Saturday, April 19, 2008

Αγριες Φράουλες-Οψεις του αενάως κολακευόμενου Ελληνικού Μικροκαπιταλισμού

Τα στοιχεία που βγάινουν στην επικαιρότητα ,για τις συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης των μεταναστών στην Ηλεία αποτελούν προσβολή για κάθε πολίτη.

Χιλίαδες άνθρωποι στοιβάζονται σε άθλια παραπήγματα και εργάζονται στην συλλογή φράουλας.

Η πλειονότητα τους είναι παράνομοι μετανάστες ,η δε εργασία τους είναι προφανώς αδήλωτη,ανασφάλιστη μια ουσιαστικά "μαύρη" δουλειά.

Η περίπτωση συμπυκνώνει όλη την ελληνική "ιδιαιτερότητα"

Παράνομη μετανάστευση
Αδήλωτη,ανασφάλιστη εργασία
Απουσία ελέγχων
Επιχειρηματίες Αγρότες με οριακές επιδόσεις
Συνενοχή της κλειστής κοινωνίας
Τουριστικού τύπου ρεπορτάζ,με λούστρο κοινωνικής ευαισθησίας
Βαρύγδουπες καταγγελίες από τα πολιτικά κόμματα

Δικυνδυνεύουμε την πρόβλεψη:
Το θέμα θα ξεχαστεί γρήγορα,γιατί το ίδιο καθρεπτίζει το σημείο ισορροπίας της ελληνικής οικονομίας.
Στο σημείο αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις παίρνουν την καταστατική τους θέση,και από τον άμβωνα που τους αναλογεί εξαγγέλουν τον εξάψαλμο τους.
Ακροδεξιοί θα φρίξουν με τους παράνομους μετανάστες
Κυβερνητικοί θα εξαγγείλουν επταγχυνση του κρατικού μηχανισμού
Πασοκοι θα καταγγέλουν τους πάντες παριστάνοντας τους ανήξερους
ΚΚΕ και Σύριζα θα απαγγείλουν το καπιταλιστικό μοντέλο και τις απάνθρωπες συνέπειες του.

Που είναι το πρόβλημα??

Το ζήτημα έγγειται στον ημιτελή και αλλοπρόσαλο τρόπο που έχει αφομοιωθεί η επιχειρηματικότητα στην ελληνική οικονομία.

Μεγάλη αυτοαπασχόληση,μικρές μονάδες, αδυναμία "μεγάλου οράματος"

Οι αγρότες εργοδότες,"παλεύουν για το μεροκάματο" και στην προσπάθεια τους δεν έχουν κανένα ορίζοντα εξέλιξης.Ο εγκλεισμός στο εφήμερο γίνεται αυτομάτως κοινωνικός αυτισμος.Οι εργάτες είναι "κομμάτια"

Ταυτόχρονα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τους καλακεύει συνεχώς

Οι συντηρητικοί προσλαμβάνουν την εργασία στους μετανάστες ως ελεημοσύνη και "πολύ τους είναι"

Η όποια ανάπτυξη επιτυγχάνεται ,διαχέεται στην τοπική αγορά,που περιμένει τα λεφτά της φράουλας για να κινηθεί.Οι τοπικοί πολιτικοί έχουν κατανόηση στην όποια ατασθαλία.

Η αριστερά παθαίνει αλλεργικό σόκ ,στην ένταξη των αγροτών εργοδοτών σε μια λογική επιχειρηματικότητας ,η οποία αναγκαστικά έχει μέλλον μόνο στην λογική της μεγένθυνσης.
Αντιθέτως τους κολακεύει είτε μέσα απο την ρητορία της καταστροφολογίας της Αγροτικής Πολιτικής είτε μέσα απο την ρητορία του μεκρομεσαίου που στενάζει.

Ο μόνος παράγοντας τελικά που μπορεί να σπάσει το απόστημα ,και να οδηγήσει το σύστημα να ορθολογιστεί είναι οι ίδιοι οι μετανάστες

Σε μια πολιτική πράξη ηρωισμού,απεργούν διεκδικώντας το αυτονόητο

Πάνω από όλα τον υπολογισμό τους ως παράγοντα που συντελεί στην ανάπτυξη που συντελείται.Ανεξάρτητα αν τελικά κερδίσουν εδώ και τώρα την αμοιβή και τις συνθήκες που ζητούν,στην ουσία εγκαθιδρύουν το αυτονόητο σε κάθε οικονομική διαδικασία,την συμφωνία όλων των συντελεστών.

Χρωστάμε πολλά σ'αυτους τους ανθρώπους!!

Η άμεση νομιμοποίηση τους είναι το ελάχιστο που μπορούμε κάνουμε

7 comments:

Greek Rider said...

