Sunday, June 6, 2010

United Steelworkers - Mondragon.Οι δυνάμεις της εργασίας, της συμμετοχής, συνεργάζονται, πειραματίζονται,τολμούν.






Στο ιστολόγιο μας αρέσει η Πολιτική Θεολογία ,αλλά δεν τα πάμε καλά ούτε με την Αριστερά της «Δευτέρας Παρουσίας» ούτε με την Αριστερά της «Πεντηκοστής

Από τον R.Wolff συνήθως μαθαίνουμε πολλά ενδιαφέροντα θεωρητικά αλλά σήμερα (Αυγή 6/6/2010) μάθαμε και κάτι πρακτικό.

Το μέλλον για τις δυνάμεις της εργασίας είναι ,η συμμετοχή η αυτοδιαχείριση, η ενδυνάμωση στο εταιρικό επίπεδο, η διεθνής συνεργασία και το κυριότερο το μέλλον για τους τολμηρούς είναι ήδη εδώ

Μεταφράσαμε την ανακοίνωση που εξέδωσαν από την 27/10 2009 οι United Steel Workers και Mondragon στο Πιτσμπουργκ.

Η προσφορά τους είναι για έμπνευση

Συνάδελφοι :Καλές Δουλειές!!!


ΠΙΤΣΜΠΟΥΡΓΚ - Οι United Steelworks (USW) και Mondragon Internacional, SA ανακοίνωσαν σήμερα μια συμφωνία-πλαίσιο για συνεργασία σε ίδρυση συνεταιρισμού του τομέα της μεταποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Η USW και Mondragon θα εργαστούν για τη δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγής που υιοθετούν τις συλλογικές αρχές διαπραγμάτευσης και διοίκησης σύμφωνα μοντέλο συλλογικής κυριότητας «Mondragon» που κωδικά αποτυπώνεται στην φράση «ένας εργαζόμενος, μία ψήφος».

«Βλέπουμε τη σημερινή συμφωνία ως ένα ιστορικό πρώτο βήμα για να καταστεί ένωση συνεταιρισμών ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που μπορεί να δημιουργήσει καλές θέσεις εργασίας, που δίδουν εξουσία στους εργαζομένους , καθώς στηρίζουν τις κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά», δήλωσε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου USW Leo W. Gerard. "Πάρα πολύ συχνά έχουμε δει την Wall Street να στεγνώνει τις επιχειρήσεις με την αποστράγγιση από μετρητά και περιουσιακά στοιχεία τους και τις κοινότητές με κατάργηση θέσεων εργασίας και την διάλυση επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που επενδύει σε εργαζόμενους και να επενδύει στις κοινότητες. "

Ο Josu Ugarte, Πρόεδρος της MONDGRAGON Internacional πρόσθεσε:

«Αυτό που ανακοινώνουμε σήμερα αποτελεί μια ιστορική πρωτιά - συνδυάζοντας τον μεγαλύτερο βιομηχανικό συνεταιρισμό στον κόσμο με ένα από τα πιο προοδευτικά και εξωστρεφή συνδικάτα στο χώρο των κατασκευών έτσι ώστε να εργαστούν από κοινού ώστε με συνδυασμό των Know How και την συμπληρωματικότητα των επιχειρησιακών οραμάτων να μπορούν να μετατρέψουν την όλη την κατασκευαστική πρακτική στη Βόρεια Αμερική. "

Ο Leo W. Gerard υπογράμμισε


"Έχουμε πολλή εμπειρία με ESOPs (προγράμματα κατοχής μετοχών από εργαζόμενους) , αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την Wall Street να πιέσουν τους εργαζόμενους ατομικά , και να λάβουν και πάλι τον εταιρικό έλεγχο. Βλέπουμε στους συνεταιρισμούς τύπου Mondragn με το σύστημα «ένας εργαζόμενος, μία ψήφος» ένα μέσο για την περαιτέρω ενδυνάμωση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων έτσι ώστε να λογοδοτούν στην Main Street, αντί της Wall Street ".


Τόσο η USW και Μοντραγκόν υπογράμμισαν τις κοινές αξίες που θα οδηγήσουν αυτή η συνεργασία. Ο κ. Ugarte σχολίασε σχετικά:

«Είμαστε εμπνευσμένοι για να κάνουμε αυτό το βήμα που βασίζεται στο κοινό σύστημα αξιών μας με την Steelworders να έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που συνδέουν το όραμα τις αξίες και τους εργαζόμενους . Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία με την Μοντραγκόν, λόγω των κοινών αξιών μας, πεισμένοι ότι η οι εργασία που θα ενδυναμώσει τους εργαζόμενους και να στηρίξει τις οικογένειες και τις κοινότητες ",.


Κατά τους προσεχείς μήνες, η USW και Μοντραγκόν θα αναζητήσουν ευκαιρίες για την εφαρμογή αυτής της υβριδικής προσέγγισης με την συμμετοχή στις κοινές αξίες που προβάλλουν οι USW και MONDGRAGON λειτουργώντας παρεμφερή τμήματα παραγωγής στην οποία τόσο οι USW και Μοντραγκόν ήδη συμμετέχουν.

Συνδέσεις
H ανακοίνωση απο τους United Steelworkers
 
Η ιστοσελίδα της Mondragon
 
O R.Wolff στην Αυγή για την συνεργασία USW Mondragon

No comments: