Wednesday, March 31, 2010

Ο οικονομικός σχεδιασμός στις Grundrisse.A.Negri

Παραθέτουμε μια μετάφραση από το Marx Beyond Marx του Α Νέγκρι

Το βιβλίο αυτό γραμμένο ουσιαστικά το 1978 ,αντανακλά μια πρώιμη περίοδο σκέψης του συγγραφέα διαφορετική από αυτή που εγκαινίασε με την μελέτη του για τον Σπινόζα (The Savage Anomaly) και οδήγησε στην τριλογία της Αυτοκρατορίας (Empire ,Multitude,Commonwealth)

Το παραθέτουμε γιατί αποκαθιστά με ένα τρόπο μια από τις μεγάλες παρανοήσεις εντός Αριστεράς ,σχετικά με την υποτιθέμενη ανωτερότητα του κεντρικού οικονομικού σχεδιασμού έναντι της αγοράς, η οποία μάλιστα τεκμηριώνεται εντός του Μαρξ.

Δυστυχώς παραθέτω μόνο το καταληκτικό συμπέρασμα του Νέγκρι ο οποίος υποστηρίζει ότι από τον Μαρξ των Grundrisse δεν προκύπτει ι η έννοια της οικονομικής υπεροχής των κεντρικά σχεδιασμένων οικονομιών. Ο κεντρικός σχεδιασμός αφορά μόνο την προοπτική κατάργησης της εργασίας. Το συμπέρασμα προκύπτει από μια σειρά παρατηρήσεων και εμβαθύνσεων του Νεγκρι

Στον φίλο Radical Desire αφιερώνεται η ανάρτηση, προφανώς μόνο συμβολικά, γιατί ουσιαστικά μόνο αυτός θα κατάφερνε να παρουσιάσει ολόκληρα κεφάλαια όπως γενναιόδωρα κάνει τόσο καιρό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μarx θεωρούσε τον σχεδιασμό ως ιδιότητα του κομμουνισμού.


Παρά ταύτα ,πολύ συχνά και βασισμένοι στον Εngels ,η σχέση κομμουνισμού σχεδιασμού έγινε αντιληπτή είτε με τους απλοϊκούς όρους ως κοινωνικοποίηση «κρατικοποίηση» των σχέσεων παραγωγής, ή ως «υπέρτερος οικονομικός ορθολογισμός».


Είναι προφανές όταν εξετάζουμε τις Grundrisse ότι δεν πρόκειται περί αυτού.


Ο κομμουνισμός είναι σχεδιασμός μόνο όταν αφορά τον σχεδιασμένη εξάλειψη της εργασίας. Ο σχεδιασμός είναι μια έκφραση (και συνθήκη ταυτόχρονα) του κοινωνικού χαρακτήρα της εργασίας ο οποίος πρέπει να καθυποτάξει τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της διαταγής και της αλλοτρίωσης. Είναι λοιπόν ένας οικονομικός ορθολογισμός που δεν είναι ανώτερος αλλά διαφορετικός. Τόσο διαφορετικός έτσι ώστε να δεν υπάρχει ομοιότητα μεταξύ τους. Όταν οι συνθήκες και η στόχευση για την εξάλειψη της εργασίας δεν υπάρχουν ,ο σχεδιασμός είναι μια νέα μορφή καπιταλιστικής κυριαρχίας με σοσιαλιστική μορφή. Σε αυτό το σημείο η Μαρξιστική κριτική του σοσιαλισμού ασκεί όλη την ισχύ της.


Ο σοσιαλισμός δεν είναι ,και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει ένα στάδιο ή ένα πέρασμα προς τον κομμουνισμό. Ο Σοσιαλισμός είναι η αρτιότερη μορφή ,η ανώτερη μορφή του οικονομικού ορθολογισμού του κεφαλαίου, του ορθολογισμού του κέρδους. Συνεχίζει να ασκείται βασισμένος στον νόμο της αξίας ,αλλά μεταφέρεται σε ένα ύψιστο βαθμό συγκεντροποίησης και γενικής σύνθεσης η οποία συνδέει όλες τις μορφές της σοσιαλιστικής σχεδιασμένης οικονομίας με την πολιτική και νομική μηχανή του Κράτους .Ο Σοσιαλισμός κρατάει ζωντανό και γενικεύει τον νόμο της αξίας.


Η εξάλειψη της εργασίας είναι η μοναδική αντιστροφή του νόμου της αξίας.


Αυτό ακριβώς το ζήτημα της εξάλειψης της εργασίας καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε ομοιογένεια ανάμεσα στον καπιταλιστικό και κομμουνιστικό σχεδιασμό. Πρέπει να κριτικάρουμε την διαλεκτική λογική η οποία ενσωματώνει επίπεδα ομοιογένειας στην ανάπτυξη των αντιθέσεων. Αντιθέτως είναι η λογική ενός ριζικού δυισμού που πρέπει να κυριαρχήσει .


Η καταστροφή του νόμου της αξίας -,την οποία το «απόσπασμα των μηχανών» μας επέτρεψε να δούμε στις Grundrisse-είναι στην βάση του μετασχηματισμού της λειτουργίας του σε καθαρή επιβολή. Αλλά η έκφραση της λειτουργίας του ανταγωνισμού ευρίσκεται εδώ. Κάθε σχέση, κάθε κίνηση ομοιογένειας ,κάθε έκφραση σχετικού ορθολογισμού καταπίπτει από την εξαφάνιση του νόμου της αξίας. Η συνέχιση των καπιταλιστικών σχέσεων θρυμματίζεται τελείως. Είναι μόνο η λογική του ανταγωνισμού –βασισμένου σε αντιτιθέμενα και μη αμοιβαία αναγώγιμα υποκείμενα-που λειτουργεί εδώ. Έκαστος πόλος κατέχει τα δικά του κριτήρια για τον σχεδιασμό. Ένας ατομικός σχεδιασμός. Η εργατική και προλεταριακή αυτό-αξιοποίηση είναι ο σχεδιασμός για την εξάλειψη της εργασίας .


Ο κορεσμός του κοινωνικού χώρου με τον σοσιαλιστικό σχεδιασμό του καπιταλισμού είναι μια τερατώδης αστάθεια :κάθε τμήμα είναι σε αντίθετική ένταση  όχι μόνο σε σχέση με τον ανταγωνισμό που αναδύει αλλά σε σχέση με το ίδιο το πλαίσιο της αντίθεσης, δηλαδή του σχεδιασμού για την εξαφάνιση της εργασίας στην οποία είναι συνδεδεμένο. Η σχεδιασμένη οργάνωση της απόσυρσης από τις εργαζόμενες τάξεις, επιμετρά την ποσότητα και την ποιότητα της μετάβασης ,επιμετρά όχι μια ηλίθια ουτοπία, αλλά μια συγκρότηση ,μια διαδικασία που ορίζεται από το υποκείμενο.


