Thursday, April 22, 2010

H Ψυχανάλυση ως ερμηνευτικό σχήμα μιας αδυναμίας εξόδου από την οικονομική κρίση




Ε καλά τώρα............

Η ψυχανάλυση έχει περάσει εδώ και δεκαετίες στον χώρο της pop λαϊκής αυτομόρφωσης. Υποσυνείδητα, συμπλέγματα ,Οιδίποδες ,απωθήσεις και καθηλώσεις ανήκουν στο λεξιλόγιο της κάθε χαλαρής συζήτησης από το καμάκι μέχρι κουτσομπολιό .Ήρθε και ο Ζιζεκ και εντός του υπερπληθωρικού project του, που ακροβατεί μεταξύ ακαδημαϊκής αυστηρότητας ,αριστερής στράτευσης και διανοουμενίστικου τσαλρατανισμού μας άνοιξε τα μάτια να βλέπουμε το πιο συμβατικό σινεμά με τις πιο περίπλοκες Λακανικές έννοιες, και έτσι έδεσε το γλυκό.

Το ενδιαφέρον είναι όσο η ψυχανάλυση έγινε δημοφιλής όσο και οι εκπομπές κουζίνας στην Ελληνική τηλεόραση, άλλο τόσο η χρήση της ως αυστηρά θεραπευτική αγωγή είναι σχετικά όλο και πιο λίγο εφαρμόσιμη. Την ψυχανάλυση προτιμούν κυρίως πρόσωπα υψηλού μορφωτικού επιπέδου, με σχετικά καλό εισόδημα ,που προσέρχονται με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα της αγωγής τους. Ως γνωστόν μέχρι πριν μισό λεπτό οι σχετικοί του είδους ασχολούνται με το αιώνιο ζήτημα. Πότε τελειώνει η ψυχανάλυση .Κατά πάσα πιθανότητα ποτέ.

Η ψυχανάλυση απασχολεί όλους τους διανοούμενους, στην επιστημολογική της διάσταση ,τα σχετικά περιοδικά αυξάνονται, τα διδακτορικά επίσης αλλά σε σχέση με αυτό που αποτελεί αυστηρά τεχνικά ψυχική υγεία είναι περιφερειακό. Αν φίλε μου δεν αισθάνεσαι πολύ καλά η πιθανότητα να το λύσεις μέσω των λίγων σχετικά ψυχαναλυτών είναι όση η πιθανότητα ο Μπάγεβιτς φιλήσει τον Χατζηχρήστο στην πίττα της ΑΕΚ. Δηλαδή δεν είναι αδύνατο αλλά προϋποτίθενται πολλά πάρα πολλά.

Σκεφτόμουνα την αυτήν την ιδιόρρυθμη λειτουργία της ψυχανάλυσης ,αυτήν την τρομερή ασυμμετρία δημοφιλίας και εφαρμογής καθώς διαβάζω διάφορα για την οικονομική κρίση.

Η τρέχουσα συζήτηση μου φαίνεται κάπως «ψυχαναλυτική» στην μορφή της

Για δες την αντιστοιχία

Ας υποθέσουμε ότι τα προβλήματα μας με τα spreads είναι σαν τα ψυχιατρικά «συμπτώματα». Δηλαδή είναι αφόρητα ,επώδυνα, και ενώ ξέρουμε την προέλευση τους από μια θεμελιώδη απορρύθμιση σε ένα βαθύτερο επίπεδο το οποίο σχετικά απλά κατανοούμε (παγκόσμια υπερχρέωση)

Τα spreads είναι το σύμπτωμα του βαθύτερου μηχανισμού στρέβλωσης που προέρχεται την χρόνια καθήλωση της οικονομικής μηχανής (της αέναης διόγκωσης του χρέους) όπως αυτό γίνεται αντίστοιχα με μια ψυχαναλυτική καθήλωση.

Δεν υπάρχει κανένας που να μην καταλαβαίνει ότι από πού προέρχονται τα spreads.Αλλά η διάγνωση όπως γίνεται οδηγεί αυτόματα σε μια μακρόχρονη αγωγή με αβέβαια αποτελέσματα .

