Wednesday, December 17, 2008

Ο πολιτικός ακτιβισμός του 2008.Ιερό εναντίον Διεκπεραίωσης


Ο πολιτικός ακτιβισμός της χρονιάς ανήκει δικαιωματικά στον Μουταντάρ Αλ Ζαίντι τον Ιρακινό κάμεραμαν που πέταξε τα παπούτσια του στον κάτοικο του Λευκού Οίκου.

Ο κατοικος έσκυψε απέφυγε τα παπούτσια και μετά, «πούλησε» δημοκρατία,απαγορεύοντας το εμπάργκο στο βίντεο,και συνέχισε την συνεντευξη του.

Ο κάτοικος δεν κατάλαβε τίποτα από την προσβολή καθώς γι’αυτόν τα παπούτσια δεν ήταν παρα μόνο ένα αντικείμενο προς εκτοξευση,ενω για τον Μουτανταρ ήταν κάτι πολύ παρα πάνω.Μια ευθεία οξεία προσβολή που στο συμβολικό κόσμο του αραβικού ισλάμ,είναι κοντα στην απόλυτη απόρριψη.

Ετσι λοιπόν αυτό που παραμέλησαν οι Αμερικανοί στο τεχνικό πολιτικό επίπεδο,μια ανάλυση των παρενεργειών της εισβολής τους,συνεχίζεται στο πολιτιστικό ,καθώς δεν θα καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει ένα παπούτσι που πετιέται.

Το ιστολόγιο αρέσκεται στο να μεγενθύνει με αμετροέπια ,το απλό καθημερινό,ίσως ευτελές,αλλά σε αυτά βρίσκουμε τον σκληρό πυρήνα της κυρίαρχης ταξης των πραγμάτων.Με αυτή την διάσταση θα σχοληθούμε με το παπουτσι του Μουταντάρ.

Ας ξεκινήσουμε με την απλή παραδοχή.Οι ιδιαίτεροι κώδικες ενός λαού φαίνονται αλλόκοτοι στους άλλους.Η νεοελληνική μούντζα είναι πέντε δάκτυλα για τον οποιοδήποτε κάτοικο του πλανήτη.

Αν βρεθείς σε αραβοισλαμική χώρα μην κάνεις το λάθος να αποκαλέσεις κάποιον crazy ουτε για αστείο.Εσύ νομίζεις ότι τον λές τρελλό με μια περιπεκτική έννοια,αλλά αυτός θα εννοήσει οτι τον λες τρελλό με την έννοια του δαιμονισμένου κατεχόμενου από το πνέυμα του διαβόλου.Μπορώ να καταθέσω αυθεντική μαρτυρία,που ο ταξιτζης κάνει λάθος,ο ευρωπαίος πελάτης τον παρατηρεί “are you crazy” και ο ταξιτζής περιπέφτει σε κατάσταση μανίας ,και με κλάματα αντεπιτείθεται λέγοντας «καλύτερα να με έλεγες κλέφτη».Πήρε μια ώρα διαλόγου για να λυθει η διαφορά,και να κατανοηθεί η εννοιολογική παρανόηση,και μάλιστα στο τέλος ο περήφανος ταξιτζης δεν δέχεται ουτε πληρωμή,καθώς για αυτόν το υπέρτατο αγαθό ήταν να αποσυρθεί ο χαρακτηρισμός που παρέπεμπε σε πιθανή δαιμονοπληξία του αθώου.

Ο αραβοισλαμικός χώρος (που διαφέρει παρα πανω από ότι είναι προφανες από την Περσική, την Ινδικοπακιστανική, και Ινδονησιακή εκδοχή) έχει μια συμβολική καθοριστική σχέση με την καθαριότητα,παραπάνω από τις άλλες μονοθειστικές θρησκείες.

Οι ανθρωπολογικές καταβολές,δεν αναφέρονται μόνο στην ψυχαναλυτικής φύσεως κάθαρση ενώπιον του ιερού,αλλά στην γενέθλια γη του Ισλαμ την «ευδαίμονα αραβία» που είναι ένα πλέγμα οάσεων σε μια αχανή έρημο.

Η έλλειψη νερού,επικαθορίζει μια σειρά από πρακτικές που ακολουθούνται άρρητα μέχρι σήμερα και είναι συνοπτικά.
Μια αυστηρή επιλογή των χεριών.Το δεξί για την τροφή,την χειραψία,την κοινωνική συναλλαγή το αριστερό για τις βρώμικες δουλειές.Στη τελετουργία απόλαυσης του αυθεντικού αραβικού καφέ της ερήμου,που σερβίρεται επιλεκτικά,ο καφές πίνεται αυστηρά μόνο με το δεξί χέρι ,η χρήση του αριστερού είναι προσβολή,και μάλιστα η ακινησία του δεξιού χεριού είναι απόλυτη ένδειξη ικανοποίησης,αλλιως η αιώρηση του φλυτζανιού σημαίνει αίτημα για άλλο καφέ που κοστίζει πολύτιμο νερό στον οικοδεσπότη.

