Ο Ρίτσαρντ Ρόρτυ (1931-2007) έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ως ο μεγαλύτερος σύχρονος Αμερκανός φιλόσοφος.
Δεν έχει τεράστιο έργο,όμως έχει μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη.Πράγμα σχετικά σπάνιο σημαντικά του έργα είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά.
-Η Αριστερή σκέψη στην Αμερική του 20 αιώνα (Πόλις)
-Τυχαιότητα Ειρωνεία Αλληλεγγύη (Αλεξάνδρεια)
-Η Φιλοσοφία και ο Καθρέφτης της φύσης(Κριτική)
Ταυτόχρονα ο Θ.Γεωργίου έχει δημοσιεύσει το "Η Αρπαγή της Ευρώπης στην Αμερική" (Σακκουλα) ,ένα δοκίμιο που μας παρουσιάζει τον Rorty και το έργο του.
Για όσους σκέπτονται στο "σχεδιο" μιας Φιλελεύθερης Αριστεράς ο Rorty,αποτελεί μια πολύτιμη διανοητική αποσκευή.
-Ενσωματώνει με τον πιο φυσικό τρόπο τις πιο αυθεντικές πλευρές του Αμερικάνικου Φιλελευθερισμού.
-Εκκινεί από μια "ακαδημαική" Αριστερά ,που είναι πάντα δραστήρια στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια ,αλλά δεν καταλήγει στον πολλές φορές νεολαικιστικό λόγο του Τσόμσκυ
-Διαλέγεται με τον Marx τον οποίον προσλαμβάνει ως κριτικό διανοούμενο και απορρίπτει όμως σχεδόν χλευαστικά την σύλληψη του ενιαίου Μαρξισμού.
-Είναι σε ζωντανή διανοητική επαφή με τα πιο σύχρονα Ευρωπαικά ρεύματα και τις πιο σημαντικές "υπογραφές" (Heidegger,Derridas,Habermas)
Απο το αμετάφραστο έργο του "Essays on Heidegger and others" βρήκαμε ελεύθερο στο δύκτιο ένα άρθρο του για τις ομοιότητες μεταξύ του αγαπημένου του ιστολογίου μας Unger και του Καστοριάδη.
Τι είναι κοινό;
Μια αντίληψη της κοινωνίας ως "εργόχειρο" μακρυά από μια μαρξίζουσα αντίληψη της "βαθιάς δομής" και των ιστορικών νόμων.
Επομένως μια σύλληψη της αριστερής παρέμβασης στις υφιστάμενες δομές ,με την πιο ριζική κριτική,αλλά χωρίς την πολιτική θεολογία της "επανάστασης"
Ο Καντιανός κοσμοπολιτισμός ,στην δύση του 20 αίωνα.Αμερικάνος φιλόσοφος ,διαλέγεται με ένα Κωνσταντινοπολίτη και ένα Βραζιλιάνο.!!!
Κλικ στον τίτλο
Burhanuddin Baki : Badiou's being and event and the mathematics of set
theory
-
Το βιβλίο υπέδειξε ο φίλος Weltschmerzk.K
Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο βιβλίο που ίσως περατώνει και το σκοπό
του ιστολογίου: Την εξοικείωση μη μα...
9 years ago
13 comments:
Οι αναφορές και οι προτάσεις σε διαβάσματα είναι πολύ καλή. Δυστυχώς πολλούς από αυτούς που αναφέρεις δεν τους ξέρουμε επαρκώς στην Ελλάδα. Ήδη έχω βρει σημαντικά κείμενα με τρομερό ενδιαφέρον από αυτά που έχεις προτείνει κατά το παρελθόν.
My pleasure Greek Rider!!!!!
thanks lls για τις προτάσεις...
να δω τι θα πρωτοδιαβάσουμε!!!Καλό κουράγιο! Θα επανέρχομαι συχνά αφού έχω ολοκληρώσει το διάβασμα κάποιου βιβλίου...
HS
Πάντως για το Πάσχα σου πρότεινα αναλόγως και ιδιαιτέρως!!
@lls, Νομίζω οι συγγραφείς έχουν πολύ αυθαίρετα διανεμηθεί σε ιδεολογικά στρατόπεδα. Αυτός ο χωρισμός πολλές φορές εξυπηρετεί τη μη εξέλιξη των ιδεολογιών. Π.χ. ο Hayek που αναφέρεις και διάβασα, όπως και άλλοι που αναφέρεις αλλά και ο Νίτσε ή ο Χάιντεγκερ που έχουν εκχωρηθεί στο φασισμό. Νομίζω ότι μπορεί κάποιος να βρει χρήσιμα επιχειρήματα παντού και έτσι γίνεται και πιο εύκολος ο διάλογος.