Η διαδικασία υφίσταται μια μετατόπιση, πραγματική χωρική μετάθεση .Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να ενταχθεί στον καπιταλισμό, και ο σοσιαλισμός (όταν αναφερόμαστε ως οικονομικό σύστημα) δεν μπορεί να αναχθεί στον κομμουνισμό .


A.Negri :Marx Beyond Marx (1984) ed Autonomedia (υπογραμμίσεις LLS)

Saturday, March 27, 2010

Η Ωραία της Ημέρας κινδυνεύει

Το Νοέμβριο του 2009 η γιατρός Brook Magnati αποκαλύπτει στο διαδίκτυο ότι είναι η «Ωραία της Ημέρας».


Η υπόθεση είναι γαργαλιστική και σχετικά απλή .Μέχρι τότε η «Ωραία της Ημέρας» είναι το blog ενός call girl,που όμως γράφει καλά και κυρίως λέει την αλήθεια. Όταν όμως η Brook αποκαλύπτεται ξεσπάει ένας μικρός σάλος με τελικό αποτέλεσμα η Brook να εξασφαλίσει μερικές ακόμα εκατοντάδες χιλιάδες από τα δικαιώματα βιβλίων και μιας ταινίας.

Όλη η ιστορία της Brook εδώ

Προφανώς το θέμα είναι ότι μια γυναίκα υψηλής μόρφωσης και επαγγελματικών προοπτικών αλλάζει την ριζικά εικόνα του Call Girl.Προς το καλύτερο ή το χειρότερο .Πάντως στην Αγγλία ειδικοί και κοινή γνώμη διασπάστηκαν.

Η Brook θα μπορούσε να δώσει ηθικό κύρος στην επαγγελματική πορνεία, να βοηθήσει το κίνημα δικαιωμάτων των εργατριών του sex,να αποκαταστήσει μια κοινωνική πρακτική στα σημερινά της όρια.

Ή

H Brook θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από τους ισχυρούς προστάτες στις γυναίκες –σκλάβες της βιομηχανίας, και θα νομιμοποιούσε την φαντασίωση του κάθε βιαστή «όλες είσαστε π… και τα θέλετε».

Όταν ο Luis Buñuel κάνει την Belle de Jour παίζει με την διανομή, και βάζει την αλαβάστρινη αιθέρια Deneuve οξύνοντας το κοινωνικό και αισθητικό στερεότυπο. Και φτιάχνει το αριστούργημα με το αιωρούμενο φινάλε.

Στην περίπτωση λοιπόν των δύο Belle de Jour η ίντριγκα δεν στήνεται στην ίδια την πορνεία αλλά στην κοινωνιολογική και αισθητική της υπόσταση. Από την ασφυκτική εξαθλίωση της ολικής φτώχειας, στον απέραντο κόσμο της μικροαστικής τάξης, των κεκτημένων της τροφής και του ρούχου. Η πορνεία ως επιλογή ανέλιξης και όχι επιβίωσης.

Το ιστολόγιο θέλει αναφερθεί στην πρωταγωνίστρια του εθνικού πορνό, χωρίς να βυθιστεί στην φιλολογία της. Είναι ίσως αδύνατο.

Η πρωταγωνίστρια αυτή νομίζω ότι είναι η αντίστοιχη Ελληνίδα Brook.Μας εισάγει με τον βαλκανικό τρόπο στην περιοχή μιας πορνείας μεσοαστικής προέλευσης. Από τις σκλάβες της Νιγηρίας που σφαγιάζονται για ένα κομμάτι φαί, στην μοσχαναθρεμμένη με τα μπαλέτα, την στρογγυλή αστική ζωή, την εύκολη είσοδο στην Show Biz.

H «αγία Ελληνική οικογένεια» , λοιπόν ,βλέπει την κορούλα της που της τα δίνει όλα να κατρακυλάει χωρίς σταματημό, και δεν μπορεί να το πιστέψει και της επιτίθεται. Το ενδιαφέρον είναι ότι η επίθεση γίνεται με όλους τους τρόπους

Με την χλεύη του σαδιστικού μισογυνισμού

Με την υποκρισία του ηδονοβλεψία

Με την υπεροψία της «φιλανθρωπίας»

Με όλους τους τρόπους μαζί.

Ο ελληνικός μικροαστικός και μεσοαστικός σχηματισμός, βλέπει την οικονομία να καταρρέει αλλά και τα εύθραυστα ηθικά και αισθητικά του ερείσματα να διαλύονται για εκατόν πενήντα χιλιάρικα.

Ο τηλεοπτικός ιδεόκοσμος βυθισμένος στην επαναλαμβανόμενη μετριότητα του μέσου τηλεθεατή, ξαφνικά βλέπει τις δύο βασικές συντεταγμένες του για την γυναίκα ,λεφτά και ομορφιά, να ορίζουν με μαθηματική ακρίβεια την μετάβαση στην πορνεία. Η αισθητική και ιδεολογική μονομέρεια αφού φλερτάρισε συνεχώς με την γυναίκα «κότα» τώρα βλέπει κατάματα την μετεξέλιξη της στο όριο της, εκεί οπού πρέπει να τείνει, αλλά μόνο να ρέπει να φτάνει ποτέ.

Ε , λοιπόν θα την «ξεσχίσουν» .

Με πρόσχημα την επαγγελματική υπόσταση της, την βίαια είσοδο της στον κόσμο των ακραίων συναλλαγών ,με την αίσθηση ότι βαράνε μια «ισχυρή» μια Brook χωρίς την Ιατρική, μια Brook χωρίς ιστολόγιο ,αλλά μια Brook τέλος πάντων ετοιμάζονται να την κατασπαράξουν.

Όλες οι αγκυλώσεις της στερημένης νεοελληνικής κοινωνίας μετουσιώνονται σε μίσος ,φθόνο, διαστροφική στόχευση και με παρανοϊκή ακρίβεια προετοιμάζουν το πραγματικό έγκλημα.

Η δικιά μας «Ωραία της ημέρας» κινδυνεύει

Στο LLS ακόμη:

H φρίκη της Ηδονής

Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι

ΒΑΣΣ

Monday, March 22, 2010

Διορισμοί στην Βουλή.Σεβασμός στην ηθική ακεραιότητα του ΚΚΕ.



