Sunday, April 13, 2008

Ο Βγενόπουλος "ψηφίζει" Τσίπρα-Οψεις της Μεταμοντέρνας Ελλάδας

Σε τρεις ημέρες η Ελληνική Δημοσιότητα μας αποκαλύπτει με τρόπο καταιγιστικό ,τις πλευρές του Μεταμοντέρνου και Μεταδημοκρατικού χαρακτήρα της.

Ας δούμε τα ξερά γεγονότα

-Ο Βγενόπουλος (ο οποίος ως MIG δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια για να οικοδομήσει το πιο σύγχρονο επιχειρηματικό προφίλ) σε μία κίνηση που παραπέμπει σε κοινωνία του Καυκάσου κάνει αγωγή στον Τσίπρα γιατι τον αποκάλεσε απατεώνα!!!!

-Ο Τσίπρας "τσιμπά" ,και ανταπαντά με χαρακτηριστική άνεση και ειρωνεία.

-Την άλλη μέρα ο Βγενόπουλος σε μια ΣΠΑΝΙΩΤΑΤΗ ραδιοφωνική συνέντευξη ,μιλάει στο ραδιοσταθμο του Συριζα με λεξιλόγιο,άνεση μέλους του Ρήγα Φεραίου,αποκαλύπτει όλη την επιχειρηματική του φιλοσοφία με όρους της πιο μοντέρνας σκαδιναβικού εκδοχής της.

Μάλιστα στο τέλος αποστομώνει τον δημοσιογράφο με την ερώτηση:"Και που ξέρετε εσείς τι ψηφίζω"??

-Η Κυριακάτικη Αυγή σε μια υποδειγματική επίδειξη νοημοσύνης υποβαθμίζει το θέμα και το θάβει σε κάποιο μονόστηλο,ενώ ο "σοβαρός τύπος" έχει μείνει άναυδος.Μα καλά γιατί ο Βγενόπουλος "πουσάρει" Τσίπρα??

Στ0 μεταξύ τα αρχαικά ανακλαστικά έχουν ενεργοποιηθεί

-Αφελείς αντικαπιταλιστές αποδεικνύουν την αιχμηρότητα του εγχειρήματος Τσίπρα ,που είναι ο υπ'αριθμον ένα στόχος του μεταπρατικού κεφαλαίου.Ο κερδοσκόπος των δημοσίων υπηρεσιών εναντίον των αυθεντικών υπερασπιστών.

-Αφελέστεροι υπερασπιστές του "επιχειρείν" δικαιολογούν τον καινοτόμο επιχειρηματία,που προσπαθεί στη κρατικιστική Ελλάδα και τον διαβάλουν οι ανεγκέφαλοι αριστεροί.

Μα καλά τι συμβαίνει επιτέλους?

Τίποτα εξωφρενικό απολύτως.

Η Ελλαδίτσα μας ,παρά την θεσμική υπανάπτυξη της,την ρηχή επιχειρηματικότητα,τον απλοικό πολιτικό λόγο,έχει μεταβληθεί μπροστά στα μάτια μας σε υπερώριμη Μεταμοντέρνα Μαζική Δημοκρατία.

Είτε το θέλουμε έιτε όχι,το τεχνολογικό περιβάλλον είναι αυτο που υπερκαθορίζει ,εγκλείει τις κοινωνικές διαδικασίες.

Η επιρροή της εικόνας ,των ρευστών και πολλαπλών μηνυμάτων,των πολυμέσων δεν είναι μια παραδρομή ,μια πολιτική παραβίαση του ορθου πολιτικού παιγνίου ,αλλά είναι το πολιτικό παίγνιο αυτό καθ'εαυτό.(1)

Ο Τσίπρας δε νοείται ως ο νέος συμπαθητικός Πολιτικός που τον ευνοεί η τηλεοπτική εικόνα , αλλα έχει τις γνωστές ημιΚΚΕ απόψεις .Για την είναι για την κοινωνία ακριβώς και τα δύο μαζύ ως μια μιντιακή ενότητα και ως τέτοιος απολαμβάνει την αποδοχή της.

Το Life Style Τσίπρα δεν είναι το όχημα μιας πολιτικής πλατφόρμας του ,αλλά αντιθέτως η πολιτική πλατφόρμα Τσίπρα είναι το Life Style του.

Δεν πρόκειται για μια απάτη ,δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σ'αυτήν την πρόσληψη.Απλούστατα ,όπως εδώ και χρόνια ο Heidegger μας εχει αποδείξει η διάκριση μορφής περιεχομένου είναι μεταφυσική.

Νομίζω ότι ο Βγενόπουλος σε μια μοναδική επίδειξη μιντιακών ικανοτήτων ,επιλέγει τον χώρο της επιχειρηματικής του εικόνας.

Και αυτός δεν είναι ο ορθολογικός τόπος των οικονομικών σελίδων ,ειδήσεων κλπ,αλλά ο ρευστός μιντιακός γενικός τεχνοχώρος .

Παραβιάζει τους πιο απλοικούς κανόνες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (σε στύλ Τουρκμένιου πετρελαιά) και εισβάλει βίαια στον μιντιόκοσμο.

Μερικά χιλίαρικα πληρωμένες διαφημίσεις (ιδανικές μόνο για ανάγνωση από συνταξιούχους στην σειρά του ΙΚΑ για Ενδοκρινολόγο) ,μια αλληλοαναιρούμενη αγωγή στο πουλαίν των μίντια,και μετά όλα είναι απλά.

