Friday, November 19, 2010

«Χωρίς τον πανικό που έσπειραν τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση δε θα είχε καταφέρει να μετακυλήσει το βάρος της κρίσης στους πολίτες», David Mac Williams (οικονομολόγος αναφερόμενος στην κρίση της Ιρλανδίας).


Την Πέμπτη 18/11, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση-διαμαρτυρία έξω από το Μέγαρο Μουσικής (Megaron Plus) . Τη συγκέντρωση έγινε την ώρα που εντός "Μεγάρου" διεξαγόταν η προγραμματισμένη εκδήλωση  “Τα Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης Απέναντι στην Κρίση», με αρκετούς ομιλητές μεταξύ των οποίων ο Τηλέμαχος Χυτήρης, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιάννης Πρετεντέρης, ο Τάσος Τέλογλου κ.ά..


Δημοσιεύουμε το κείμενο της Διακλαδικής Πρωτοβουλίας ΜΜΕ που επισημαίνει τον υστερικό τρομοκρατικό λόγο που επικρατεί στα ΜΜΕ, ως στρατηγική διαμόρφωσης ενός κλίματος.Ταυτόχρονα αναδεικνύεται και το ασφυκτικό καρτέλ ενημέρωσης που επικρατεί.

Η έμφαση στην στρατηγική του πανικού, από εργαζόμενους και ανέργους  στα ΜΜΕ, άραγε μήπως λειτουργήσει και ως καμπανάκι αφύπνησης σε όσους ανέξοδα  διαπραγματεύονται την κρίση ως Horror Game.  



Η ανακοίνωση:

«Χωρίς τον πανικό που έσπειραν τα ΜΜΕ, η κυβέρνηση δε θα είχε καταφέρει να μετακυλήσει το βάρος της κρίσης στους πολίτες», David Mac Williams (οικονομολόγος αναφερόμενος στην κρίση της Ιρλανδίας).


Αυτή η διαπίστωση όμως αν δεν έχει διασυνοριακή ισχύ, σίγουρα αποτυπώνει αυτό που διαδραματίζεται στα ελληνικά δελτία των 8. Τα ελληνικά ΜΜΕ στο σοκ που υφίσταται η ελληνική κοινωνία επιλέγουν αντί να ελέγξουν, να συγκαλύψουν, αντί να επιχειρηματολογήσουν, να παπαγαλίσουν, αντί να κρίνουν, να στοιχηθούν με την κυρίαρχη αντίληψη που έχει χρεοκοπήσει στην συνείδηση της κοινωνίας

Τα δελτία ειδήσεων μετατρέπονται σε δελτία απόψεων, όπου ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι σε απευθείας σύνδεση με τον Υπουργό (κυριολεκτικά εσχάτως) κουνούν με αυστηρότητα το δάχτυλο απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους των 1000 ευρώ. Ενώ οι κινητοποιήσεις των διάφορων κοινωνικών στρωμάτων βρίσκουν μια θέση στον τηλεοπτικό ήλιο μόνο στο βαθμό που εμπεριέχουν εκείνα τα θεαματικά στοιχεία της έντασης – απαραίτητα για την πλαισίωση μιας διατεταγμένης υπηρεσίας που δεν έγκειται σε τίποτα παραπάνω από την άνευ όρων και ορίων συκοφάντηση.

Η ενημέρωση σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή χάνει οποιοδήποτε κοινωνικό έρεισμα , διαρρηγνύει βίαια τους δεσμούς της με πλατιά κοινωνικά στρώματα και προσδένεται όλο και πιο σφιχτά στο άρμα της πολιτικής εξουσίας. Αναπόφευκτα μοιράζεται το ίδιο πεπρωμένο, τον κίνδυνο να βουλιάξει μαζί της.

Εναλλακτική προοπτική στην τριγωνομετρία πολιτική εξουσία – ΜΜΕ – οικονομικά συμφέροντα είναι η άλλη εικόνα, ο άλλος λόγος, το άλλο γραπτό. Των συλλογικών αποφάσεων, των μαχητικών και μάχιμων ρεπορτάζ, της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που αναδεικνύει τις νέες κινήσεις, ιδέες και αντιλήψεις που δημιουργούνται στο κοινωνικό σώμα , αμφισβητεί τους εκβιαστικούς μονόδρομους του Μνημονίου και συνδέεται με τους δρόμους της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Ίσως να είναι και ο μοναδικός τρόπος ώστε « αυτή η φούσκα να σκάσει μ’ ένα κρότο και όχι μ’ ένα λυγμό».

Να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην κοινωνία

Να ξαναπάρουμε την ενημέρωση στα χέρια μας.

Εδώ σύνδεση με την "Διακλαδική των ΜΜΕ"

10 comments:

celin said...

