Wednesday, January 8, 2014

Ενδιαφέρουσες ,ευπρόσδεκτες μετακυλήσεις "παραγωγικής ανασυγκρότησης"





Παρακολουθώ πάντα με προσοχή τον Κ.Λαπαβίτσα για πολλούς λόγους.Εκφρασε και εκφράζει με εσωτερική συνεκτικότητα το θεώρημα της "εσωτερικής λογικής διάλυσης της ΕΕ" το οποίο δεν είναι το χονδροειδές "επιστροφή στη Δραχμή". Ο ΚΛ αναπτύσει μια macro θεώρηση η οποία κωδικά λέει ότι "αν η ΕΕ βαδίζει μέσω των αντιφάσεων σε διάλυση τότε ας είναι η πρωτοβουλία δικιά μας".

Το θέωρημα αυτό διαφέρει ουσιωδώς από την Συριζαική οπτική η οποία βλέπει σε αυτές τις αντιφάσεις δυνατότητες ανάπλασης- αναγέννησης της Ευρωπαικής δομής προς ένα σοσιαλδημοκρατικό φεντεραλισμό και βεβαίως είναι στον αντίποδα της τρέχουσας ορθοδοξίας η οποία προσπαθεί μέσω "ενάρετων" δημοσιονομικών να εξυγειάνει την Ευρωπαική δομή για να αντιμετωπίσει τον διεθνή ανταγωνισμό

Η εισαγωγή είναι απαραίτητη για να οριοθετήσουμε μια εύλογη κριτική προς τον ΚΛ εκτός του "εγγράματου Μουρουτισμού".

Εδώ και καιρό τα κείμενα του ΚΛ παρουσιάζουν υφολογικές και πραγματολογικές διολησθήσεις προς ενδιαφέρουσες πλευρές:

Εδώ εντυπωσιάστηκα από την πολύ προσεγμένη αλλαγή ύφους και περιεχομένου όταν απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια.Η διαφορά είναι τόσο εμφανής στα όρια ενός επιστημονικού ακραίου πολυσυλλεκτισμού.

Εδώ εντυπωσιάστηκα από την ψυχρή, ορθολογική διαχείριση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αρρήτως αλλά σαφώς είναι υπαρκτό, βιώσιμο, έτσι ώστε γίνεται βάθρο μιας δυνητικής αριστερής πολιτικής.Η θέση αυτή που δημοσιεύτηκε στην Ισκρα ( !!!) είναι εκείθεν ( προς τα "δεξια") της Συριζαικής εκτίμησης για την ουσία του λεγόμενου πλεονάσματος

Τώρα ο ΚΛ μας εκπλήσει θετικά  πάλι.

Δημοσιεύει ένα κείμενο προσωπικής υπεράσπισης ένος ακαδημαικού γνωστού του, για την αμφίεση του οποίου αφιερώνει μια ολόκληρη παράγραφο.Γίνεται μια νύξη δηλαδή στα όρια αποδοχής ενός παλιμπαιδικού αριστερού life style όπου ο alternative οικονομολόγος δεν φορά γραβάτα

Στο ίδιο κείμενο αφηγείται την κρίση της Αργεντινής με ένα σχήμα ζικ ζακ όπου επικροτείται η αρχική αντι ΔΝΤ - πολιτική ,όμως θεωρείται ημιτελής γιατί δεν προχώρησε σε "ανασυγκρότηση".Η αφήγηση είναι κλασσικά αιωρούμενη , όπως όλες οι μεγάλες οικονομικές αφηγήσεις, γιατί απλώς ερμηνεύει χωρίς δυνατότητα διαψευσιμότητας.Δηλαδή για το σημερινό πρόβλημα της Αργεντινής , αφηγητικά και ισοδύναμα στέκει και το ορθόδοξο αφήγημα ότι η αντι ΔΝΤ διαχείριση είναι υπαίτια για την νέα κρίση της Αργεντινής.

Εκεί όμως που ο ΚΛ πρωτοπορεί είναι στην κύρια τεκμηρίωση του για τις δυνατότητες του φίλου του.Ας τον παρακολουθήσουμε:

Η κίνηση που κατέδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ήταν φυσικά η εθνικοποίηση το 2012 της εταιρείας πετρελαίου YPF που πλέον ανήκε στον ισπανικό γίγαντα REPSOL. Η Αργεντινή έχει τεράστια κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου (shale gas) που μπορούν να αξιοποιηθούν για να στηρίξουν την αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα, αλλά απαιτούν μεγάλες επενδύσεις. Η REPSOL για χρόνια ενδιαφερόταν περισσότερο να πληρώνει μερίσματα, παρά να επενδύει στην παραγωγή. Με πρωτοβουλία του Κισιλόφ – και φυσικά απόφαση της Κίρχνερ – η Αργεντινή εθνικοποίησε τη YPF κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την παραγωγική αναδιάρθρωση.