Στην χθεσινή έντυπη έκδοση του «Πρωτου Θέματος» ανακοινώνεται ο κατάλογος των νεοδιορισμένων στην Βουλή


Αυτών των ρουσφετιών που οι λούμπεν γλειώδεις λαθρεπιβάτες της κοινωνίας επεφύλαξαν για τον εαυτό τους,εφαρμοζόντας το «Οτι Νόμιμο και Ηθικό»

Το μοναδικό κόμμα που σε μια μοναδική στιγμή ήθους και ακεραιότητας απέχει εθελοντικά και σχεδόν σιωπηλά από τον πολιτικό αυτοεξευτελισμό είναι το ΚΚΕ.

Το κόμμα που η αγκυλωτική ιδεοληψία του άλλωτε παράγει εκτρώματα,αλλά ύψιστες στιγμές πολιτικής.

Και τον Μαρτιο του 2010 το ΚΚΕ γράφει ιστορία,και εμείς σεβόμαστε την Ιστορία

Και τώρα μερικές εμετικές διστάσεις

Εκτός από τα προφανή πολιτικά απορρίματα των ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ στο πάρτυ συμμετέχουν ο Super Star του εκσυγχρονισμού Σημίτης,ο κυκλοθυμικός συγγραφέας Αλαβάνος,ο απόφοιτος του LSE Δραγασάκης,αλλά και ο προσηνής «ανανεωτικός» Λεβέντης δεν αντεχει και διορίζει τον γιο του!!!

Με την ακρίβεια ,ενστικτωδώς δεν διανοούμαστε κανένα outing με γιαούρτια,γιατί κοστίζουν και μερικά ευρώ,γιατί όχι όμως μερικά απόνερα απο σφουγκαριστρα πορνείου της οδού Φυλής.Περιέχουν και βιολογικά υγρά υψηλής πρωτεινικής αξίας και θα κάνουν καλό στην επιδερμίδα του κάθε παχύδερμου.

Για όλους τους μαζοχιστές φίλους του LLS ,ξέρουν καλά οτι είμαστε σε θέση να διακρίνουμε μεταξύ του ιδεοληπτικού «ιστορικού» κρατισμού του ΚΚΕ,και του λειτουργικού οργανικού ετεροπροδιοριζόμενου αντικρατισμού του.Κια για αυτό συνεχώς έχουμε τιμήσει το κόμμα αυτό.

Εδώ ακολουθούν ενδεικτικές μόνο επαινετικές αναρτήσεις μας για το ΚΚΕ


Η αφιέρωση μας για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ

http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2008/06/kke-90.html


Η εκτίμηση μας για τον θεωρητικό του Α.Σκαμπαρδώνη

http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2008/10/blog-post_16.html


Η εννοιολογική αντίστιξη ιστορικού κρατισμού -λειτουργικού αντικρατισμού

http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2008/12/blog-post.html

Η ανάλυση μας για τον θεωρητικό ακταρμά του αριστερού "αντισταλινισμού

http://leftliberalsynthesis.blogspot.com/2008/11/blog-post_17.html


Σύντροφοι του ΚΚΕ!!!!

Η εποχή που ανατέλει είναι εποχή της Ηθικής της Πολιτικής.

Και αυτή η εποχή σας ανήκει,αρκει και εσείς να το θέλετε.Θελήστε το,τολμήστε να αποτινάξετε την σκουριά και η γή θα γίνει Κόκκινη!!
Με σεβασμό

Friday, March 19, 2010

Eric Aarons:Hayek vesrus Marx

Ξεκινήσαμε το LLS με ένα ξεκάθαρο Liberal στον τίτλο ,υποσημαίνοντας βιώνοντας ως πολίτες μια σειρά από αντιφάσεις στην τρέχουσα ιδεοκίνηση.


-Πως είναι δυνατόν η Αριστερά να έχει μια δυσπιστία στον Φιλελευθερισμό όταν όλο το τόξο των συντηρητικών δυνάμεων στην Ελλάδα έχει ουσιαστικά άγνοια έως απόσταση από το ρεύμα αυτό;

-Πως είναι δυνατόν να εξαντλείται όλος ο πολιτικός και ιδεολογικός προβληματισμός με βάση την λέξη κλειδί «νεοφιλελευθερισμός» όταν κανείς δεν την υπερασπίζεται θετικά,και το κυριώτερο κανείς δεν μπορεί να την ορίσει ούτε καν αρνητικά.Η Αριστερά γύρω από κεντρικές έννοιες έχει κτίσει κολοσιαία κινήματα (αντιιμπεριαλιστικό,αντικαπιταλιστικό κλπ) ενω «αντινεοφιλελευθερο» δηλώνει όλο το πολιτικό τόξο των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Η αντίφαση αυτή μας οδήγησε στην αναγκαστική ενασχόληση με μερικούς από τους εκφραστές του ρεύματος (Hayek,Nozick,De Jouvenel) και ανακαλύψαμε μερικές από τις εξηγήσεις των ζητημάτων μας.

Είναι σαφές ότι ο ένας αστερισμός ιδεων που ορίζονται ως σύγχρονες φιλελεύθερες μοίαζουν με τον «Μαρξισμό» στην χύδην έννοια . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλούς κατα βούληση είτε ως απολογητικές είτε ως πολεμικές όχι όμως συνήθως ως κριτικές προσεγγίσεις .Τα δρώμενα στην Βόρεια Κορέα είναι απολύτως Μαρξιστικά,όσο και η Παγκόσμια κρίση είναι απολύτως Φιλελευθερη.Αρα χρειάζεται μια αναγκαστικά επιλεκτική,συγκρητική,γόνιμα μεταμοντέρνα αντιμέτώπιση.Αυτός όμως ο θετικός μεταμοντερνισμός είναι όμως επικίνδυνος ως ρεύμα σκέψης.Εχει κατηγορηθεί ως υπέυθυνος μιας ιδεολογικής ρευστότητας,μιας επινενοημένης διάχυσης σε ένα κόσμο χωρίς βεβαιότητες,για να δικαιολογηθεί ο μονόδρομος της σημερινής βαναυσότητας. Επομένως ένα εγχείρημα Left Liberal είναι μια υστερη σοσιαλδημοκρατική «σούπα» ,ένας «Ανδρουλακισμός» ή ακόμα και ένας αυθεντικός συντηρητικός αντικρατισμός μεταμφιεσμένος σε Left.

