Sunday, July 6, 2008

Trafficking:Η φρικαλέα πλευρά,της Ελληνικής Κοινωνίας,όπου οι πάντες κολακεύουν τους πελάτες


Εδω και χρόνια καθώς οδηγώ ,παρατηρώ μια μεγάλη μεταβολή στην αφισσοκουραλαρία που περιβάλλει τις κολώνες στους δρόμους της Αθήνας και μερικών επαρχιακών πόλεων.
Συνειδητοποίησα ότι όλο και περισσότερα κέντρα για στερημένους ή διεστραμμένους λάτρες της οπτικής απόλαυσης διαφημίζονται μέσω των γυμνών σωμάτων κάποιων γυναικών.Ταυτόχρονα παρατήρησα την Συγγρού να γεμίζει από τέτοιους χώρους ,μάλιστα κάποιοι από αυτούς διακρίνονται για ένα μεγαλοπρεπές "open 24 Hours".Δίπλα σ'αυτά περιθωρειακά κανάλια εισβάλουν στις συχνότητες με τα γνωστά δεκαπενταψήφια νούμερα και τις πάσης φύσεως προσκλήσεις,και ένα πλήθος αγγελιών χρηματοδοτούν τον αθλητικό κυρίως τύπο για υπηρεσίες αναλόγου περιεχομένου.
Ας μην γελιώμαστε πίσω από την δημσοσιότητα αυτή κρύβεται η πιο απάνθρωπη μορφή της σύγχρονης εκμετάλευσης,η σωματεμπορεία,το trafficking,η σεξουαλική τρομοκρατία.
Στην ελληνική κοινωνία το ζήτημα είναι περίπλοκο
Είμαστε μια κοινωνία με συντηρητικά ανακλαστικά στο σεξ,χωρίς παιδεία,με μόλις μια γενεά με σχετική ελευθερία στην ερωτική περιπέτεια,ιεροποίηση της οικογένειας, και απύθμενη υποκρισία.
Στο πλέγμα αυτό των συμπεριφορών,εισβάλει ο καταναλωτικός ηδονισμός του life style,με πρωτοπόρο ένα εσμό κυβερνογιάπηδων που μοστράρουν και πολιτικό λόγο (τρομάρα τους) και δρουν ως η απενοχοποιητική ιδεολογία ένα βήμα πριν το trafficking.
Καλλιστεία,Κωστόπουλοι,Περρήδες,Αναστασιάδηδες και ένα πλήθος απίθανων τύπων δημιουργούν μια δημοσιότητα με μοναδικό τοπολογικό ενδιαφέρον επιλεγμένα σημεία του γυναικείου σώματος.Τα πρόσωπα που μεταφέρουν άθελα τους αυτά τα σημεία αντιμετωπίζονται αναλόγως,ως cargo των ηδονοβλεπτικών αντικειμένων.Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω.
Πίσω όμως από την ιλλουστρατιόν διαστροφή,υπάρχει η πραγματικότητα ως βία,ως τραύμα ως ανθρώπινη εξόντωση.
Αφου έχουμε απενοχοποιηθεί από τον κάθε Κωστόπουλο ή Αναστασιάδη μπορούμε να καταναλώσουμε το αντικείμενο της διαφήμησης από πρόσωπα στερημένα από όλα τους τα διακαιώματα.
Είναι πιθανόν σ'αυτούς τους χώρους να συνυπάρχει και μια συναινετική διεργασία,μια συναλλαγή χωρίς καταναγκασμό.Αλλά η πραγματικότητα λέει ότι και αυτή η συναίνεση,λειτουργεί ως κάλλυμα για τις πιο απάνθρωπες μορφές εκμετάλευσης και δουλείας.
Η υποκρισία της Ελληνικής Κοινωνίας είναι ότι απενοχοποιεί ιδεολογικά και ποινικά τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών.
Όι διώξεις αφορούν τους traffickers και η διαπόμπευση τα θύματα τους.Οι χρήστες όμως ,η "ζήτηση" μένει ανέπαφη και έτοιμη να συνεχίσει την κάλυψη της με την ανάλογη "προσφορά".
Το θέμα της πορνείας είναι δύσκολο ,αμφιλεγόμενο σε όλες τους τις διαστάσεις,και οι προσεγγίσεις πολλές.
Το θέμα όμως του trafficking είναι απλό,και φρικιαστικό
Ολες οι στατιστικές δείχνουν ,ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί.Ως χώρος εκμετάλευσης ως χώρος μεταγωγής.
Και όλοι είμαστε συνένοχοι ,ακόμα και με την παθητική αποστροφή,σ'αυτήν τον τρόμο.
Σκέψεις για μερικά μέτρα σε επόμενη ανάρτηση

1 comment:

Θεόδωρος Α.Πέππας said...

Πολύ σωστή η επισήμανση, απόλυτα δικαια τα σχόλια Μακάρι οι ιδεες να ακουστουν. Αλλά, δεν ειμαι αισιόδοξος