Με μια εύστοχη επιλογή ο ΚΛ προτιμά τον ήπιο όρο Shale Gas αντί του γνωστού ήδη, ολίγον τρομοκρατικού Fracking Gas. Το εντυπωσιακό , σχεδόν ριζοσπαστικό είναι η άνευ όρων αποδοχή του ΚΛ ,στην οικονομική σημασία του σχιστολιθικού αερίου, αποσιωπώντας τελείως τις περιβαντολογικές ενστάσεις που δεν είναι μονο της Οικολογίας.

Η στοιχειώδης εγκυκλοπαιδική γνώση του θέματος μας οδηγεί να συγκρίνουμε την τεχνολογία εξόρυξης και εμπλουτισμού του Χρυσού στις Σκουριές και το σχιστολιθικό αέριο, όπου ο Χρυσός σε σχέση με το σχιστολιθικό Αέριο έχει "υπολογισμένο κίνδυνο" 'οση ο λιγνίτης με το πυρηνικό εργοστάσιο.

Το συμπέρασμα δεν είναι ότι ο ΚΛ δεν είναι οικολόγος ,είναι ότι κατα βάθος προκρίνει μια ποσοτική ανάπτυξη, ως όρο επιβίωσης μιας οικονομίας.Απλούστατα το "εξωτικό του θέματος, του επιτρέπει να διατηρεί το επιστημονικό του κύρος και την πολιτικο-κοινωνική του πλευρά.

Τα πράγματα θα ήταν λίγο ενδιαφέροντα, αν το άρθρο του ΚΛ δεν δημοσιευόταν άνευ σχολιασμού στην Ισκρα, την αυτο-οριζόμενη "αριστερά" πλευρά του Σύριζα.

Εδώ έχω διατυπώσει την εκτίμηση ότι εντός Συριζα διαμορφώνονται παράλληλες γλώσσες οι οποίες δημιουργούν ένα φαινόμενο συμφυρμού, ο οποίος τελικά σε περίπτωση διακυβέρνησης θα διευκολύνει προσαρμογές προς την εξουσία παρά υποτιθέμενες ρήξεις.Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ελαστικότητα των αξιών ή διατυπώσεων που αναδύονται είναι εντυπωσιακή.Αναπτύσεται ένα γενικό λεξιλόγιο σκληρών διατυπώσεων, εσωτερικής κατανάλωσης, οι οποίες όμως αφήνουν ένα τεράστιο περιθώρειο ελιγμών, διαθλάσεων, μετακυλήσεων.Εδώ ο εξωτισμός της περίπτωσης , τό κύρος του Λαπαβίτσα επισκιάζει οποιαδήποτε κρίση για το περιεχόμενο του άρθρου.Ένας εύλογος αναλογικός συλλογισμός είναι ότι αν το σχιστολιθικό αέριο "σώζοι" την Αργεντινή, τότε ο Χρυσός στις Σκουριές με κατάλληλες ρυθμίσεις κρατικοποίησης, οι οποίες στο Ευρωπαικό δίκαιο είναι πάντα συναινετικές...... θα σώσει την Ελλάδα.

Όπως πάνε τα πράγματα στην ενδεχόμενη εθνική κυβέρνηση "ιστορικού συμβιβασμού" θα προτείνω Λαπαβίτσα.Διεθνείς γνωριμίες, αποδοχή από την Αριστερά, οικονομική ψυχραιμία, αδογμάτιστες απόψεις, τέλειoς.......

Το κείμενο του Κ.Λαπαβίτσα εδώ
Μια πρώτη εκτίμηση είχε δημοσιευθεί στο LLS Minor εδώ

17 comments:

Νοσφεράτος said...

ευπροσδεκτες γιατι;

Left Liberal Synthesis said...

Nosfy

Καλή χρονιά

Γιατί δείχνουν ρεαλισμό, προσαρμοστικότητα.

Για σκέψου "αριστερά της ριζοσπαστικής" και fracking , είναι πιο υπερβατικό και από το LLS....

Στο μεταξύ το άρθρο αναδημοσιεύεται και στο Left gr.

Ενδιαφέρουσες ανοχές παντόυ.....

