Σήμερα μιλαμε γαι ένα σύνθετο τεχνικοιατρικό πλέγμα, που ενσωματώνει την επιχειρηματικότητα , τις κοινωνικές υπηρεσίες,το κράτος,και τους ασθενείς.
Το πλέγμα αυτό αποδομεί τελείως ηθικολογικές ή ιδεολογίζουσες απόψεις για την φύση των σημερινών κοινωνιών,που χοντρικά στοχοθετούν το «κακό» σε ένα συμπαγή πόλο (που σηματοδοτείται από τον όρο του νεοφιλελευθερισμού) ,ενω προφανως οι σύγχρονες δομές ενσωματώνουν ταυτόχρονα αντίρροπες δυνάμεις.
Το τεχνοιατρικό πλέγμα (οπως και η πράσινη οικονομία πχ) έχουν την εξής ιδιαιτερότητα.Η επιχειρηματική λογική στοχεύει στην μέγιστη κερδοφορία,κρινόμενη από απόλυτα κοινωνικά κριτήρια αποτελεσματικότητας.. Aν το χ φαρμακο της z εταιρείας δεν δουλεύει η z έχει πρόβλημα.Η ζωή σου είναι η ζωή μου.Οι εξαιρέσεις υπάρχουν προφανώς για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Το βαθύ Know-How της υγείας, είναι εξ’ολοκλήρου στις επιχειρήσεις,ενω η κατανάλωση των υπηρεσιών γίνεται και από δημόσιο και απο τον ιδιωτικό τομέα.
Φάρμακα,αναλωσιμα,διαγνωστικά όργανα είναι προιόντα ενταγμένα στο κύκλωμα του κεφαλαίου όσο και τα αυτοκίνητα και τα μάτια κουζίνας
Ταυτόχρονα ο χρήστης υπηρεσιών υγείας γίνεται αενάως επιλογέας και λιγώτερο απλός χρήστης.
Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν την διαφορά κρατικής ιδιωτικής υγείας.Το πρόβλημα είναι ότι η ροπή των υπηρεσιων υγείας ως τεχνολογικό προιόν μεταθέτουν ιατρικά διλήμματα προς τον ασθενή – χρήστη ,ενω σε προηγούμενη περίοδο ήταν αποκλειστικά του γιατρού.
Καλείσαι αενάως να είσαι ενημερωμένος «ασθενής» ούτως ώστε να ελέγχεις τις ιατρικές επιλογές .οπως ελέγχεις την ποιότητα των λάστιχων του αυτοκινήτου σου.
Προφανώς όλοι έχουν βρεθεί στην καταπληκτική κατάσταση που ο υπ’αριθμ 1 ορθοπεδικός σου λέει εγχειρηση και ο υπ’αριθ 2 (που θεωρεί εαυτόν νο 1) συντηρητική αγωγή.The choise is yours!!
Ο α-σθενής του προηγούμενου αιώνα καλείται να γίνει σθεναρός κριτής των διαφόρων σχολών ιατρικής,αλλιώς θα περιπέσει σε μια πεπατημένη για την οποία δεν γνωρίζει και πολλά.Η πρωτοφανής διόγκωση ενός κύματος πληροφοριών υγείας ,επιτελεί τον ρόλο μιας σφαιρικής επιμόρφωσης ,που διαμορφώνει τον συγχρονο Homo Igienius
Αναφερόμαστε σ’αυτή καθ’εαυτήν την μετατροπή του ζητήματος υγείας από ανάθεση στον ιατρό ,σε ατομική επιλογή.
Οι ιατρικές τεχνικές τίθενται ενωπιον σου,ως μενού σε ζαχαροπλαστείο και εσυ αποφασίζεις.
Αν δούμε λοιπόν το πλέγμα αυτό στην βασική δομή του έχουμε τον εξής κύκλο.
Ασθενής—σύγχρονη ιατρική—κατανάλωση ιατρικής τεχνολογίας--παραγωγή ιατρικής τεχνολογίας--επενδεδυμένο κεφάλαιο.
Δηλαδή η βελτίωση των δεικτών υγείας,τροφοδοτεί σε τελευταία ανάλυση ,ενα από τους πιο κερδοφόρους κλαδους του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Μα καλα τι μας έπιασε με όλα αυτά
Συμβαίνει κάτι εξωφρενικό αλλά αναμενόμενο ,στην σημερινή Ελλάδα,για το οποίο υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ ΑΜΗΧΑΝΙΑ.
Είναι η στάση παραδώσεων που κάνουν οι προμηθευτές ιατρικού υλικού ,γιατί δεν πληρώνονται από τα νοσοκομεία.
Μήπως κανένας είδε καμία ανακοίνωση κομμάτων της αντιπολίτευσης ,της αριστεράς ,της δεξιάς,κάποιου τέλος πάντων διαμορφωτή κοινής γνώμης.
Στοιχημα δεν θα βγάλει κανείς ,γιατί το θέμα δεν προσφέρεται για νεολιθικές προσεγγίσεις
Πρόκειται για τυπικό φαύλο κύκλο.