Καλημέρα, η παρατήρηση που κάνεις για τους μετανάστες είναι πολύ σημαντική. Σε αυτούς τους ανθρώπους χρωστάμε την μη κατάρευση (ακόμη) των ασφαλιστικών οργανισμών στην Ελλάδα. Το, δε, ανθρωπιστικό σκέλος του ζητήματος δείχνει να μας αφήνει ασυγκίνητους...

Greek Rider said...

Σε τέτοιους τομείς μπορεί να φανεί και ο ανθρωπισμός μας ή η έλλειψη του. Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του θέματος.

katerina said...

lls, το θέμα που αναδεικνύεις εχει πολλες παραμέτρους.
Να μιλήσουμε για τον αγρότη που αν δεν μπει στην λογική του συνεταιρισμου, όπου θα παράγει το προίον του, θα το μεταποιεί, θα το πουλαέι, θα το εξάγει, εχει τελειωσει;;;;
Να μιλησουμε για τον οικονομικό μετανάστη που ήρθε κυνηγημενος και μεσα σε 10 χρόνια αυξησε το ΑΕΠ μας, έγινε μικροεπιχειρηματίας, πρόκοψε, εντάχθηκε και μας έκανε τζαμπα μάγκες.
Ελπίζω ότι σύντομα, το ενστικτο επιβίωσης μας, θα υπερτερεί του ρατσισμού μας.....

Anonymous said...

Ποσο χαιρομαι,που πολλοί βλέπουμε πίσω από αυτή την τραγωδία,μια σύνθετη κατάσταση για την οποία έχοπυμε ευθύνη όλοι,αλλά και δουλειά για να αλλάξει.
Και αυτή η δουλειά ,δεν είναι μια απλή θρηνωδία.Αυτήν μπορούν να την κάνουν καλύτερα τα ΜΜΕ

Homo Sapiens said...

Αγαπητέ LLS,

ο ευρηματικός σου τίτλος συμπυκνώνει τη διαχρονική αδυναμία για μία αποτελεσματική αποδέσμευση από το κυρίαρχο ατροφικό και αντιαναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο...
Προσυπογράφω τα σχόλια για τους μετανάστες...Τελικά, πόσο μακριά είναι η αριστερά από εκεί που πραγματικά υπάρχει εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο?
Μπράβο για την περιεκτική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός κρίσιμου θέματος, που έχει υποβιβασθεί από την συμβατική ενημέρωση στο επίπεδο της στιγμιαίας ανθρωπιστικής ευαισθησίας!

Anonymous said...

Συνθήκες δουλείας των μεταναστών στην Ηλεία (ας ήταν και οι μόνοι...)με ανοχή της τοπικής κοινωνίας, γονείς που εκδίδουν τα παιδιά τους με ανοχή της τοπικής κοινωνίας (link: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8470&pubid=870417), συμπολιτες μας που εγκλείονται αυθαίρετα σε ιδρύματα με χρήση χουντικών νόμων που έχουν καταργηθεί (link: http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=28111040) και πάλι με ανοχή της τοπικής κοινωνίας. Οι δύο ταχύτητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφορούν μόνο τις διακρίσεις των κρατών μελών ανάλογα με τις οικονομικές τους επιδόσεις, αφορούν και τις διακρίσεις στο εσωτερικό των κρατών μελών μεταξύ "κέντρου" και "τοπικής κοινωνίας". Εκεί, όπου στη σκιά των ΜΜΕ, σε ένα κλίμα σιωπηρής συνενοχής, εφαρμόζονται άλλοι νόμοι, ισχύουν άλλοι κανόνες και επιβάλλονται άλλες πρακτικές, σε μια ιδιότυπη ομερτά μεταξύ αρχών, κοινωνίας και των "κολασμένων" αποδιοπομπαίων τράγων που είχαν την ατυχία να περιπέσουν στην¨"άλλη Ελλάδα". Εκείνης όπου η σιωπή είναι χρυσός...Οι κλαίουσες κάμερες θα περιπλανηθούν για λίγες μέρες πάνω από την δυστυχία μεταξύ διαφημίσεων και πάνελ, η¨"τοπική κοινωνία" θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και το δικαίωμά της στην αυθαιρεσία και μετά τι? Η ζωή θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, η "τοπική κοινωνία" θα αποκαταστήσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια και το δελτίο ειδήσεων θα πάψει να μας βομβαρδίζει με όλα αυτά τα θλίβερα...Ασε τώρα, εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα?Έρχεται και το Euro, να χαζέψουμε και λίγο Καλομοίρα στη Eurovision, να πάρουμε μάτι και καμιά δημοσκόπηση πώς πάνε τα ποσοστά του αλογοσκούφη.The show must go on...

Anonymous said...

Τρίτη 22/4 το παρτυ τελείωσε
Συμφωνήσαμε όλοι στα 30 ευρώ /ημερησίως(άγραφα ,ανασφάλιστα κλπ)
Το σύστημα ισορρόπησε ,όπως αναμενόταν.......