάτων).

Αυτό που λέω εγώ είναι ότι η κουλτούρα πρέπει να αλλάξει με αφορμή και κάποια εργαλεία.

Το "ISO" είναι ένα από αυτά. Συνεπώς αυτή η πρωτοβουλία είναι άριστη.

Βέβαια αυτό είναι ένα βήμα που θα πρέπει από το επίπεδο της ηθικής να περάσει στο επίπεδο της νομικής εφαρμογής.

Ένα παράδειγμα είναι ότι μέχρι σήμερα όταν τέτοιοι κανόνες προσέκρουαν στην ανάγκη περιορισμού της επιχειρηματικής δραστηριότητας επικρατούσε η επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ψάχνω νομικά το θέμα με νομολογία των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων και θα επανέλθω.

Πάντως η πρωτοβουλία σας είναι πολύ σημαντική όπως και όλα τα θέματα που προβάλετε παρόλο που πολλά δεν έχω βρει ακόμη χρόνο να τα διερευνήσω.

Καλό είναι να υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας που προτείνει και προσπαθεί, οι γκρίνιες και η καταγγελία (όπως αυτή που αρέσκομαι περιοδικά να κάνω) βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον δεν οδηγεί πουθενά.