Thursday, April 9, 2009

ΗΘΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


Και τράπεζα και ηθική;

Και τράπεζα και κίνημα;

Και τράπεζα και υπόδειγμα διαφάνειας;

Είναι δυνατό να υπάρχει κάτι τέτοιο;


Τη στιγμή που οι πολυεθνικοί τραπεζικοί κολοσσοί βιώνουν τη σοβαρότερη κρίση μετά το κραχ του ’29, η Banca Etica στην Ιταλία βγαίνει όχι μόνο αλώβητη, αλλά και ενισχυμένη. Το μόνο «πρόβλημα» που αντιμετωπίζει είναι οι μεγάλες… ουρές νέων καταθετών.


Άλλη μια απόδειξη ότι ο μόνος εφικτός κόσμος είναι η «ουτοπία».


Περισσότερα στη διεύθυνση: www.blogal.gr/bancaetica *


Αγαπητοί φίλοι,

Ένα νέο μπλογκ με τίτλο «ΗΘΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ» βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα στο διαδίκτυο. Στόχος του είναι να ενημερώνει για το επιτυχημένο εγχείρημα της Banca Εtica, η οποία στις 8 Μαρτίου γιόρτασε τα 10 γενέθλιά της, και - γιατί όχι;- να συμβάλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε κάτι ανάλογο να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα.


Τα πρώτα βήματα έγιναν:

- Με μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη εκδήλωση στην Αθήνα που οργανώθηκε από το ελληνικό τμήμα του Bellaciao (Δίκτυο Ιταλών εξωτερικού), όπου μίλησε το στέλεχος της Banca Εtica, Mauro Meggiolaro.

- Με την ανταπόκριση που η εκδήλωση βρήκε από όλο το φάσμα των ΜΜΕ.- Με τη δημιουργία αυτού ακριβώς του μπλογκ και τη θερμή υποδοχή που ήδη συναντά.


Η δημιουργία μιας εναλλακτικής τράπεζας στην Ελλάδα δεν μπορεί παρά να είναι από τη φύση της προϊόν συλλογικής προσπάθειας, «από τα κάτω». Αφορά συλλογικότητες, φορείς, άτομα, επιχειρήσεις του εναλλακτικού τομέα της οικονομίας.


Επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση ithikitrapeza@gmail.com, γράψτε μας τη γνώμη σας, δηλώστε τη διαθεσιμότητά σας, προβάλετε την προσπάθεια.Συνημμένα θα βρείτε δύο banner, σε περίπτωση που θέλετε να αναρτήσετε στην ιστοσελίδα σας ένα λινκ.


Ευχαριστούμε για τη βοήθεια. www.blogal.gr/bancaetica *


To blogal.gr είναι ένας διαδικτυακός τόπος που φτιάχνεται με πολύ ενθουσιασμό και συλλογική δουλειά, ένας χώρος όπου θα μπορούν να συναντιούνται και να ενημερώνονται ενεργοί πολίτες. Δεν αφορά μόνο την προβολή του εγχειρήματος της Banca Etica. Θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες προσπάθειες δημοσιογραφικής τεκμηρίωσης και αμφίδρομης επικοινωνίας.

3 comments:

Left Liberal Synthesis said...

Πριν μερικά λεπτά έγραψα πεντε αράδες σε φίλους για να εξηγήσω την γνωμη μου για μια ιστορική αντίφαση.
Αν η Αριστερά σκεφτεται σοαβαρά τις αλλαγές τότε θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά την καπιταλιστική επιχείρηση και όχι το κράτος,παρότι που το τελευταίο είναι ο καλύτερος εργόδότης.
Η επιχείρηση (ειδωμένη ανεξάρτητα από την απεχθή περισσότερο λιγωτερο ή καθόλου ιδιοκητσία της) είναι μορφή οργάνωσης που αλληλοσχετίζεται με μεταβαλόμενους παράγοντες.Είναι δυναμική όσο και οι κοινωνίες μη εκμετάλευσης που οραματίζεται η Αριστέρα.
Η μοναδική όμως ιστορική συγκυρία (πάντα οι συγκυρίες είναι τρελλές) παρέχει το αδιαμφσβητητο δεδομένο ότι ο καλός εργοδότης είναι το κράτος,και ο καθένας νομιμοποιείται να κάνει την αναγωγή
Κράτος= καλό,Επιχειρείν ανήκει στους ιδιώτες.Το μέλλον ανήκει στον ΡΗΤΟΡΙΚΟ αντικαπιταλισμό.
Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα της παμπτωχης κοινωνίας πολιτών.
Επειδή όμως το νιονιό ποτέ δεν έλλειψε από τους ανθρώπους,και μερικοί δεν εκτονωνονται μόνο με το αντικαπιταλιστικό bla bla,γίνονται και επαναστατικές πρωτοβουλίες.
Καποιοι τρελλοί που δεν τους ξέρω,και δεν ξερω που με βρηκαν μου εστειλαν την ανακοινωση που με χαρα διπλοδημοσιεύω.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχια.Η πραγματική Αριστερά είναι αυτή που το 2009 (και οχι στο υπερπεραν) στήνει ιδεολογικές ,εναλλάκτικές επιτυχημενες επιχειρήσεις.Ετσι για μην απογοητεύεται ο κάθε LLS.
Ηθική Τράπεζα,Επαναστατικό Μπακάλικο,Ριζοσπαστική Καφετέρια, αυτά γουστάρουμε ,αυτά προωθούμε

katerina said...

Καλημέρα lls,
Και κοιτα τωρα τι έπαθα...
Δεν μπορώ να πιστεψω πια...
Μιθριδατισμός;
Συνηθισα πια τόσο πολύ την διαφθορά, την ηθικολογια, με τρομαξαν, με απογοητευσαν πια τόσες φορές, με έκαναν τόσο καχυποπτη... που πίσω απο την όποια πρακτική, λεει ότι τελικά η Ηθική... ειναι χρησιμη και ναι κερδοφορα μακροπροθεσμα... ψάχνω να βρω... κρυμενο ηθικολογικό marketing. Εχω διαβασει και εγώ αρκετά για την Ηθική Τράπεζα... δεν ξερω τιποτα περισσότερο απο όλα όσα καλά λεγονται... αλλά ποσο δηλητηριασμενη ειμαι πια...

Left Liberal Synthesis said...

kATERINA
Μαλλον θα επρεπε να συνοδευσω με video την αναρτηση.
Τι στο καλό να κάνω για μεταδώσω αισιοδοξία??