Τσίπρες Βγενόπουλοι ως Simulacra θα μας ορίσουν την πραγματικότητα για μερικές εβδομάδες (Κι'ύστερα υπάρχουν αριστεροί που σνομπάρουν τον Μπωντριγιάρ)

Η μεταμοντέρνα Ελλάδα μας έχει καλοσορίσει στο σαλόνι της,και εμείς νομίζουμε ότι ακόμη κτυπάμε την πόρτα.



(1) Σε ένα καταπληκτικό άρθρο της 13/4/08 στη Εποχή η Λ.Δουκίδου αναπτύσει όλη αυτήν την θεματολογία.Ο σύχρονος μιντιακός τεχνοχώρος νοούμενος ως Ο ΧΩΡΟΣ της σύχρονης πολιτικής.

10 comments:

Anonymous said...

Φίλε μου, νομίζω ότι ο τίτλος που βάζεις είναι παραπλανητικός.
Λες: "Ας δούμε τα ξερά γεγονότα". Παραθέτεις λοιπόν αυτά τα γεγονότα, και πουθενά δεν βλέπω να αναφέρεται αυτό που δηλώνει ο τίτλος. Απλώς ο Β. ρώτησε ρητορικά "πού ξέρουμε τι ψηφίζει", αλλά -με βάση όσα παραθέτεις τουλάχιστον- δεν το απάντησε. Άρα, από πού βγαίνει ότι "ψηφίζει Τσίπρα", κυριολεκτικά ή έστω και μεταφορικά;

Left Liberal Synthesis said...

Ανώνυμε για χάρη σου το ψηφίζει έγινε "ψηφίζει".Μήπως τώρα σου είναι πιο κατανοητό το πνεύμα του άρθρου.

Greek Rider said...

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατά τη γνώμη μου δεν είναι καν επιχειρηματίας, είναι σύμβουλος επενδύσεων. Ξέρει οτι ως νέος οικονομικός παράγοντας δεν έχει αποκτήσει ακόμη την επιρροή που θεωρεί οτι έπρεπε να έχει σε σχέση με τα κεφάλαια που έχει υπο διαχείριση. Και καθυστερημένα κάνει οτι λίγο, πολύ όλοι οι άλλοι. Κατά τη γνώμη μου πουλάει τζαμπουκά με άσεμνο τρόπο και δεν έχει ιδέα από εταιρική κοινωνική ευθύνη. Τέλος πάντων, νομίζω οτι δεν θα έχουν καλό τέλος οι επενδύσεις που κάνει με ξένα χρήματα, αλλά ούτε και οι επενδύσεις που κάνει στην πολιτική.

Left Liberal Synthesis said...

Βεβαίως είναι αναχρονιστική επίθεση στον Τσίπρα,που αυτομάτως τον ευνοεί(τον Τ) στα μάτια της κοινής γνώμης.Σιγά μη πειστούμε από το σεντόνι της MIG.
Είναι τόσο χονδροειδές για να είναι αληθινό.
Αυτομάτως το Πασόκ (που παθαίνει αλλεργικό σόκ με τον Τσίπρα) σκληράίνει ,ενώ ο Βγενόπουλος και κάθε Βγενόπουλος θέλει συναινέσεις.
Επιτρεψε μου να πιστεύω ότι μέσα στην επιχειρηματική και μιντιακή διαστροφή ο Β θέλει να ενισχύσει τον Τ ως μοχλό απέναντι σέ άλλους.
Άν δούμε το κόλπο με όρους ηθικούς (καλούς κακούς) δεν βγάζουμε άκρη.
Κάτι παίζεται ευρύτερο εδω.

Homo Sapiens said...

LLS και Greek rider,

σας παραπέμπω και στο δικό μου σχόλιο για το θέμα...Νομίζω ότι έχουμε συγκλίνουσες απόψεις. Οπότε αναμένω να συμφωνήσετε και στον χαρακτηρισμό μου για την χώρα: Σκοτεινό Χωριό!

Left Liberal Synthesis said...

Κατασκότεινο!!!!

cynical said...

LLS καλημέρα. Εδώ με έχεις μπερδέψει. Σε είχα πάρει σαν υποστηρικτή του μεταμοντέρνου, με όποιον ορισμό διάλέξεις εσύ. Και τώρα μου φαίνεται ότι το αποκυρήσεις πάλι σύμφωνα υποθέτω με τον ίδιο ορισμό.
Συμφωνώ και το βρίσκω ωραίο, το "η πολιτική πλατφόρμα Τσίπρα είναι το Life Style του".

Το γιατί πουσάρει τον Τσίπρα είναι ευνίητο, γιατί αυτός έχει ρεύμα και αυτό θα κάνει την μεγαλύτερη μιντιακή αίσθηση.
Τί είπε όμως ο Τσίπρας που προκάλεσε την μήνη του κ. Βγενόπουλου; Μήπως κανένα από τα φούμαρα και άσφαιρα πυροτεχνήματα που ρίχνουν διάφοροι διότι νομίζουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο λόγω΄μικρού στατιστικού βάρους; Φαντάζομαι ότι τα σχόλιά σου περί Μπωντριγιάρ με αφήνουν απ' έξω.

Anonymous said...

Cynical
Δεν είναι έκπληξη που συμφωνούμε,με μια ισχυρές δόσεις μικροπαρανοήσεων.
Ας κρατήσουμε την πυκνη δεύτερη παράγραφο σου,που συμπυκνώνει αυτό που είπα σε τόσες αράδες
Γαμώτο κρίμα τον Χαιντέγκερ....
Οσο για τον Μπωντριγιάρ,ασφαλώς αφορά τους διάφορους λιβελογράφους του......Χα Χα

cynical said...

Τώρα πραγματικά χάρηκα που δεν θα χρειαστεί να ξεμαλλιαστούμε στα μπαλκόνια για το τρισκατάρατο το μεταμοντέρνο.

Anonymous said...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!