Μια κωδική χρήση των υποδημάτων.Τα παπούτσια είναι εξόρισμού βρώμικα,μολυσμένα από την σκόνη της ερήμου,και η καθαριότητα απαιτεί να μένουν εκτός οικείας,και πολυ περισσότερο εκτός τεμένους.Τα εκατονταδες ζευγάρια που κοιμούνται στραβοχυμένα στις αυλές των τζαμιών,δεν είναι απλώς ακάθαρτα ,είναι φορείς μιάσματος,φορείς μιας βλάσφημίας που απολύτως τίθεται εκτός ιερού χώρου.Οποιος μπει με τα παπούτσια του στον ναό,δεν παραβιάζει κανόνες καθαριότητας,παραβιάζει κανόνες τελετουργίας,πανίσχυρους,απαράβατους.

Για να περιπλέξουμε τα πράγματα ,ας θυμηθούμε το περίφημο πίνακα του Βαν Γκονγκ,με τα παπουτσια της χωρικής,που αποτελούν ακόμα και σήμερα αντικείμενο ανάλυσης και ψυχανάλυσης.Ο Χαιντεγκερ είδε την αλήθεια που αποκαλύπτει η τέχνη ,ο Ντεριντα δυο ψυχαναλυτικούς φαλούς.

Αυτό το απόλυτο συμβολικό αντικείμενο,αυτό που τελικά σηματοδοτεί τον χώρο της μόλυνσης,αυτό εκτοξεύει ο Μουαντάρ.Απαξιώνει τον κάτοικο του White House ως απόρριμα,μίασμα,μόλυσμα,ιό,κλπ.Δεν του στέλνει δύο αντικείμενα βάρους 1200 γρ,μήκους 40 πόντων,χρωματος καφέ,σκονισμένα.Του στέλνει ένα σπαραγμό από τα έγκατα του αραβοισλαμικού κόσμου,με την σφραγίδα τον κώδικα της υπέρτατης απαξίας.

Η βιοπολιτική ασυνενοησία συνεχίζεται.

Ο άξεστος τεξανός,κινείται στον τεχνικό κόσμο της διεκπαιρέωσης ,και αναφέρεται στην φορμαλιστική πλευρά της «δημοκρατίας» του,ενω το αντικείμενο ήρθε από τον κόσμο των ιδεων και της ηθικής του Μουανταρ.
Το Ιερό εναντίον του Πολιτικού.

Ο Μουανταρ σήμερα είναι ο ήρωας του αραβικού κόσμου,και γιατί όχι ένας συμβολικός ανταρτης του πλανήτη.

Το ζήτημα για τον κόσμο που αντιπροσωπεύει ,συμβολικά όμως παίρνει μια άλλη διάσταση.Θα μπορέσει από τον χώρο της ηθικής να μεταφερθει στον χώρο της πολιτικής ,μετασχηματίζοντας και τους δύο;Πριν κάτι χιλίαδες χρόνια μια Αντιγόνη το προσπάθησε,και το πέτυχε,γιατί όχι και ο Μουνταρ.

12 comments:

pentanostimi said...

μονο που ο καημενος ο Μουανταρ μπηκε φυλακη και τον ''περιποιηθηκαν''δεόντως

Left Liberal Synthesis said...

pentanostimi
Ναι αλλά το κινημα συμπαραστασης είναι τεράστιο,και το μύνημα του είναι ανίκητο

ο δείμος του πολίτη said...

Πραγματικά κάθε λαός έχει δικές του εμμονές και προσβολές. Σύμφωνα με το Κοράνι το πέλμα πρέπει να βλέπει ταπεινά μόνο το έδαφος. Όταν σηκώνεται, προσβάλλει το θεό γιατί είναι σατανικό. Έτσι, καμία γυναίκα ακι άνδρας δεν πρέπει να κάθονται σταυροπόδι. Έτσι, και το παπούτσι αποκτά άλλη έννοια προσβολής. Η τρέλα όπως λες των αράβων σχετίζεται με τη θολούρα κάποιου που μένει ώρες στον ήλιο της ερήμου ή με τον ίδιο το δαιμονισμό (βλ. τα ιησουήτικα θαύματα).