Δημήτρης said...

Αδυνατώ να παρακολουθήσω (νοητικά) πως θα εξελισσόταν μια εθνική κυβέρνηση ιστορικού συμβιβασμού. Κάτι που θεωρώ πολύ πιθανό είναι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτόν της αντιπολίτευσης.
Η σχέση οικονομικής θεωρίας και οικονομικής πολιτικής είναι πολύ χαλαρή. Επίσης το να ζητάμε από τις οικονομικές θεωρίες ή προτάσεις να περιέχουν κριτήρια διαψευσιμότητας (αλά Popper) είναι παραπάνω από ουτοπικό. (Εδώ βρίσκονται σε δυσκολία οι φυσικές επιστήμες, αλλά και το ίδιο το κριτήριο). Εξ' άλλου όλες οι κοινωνικές επιστήμες ως ένα βαθμό είναι ψευδοεπιστήμες. Πρόκειται για προτάσεις βούλησης επενδυμένες με εξισώσεις, μετρήσεις κλπ, όπου δεν αποφεύγονται κρίσεις ηθικών αξιών σε μορφή αξιωμάτων. Το εντυπωσιακό είναι ότι παρουσιάζουν αναγκαιότητες και βεβαιότητες σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι η φυσική.
Σε ότι αφορά τον κ. Λαπαβίτσα αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν πολύ καλό γνώστη των οικονομικών θεωριών που παρουσιάζει προτάσεις με πειστικά (στον βαθμό που επιτρέπουν οι παραπάνω περιορισμοί) επιχειρήματα.

Left Liberal Synthesis said...

Δημήτρη
Η αίσθηση μου είναι πως πάμε περισσότερο προς μια κατάσταση παρά προς μια κυβέρνηση "ιστορικού συμβιβασμού" ελληνικού τύπου.
Κάτι σαν την περίοδο Α.Παπανδρέου Κ.Καραμανλή όπου, η οξύτητα δεν ήταν παρα η απαραίτητη προυπόθεση για να μετατοπιστεί το πασοκ.
Μέχρι την κυβέρνηση Συριζα έχουμε πολύ καιρό αλλά ή βαθμιαία διολήσθιση του Συριζα αλλάζει το σκηνικό.
Σωστά επισημαίνεις τα επιστημολογικά της οικονομικής θεωρίας συμφωνούμε.
Οσο για τον Λαπαβίτσα, βλέπω "πίσω από τις γραμμές" μια διολίσθηση...

Anonymous said...

Δυστυχως το συνοθυλευμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεσε (ηδη απο την εποχη του ενιαιου ΣΥΝ) να αφομοιωσει και να μπολιασει την αριστερη σκεψη με την κοινη λογικη (συνιστωσα της οποιας θεωρω την πολιτικη οικολογια).

Αρκουσε η αναγνωση του βιβλιου "Οικολογια" του Π.Σαμουελ και το "Οικονομια και Περιβαλλον . μια βιοοικονομικη προσεγγιση" του Ρενε Πασσε.

Καλη χρονια!!!

Αφωτιστος Φιλελλην

Left Liberal Synthesis said...

ΑΦ
Καλή χρονιά
Είμαστε στην εποχή του "anything goes"...

Anonymous said...

ΑΝΑΠΤΥΞΑΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2014-2014

Θα γινει μεγαλος σεισμος τον Ιουνιο. Η κυβερνηση ΝΔΣΟΚ θα αποτυχει να στεγασει σε containers τις εκατονταδες χιλαδες σεισμοπληκτους, διοτι θα γινει μια μεγαλη λαμογια με την προμηθεια containers απο την θυγατρικη της cosco, ενω την θαλασσια μεταφορα θα αναλαβουν ελληνες πλοιοκτητες, αρκετα δε containers θα απαλλοτριωθουν απο κομμαντο της βαλκανικης μαφιας ρομα με πελωριες νταλικες θα τα κλεψουν κια θα τα μεταφερουν στο….Κοσσοβο.

Ετσι οι σεισμοπαθεις θα στεγασθουν αρχικα σε σκηνες, ενω με την βοηθεια των αναρχικων και αλλων σκουατερς θα αναζωπυρωθει ενα κυμα καταληψης δημοσιων και ιδιωτικων χωρων σε ολες τις μεγαλες πολεις και τα κοντινα τους χωρια. Πολλα απο τα δημοσια ακινητα ανηκουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Αρκετοι αστυνομικοι (που εχουν πληγει απο την μειωση των μισθων τους και μενουν ειτε στο παιδικο δωματιο ή δυο-δυο σε αθλιες γκαρσιερες και υπογεια) κατα τις εφοδους για ανακαταληψη των κατειλημενων δημοσιων και ιδιωτικων κτιτριων, ενωνονται με τους καταληψιες, εγκαταλειπουν την υπηρεσια τους και συναπτουν σχεσεις μαζι τους.