Τα ελλειματικά τάμεια,δεν πληρώνουν τα νοσοκομεία,που δεν πληρώνουν τους προμηθευτές,που παίρνουν τις δουλειές λαδωνοντας και την κουνιάδα του τραυματιοφορέα,σε τιμές τριπλασιες από τις διεθνείς,γιατί ενσωματώνουν (υποτιθεται ) τις καθυστερήσεις πληρωμων και τα κερατιάτικα της κουνιάδας.
Τώρα να βγει το κόμμα Χ ,και να πει πληρωστε τους,θα μπλέξει ως συνήγορος κρατικοδίαιτων μεσαζόντων.
Να πει το άλλο κόμμα να αλλάξουμε προμηθευτές σε αυτοδιαχειριζόμενα ,συνεταιριστικά εργοστασία της Β.Κορέας,μάλλον δεν προβλεπεται σύντομα
Η κριτική βλέπεις είναι πανευκολη και οι λύσεις προφανείς (γενική δημόσια δωράν υγεία) γιατί αφορά την κατανάλωση της ιατρικής τεχνολογίας.
Αναρωτιέμαι,σε μια παροχή που ατομικοποιείται συνεχώς,αγγίζοντας τον πύρηνα της ατομικής επιλογής (η ιατρική τεχνική σε ευθεία συναρτηση με την ζωή),πως πρέπει να λειτουργεί ένα δημόσιο δωράν σύστημα υγείας ;
Είναι δυνατόν να νοείται η παροχή υγείας με όρους β παγκοσμίου πολέμου,όταν όλο το σύστημα σου μεταθέτει συνεχώς ευθύνες ιατρικών επιλογών;
Και πως αποτρέπονται φαινόμενα διαφθοράς, και λαθρεπιβασίας σε ένα τόσο περίπλοκο σύστημα κατανάλωσης όταν ο πόλος τεχνολογία/κέρδος (που τροφοδοτεί το σύστημα) είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου;
Το επενδεδυμένο κεφάλαιο,αποζητά κερδοφορία,που επιτυγχανεται με την καινοτομία ,που επιμετράται στις δείκτες υγείας.
Στο πλέγμα αυτό,ξεθωριάζει και ο διαχωρισμός βασικών και καταναλωτικών αναγκών.Ενα μόσχευμα αορτής μπορεί να έχει διαφορές τιμης ακόμη και 40 %.
Αραγε τι είδους ανάγκη καλύπτει ένας ασθενής ή ταμείο προκρίνει το ακριβό μόσκευμα;Μια «βασική» ή «καταλωτική»;
Αραγε ποιας φύσης διλημματα έχει ένας χειρουργος που επιλέγει το μόσχευμα, υπολογίζοντας την οριακή στατιστική βελτίιωση που του εγγυάται το ακριβό;
Μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει τον Καντ,και να ασχοληθεί με διαγράμματα οριακής χρησιμότητας.
Επανερχόμαστε και πάλι στο συγχρονο ερωτήμα γαι την χρήση δημοσιων αγαθών που εξατομικοποιούνται τεχνολογικά,χωρίς γυρισμό.
Θέλουμε γενικές υλικές παροχές δωρεάν ,ή άυλα ισοδύναμα δικαιώματα δωρεάν απο πολλαπλους πάροχους υπηρεσιών;
Προφανώς ο συρμός θέλει δωρεάν υλικές παροχές.
Στο μεταξύ υπάρχει και το πραγματικό αποτελεσμα των υπηρεσιων υγείας.
Στην Ελλάδα του 2009 με τα φακελάκια,τις μισές δαπάνες ιδιωτικές ,τους προμηθευτές στον Καμπουράκη,και τους πολιτικούς αμήχανους,τους δημόσιους γαιτρους κακοπληρωμένους,αλλά και πολλους πλιατσικολόγους με πτυχίο ιατρικής,τελικά τι επίπεδο υγείας έχουμε
Πήραμε την απόλυτη χώρα του κοινωνικού κράτους Δανία ,και την δυναμική γειτόνισα Τουρκία ,και τους συυγκριναμε με την αφεντιά μας,με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του WHO.
Η ψωροκωσταινα του Αβραμόπουλου ,head to head,με τους τυροκόμους (νυν βιοτεχνολόγους) του Αμλετ.
Δεν έχει πλάκα;;;Πολύ πλάκα;;;
Προσδοκιμο υγιεινής ζωής (ανδρες/γυναικες)
GR 69/73
DK 69/71
TR 61/63
Προσδοκιμο ζωής (ανδρες/γυναικες)
GR 77/82
DK 76/81
TR 71/75
Πιθανότητα θανάτου κάτω από 5 ανα 1000 (ανδρες/γυναικες)
GR 4
DK 4
TR 26
Πιθανότητα θανάτου κάτω μεταξύ 15-60 ανα 1000 (ανδρες/γυναικες)
GR 106/44
DK 111/65
TR 153/91
Δαπάνες υγειας ανα κάτοικο (1000 USD)
GR 3,101
DK 3,349
TR 645
Ποσοστό δαπανων υγειας (δημοσιών ιδιωτικών) στο ΑΕΠ
GR 9,9 %
DK 9,5 %
TR 5,6 %