Ομως αν παρατηρήσουμε τα πιο παραγωγικά ρεύματα αριστερής αναζήτησης τότε όλα μα όλα είναι αναγκαστικά «πολυσυλλεκτικά» «αναθεωρητικά» φλερτάρουν με εκφράσεις και ασκήσεις οριακές.(Ζιζεκ –ποπ κουλτούρα ,Badiou –Συμβαν ,Θαυμα Θεολογία, Negri πλήθος vs τάξη ,κλπ )

Ο συντάκτης του LLS είναι γνώστης οτι η μηχανή των κλισε είναι η πιο παραγωγική στην νεοελληνική ιδεοκίνηση.Εδώ υπάρχει και μια νεο ελληνική ιδιαιτερότητα .Η καταθληπτική ανυπαρξία αξιόλογου συντηρητικού ιδεολογικού λόγου,δεν έχει ασκήσει την κοινη γνωμη στην αντίφαση «συντηρητικός αντιδραστικός αλλά μεγάλος» .Ετσι ενω «αμάσητα» η εγχωρια αριστερά ναρκισεύεται να εντριφεί στους φρικαλέους αμετανόητους δηλωμένους εθνικοσοσιαλιστές συνεργάτες και σιωπηλούς για κάθε τερατωδια του Χίτλερ ,αλλά τρομερούς διανοητες, Heidegger Schmitt παθαίνει “tralala” όταν ακούει (αν ακούει) Hayek ,Nozick.Η νεοελληνική δημοσιουπαλληλία δημιουργεί και σύνδρομα ιδεολογικής αγοραφοβίας βλέπεις. Αλλα και το ιστολόγιο είναι ένας μοναδικός να διατυπώσει ο καθένας την γνωμη του με το μικρώτερο κόστος.Το ακριβως παίζεται στο blogging μας είναι κατανοητό.Κυρίως τίποτα κατ’εξαίρεση κάτι.

Το επίδικο για την σε βάθος ενασχόληση με τον ριζικό φιλελευθερισμό και όχι με την εγγύτερη σοσιαλδημοκρατία είναι το εξής.Η αριστερά προσεγγίζει τα ζητήματα αγοράς ,ιδιοκτησίας,ατομικότητας,κατα βάθος ως ταμπού,ενοχικά,και τα αποδέχεται σιωπηλά ως αυτονόητα χωρίς όμως να τα προσεγγίσει στον πυρήνα τους.Η ενοχική σχεδόν διαστροφική προσέγγιση της αριστεράς προς τον ριζικό φιλελευθερισμό,είναι κατα την ταπεινωτατη γνωμη μου και μια από τα αίτια της λεγόμενης κρίσης της.Γιατι η αριστερά στην Ελλάδα είναι ισχυρώτατη πολιτικά ιδεολογικά (και ποιος δεν καταλαβαίνει το εστί 10 % και τι συνδικαλιστική υπεροχή σε χώρους πνευματικής εργασίας),είναι όμως ισχνώτατη σχεδόν σε αφασία φιλοσοφικά αξιακά.Στο LLS εχουμε καταθέσει από καιρό την απόρριψη του στερεότυπου της αδύναμης σε κρίση Αριστεράς.Το ότι η Αριστερά αναφέρεται σε αδύναμους δεν σημαινει ότι είναι αυτομάτως αδύναμη.

Απο την έναρξη του το LLS ανεκάλυψε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα.

-Μια πλειάδα αριστερών οικονομολόγων στοχάζεται πάνω σε ένα Post Hayek Socialism

-Μικρά περιφερειακά πολιτικά ρεύματα διερευνούν το εγχείρημα (Mutualism ,Liberal Alternative).

Δηλαδή εννούμε εκείνα τα ρεύματα που δεν δεχονται την έννοια της αγοράς όχι ως αναγκαστικό υπόλειμα μιας παρακμιακής αστικής πολιτειολογίας αλλά ως μηχανισμό υπο διαμόρφωση ,ενα θεσμό εντός του οποίου αναπαράγονται ταξικοί συσχετισμοί ,και άρα πεδίο άσκησης πολιτικής.Δεν κατάλαβα γιατί το κράτος είναι επίδικο για την αριστερά και όχι η αγορά.Μάλλον καταλαβαίνα αλλά δεν είναι της ώρας.

Αλλά αυτό που έγινε το φθινόπωρο του 09 ήταν ένα ωραίο δώρο της παγκόσμιας ιδεοκίνησης προς το ιστολόγιο.

Ενας πολίτης που δεν δηλώνει απλά αριστερός οικονομολόγος (δηλαδή με ασαφή όρια επαγγελματικής και ιδεολογικής εμπλοκής) ούτε παίζει με την ασφάλεια της περιφερειακής πολιτικής υπόστασης,αλλά καταθέτει ένα μοναδικό βιογραφικό στρατευσης στην Αριστερά,δημοσιεύει σε ένα από τους πιο έγκυρους εκδοτικούς οίκους το βιβλίο του Marx vs Hayek.

Περί τίνος πρόκειται

Ο θαλερός Eric Aaron (γεν 1919) ο μακροβιώτερος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αυστραλίας,ένας τσαγκάρης που από μια υποτροφία παίρνει το Πανεπιστημιακό πτυχίο του και μετά στρατεύεται στην Αριστερά σε μια μοναδική μακρόχρονη διαδρομή ,αρκετή ετσι ωστε η βιογραφία του να γίνει βιβλίο ,στοχάζεται πάνω στους Marx Hayek με ένα μοναδικό τρόπο.

Αφού κολυμπά σε όλο το έργο τους,χωρίς αγιαστούρες,χωρίς εξορκισμούς,με χειρουργική «εξω-ηθική» ακρίβεια ανατέμνει και τους δύο.Και μας παραδίδει ένα σύμπλοκο πρισματικό συμπέρασμα αυστηρά ακατάλληλο για τους μύστες της απλής σκέψης.Οι ΜΗ είναι μοναδικοί ιδιοφυείς,αντιφατικοί,στο έργο τους υπάρχουν τα σπέρματα τραγωδιών και εξάρσεων,ενυπάρχουν συνταγές καταστροφής,αλλά και μοναδικές οδηγίες εξόδου από τις κρίσεις.Για το καλό και το κακό μας χρειάζονται και οι δύο.Σύγχυση,αοριστολογία,ιδεολογική διάχυση ίσως για μερικούς ,εκρηκτικό ενδιαφέρον για καποιους άλλους.Σε όσους μπορούν να δουν την ουσία του εγχειρήματος Left Liberalπου δεν είναι ούτε «ανδρουλακισμός» ούτε καλυμμένος συντηρητικός αντικρατισμός,αλλά προσπαθεια διατύπωσης ενος ριζικού αριστερού προτάγματος με όρους 21 αιώνα αφιερώνεται η σημερινή ανάρτηση.