Ναι αλλά το σύμπτωμα (spread) δεν φεύγει γρήγορα ,παρά μόνο με μια άλλη αγωγή από αυτή που η ερμηνεία μας οδήγησε.

Διαγνώσαμε τα spreads με όρους ψυχανάλυσης ,και ζητάμε μια σωστή λύση με όρους φαρμακευτικής αγωγής ,εδώ και τώρα.

Το ενδιαφέρον είναι και με τις δεξιές και αριστερές ερμηνείες του φαινομένου

Η αριστερά λέει:

Μα καλά ψυχικά άρρωστοι (αενάως χρεωμένοι) είναι όλοι; Δεν είναι αδικία να έχουμε μόνο εμείς το σύμπτωμα (spreads);

‘Άρα αν κάνουμε μια φαρμακευτική θεραπεία σοκ στον ασθενή σε ένα κόσμο ψυχικά διαταραγμένων (παγκόσμια υπερχρέωση) κάνουμε μια τρύπα στο νερό, και μάλιστα μπορεί να σκοτώσουμε τον ασθενή.

Άρα η λύση είναι αναποτελεσματική, αλλά και χωρίς την άρση της παγκόσμιας ψύχωσης (υπερχρέωσης) τίποτα δεν γίνεται.

Το Πασόκ λέει

Παιδιά εγώ είμαι ο ψυχίατρος αυτήν την εποχή.

Ξέρω την ψυχαναλυτική ανάλυση, αλλά ο ασθενής είναι σε υστερική κρίση.

Αν δε του κάνω φαρμακευτική αγωγή, τον χάνουμε πριν την ψυχανάλυση

Η ΝΔ λέει

Ήμουνα ο προηγούμενος ψυχίατρος

Είχα τον ασθενή χωρίς συμπτώματα, παρότι η ψύχωση ήταν βαριά.

Δεν του κάνα καμία σοβαρή ψυχανάλυση, αυτό είναι αλήθεια ,αλλά τουλάχιστον δεν είχε συμπτώματα. Σας τον παρέδωσα άρρωστο με επιδεινωμένη κατάσταση αλλά πολύ ήπια συμπτώματα .

Εσείς δεν ξέρετε τι κάνετε.

Αυτά σκεφτόμουνα καθώς ο φίλος μου Elias  που επισήμανε κάτι πολύ ενδιαφέρον (εδώ)

Τα μέτρα Παπακωνσταντίνου ,αν δεν είχαμε τα υψηλά τρέχοντα spreads,θα ήταν ικανά να επαναφέρουν μια σχετική ισορροπία.

Με λίγα λόγια μια θεωρητικά σωστή θεραπεία που γίνεται σε λάθος χρόνο ,από λάθος υπολογισμό , γιατί αφήσαμε τον ασθενή να περιπέσει σε υστερική κρίση

Ρε παιδιά όταν ο γιατρός βάρδιας αλλάζει λέμε τι παραδίδει

Όσο για τον σωστό ψυχαναλυτή (Αριστερά) έχει πάντα τις καλύτερες εξηγήσεις ,αλλά η αγωγή του είναι μακρόχρονη, και έχει νόημα όταν όλοι κάνουν ψυχανάλυση. Αλλιώς ο ψυχικά υγιής σε ένα κόσμο ψυχικά ασθενών θα είναι μόνος του τόσο ώστε που τελικά θα υποφέρει παραπάνω όντας με μια άγνωστη ψυχική νόσο.(Κούβα)

20 comments:

Elias said...