“Οι καταληψίες ξεκινώντας από την έλλειψη στέγης και “ζωτικού χώρου” περνούν σε ποικίλες κοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ η έμπρακτη αυτή αμφισβήτηση της ατομικής ιδιοκτησίας τούς οδηγεί σε μια συνολικότερη κριτική του τρόπου ζωής στον καπιταλισμό, του ίδιου του καπιταλισμού και του κράτους.”

Οπως συναγεται απο τα αμεσως μετα διαμειφθεντα, ολες οι πολιτικες δυναμεις -πλην 2 συνιστωσων του ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργουσαν υπογειως και φυσικα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ηταν απροετοιμαστες για τετοια αυθορμητη και ραγδαια ταξικη συνειδητοποιηση των εξαθλιωμενων μαζων.

Η εξεγερση οδηγησε σε αμεσες εκλογες.η ΝΔ ελαβε 25%, το ΠΑΣΟΚ 7%, η ΔΗΜΑΡ 3.3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20%, ενω την πλειονοτητα των ψηφων 37% με 143 βουλευτες, ελαβε το”Επαναστατικο Αντικαπιταλιστικο Κομμα της Στεγασης του Λαου (ΕΑΚ-ΣΛ) ”

Πολλοι της “μεσηλικης ευπορης αριστερας” της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφεραν να επανεκλεγουν, ο Α.Τσιπρας παραιτηθηκε και σε εκτακτο συνεδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασισθηκε
1. η κριτικη υποστηριξη της κυβερνησης του ΕΑΚ-ΣΛ.
2. η εκλογη συλλογικης ηγεσιας υπο τον συντροφο γραμματεα Π.Λαφαζανη.

Παραπλευρη ωφελεια του καταστροφικου σεισμου ειναι η δυαντοτητα σχεδιασμου των πολεςων εξ αρχης, η επανεκκινηση της οικονομιας με ρυθμους αναπτυξης 4 εως 5% ετησιως,….

Αφηστε δε που εγινε απο ανεργους πτυχιουχους (γενια των 0 εως 300 ευρω) καταληψη -εκτος απο τα αδεια σπιτια στα χωρια- των παρατημενων αγροκτηματων και βοσκοτοπων, τα οποια καλλιεργηθηκαν απο τους οικο-σκουατερς,συμβαλλοντας στην ραγδαια αναπτυξη της βιολογικης γεωργια και κτηνοτροφιας στη χωρα μας.

Αφώτιστος Φιλέλλην

(πρωτη-αυτοματη γραφη)

Anonymous said...

Ο ορθος τιτλος ειναι :
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ 2014-2023

Left Liberal Synthesis said...

Αφώτιστε είσαι ποιητής

Anonymous said...

@LLS

Μηπως υπερβαλλεις;
Σε ολες τις πολιτισμενες χωρες του κοσμου, οι μυστικες υπηρεσιες εχουν ευφανταστους και σχετικα καλλιεργημενους συγγραφεις διαφορων σεναριων του τυπου "what if". Καμμια φορα, ελλειψει φαντασιας, παιρνουν και ενα κακογραμμενο....Master Thesis, ωστε να εισβαλλουν σε ασταθεις χωρες που κυβερνουν πρωην συνεργατες τους.

Ειναι, απως, ενα ακραιο σεναριο για να ξαναγινουμε -προσωρινα παντοτε- η "τιγρης" της ΝΑ Ευρωπης, με τον ελληνικο τροπο (χωρις βιοτεχνια, βιομηχανια) γκρεμιζοντας τα ημικατεστραμενα σεισμοπληκτα κτιρια και υποδομες,δηλ. ανακατευοντας, τρυπωντας και μετακινωντας χωματα και βραχους, καλουπωνοντας και σκυροδετωντας, ....

Αφώτιστος Φιλέλλην

Anonymous said...

Η αφορμη ηλθε σημερα το απογευμα, διαφωνωντας στην Καλυβα με εναν κατασκευαστη κατοικιων για πολλοστη φορα.