Προφανως εδω θα αναφερθούμε στον τρόπο που ο ΕΑ καταπιάνεται με ένα τόσο ερεθεστικό θέμα,και οχι στους ΜΗ.Αλλωστε αυτό είναι και το μοναδικό του βιβλίου αυτού.Το πως κάποιος μπορεί συνοπτικά να μελετήσει τους δύο φιλόσοφους παράλληλα αλλα και αντιστικτικά.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 16 κεφάλαια με τους ακόλουθους τίτλους

1.Οι δύο κοινωνικοί φιλόσοφοι 2.-Οι αρετές της αγοράς και οι περιορισμοί της3.-Ορθός λόγος,κανόνες,αυθορμησία 4.-Η ρήξη της αυθόρμητης διαδικασίας 5.-Η διαλεκτική και το νέο παράδειγμα 6.- Εν ονόματι του Marx 7.-Κοινωνική δικαιοσύνη 8.-Η Ηθική 9.-Η ανθρώπινη φύση 10.-Νόμος και κρατος δικαίου 11.-Ελευθερία,υποταγή,ιδιοκτησία 12.-Πολιτική διαμάχη,δημοκρατία13.-Η μεθοδολογία του Marx 14.-Η μεθοδολογία του Hayek 15.-Το πρωτείο των αξιών 16.-Επίλογος

Με αυτήν την κατανομή ο ΕΑ καταφέρνει να καταπιαστεί με όλα τα επίδικα ζητήματα ,αναφερόμενος με ακρίβεια στους ΜH χωρίς διάθεση στρογγυλέματος.

Η περιδιάβαση του ΕΑ θα μπορούσε να παρουσιαστεί περίπου ως εξής

Τα κοινά

-Οι δύο κοινωνικοί φιλόσοφοι είναι διεπιστημονικοί.Ασχολούνται με την φιλοσοφία,την επιστημολογία,την πολιτική οικονομία,την ιστορία,την ανθρώπινη φύση,και τις αξίες

-Τους ενώνει η διαλεκτική διερεύνηση των κοινωνικων φαινομένων.Η εξέταση του μερικού,η ένταξη του στην ολότητα,η αντιμέτωπιση της ολότητας και η δυναμική της με το περιβαλλον της

-Τους ενώνει ενας «οικονομισμός» της αφθονίας και της παραγωγικότητας .Ο Μ μέσω της έντασης παραγωγικές δυνάμεις-παραγωγικές σχέσεις και ο Η μεσω του δεσμού του χρήματος (Cash Nexus) δείχνουν να έχουν μια ανευ όρων αποδοχή της προτεραιότητας του οικονομικού πεδίου.Και οι δύο αναπτύσσουν μια πολιτειολογία που αναπτύσεται στο βάθρο είτε μιας ριζικής επίλυσης –ανατροπής της οικονομικής δομής (Μ) ή ενός προτάγματος ικανοποίησης των υλικών αναγκών (Η)

-Τους ενώνει μια διαλεκτική μεθοδολογία της αφαίρεσης.Και οι δύο αφ’ενός μεν οικοδομούν την θεωρία τους από το μερικό στο καθολικό και τανάπαλιν,αλλά διατυπωνουν νόμους ή αρχές στο υψηλώτεροι επίπεδο αφαίρεσης.Η φύση της έννοιας «Κεφαλαίου» στον Μ και οι κανόνες “Rules” ως απότατο αποδεκτό όριο κοινωνικής συνοχής στον Η ,δεν μπορούν να κατανοηθούν παρά μόνο ως αφαιρέσεις σε ένα διαλεκτικά δομημένο οικοδόμημα.

Οι εσωτερικές ασυνέπειες

-Στον Η η έννοια της αυθόρμητης τάξης,επεκτείνεται εκτός από την αγορά,σε όλη την κοινωνία.Όλες οι εξελίξεις (ήθη,γλωσσα,χρημα,έθνη κλπ) θεωρούνται ως περίπου συνεχή φαινόμενα ,εντασσόμενα σε μια αέναη διαδικασία δοκιμής λάθους.Η καθολικότητα της αυθορμησίας προφανως δομεί τα πολιτικά προτάγματα (μέριμνα για την διατήρηση της ανοικτότητα της διαδικασίας ,αποστροφή για κοινωνικά μερικά προτάγματα) αλλά δεν μπορεί να προσανατολίσει τις πολιτικές στις οριακές καταστάσεις.Ετσι ο Η είναι αμήχανος στην δικτατορία Πινοσέτ.Ακόμη και στην σημερινή κρίση είναι ουσαστικά αδύνατο να ορίσουμε τις «αυθορμησίες» και τις «παρεμβάσεις» που την ορίζουν.

-Στον Μ η θεωρία της Αξίας,συνδιαζόμενη με την αντίληψη για την πτωση του ποσοστού κέρδους ,οδηγεί τελικά σε μια ολική διάψευση για την μορφή της κοινωνικής ανισότητας.Το προλεταριάτο μετασχηματίζεται σε μια μικροαστική τάξη που κινείται εντός μιας οπτικής κατωχυρωσης και επέκτασης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.Και αυτή η σύγχρονη μορφή ανισότητας βάζει σε δοκιμασία όλη τηην μαρξιστική προβληματική.

Οι ασάφειες

-Δεν είναι καθόλου σαφές τι έννοια δίνει ο Μ στην έννοια της αγοράς.Στο έργο του η αγορά είναι ο καπιταλισμός,και αντιδιαστέλλεται ρητά και κοφτά με τον οικονομικό προγραμματισμό.Ωστόσο η ασάφεια στην εννοιοδότηση της αγοράς ,μπλοκάρει την αριστερά στο να διαχειρστεί τις συγκυρίες της κρίσης

-Ο δομικός αγνωστικισμός του Η ,ο οποίος θεωρεί αδύνατη και επιστημολογικά α-νόητη την εννοια της κοινωνικής θέλησης ,καθώς όλα ανάγονται σε ατομικές βουλήσεις,οδηγεί τελικά σε μια παραίτηση του κοινωνικού παρατηρητή,ή σε μια μεθοδολογία που δεν εαφρμόζεται πουθενά αλλού.