Μπήκες σε ένα απο τα καλύτερα κομμάτια σύνθεσης αναλύσεων για τα δρώμενα, έυγε( σ ευχαριστώ για την αναφορά, εγώ δεν ξέρω να παρπέμπω σε εσένα , απο το ognitariato, σορι..Αν και σε αναφέρω συχνά!)
Ως μελετητής ψυχαλυτικών προσέγγίσεων, θα τολμήσω να σε..σχολιάσω...
Κατ αρχήν , η οικονομία ως σύμπτωμά και η κρίση ως σημαίνον, παράγονται και σχεδόν θρέφονται απο ασυνείδητες ψυχικές ορμές,άλυτες σεξουαλικές εμπλοκές ή συγχύσεις ενστικτωδών αρχετύπων( βλ.J.A.Miller,D. Vergetis,R.Damasio κ.α)
Η κρίση-ατομική/κοινωνική οικονομική- δεν είναι το σύμπτωμα: είναι το σημαίνον που εναντιώνεται, αντιπαλεύει το σημαινόμενο του ανταγωνισμού, μήτρα ενστικτωδών ορμών εντός της κανονιστικής αναγκαιότητας του υπάρχειν εντός ενός κοινωνικού συνόλου.Πιο απλά: πάσχουμε επειδή ,όπως λεει και o Baudrilliard,υπάρχουμε ωσε δρώντες και ανταγωνιζόμενοι ή όπως λέει ο Deleuze, ως φορείς επιθυμιών, ώς μηχανές επιθυμίας...
Η διάσταση που δίνεις περί ψυχιατρων και φορεών παρέμβάσης είναι πολύ εύστοχη ! Οφείλω να προσθέσω, οτι μεταξύ κανονικό και παθολογικού, η ψυχανάλυση ορίζει το ψυχοπαθολογικό αίτιο της οικονομικής αβεβαιότητας ως ακολουθία μιας σειράς νοητικών εμπλοκών, εμμονών θανάτου, τύψεων Χρέους και εγκλησης της Οφειλής ή της παραβίασης του Νόμου( βλ. Σταυρακάκη, Ο Λακάν και το Πολιτικό).
Μέσα απο την αλτουσεριανή προσέγγιση της νεοευρωπαικής κοινωνικής παθογένειας, μπορούμε να κατανοήσουμε και την ελληνική ..σχιζοφρένεια...Θα σε παραπέμψω στην πολύ ΄μεγάλη δουλειά του Θ.Λίποβατς(Ψυχοπαθολογία του Πολοτικού, Το Ονομα του Πατέρα και η Δυσφορία στον Πολιτισμο, κ.α)
Η ουσία είναι -και την ψάχνω χρόνια- εάν η έλλειψη του Ονόματος του Πατέρα έχει αντικατασταθεί εντός των σύγχρονων οικονομικο-κοινωνικών σχέσεων, με την φετιχοποίηση του χρήματος, την θεοποίηση του χρήματος..Αλλο το κατέχω,αλλο το αποθησαυρίζω΄...Η ελληνική κοινωνία ζεί το αναμένομενο αποτέλεσμα της φρουδικής έννοιας της Απώθησης: το ασυνείδητο, δομημένομ ως γλώσσα, μιλάει και εξωτερικεύται, βγάζοντας το Χρέος του Θανάτου...(Θα συνεχίσω το βράδυ)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
celin said...

elias περιμενω με ανυπομονησια να συνεχισεις το σχολιο σου,δεν ειμαι σιγουρος για το αν τα κατανοω πληρως αλλα ειμαι ερασιτεχνης αναγνωστης της ψυχαναλυσης κ παντα απολαμβανω τετοιου ειδους προσεγγισεις

lls,η ψυχαναλυση νομιζω το λεει ξεκαθαρα..δε μπορει να σου λυσει τα προβληματα,αντιθετως,οπως λεει κ ο Λακαν,στη καλυτερη περιπτωση για μας,ειμαστε νευρωτικοι[στη χειροτερη,υπαρχουν κ οι διαστροφες,οι ψυχωσεις-απο τις οποιες δε βλεπω να γλυτωνουμε ετσι οπως παμε,κ ενας Θεος ξερει τι μας περιμενει-]
Τα εξηγει αυτα λογω του διχασμου του υποκειμενου,αναποφευκτη συνεπεια της εισοδου στη συμβολικη ταξη,δηλαδη στον Λογο

Που θελω να καταληξω?