Η δε ελληνική μούτζα σχετίζεται με την κίνηση του χεριού όταν καταριέται κάποιος και μόνο του σημαίνει κατάρα. Για τους άλλους βέβαια είναι απλός χαιρετισμός.

Ωραίο άρθρο.

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Είναι ωραίος και γόνιμος ο εμπλουτισμός που συνεισφέρεις.
Δεν είχα συλλάβει την σχέση κατάρας μούντζας.Πολύ καλό!!!

une enfant gâtée said...

Νεοεισερχόμενη στον χώρο της εικονικής επικοινωνίας, φαντάζομαι ότι ακολουθώντας την λογική κάθε νεοεισερχόμενου σε άγνωστους χώρους, πρέπει να επεκτείνω την επαφή μου, με πολλούς. Να αποκτίσω σφαιρική άποψη. Ή σε χώρους σαν κι αυτούς τους ανεξοδους και θνητούς δεν απαιτείται;
Τέλος πάντων, εγώ και πάλι εδώ.
Τα παπούτσια σαν σύμβολο.
Ο νέος κόσμος που αδυνατεί να συλλάβει την έννοια των συμβολισμών του παλιού.
Ένας νέος κόσμος που τρέχει με απίστευτες ταχύτητες, απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Τα παπούτσια πρωτοεμφανίζονται σαν το δώρο του Δια στον Ερμή, τα φτερωτά πέδιλα του Ερμή για να πετάει από το ένα μέρος στο άλλο. Του Ερμή... με ότι αυτός συμβολίζει.
Τα παπούτσια εκει καταργούν την βαρύτητα.
Αλλά από την άλλη, όπου δεν υπάρχει βαρύτητα, όπως στα ταξίδια των αστροναυτών, ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να παράξει δάκρυα

Anonymous said...

Αγαπητέ LLS,


Όταν το ιστολόγιο "......βαρεθεί να μεγενθύνει με αμετροέπεια το απλό καθημερινό, ίσως ευτελές......", ας βρει λίγο χρόνο να σχολιάσει το άρθρο του κατά το ήμισυ συντρόφου του Α. Ανδριανόπουλου με τον τίτλο "Τσακίστε την αναρχία".

Χαιρετώ.

Left Liberal Synthesis said...

enfant gatee
Ειλικρινα χαιρομαι με την οπτική των πέδιλων του Ερμή που διευρύνει την ανάρτηση σε πλευρές που δεν υπήρχαν στην εκκίνηση της.Καλως ορισες στην ιστογειτονιά,οπου προφανως θα πειραματιστεις όπως όλοι.

Left Liberal Synthesis said...

ΔΔ
Για τον Ανδριανοπουλο το LLS εχει εκφραστει δημοσίως την 8/10/08 με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Ο κρατισμός ως μανία καταδιώξεως.Η περίπτωση Ανδριανοπουλου".Η αναρτηση συνοδευεται με εικόνα τιτλοφορουμενη maniac killer!!!
Δεν υπάρχει κανένα ταμπού για κανένα.Απλώς υπάρχουν και προτεραιότητες.....

L'Enfant de la Haute Mer said...

Οι κυρίαρχοι δεν γνωρίζουν παρά ένα πολιτισμικό ιδίωμα, ένα κώδικα, μία 'γλώσσα': τα δικά τους.
Οι κυριαρχούμενοι (πολιτισμικά, ταξικά, μετανάστες κλπ)είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τουλάχιστον δύο.

cynical said...

Για δευτεη συνεχη φορα LLS, χτπας κειμενο αχτυπητο. Μπας και αλλαξες τη διατροφη σου;

Λοιπον, θα προσθεσω και γω τη δικη μου εμπειρια για τη σχεση σόλας κα ιερού. Οταν ημουν μικρη, οι γειτονισσες μου λεγανε οτι δεν πρεπει να αφηνω τα παπουτσια με τη σολα προς τα πάνω, γιατι ετσι ειναι σαν να μουτζώνω το θεο!
Ποιος ειπε οτι οι θρησκειες δεν συγκοινωνουν;

Left Liberal Synthesis said...

Cynical
Μπα όχι ,κατι με ωροσκόπιο παίζει νομίζω.....
Αλλα και η μάθηση στο σχολείο των κυνικών φιλοσόφων δεν πάει στράφι.
Κάτι ήξερε η γιαγιά....

Left Liberal Synthesis said...

Enfant de la haute mer
Πω πω καταπληκτικό,είναι αυτό που λες,δεν το είχα δει και έτσι...
Ο μονομανής ηγέτης απέναντι στην ιστορική πολυμορφία των εξεγερμένων.
Θαυμα....