Οι ασύμπτωτες συμφωνίες

Τόσο ο Μ όσο και ο Η εκκινώντας από διαφορετικές οπτικές δεν αναφέρονται στην «κοινωνική δικαιοσύνη»

Στον Μ το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι άδικο ως παραδρομή,είναι εσωτερικά δομημένο ώστε η πυρηνική αδικία του ( οι παραγωγοί δεν ανταμοίβωνται) να είναι φυσική.Κοινωνική δικαιοσύνη και καπιταλισμός είναι αντίφαση.

Αντιστοίχως στον Η η ίδια η έννοια του «κοινωνικού» είναι ιδεοληπτική αφαίρεση και δεν έχει ουτε καν επιστημολογική αξία.Το «κοινωνικό» είναι εκ των υστέρων τέλεση ,εμπιερικό συμπύκνωμα απειράριθμων και τελικα ανεξέλεγκτων πράξεων.Ο εκ των προτέρων ορισμός του «κοινωνικού» αποτελεί αταβιστική παλινδρόμηση προς πρωιμες κοινωνίες των προσωπικών ανταλλαγών.

Μια ταυτόχρονη ασύμμετρη συμφωνία υπάρχει στους ΜΗ σχετικά με τους νόμους και όλο το δικαιικό οικοδόμημα

Στον Η προκρίνεται οι κανόνες “Rules” εναντι των νόμων “Laws”.Οι νόμοι θεωρούνται ως συμβάσεις που πρέπει να υπηρετούν την θεμελειακή δυνατότητα της κοινωνίας να πειραματιστεί και όχι το αντίστροφο.Ετσι οι κανόνες έχουν μεγαλύτερη αξία για τον πολιτισμό

Στον Μ οι νόμοι ομοίως αποτελούν μέρος του «επικοδομήματος» και αντιμετωπίζονται σχετικιστικά,φθάνοντας στην απόλυτη σχετικοποίηση στο έργο του Pasucanis.Ο ΕΑ υποσημειώνει την παραλληλία ΜΗ και στην γνωση του έργου του Pasucanis από τον Η.

Το κοινό πρόβλημα (Ηθική και Αξίες)

-Ο ΕΑ αφιερώνει μεγάλο μέρος του βιβλίου του ,διασπειρώμενο σε όλα τα κεφάλαια ,σε ένα προβήματισμό που κωδικά ονομάζει το ζήτημα των αξιών.Εντοπίζοντας και στους δύο ένα «οικονομισμό» διαπιστώνει μια ελλειματικότητα για το πως εντασσόνται στο έργο τους,και τελικά ,αυτό έχει σημασία,πως προσανατολίζουν το υποκείμενο στα αένα διλλήματα.Για τον εμπλουτισμό αυτής της ελλείπουσας προβληματικής ο ΕΑ καταφεύγει συνεχως στους Hume Gramsci

-Για τον Μ είναι σαφές ότι η πρώιμη προβληματική «βαση-επικοδόμημα» οδήγησε στην απλοική καταστροφική σύλληψη μιας ηθικής παραγώγου ενός συσχετισμού παραγωγικών σχέσεων.Η απόσυρση της ατομικής ιδιοκτησίας,οδήγησε σε μια απόσυρση από την προβλήματική της μοναδικότητας (singularity) – ατομικότητας (individual) ,και στο όνομα του συλλογικού οδηγηθήκαμε στον εξαχρειωμένο ατομικισμό του υπαρκτού

-Στον Η ομοίως οι Αξίες και η Ηθική εντάσσονται στην γενικώτερη προβληματική της αυθορμησίας όπου τελικά όλα κατοχυρώνονται μέσω των αέναων δοκιμών λάθους.Ετσι λοιπον προκρίνεται σχεδόν ως θεμελειακή η έννοια της οικογένειας,της δυσπιστίας προς τις κοινωνικές ηθικές ανατροπές.Το κυριώτερο όμως πρόβλημα,που κατα τον ΕΑ, διαπερνά ολόκληρο το φιλοσοφικό οικοδόμημα του φιλελευθερισμού και παραμένει άλυτο είναι η σχέση ηθικής και αγοράς.Δηλαδή αν η αγορά λειτουργεί αυστηρά ως μηχανισμός ποσοτικοποιημένων επιλογών,και θα αφήσει εκτός τον κοσμο των αξιών ο οποίος θα λειτουργήσει ως δομή μιας παράλληλης κοινωνίας πολιτών ή οι αξίες θα ενσωματωθουν ως ποσοτικοποιημένες οντότητες στις τιμές.

Ο ΕΑ καταλήγει με ένα ανοικτό τρόπο ,χωρίς συμπερασμα να θεωρεί το ζήτημα των αξιών και της ηθικής ως το σχεδόν κύριο πρόβλημα της εποχής.Η σχετική αποτυχία των ΜΗ και η αέναη συζήτηση τελικά μετατοπίζει το πολιτικό πρόβλημα ως ηθικό.

Παρουσιάσαμε μερικά βασικά μοτίβα του ΕΑ.Δυστυχως ο χρόνος δεν επαρκεί να το παρουσιασουμε όλο,καθώς περιλαμβάνει και μερικά πολυ ενδιαφέροντα άλλα θέματα όπως αυτό της «Δαρβινικής Αριστεράς» ή της κριτικής της έκθεσης Stern για το κλίμα

Ας ευχηθούμε κάποιος εκδότης να το μεταφράσει.



Hayek versus Marx by Eric Aarons (Routlege 2009)

Αλλη βιβλιογραφία

Socialism after Hayek by Theodore Burczak ed.(The University of Michigan Press 2006)

Marx Hayek and Utopia by C.M.Sciabarra ( Suny 1995)

Total Freedom by C.M.Sciabarra (Pen State Press 2000)

Thursday, March 11, 2010

You Pay Your Crisis (LLS version)


Η πρωτοβουλία των ιστολόγων You Pay Your Crisis έγινε ήδη δημοφιλής.Η επιτυχία της είναι εξασφαλισμένη και μόνο από την ιντερνετική διάδοση.Στοιχηματίσω οτι και η συγκέντρωση θα επικυρώσει το ιντερνετικό πείραμα.