Οτι το προβλημα,ετσι κι αλλιως ειναι συμφυτο με την ανθρωπινη ιδιοτητα.Μακρυα απο αμερικανικες αρλουμπες ψυχοθεραπειας τυπου Γιαλομ[οπου οι Αμερικανοι θεωρουν τον ψυχοθεραπευτη ενα ειδος μικρου Θεου,που εχει τη δυναμη να τους λυσει ολα τα προβληματα],το να εισαι ανθρωπος σημαινει ταυτοχρονα οτι θα υπαρχει ενα κενο μεσα σου,ενα κενο που οφειλεις να το γεμισεις με οραμα κ ελπιδα,ενα κενο που θα χασκει σαν Αβυσσος,κ εσυ εισαι αυτος που θα αποφασισει αν θα πηδηξει εκει μεσα η αν θα βρεις τροπους για να το γεμισεις με οραμα κ ελπιδα,ωστε η Αβυσσος αυτη να παψει να σε τρομαζει

Υπαρχει καποιο οραμα κ ελπιδα που να μας προσφερει αυτος ο δικομματισμος?που τιμωρει τους πολλους αφηνοντας τα εγκληματα του λευκου κολλαρου στη απεξω?πως να τους εμπιστευτεις οτι τωρα "βαλανε μυαλο" απο τη στιγμη που δεν ειναι διατεθειμενοι να τιμωρησουν ουτε εναν δικο τους?τι διαφορα εχει η Ελλαδα απο την Ινδια,κ εκει Καστες κ εδω Καστες,καμια δυνατοτητα μεταπηδησης απο τη μια Καστα στη αλλη-ειδικα τωρα- παρα μονο με τον τζογο
Ειναι ολοφανερο οτι στα πλαισια του υπαρχοντος πολιτικοοικονομικου συστηματος,δεν υπαρχει σωτηρια.Μειωνουν μισθους,συνταξεις,αφανιζουν τη μεσαια ταξη με αποκλειστικο σκοπο να εξακολουθησει η εγχωρια πλουτοκρατια να εχει κερδοφορια

Γιατι εγω ξερω οτι,οταν μια χωρα ειναι στα προθυρα της καταστροφης,οι ισχυροτεροι οικονομικα πολιτες της οφειλουν να βγουν μπροστα,να μοιρασουν ενα κομματι της περιουσιας τους,προκειμενου οι ασθενεστεροι να μην εξολοθρευτουν
Τι?
Δεν εχει συμβει ποτε αυτο?
Εννοειται οτι δεν εχει συμβει ποτε αυτο
Κ ουτε θα συμβει οσο ο καπιταλισμος ζει κ βασιλευει
Επομενως?
Επομενως,επιλεγω να γεμισω το προαναφερθεν κενο με ελπιδα
Επιλεγω να ομορφυνω την Αβυσσο με οραμα
Κ που ξερεις,μπορει να ακολουθησουν κ αλλες χωρες,μπορει να προκυψουν νεοι συμμαχοι,ναι,πολλα θα αλλαξουν προς το χειροτερο,δεν πειραζει,ας τρωμε ψωμι κ ελιες
Γιατι το παντεσπανι που τρωω τωρα,πιστεψε με,οταν βλεπω ολα αυτα τα λαμογια ατιμωρητα,οταν βλεπω τις φρικιαστικες ανισοτητες με αλλους να λιαζονται στις πισινες κ πχ τους αστεγους να παιζεται κορωνα-γραμματα για το αν θα επιβιωσουν στο κρυο,
πιστεψε με,οταν τα βλεπω ολα αυτα,μου καθεται το παντεσπανι στο λαιμο
Στροφη στην Αριστερα λοιπον κ
στον κομμουνισμο,μολονοτι η αληθεια ειναι οτι ειναι πολλα τα σημεια που διαφωνω μαζι τους

Elias said...