"“Σου έχει μείνει καθόλου περιουσία;

Μυθιστόρημα

Γιώργος Μ. Χατζηστεργίου

Αλεξάνδρεια, 2008 334 σελ.
ISBN 978-960-221-432-9, [Κυκλοφορεί] Τιμή € 17,04

Ενώ η Ελλάδα μαστίζεται από μία πρωτοφανή κρίση και οι άνθρωποι αρχίζουν να φοβούνται στ’ αλήθεια μήπως κατρακυλήσουν από τον παράδεισο της μικρομεσαίας ευημερίας στην κόλαση της φτώχειας, μια Νέα Μεγάλη Ιδέα σκάει ξαφνικά και διαδίδεται σαν τη σπίθα που βάζει φωτιά στον ξερό κάμπο: για να ξανάρθουν τα λεφτά, οι Έλληνες θα γκρεμίσουν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, τις εκκλησίες και τα γήπεδα, πρώτα στην Αθήνα κι έπειτα σε ολόκληρη τη χώρα, για να τα ξαναχτίσουν από την αρχή – όπως έγινε μετά τον Πόλεμο!

Η Νέα Μεγάλη Ιδέα γίνεται προεκλογικό σύνθημα, εμπλέκεται σε ενδοκυβερνητικές ραδιουργίες, φτιάχνει και χαλάει καριέρες, ανοίγει και κλείνει πόρτες σε ξένους επιχειρηματικούς ομίλους. Στη δίνη της στροβιλίζονται πολλές μικρότερες ιδέες, όνειρα και επιδιώξεις: ο πρωθυπουργός θέλει να μείνει στην Ιστορία, η Υπουργός Καθαριότητας να γίνει πάμπλουτη, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος να δοξαστεί – ενώ η κοπέλα του πολύ θα ήθελε να γνωρίσει έναν άλλον, έναν πραγματικό άντρα…

Στην κορύφωση των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός απευθύνεται σε μια λαοθάλασσα στην Πλατεία Συντάγματος και αναγγέλλει το βομβαρδισμό της Αθήνας από την Πολεμική Αεροπορία ενόψει της Νέας Ανοικοδόμησης. Έτσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος προς ένα μέλλον όπου η πραγματικότητα μπλέκει επικίνδυνα με τη φαντασία και απ’ όπου θα προκύψει μια Ελλάδα τόσο καινούρια, που μόνο τα σύνορα θα θυμίζουν την παλιά.”

ΥΓ Κριτικές – Παρουσιάσεις ,Κώστας Στοφόρος, Ηλεκτρικές αναγνώσεις, “Δρόμος της Αριστεράς”, 6.8.2011

“…… Ο Γιώργος Μ. Χατζηστεργίου στο μυθιστόρημά του Σου έχει μείνει καθόλου περιουσία; (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), που έχει γραφτεί το 2008, κατεδαφίζει τα πάντα. Ακόμη και την Αθήνα! Ένας νεαρός σύμβουλος του πρωθυπουργού, γεννά μια πρωτότυπη και «επαναστατική» ιδέα που θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Να κατεδαφιστούν όλα και να ξαναχτιστούν από την αρχή. Είναι η Νέα Μεγάλη Ιδέα που θα οδηγήσει σε νίκη στις εκλογές, ενώ στην κορύφωση των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σε μια λαοθάλασσα στην Πλατεία Συντάγματος αναγγέλλοντας το βομβαρδισμό της Αθήνας από την Πολεμική Αεροπορία, ενόψει της Νέας Ανοικοδόμησης. Εξαιρετική και προφητική παραβολή για τις εξελίξεις. Ξεχωρίζουν τα απίστευτα διαφημιστικά σποτ των κομμάτων που περιγράφονται λεπτομερώς. Πραγματικά σπαρταριστά!’

ΥΓ2 Δευτερη εκδοχη (ΑΦ) . Ενας καταστροφικος σεισμος θα σωσει την χωρα, καθως η …ατμομηχανη της “αναπτυξης” , η οικοδομη θα παρει παλι μπρος.

Left Liberal Synthesis said...

Κρυφές ελπίδες του ΤΕΕ...
Καταστροφή και ανοικοδόμηση

Anonymous said...

@LLS

Αυτο που σκεφτομουν σημερα, ειναι οτι ολοι οι ευποροι -ανεξαρτητως κομματικης προτιμησης- κανουν περιπου τα ιδια. Η κομματικη προτιμηση ελκει τις αρχεγονες καταβολες της -συνηθως - απο την οικογενεια.