Να πω την αλήθεια το σύνθημα δεν με βρίσκει σύμφωνο.Το σωστότερο θα ήταν You made our crisis,you pay your bill.Η κρίση είναι όλων πια,και λογικά όλοι θα υποφέρουμε αλλά ας το κάνουμε δίκαια,αναλογικά .Ωστοσο δεν θυμάμαι και ποτέ να είμαι τελείως σύμφωνος με το κεντρικό σύνθημα και τα όλα τα σχετικά κάποιας δράσης.
Περίπου πρίν 15 μήνες είχα καταθέσει εδώ ένα εμπειρικό εύρημα.Παρά τις συντηρητικές φοβίες,και μερικές αυταπάτες της άλλης πλευράς,φαίνεται πως στην Ελλάδα η κοινωνική αναστάτωση συμπίπτει ιστορικά με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.Η ησυχία και ασφάλεια δεν φαίνονται να σχετίζονται μεσω ενός ευθύγραμμου αιτιατού σχήματος με την ευημερία.
Η κοινωνική αναστάτωση δεν αντιβαίνει προς την οικονομία,αλλά μάλλον λειτουργεί ως ελατήριο,ως μοχλός που αντιστρέφει τις ροπές και διοχετεύει πολλαπλασιαστικά την κοινωνική ενέργεια προς μια καινούργια κατεύθυνση.Φαίνεται πως ένα ενεργειακό δυναμικό ,μάλλον Ραιχικής υφής,δηλαδή μια κοινωνική ψυχική ενέργεια με απ΄ευθείας υλική υπόσταση ,οργόνη ή ντορ κατα περίσταση,εκκενώνεται ,αποφορτίζεται απελευθερώνεται μετατρέποντας την οργή σε δημιουργία,την αγανάκτηση σε πρόοδο.Το συγκρουσιακό πεδίο φάινεται να είναι η πιο πρόσφορη μορφή κοινωνικής έκφρασης,δεν αποτελεί από μόνο του Συμβάν.
Η εξαιρετικότητα της σύγκρουσης ,λειτουργεί ως κοινωνικό σήμαντρο αναδιάταξης των σχετικών θέσεων όλων,αλλα επαναλαμβανόμενη αυτοακυρώνεται ως «μοναδική».Η ένταση μας πάει ως κοινωνία,και καλο είναι ενδιαφερόμενοι για την κοινωνική αντίσταση ή αλλαγή να σκεφτούν τα «επέκεινα» της έντασης με ένα πιο δημιουργικό τρόπο.Από ότι φαίνεται οι ενδιαφερόμενοι για την κοινωνική αδράνεια είναι πολύ πιο υποψιασμένοι.Οποιος νομίζει οτι ο Σάλας έδωσε μια «επτακοσάρα» μύρια για να φιάξει στο μέσο της παραδοσιακής διαδρομής των διαδηλώσεων το πιο κερδοφόρο Shopping Mall χωρίς να εσωτερικεύσει στους υπολογισμούς και 20 μέρες off τον χρόνο,κάνει ένα μικρό λαθάκι.
Οι τρέχουσες διαδηλώσεις έχουν ένα ιδιόμορφο χαρακτήρα.Αυστηρά το πλαίσιο τους δεν είναι συνεκτικό,και βασίζεται στην υπόθεση οτι η ένταση αφ’εαυτής,χωρίς ενα ευρύτερο προταγμα θα υποχρεώσει τον Γιώργο σε αναδίπλωση.Το τραγελαφικό είναι ότι ο Γιώργος εφαρμόζει όλες τις προτάσεις του Βεργόπουλου αφού όμως μας έχει τσεκουρώσει.Διεθνοποεί την κρίση στο έπακρο ,μπλοφάρει με το ΔΝΤ,κάτι που η νοήμων αριστερά του ζητά να κάνει,αλλα πράττει τα καλά αφού εστειλε τον λογιαριασμό στους αδύναμους.Και αυτοί του τον επιστρέφουν.Ο Γιώργος ασκείται στην «υψηλή» πολιτική ,με τα δίδακρα πληρωμένα από τους μισθωτούς και τους ασθενείς.

Ολες οι δράσεις ,όλοι οι ακτιβισμοί εμπεριέχουν ένα στοιχείο κοινωνικής υγείας.Οι πολίτες δυσφορούν αγανακτούν τα παίρνουν στο κρανίο,δηλαδή είναι κοινωνικά ζωντανοί.Προφανώς οι συμμετέχοντες εχουν διαφορετικούς βαθμούς στρατευσης ανιδιοτέλειας ρίσκου,αλλα και οι μη συμμετέχοντες σχετικούς βαθμούς ελευθερίας.Για κάποιους μα ακόμα ευκαιρία ενός τελετουργικού σουλάτσου στην άδεια Αθήνα με μοναδική χασούρα ένα ημερομίσθιο,και για άλλους μια μέρα χωρίς εργασία μπορεί να σημαίνει ανυπολόγιστη βλάβη και άρα αδιανόητη.
Η σημασία των διαδηλώσεων και δράσεων της συγκυρίας αυτής είναι πολιτική και όχι οικονομική.Δημιουργούν τις συνθήκες νέων πολιτικών υποκειμένων,νεογνων του κοινωνικού τοκετού που όμως έχουν αβέβαιο μέλλον.Τα πλάσματα και οι σχηματισμοί αυτής της φάσης είναι καινοφανή,ιδιαίτερα και διαφορετικά.Τα πρώτα σημάδια εμφανίστηκαν κατα τον Δεκέμβρη του 08,και έκτοτε η αμηχανία δεν έχει παύσει. Εχω την εντύπωση οτι το μεγαλύτερο σαστισμα το έχουν οι οργανωμενοι ήδη φορείς της πολιτικής,ανεξάρτητα από τις υψηλές κορώνες.Η δυσαρέσκεια είναι τόση που ουσιαστικά προβάλλει ζητήματα εξουσίας τα οποία όμως κατα βάθος κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει.Η Αλέκα θα επικαλεστεί την θέση του Αλέξη για την ΓΣΕΕ ,και οι φίλοι του Αλέξη θα κοπανήσουν τον πρόεδρο της.Σιγά που δεν θα βρεθούν τα προσχήματα για να μην επιχειρήσει η Αριστερά ούτε μια κίνηση «υψηλής» πολιτικής.Στην επόμενη παγκόσμια κρίση μπορεί και να το σκεφτεί.Με ποσοστά άνω του 10 % και τέτοια συνδικαλιστική δύναμη σε τομείς της διανοητικής εργασίας ,γυρίζει ο κόσμος ανάποδα,αλλα βλέπεις και η ρουτίνα δεν είναι ασχημη κυρίως σε μέρες οικονομικής δυσπραγίας.