καλημέρα LLS, ο Rorty δεν ήταν αυτός που σύζευξε την Ισότητα με την Ελευθερία; Που έβαλε τέλος σ' αυτόν τον διχασμό, σ' αυτό το προαιώνιο δίλημμα για το τι απ' τις δυο κυριες θα προτιμούσαμε να ψωνίζαμε; Όταν ήθελες τη μια σου έλειπε η άλλη. Αλλά έλα που οι μέχρι τούδε θεωρίες σου απαγόρευαν να τις έχεις και τις δυο;
@GR
Συμφωνω,απόλυτα και θα μπορούσα να μεγαλώσω την λίστα.(Ας κάνουμε μια ανάρτηση ξεχωριστή αργότερα)
Η σκέψη ποτέ δεν είναι συντηρητική όταν είναι γόνιμη.
@Cyn
Ο R είναι πολλαπλά χρήσιμος.
Ειδικά όμως όταν στοχαζομαστε για μια ανασύνθεση αριστεράς φιλελευθερισμού,είναι καίριος.
Καλησπέρα,
LLS βλέπω ότι οι συμβουλές σου δεν πάνε χαμένες!Και για να τις ακολουθήσω κι εγώ, λέω να "χτυπήσω" για τις διακοπές Roberto Unger και "What should the Left propose?".Επίσης για οποιον ενδιαφέρεται έχει αφιέρωμα στο re-public.gr για το "γάμο" σοσιαλδημοκρατίας και φιλελευθερισμού με άρθα και συνεντεύξεις (Martha Nussbaum κ.α.).
"Πρέπει να απαρνηθούμε την ιδέα που εντέχνως καλλιεργούν οι μαρξιστές πως μόνο εκείνοι που έχουν πειστεί ότι ο καπιταλισμός πρέπει να ανατραπεί λογίζονται ως αριστεροί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν είναι παρά νερόβραστοι φιλελεύθεροι, αστοί ρεφορμιστές που ζουν μέσα στις αυταπάτες τους"
lls, δεν ξέρω αν αντέχει σε πιο ...Ελληνικη απεικόνιση. Ειλικρινα δεν ξέρω.
Κατερίνα
Αυτό που διακινείται και αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα είναι "Μαρξιστογενής Λαικισμός" (Φ.Ηλιού)
Ο Μαρξ παραμένει η πιο κριτική σκέψη στον Καπιταλισμό,αλλα βλέπεις ο υπερσυντηρικτικός Κ.Σμιτ έχει μάλλον δίκιο:
Η πολιτική στην εποχή μας (δυστυχώς) γίνεται με έννοιες της θεολογίας (Πολιτική Θεολογία)
Το να παραδώσουμε τον Μαρξ στους τελετάρχες του,είναι ασυγχώρητη τεμπελιά.
Εχω στις παράπλευρες αναρτήσεις μια μικρή βιβλιοπαρουσίαση για τον Μ.Ποστόν και την ανάλυση του στον Μαρξ.Ευτυχώς οι νοήμονες ,δεν θα εξαφανιστούν ποτέ από την γη!
Η άποψή μου είναι ότι η μαρξιστική θεολογία έχει πολλές ομοιότητες με την νεοθεολογική υπερβατικότητα του καπιταλισμού. Νομίζω, ότι ο καπιταλισμός θα πρέπει, τουλάχιστον, να αλλάξει ριζικά (και επειγόντως) . Πρώτη απόδειξη είναι ότι καταστρέφει τον πλανήτη σε επικίνδυνο πλέον βαθμό (και άρα εμάς).
λοιπόν lls, συντροφε στις ...αναζητήσεις, ευχομαι αναπαυση κορμιου, και οργιώδη ταξίδια σκέψης.
Μικροαστικά σου ευχομαι επισης καλη Ανάσταση ελπίζοντας χωρίς να υποστεις (εγω συστηματικα την αποφευγω) την Σταυρωση.
Σύντροφε Γιάννη γεια χαρά. Πήρα το μήνυμα σου στη "πιπεριά" και συμφωνώ απολύτως. το μπλογκ σου είναι πολύ καλή προσπάθεια καθώς δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης, συζήτησης και σκέψης. Εύχομαι κάθε καλό στη προσπάθεια σου...
Μάκης
Post a Comment