Επομενως, επειδη η αναπτυξη θελει τον χρονο (και τον κοπο) της, οι αμεσοι απογονοι αγροτοκτηνοτροφων (μαθημενοι στο εδω και τωρα και οχι σε μεσοπροθεσμες επενδυσεις)
για υποκαταστατση εισαγωγων και εξαγωγες,....προτιμουμε ( μερικοι ενδομυχα και ανομολογητα) το "ραβε -ξηλωνε δουλεια να μην σου λειπει", την κατεδαφιση και ανοικοδομηση, οι πιο τιμιοι τον σεισμο και αλλου τυπου ολεοδομικο σχεδιαμσο και αρκετα πλησιον στην οικολογικη ανοικοδομηση.....


Αφώτιστος Φιλέλλην

Anonymous said...

"ΤΕΤΆΡΤΗ, 15 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2014

Ο Φιλιππίδης είναι η κορυφή του παγόβουνου...

Του Κώστα Στούπα, www.capital.gr

...Πλούσιοι τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν ενδεχομένως και άλλοι, έγινε αυτό που δημιούργησε τη Follie Folli που έχει εκατοντάδες καταστήματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έγινε αυτός που επινόησε τους φραπέδες στιγμής και αργότερα δημιούργησε την πολυεθνική Chipita... Έγιναν επίσης πολλοί που εργάστηκαν με τους τελευταίους και τους βοήθησαν να αναπτυχθούν με ιδέες τις οποίες οι επιχειρήσεις τις πλήρωσαν ακριβά αλλά εξαργύρωσαν ακριβότερα.
Η διαφορά έγκειται πως οι δεύτεροι σε σχέση με τα χρήματα που τους εμπιστεύτηκαν οι τράπεζες και οι μέτοχοι κατάφεραν να δημιουργήσουν περισσότερα. Το κατάφεραν όχι εξαναγκάζοντας λόγω μονοπωλίου κάποιους να προτιμήσουν τα προϊόντα τους αλλά να τα προτιμήσουν σε βάση εθελοντική. Κατάφεραν να γίνουν ανταγωνιστικοί...
Οι πρώτοι είναι παράσιτα και οι δεύτεροι δημιουργοί...
Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες βάζει εμπόδια στους δημιουργούς και γι’ αυτό επιβιώνουν ελάχιστοι και δίνει κίνητρα στα παράσιτα και τους απατεώνες. Όταν τα παράσιτα ξεπεράσουν ένα πληθυσμό και ο ξενιστής δεν προλαβαίνει να παράξει όσα χρειάζεται για να ζήσει αυτός και τα παράσιτα ακολουθεί ο μαρασμός και ο θάνατος. ...."

Anonymous said...

"Μεγάλο συνασπισμό «ψηφίζουν» οι πολίτες

Ενα νέο κοινωνικό ρεύμα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των πολιτών και ζητά ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με τη δημιουργία ενός ιστορικού συμβιβασμού Αριστεράς και Δεξιάς καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis.
Μεγάλο συνασπισμό «ψηφίζουν» οι πολίτες

Ενα νέο κοινωνικό ρεύμα, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των πολιτών και ζητά ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό με τη δημιουργία ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Αριστεράς και Δεξιάς για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 58% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός ιστορικού συμβιβασμού ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς και τη συγκρότηση ενιαίου κυβερνητικού μετώπου για την ανάταξη της οικονομίας. Μάλιστα η άποψη για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό είναι ισχυρή σε όλο το κομματικό φάσμα.”

Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους της Κυριακής»

Αφώτιστος Φιλέλλην


ΥΓ Η ΕΑΔΕ-ΙΙ (Εθνικη Αντιφαλιριστικη Εθνικη Ενοτητα) τωρα δικαιωνεται…."

Left Liberal Synthesis said...

ΑΦ
Οπως παρακολουθείς στο ημέτερον blog , εδώ και καιρό συστηματικά έχω πει οτι , βαδίζουμε σε μια κεντροποίηση και ένα "ιστορικό συμβιβασμό" a la ελληνικά.
Δεν εκπλήσσομαι καθόλου.
Βεβαια η δημοσκόπιση "κανει μπαμ" οτι έχει αλλες στοχεύσεις..

Anonymous said...

@LLS
"...βαδίζουμε σε μια κεντροποίηση και ένα "ιστορικό συμβιβασμό" a la ελληνικά."

…..με μπροσταρισα* την ευπορη μεσηλικη δεξια και “αριστερα” της εξουσιας κια της κονομας….

*σε πλερια δημοτικια

Αφώτιστος Φιλέλλην