Οι ιστολόγοι λοιπόν θα τα πούμε την Παρασκευή.Και οπως γίνεται στο ιντερνετ αυτο που θα βγεί θα είναι πέραν οποιουδήποτε σχεδιασμού.Ας βγεί κάτι καλό!!!!

Sunday, March 7, 2010

Ο Καιρός με τις Χίλιες Εποχές


Σήμερα κυκλοφόρησε το χιλιοστό τεύχος της εφημερίδας
"Εποχή"
Πάνω απο είκοσι χρόνια, υψηλή ποιότητα , ενημέρωση και συνεχής βελτίωση.
Τα πολιτιστικά της θα τα ζήλευαν πολλές απο τις λεγόμενες "μεγάλες" εφημερίδες
Το μικρό μας εορταστικό δώρο η Bjork

Wednesday, March 3, 2010

The party is over !!

Το διαγγελμα Παπανδρέου και τα νέα μέτρα μας έβαλαν σε στην νέα πολιτική φάση.
Βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατάρρευση με αβέβαια σωτηρία.Και οπως πάντα οι αδύναμοι θα γίνουν πιο ασθενείς,και μάλιστα καλούνται να συναινέσουν.
Οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν μια ιδιόμορφη αμηχανία,ενω οι πρώτες απεργίες δεν ήταν συμβολικά και πολύ ευστοχες.Τελωνειακοί,εφοριακοι δεν είναι και πολύ αθώοι,ενω ταξιτζήδες με αίτημα να μην κρατάνε βιβλία μας ξαναθυμίζουν βρώμικα αυτοκίνητα,αγενείς και μεθύστακες οδηγούς,και τσακπινοκωλομαγκιές στους δρόμους.
Στην συγκυρία αυτή πληθαίνουν τα μνημόσυνα,και αραιώνουν τα γεννητούρια.Ολοι εχουν μια θεωρία εξήγησης της ασθένειας της μακαρίτισας και μπόλικους υποκριτικούς θρήνους ,λίγοι μια ελπίδα για το μέλλον.
Για μένα είναι σαφές
Το οικοδόμημα του Ευρώ δείχνει τα όρια του,αλλα ο μαλάκας της παρέας είμαστε εμείς.Θα μας τα φορτωσουνε όλα.Θα βρουν τα υπαρκτα ρεζιλίκια μας ,θα τα διογκώσουν και θα μας αφήσουν στον άσσο.
Νοιώθω οτι η πολιτική τύπου IKEA μας τελείωσε.Δηλαδή η πολιτική από το Manual που αλλος ετοιμάζει και εσύ απλώς συναρμολογείς,για να νομίζεις οτι εσυ το έκανες και μάλιστα κέρδισες κάτι μας αφήνει χρόνους.Καλούμαστε για νέες χειρωνακτικές και επινοητικές πολιτικές που απαιτούν φαντασία.
Ε καλά τώρα όλοι είχαν βολευτεί.
Οι κυρίαρχες δυνάμεις ,πιπίλησαν την καραμέλα της Ευρωπαικής σύγκλησης,εννοώντας να τρώμε τα διάφορα ΕΣΠΑ μαζι με τους εργολάβους ,και να αφήσουμε αθικτο ότι οθωμανικό κατάλοιπο στην κοινωνική συμπεριφορά.Οι δε αριστερές δυνάμεις να καταγγέλουν ως νεοφιλελευθερες τις πιο κρατικοδίαιτες ελίτ,κολυμπώντας σε ενα ωκεανό διασπαρτων συντεχνιακών διεκδικήσεων.
The party is over!!
Τώρα θα δούμε
Τι ακριβώς ηγεμονία και στρατηγική επιδιώκουν οι λεγόμενες Ελιτ.Αν θελουν να την συνεχίσουν με «πακεττα», φτηνά μεροκάματα,κρατικές προστασίες,και τεχνοφοβίες,ο μαθητικός «Δεκέμβρης» θα μοιάζει με παρέλαση νηπειαγωγείου μπροστα σ’αυτό που επέρχεται.Παίδες ή αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας ή τελος.
Πως ακριβως θα διαχειριστεί τις συγκρούσεις η Αριστερά.Να με συγχωρείτε αλλα αυτό που βλέπαμε ως τώρα ως κοινωνική πόλωση ήταν κάτι από ιντερνετικό καβγά.Ρητορικές εντάσεις εκ του ασφαλούς,γιατί ακριβώς δεν υπάρχει διακύβευμα.Τώρα όμως δεν αποκλείεται μα δούμε μια πολιτική κατάρρευση,μια συστημική αποσάρθρωση που να αναδείξει ενα κενό ηθικής πολιτικής και ιδεολογικής φύσεως.Και σύμφωνα με τις γραφές τότε αναδεικνύονται οι αριστερές δυνάμεις.Αν εννοούν αυτά που λένε,σύντροφοι “the stage is yours” οπως έλεγε και ο Yuri Geller!
Οσον αφορά τις Ελιτ,ο Βγενόπουλος μας έδειξε τον δρόμο:Πλήρης αποιδεολογικοποίηση, ρεαλισμός,κρατικός καπιταλισμός.Ολα παίζουν.Και με το Ευρώ και με την δυνητική δραχμή.
Οσον αφορά την πολιτική τάξη των Πασοκ,ΝΔ,δεν τους πλένει ουτε ο Ιορδάνης ποταμός.Θα παίξουν το παιχνίδι του πολιτικού Alzheimer και με διαγνωσμένη αμνησία και οριακή ποινική ευθύνη θα αυτοσχεδιάσουν.Δεν ξέρουμε ακριβώς κάτι καναμε λάθος.....δεν θυμάμαι .....αλλα τώρα όλοι μαζί .......
Οσον αφορα τηνΑριστερά έχω την εντύπωση πως φοβάται περισσότερο από όλους.Δεν είναι μικρή καταγράφοντας μια εικοσαετία με αθροιστικά ποσοστά ανω του 10 %. Δεν είναι εκτός θεσμών ,με ποσοστα 80 % στους πανεπιστημιακους,από 30 – 40 % σε ΤΕΕ,ΟΛΜΕ,ΔΟΕ ,και πολλές θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.Δηλαδή «ξέρει» απο πρώτο χέρι ότι εκτός από την αντίθεση κεφαλαίου εργασίας υπάρχει και η αντίθεση «μέσα» «έξω».Και καλά με το κεφάλαιο, με δέκα αοριστολογίες το εξοβελίζεις αλλα με τους δικούς «μέσα» τι κάνεις;
The party is over!!