celin,θα το ξαναπιάσω σε καθαρά ψυχαναλυτική σκοπιά το θέμα ,αλλά θέλω να τονίσω κάτι στον lls.
O ''καλός ψυχαναλυτής''Αριστερά , δεν προσπαθεί πουθενά στην Ευρώπη να σταθεί στις συνέπειες των λαθεμένων κρατικών παρεμβάσεων , όπως:
- πώς το χρήμα που διοχετεύθηκε στο τραπεζικό σύστημα ,εμεινε χωρίς την απορρόφηση στην παραγωγική οικονομία
- γιατί υπάρχει το κρατικό φράγμα στο Δημιουργικό Πλούτο και στην απασχόληση
- πώς οι κυβερνήσεις γεννούν στρεβλώσεις που δημιουργούν μή κυκλική οικονομική δραστηριότητα
και τελικά πώς το κρατικό επιχειρηματικό χρήμα γινεται μή παραγωγικό.
και η υπέρμετρη φορολόγηση δημιούργεί εκτόπιση ιδιωτικών επενδύσεων (crowding out effect )ακόμη και αν χρειάζεται ρευστότητα για τα ελλείμματα μια κυβέρνηση.
Επίσης, στα πλαίσαι κλινικής ψυχανάλυσης του πατερούλη-κράτους, πρέπει να διατυπωθούν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θέσεις της Αριστεράς, που να μας ξηγούν πώς γίνονται οι παραδοσιακές αντιααναπτυξιακές παρεμβάσεις: κρατικοποιήσεις, δημιουργία προβληματικών επιχειρήσεων, τρύπιο δίχτυ προστασίας !
Πάμε στα Λακανικά τώρα...
Εχω καταθέσει, και σε Ινστ/το Ψυχολογίας στην Γαλλία ( Sorbonne, Clinique Marxism,Φεβρ, 2008 αλλά και στο συνέδριο των Γάλλων σοσιαλιστών στο Παρίσι( Μάιος-Ιούλιος 2008), ολόκληρη μελέτη περί της Λακανικής Αριστεράς ( Lacanian Left Ideologie, temps critique , Paris II Conference, No 34 manifest adv.)
Στην απλή επανερμηνεία της Ψυχανάλυσης, η Αριστερά κωφεύει,δογματικοποιεί έννοιες ,κλινικοποιεί και αποστρέφεται σταθερές και κυρίως ''χάνεται'' μέσα στην θολή έννοια του συλλογικού ασυνείδητου. Ο Γ.Σταυρακάκης στο έξοχο και μνημειώδες έργο του ,ο Λακάν και το Πολιτικό,ουσιατικά εξηγεί τους βαθμούς συσχέτισης που -πολύ απλά αλλά απολύτως σωστά- αποκωδικοπεί ο μονίμως εύστοχος lls !
Mια ψύχραιμη ματιά στην κόντρα μαρξισμού και ψυχανάλυσης,θα μας κάνει να καταλάβουμε γιατί μας στέλνουν αρνητικά συναισθήματα τα σύγχρονα ιερογλυφικά των credit default swaps, ta spreads, ta cdo, και ο δικτάτορας ΔΝΤ( ο Στάλιν που και χρειαζόμαστε αλλά και μας πονάει).
Στην Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας, ο Καστοριάδης συμπεριέλαβε την έννοια της υποκειμενικής αντίληψης του Νόμου και της Φαντασιακής δημιουργίας του. Ουσιαστικά, ο Καστοριάδης, έγινε ο πρώτος μή ψυχαναλυτής που έβαλε σε νέα βάση την κοινωνική ψυχανάλυση και μας βοήθησε να στοχαζόμαστε πάνω σε έννοιες ,σχεδόν εγελιανές και οχι μαρξιστικές, όπως συλλογικό ασυνείδητο, κοινωνική νεύρωση,κοινοτικός ψυχισμός κ.α
Η ουσία είναι να ξεχωρίσουμε την Ψυχοπαθολογία του Πολιτικού απο την Ψυχοπαθολογία του Οικονομικού. (συνεχίζω)

Elias said...

