Thursday, July 3, 2008

Τα μαθηματικά αποδεικνύουν:Η υπόθεση Siemens θα κλείσει ταχύτατα με απόλυτη άρρητη κοινωνική συναίνεση.

Το ότι η υπόθεση Siemens έχει σχεδόν κλείσει είναι σαφές.Εκείνο που αποκρύπτεται είναι ότι θα κλείσει με την υπόρρητη συναίνεση όλων μας,ή σχεδόν όλων και εννοώ , κομμάτων , συνδικαλιστικών οργανώσεων , εφημερίδων κλπ.
Δεν θα επαναλάβω την γνωστή άποψη του ιστολογίου ότι ο κοινωνικός σχηματισμός που ζούμε,δεν είναι απλά σύστημα ανισοτήτων είναι πολύ πιο περίπλοκο,δυναμικό εξελισσόμενο μόρφωμα ισορροπιών συγκρούσεων και συναινέσεων.Αν ήταν μόνο η ανισότητα με καμία Βίβλο κανένα Βίκτωρα Ουγκώ θα είχαμε καθαρίσει,και δεν θα "σκοτωνότανε" ο Μαρξ να γράφει το διαδαλώδες ,δυσανάγνωστο Κεφάλαιο.
Το πρόβλημα είναι ότι όσο οι κοινωνίες εξελίσσονται,γίνονται πιο περίπλοκες και οι παραδοξότητες ,οι αντιφάσεις οι αντινομίες μεγαλώνουν.Είναι όλο και πιο δύσκολο να τραβήξεις μια γραμμή,και να ορίσεις τα πράγματα.Δεν ήταν από χόμπυ που ο Αλτουσερ στα τελευταία του άρχισε να γράφει για υλισμούς της συνάντησης,μετακινούμενες χαράξεις κλπ.
Ας ξεχάσουμε λοιπόν προς στιγμήν το "ηθικό" ζήτημα.Είναι σαφές ότι κάποιοι τα "πηραν" ως μη όφειλαν,παραβιάζοντας άτυπους και τυπικούς κανόνες.Ας δούμε την υπόθεση Siemens ως τεχνικό πρόβλημα μαθηματικών.
Αντλώ τα στοιχεία από την δημοσιότητα και τον ιστότοπο της Siemens (κλικ στον τίτλο)
-H S καταβάλει σε δέκα χρόνια 100 εκ Ευρώ σε μίζες,και άρα τόσο έχει φουσκώσει τους λογαριασμούς ,ας πόυμε για λόγους συνενόησης 10 εκ τον χρόνο.
-Η S Ελλας απασχολεί 3,000 εργαζόμενους που λόγω της υψηλής εξειδίκευσης με μετριώτατους υπολογισμούς μαζύ με τις εργοδοτικές εισφορές διακινεί εντός της ελληνικής οικονομίας (μόνο ως εργοδότης) 3,000Χ40,000=120 εκ τον χρόνο
Δεν θα υπολογίσουμε ΦΠΑ που καταβάλει (περίπου 70-80 εκ τον χρόνο) γιατί υποθέτουμε ότι τον ίδιο θα κατέβαλε οποιοδήποτε άλλος προμηθευτής.
Υποστηρίζω ότι
1.-Επειδή όλο το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα (δηλαδή κόμματα,διαμορφωτές γνώμης,εμείς) είμαστε βαθύτατα υπέρ ενος κατα βάση κρατικού παρεοκαπιταλισμού (με ρητορικές μικροπαραλλαγές από την Αριστερά) η Siemens αποτελεί το πρότυπο μοντέλο της φαντασιακής αυτης κατασκευής
2.-Επειδή τα νούμερα αποδεικνύουν ότι S κάθε θέση εργασίας που έχει στην Ελλάδα μας χρεώνει περίπου 8% παραπάνω από το κανονικό
3.-Κανείς μα απολύτως κανείς ,δεν ρισκάρει να προτείνει το αυτονόητο για μια αυθεντική συγκρουσιακή φιλελευθερη καπιταλιστική οικονομία.
Ποιο είναι αυτό;
Το Σδοε αύριο στο γραφείο της Siemens,με ξεσκόνισμα των βιβλίων,δικαστική αγωγή στην μητρική εταιρεία,αλλά υπο την εύλογη αίρεση ότι η Siemens αναστέλλει όλες τις εργασίες της στην Ελλάδα.
Κάτι πήγε να ψελίσει ο Μάνος,κάτι ο Ευθυμίου,το δε (όπως πάντα συντηρητικό στην ιδεοληψία του) ΚΚΕ,νωρίς νωρίς ξεκίνησε άλλο τροπάριο.Oι υπόλειποι ΓΑΠ,Alex,εφημερίδες κλπ διεκδικούν από τον μακαρίτη τον Τεγόπουλο της Κλακ φιλμς, το βραβείο μελό.
Σύντροφοι η υπόθεση Siemens στην Ελληνική του δεν είναι σκάνδαλο,είναι απότοκο του σημείου ισορροπίας της ελληνικής οικονομίας,στο οποίο όλοι καταβάθος συναινούν.
Ελεύθερη οικονομία,΄με δαιδαλώδεις κρατικές συμφήσεις,που βολεύουν τις κοινωνικές και ιδεολογικές ανάγκες της πολιτικής
Οι συντηρητικοί ,διατηρούν θέσεις εργασίας,οι προοδευτικοί διατηρούν την μακαριότητα τους στον εγγενή κρατισμό,και οι ενδιάμεσοι τα "παίρνουν".
Για να είμαι κυνικός,νομίζω ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η Siemens (άλλωστε 8 % για 3000 θέσεις εργασίας τεχνικών υψηλης εξειδίεκυσης,χαλάλι) ,το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν βγαίνει κανένα συμπερασμα για το μέλλον
Για μια πραγματικά ελεύθερη οικονομιά,με συγκρουσιακή λογική,ξεκάθαρους κανόνες,υψηλή εξειδίκευση,αμείλικτους ελέγχους,που όπου εφαρμόζεται παραδίδει υψηλές αμοιβές κοινωνική σταθερότητα,υψηλα συνδικαλιστικά κεκτημένα και εμπιστοσύνη για το μέλλον.

4 comments:

Spyros Vlahos said...

Υπάρχει τέτοιο κράτος στην Ευρώπη;

Left Liberal Synthesis said...

Παρακαλώ κοιτάχτε στο βορρά,έχει αρκετά
Εχουν τρομερό κοινωνικό κράτος γιατί έχουν δυναμικό,εξωστρεφή ιδιωτικό τομέα που μπορεί να το χρηματοδοτήσει ,υψηλοτατη συνδικαλιστική κάλυψη ,κλπ κλπ

Homo Sapiens said...

Θα ήταν ευχής έργον αυτή να ήταν η "φυσική" για όλους θέαση των πραγμάτων.
Δυστυχώς, πίσω από τα γεγονότα και τα φαινόμενα αναδύεται όλη η κυρίαρχη "μεταφυσική" (υπο)κουλτούρα, που μυωπική καθώς είναι, αδυνατεί να δεί πίσω από τον "καθρέφτη". Κάτι προσπάθησα να ψελλίσω στις τρεις τελευταίες μου αναρτήσεις...

Left Liberal Synthesis said...

@Homo Sapiens
Νομίζω ότι κατα βάθος όλοι το αναγνωρίζουν.
Κατα βάθος τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα ,όπως θα δεις στην προσεχή άμεση ανάρτηση
CUsoonstrbcks