Eλεος,τι πραγματα ειναι αυτα;Διαμαρτυρομαι που οι δημοσιογραφοι και τα μμε στην Ιρλανδια ειναι εχθρικα απεναντι στην εκει Κυβερνηση και κατακεραυνωνουν τους Υπουργους και τους Βουλευτες της,στα πανελ!
Θεε μου,τι λαικισμοι ειναι αυτοι;
Διαμαρτυρομαι που τα ιρλανδεζικα μμε δεν ειναι τσιρακια και γλειφτες της Ιρλανδεζικης Κυβερνησης!

Ζητω το μεγκα,ζητω η Ακτωρ!

Left Liberal Synthesis said...

Celin
Εννοια σου, και από οτι φαίνεται οι Ιρλανδικοί "Ακτορες" που μάλλον είναι "Τραπεζοακτορες" έχουν κάνει το κουμάντο τους και κατατρομοκρατουν αναλόγως.

celin said...

lls,δυστυχως μαλλον θα επαληθευτεις.
Και συμφωνω οτι στην Ιρλανδια,το προβλημα ηταν οι τραπεζες περισσοτερο και οχι οι εργολαβοι με τις υπερκοστολογησεις και τις υπογειες διαδρομες με την Εξουσια.
Συμφωνω διχως να εχω ιδιαιτερη γνωση επι του θεματος,απλα απο οτι ακουω,το διευκρινιζω αυτο για να μη θεωρηθει οτι το παιζω παντογνωστης κ ξερολας(Δεν ειμαι!)

Δημήτρης said...

Ας μην υπερτιμούμε όμως την εξουσία των ΜΜΕ. Όχι ότι δεν υπάρχει αλλά όχι στην διάσταση που αποδίδεται. Σωστά ότι "εναλλακτική προοπτική είναι η άλλη εικόνα, ο άλλος λόγος, το άλλο γραπτό", όμως όσο δεν υπάρχει εναλακτική πρόταση σε αυτά τα "άλλα" και το σημαντικότερο εναλλακτική πρακτική, ο κόσμος (και σωστά) δεν πείθεται.
Τελευταία εμφανίζονται κάποιες ιδέες, όμως οι άνθρωποι μπορούν μεν να "φτιάχνουν" ιδέες, δεν ισχύει όμως κατ' ανάγκη το αντίστροφο.
Με δεδομένη την απουσία εναλλακτικής πρότασης και κυρίως πρακτικής δεν είναι δυνατός ο οποιοσδήποτε μετασχηματισμός, δηλαδή το θεωρώ αδύνατο να εκφράσει κάτι που είναι ανύπαρκτο.

ο δείμος του πολίτη said...

Έχει πλάκα πάντως ότι παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ είναι εκ των πραγμάτων 'πουλημένα' και στην Ιραλανδία, εξακολουθούν να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Νοσφεράτος said...

θα ηθελα να ριξετε μια ματια στο αξιολογο νεο αρθρο του Μηλιού
Δεν εντάσσεται στα συμφέροντα των εργαζομένων
η έξοδος του ελληνικού καπιταλισμού από το ευρώ

του Γιάννη Μηλιού
http://nosferatos.blogspot.com/2010/11/blog-post_8795.html

Left Liberal Synthesis said...

Celin
Τα ιστολόγια είναι ακριβώς για να δοκιμάζουμε όλοι μα όλοι τα όρια του "ξερολισμού' μας . Αλλιώς οι ιδέες θα παραμείνουν στην φορμόλη των ακαδημαικών συντεχνιών και ιδιοτελειών και τα κομματικά στεγανά.

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
Συμφωνούμε αλλά πόσο ενδιαφέρον είναι όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι (άνεργοι πια) μας ειδοποιούν "μην μασάτε τις υπερβολές των ΜΜΕ".
Εχω την εντύπωση πως πολλοί άθελα τους αναπαραγουν την τρομολαγνεία.

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Είναι γνωστο το Ελληνικο Καρτελ των ΜΜΕ εργολάβων.
Φίλος μας απόκαλεί το σύμπλεγμα με τον όρο " ο Μπομπολας". (Γεια σου Dennis...)
Απο την άλλη η "αντιπληροφόρηση" είναι πολλές φορες άσχετων και οι γνωστές υπερβολές κοντεύουν να τινάξουν στον αέρα το τελευταίο οχυρό μας το ελέυθερο bloging.

Left Liberal Synthesis said...

Nosferato
Μα είναι δεδομένο πως ο Μηλιός - Θεσεις παραμένουν ΟΑΣΗ κριτικής σκέψης και κοινής λογικής.
Το αναδημοσιεύουμε μετα χαράς εντός ολιγων ωρών.