Η σφαίρα, ο χώρος κίνησης και ο χρόνος αφαίρεσης του Οικονομικού στην κοινωνία , έχει υπερπηδήσει την απλή μαρξιστικη εκδοχή της υπεροχής των οικονομικών σχέσεων και έχει μετατραπεί στην σύνθετη δομική υπεροχή της Οικονομικής Συμπτωματικής( σημαίνοντα φαινόμενα,όπως η κατανάλωση και η εμπορευματοποίηση, δίνουν την θέση τους σε απλά σημαινόμενα όπως το χρήμα, το κέρδος,ο τόκος)
Ζούμε μια απίστευτης έκτασης επανα-ψυχολογιοποίηση της Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής που ουσιαστικά εντάσσει στα συναλλακτικά καθημερινά ήθη και στις οικονομικές συνήθειες ή μανίες των ατόμων, μια αμιγώς ψυχική, συναισθηματική ,σχεδόν διαλεκτική φύση των αναγκών και της ικανοποίσης τους( ερωτήματα όπως τί θέλω, τί μπορώ, γιατί δανείζομαι, γιατί χρωστάω, γιατί εργάζομαι κ.α, είναι αυτά που θα αναδύονται πλέον , εν είδει υπαρξιακών στοχασμών στα σχεδόν ανήμπορα να ενεργοποιηθούν σε Παραγωγή, υποκείμενα.
Η έννοια της Παραγώγής στον Φρουντ, στον Λακάν αλλά και σέ άλλους , έχει μια σχεδόν πρωταρχική θέση στο Συμβολικό και μια ''δεύτερη'' θέση στο Παραγματικό( το παράγω ενέχει στοιχεία σεξουαλικής /ηδονικής δημιουργίας,ικανά να κινητοποιήσουν ορμές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, όπως έυστοχα πέτυχε ο Χίτλερ με την ηδονιστική στόχευση ενός Γ'ραιχ και οδήγησε την Γερμανία σε έκρηξη απασχόλης /Παραγωγής.
Σήμερα, οι σύγχρονοι Χίτλερ( τράπεζες, διεθνείς οικονομικές αρχές, νόμιμοι τοκογλυφοι κ.α) σχεδόν αφού ένιωσαν το ψυχογράφημα των ασθενών -πολιτών της υφηλίου, προσπαθούν να μας βάλουν σε εντατικούς ρυθμούς δημοσιονομικής και νομισματικής ψυχοθεραπείας, δια μέσου των αντικαταθλιπτικών που λέγονται Προγράμματα Σταθερότητας, Μηχανισμός Στήριξης, βοήθει απο ΕΚΤ και ΔΝΤ...Δεν μας εξηγούν όμως , οτι αυτά δεν είναι τελικά ,παρά ...εθιστικά αγχολυτικά! Είναι τα σύγχρονα Xanax και Valium που υιοθετεί το παρασιτικό κεφάλαιο των ισχυρών, ώστε να καθυπότάσσει τις μάζες...Χρειαζόμαστε μακροχρόνια ,σύχρονα, μή εθιστικά αντικαταθλιπτικά( δηλαδή Αναπτυξιακά Προγράμματα, Επιδοτήσεις Απασχόλησης, Επενδύσεις) σε συνδυασμό με εντατική ατομική ψυχοθεραπέια( αλλάγή νοοτροπίας και μειώση υπερκατανάλωσης και υπερδανεισμού). Στο ντιβάνι της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, και δεν χωράνε όλοι ,και κοστίζει πανάκριβα! Καλό είναι-αφού μας επέλεξαν γιατρούς- να επιλέξουμε μέθοδο...

Left Liberal Synthesis said...

Ελιας
Ως συνήθως σε παρακλουθώ στον ιδιόρρυθμο πυκνό λόγο σου με πολύ ενδιαφέρον
Βέβαια η έμπνευση μας προήλθε από μια τεχνική οικονομική παρατήρηση σου σε σχέση με την κρίση
Θα σε μελετήσω και θα επανέλθω

Left Liberal Synthesis said...

Celin
Η ιδέα του άρθρου ,ήταν οτι ερμηνεύουμε την πραγματικότητα σε τέτοιο "βαθος" που τελικά η εναλλακτική λύση είναι τόσο μακρινή.
Οπως στην ψυχανάλυση ,όλοι έχουν μια ερμηνεία "βαθους",αλλά ελάχιστοι κανουν ψυχανάλυση

ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ καλή προσέγγιση. Διαφορετική και ιδιόρρυθμη, αλλά προσεγγίζει την κοινωνική και πολιτική μας πραγματικότητα από μία άλλη οπτική και μάλιστα δημιουργική οπτική.

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Πριν μερικές ώρες άρχισε η φαρμακοθεραπεία με το το φάρμακο IMF!
H ψυχανάλυσηε παρέμεινε μονο ως διαπιστωτική αγωγή.

ΣΠΙΘΑΣ said...

Συμπέρασμα;
Ασθενείς και γιατροί χρειάζονται, μια... μακροχρόνια ψυχανάλυση.

Αλλά κι'αυτό, δεν το προκάναμε..

Βαδίζουμε στο δρόμο με τις λεύκες!

Left Liberal Synthesis said...

Σπιθα
Δεν προλαβαίνουμε μακρόχρονη θεραπεία
Καθώς βλεπουμε η αναγγελία της φαρμακευτικής θεραπείας σοκ,δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή (τα spreads δεν πέφτουν)
Λες να ;;;;

ο δείμος του πολίτη said...

Άσε ξέρω, LLS, αυτό το φάρμακο το πήρε τλεικά κι εγώ και βλέπω ότι και η κόρη μου το ίδιο θα πάρει σε λίγες μέρες (μάλλον το παίρνει αλλά ακόμα δεν το κατάλαβε)

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Περαστικά μας!

ΣΠΙΘΑΣ said...

Δεν νομίζω ότι θάναι "περαστικά" μας
Τσούζουν τα μάτια μου, τα αυτιά μου, και το στόμα μου...

Τι φάρμακο είναι αυτό;

Υ.Γ.
Θα συνεχιστεί και αλλού το τσούξιμο. LLS,Δήμο..;

Left Liberal Synthesis said...

Υπομονή Σπιθα
Ο Θαλασσης θα έρθει όπου ναναι

ΣΠΙΘΑΣ said...

Μου την έκανε κι'μ'άφησε, μόνο :)
( περί του ασώτου υιού μου,αναφέρομαι!)

Anonymous said...

Αγαπητές λλς,
ομολογώ πως σε ξέχασα μέσα από τόσα που προκύπτουν καθημερινά. Όμως ομολογώ πως το τελευταίο σου ποστ για τον φιλελευθερισμό, την Ελλάδα και την ηθική είναι πολύ καλό και ανοίγει γόνιμους στοχασμούς που μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιες βασικές αρχές της πολιτικής οικονομίας.

Τώρα για εδώ, είναι μεγάλο το θέμα της ψυχανάλυσης που έχει καταντήσει πασπαρτού για να ερμηνεύσει κανείς το οτιδήποτε.
Πρώτο που πρέπει να προσέχουμε είναι να στέκει η αναλογία ως συλλογισμός και όταν κάτι όπως η ψυχανάλυση πάει με όλα όπως η ccoca cola τότε κάτι δεν πάει καλά.
2ον πρέπει να έχουμε υπόψη κριτικές όπως του Bouveresse ή του Ονφρέ πριν δεχτούμε οτιδήποτε ψυχαναλυτικό. Μάλλον η ψυχανάλυση είναι καλή καθώς δημιουργεί έναν άλλον κόσμο στον οποίο όποιος τον πιστεύει μπορεί να ενταχθεί, όπως δηλ. και κάθε θρησκεία. Ε αν βοηθάει και λίγο τον κόσμο έχει καλώς.

Left Liberal Synthesis said...

Rakis

Ευτυχώς που είχα λινκ στο e mail, γιατί η αναρτηση είναι ήδη 4 ετών, οπότε το σχόλιο σου θα είχα παραμείνε μοναχικός επιβάτης στο ψηφιακό σύμπαν

Το ποστ βασίζεται σε ένα καταπληκτικό βιβλίο , το οποίο όντως προκαλεί ερεθίσματα για διάλογο

Η ανάρτηση όπως είναι γραμμένη δεν με αντιπροσωπεύει σήμερα. Όντως βασίζεται σε ενα αναλογικό συλλογισμό και μια ισομορφία η ο όποία όντως μπορεί να γενικεύεται αενάως χωρίς ερμα.

Δεν έχω υπ'οψιν τις συγκεκριμένες κριτικές αλλά η ψυχανάλυση είναι εκ των πραγμάτων αυτοβεβαιούμενη .Αν δεν σου κάνει δεν κάνει τίποτα , κάτι σαν θρησκεία

Anonymous said...

Πω πω. Τώρα είδα το 2010 και λίγο "φρίκαρα". Πώς περνάνε τα άτιμα.
Δεν πειράζει ευκαιρία για να τα πούμε, και να επαινέσω και το τελευταίο σου ποστ. Παρελθόν-παρόν μαζί κάνουν άνοιγμα στο μέλλον!

Left Liberal Synthesis said...

Rakis1
Περνάνε τα άτιμα........