Saturday, July 19, 2008

Καλά κάνει το ΚΚΕ και έχει νομότυπα ιδιωτικές επιχειρήσεις,και καλό είνα όλα τα Ελληνικά κόμματα να δημιουργήσουν όσες πιο πολλές μπορούν.


Ο θεσμικός σουρεαλισμός της Kreeka Bavarik,είναι γνωστός.Από μια άποψη εξηγεί και τον δυναμισμό του εξωφρενικού αυτού κράτους.Ετσι για "τσιτώσουμε" τους λάτρες της επινενοημένης θρηνωδίας ,απλώς θυμίζουμε ότι η βαλκανική οικονομία μας έφτασε το επίπεδο της Ιταλίας υπολείπεται μόλις μια εκατοστιαία μονάδα της Ισπανίας (σε μονάδες κατακεφαλή ΑΕΠ) και με πετρέλαιο στα 140 USD θα εγγράψει το 2008 ανάπτυξη 3,0 %!!!!!!!

Μια χώρα και κοινωνία,που βρέθηκε εκτός ιστορικού κύκλου της Ευρωπαικής αναγέννησης έφτασε το επίπεδο χωρών του κεντρικού πυρήνα της ιστορικής ευρώπης,και "ρίχνει" δεκάδες μονάδες σε αντίστοιχες χώρες ομοίου πληθυσμού (Τσεχία,Ουγγαρία,Πορτογαλία κλπ)

Προφανώς δεν ναρκισευόμαστε με τα επιτεύγματα μας,είμαστε στα μαύρα μας τα χάλια,αλλά δεν δούμε και τις βαθύτερες ικανότητες μας,δεν μπορούμε να προχωρήσουμε,και πανάθεμα μας έχουμε πολλές.

Ο μεγαλύτερος ιδεολογικός τραγέλαφος παγκοσμίως έιναι η περίπτωση ΚΚΕ.

Το σημαντικώτερο ιδεολογικό απολίθωμα του 20 αιώνα,το πιο πολύτιμο εύρημα του Μουσείου Ιδεολογικής Ιστορίας,που αν βγεί στην συνεδρίαση του Sothby's για κόμματα ,κτυπάει όλα τα ρεκόρ,έχει στην κατοχή του ιδιωτική εταιρεία εκτυπώσεων.

Μετασταλινικός καπιταλισμός

Υποστηρίζω ότι καλώς το ΚΚΕ έχει τέτοια εταιρεία,καλά θα κάνει να κάνει και άλλες,και καλά θα κάνουν οι κάθε κρατικοδίαιτοι κομματόβιοι όλων των κομμάτων ,να μιμηθούν το ΚΚΕ πάραυτα και να φιάξουν όσες ιδιωτικές εταιρείες μπορούν.

Για να εξηγηθούμε όμως

Τις θέλουμε νομότυπα,ανοικτά,στην ελεύθερη αγορά (όση έχει υπάρχει στην KV) και όχι τίποτα κρατικοπρομηθευτικά "τέρατα" που γέμισε η πιάτσα με επικεφαλής ότι λάμογιο μπαινοβγαίνει στα υπουργεία ,στις Βρυξέλλες, και στα κομματικά γραφεία.

Με τον τρόπο αυτό τα κόμματα ,θα αποκτήσουν τουλάχιστον μια αίσθηση του τι εστί επιχειρείν,τι σημαίνει ατομική ευθύνη,τι ωραία είναι να βγαίνεις να λές ότι λαικιστική κολακεία μπορείς (που θα απαιτούσε δέκα προυπολογισμούς) και τι επιπτώσεις έχει στην πραγματική οικονομία.

Λόγω ιστορικών συγκυριών που αρμοδιώτεροι του αδέσποτου LLS ,έχουν αναλύσει ,η οικονομία μας δεν είναι κανένας σοβαρός φιλελεύθερος συγκρουσιακός και ρυθμισμένος καπιταλισμός.Ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα ,ούτε πέρασε και ούτε ακούμπησε.

Επειδή το θέμα έχει αναλυθεί αρκούντως στο ιστολόγιο,δεν προχωρώ ,αλλά απλώς υπενθυμίζω,ότι το κράτος έχει περίπου το 55 % του ΑΕΠ,απασχολεί εμμέσως ή αμέσως περίπου το 30 % των εργαζομένων ,χωρίς να λάβουμε υπ όψιν πόσοι άλλοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απασχολούνται σε "κρατικούς" προμηθευτές.

Στις συνθήκες αυτές η κοινωνία αποκτά δυσανεξία προς τους λούμπεν επιχειρηματίες που "τακονομάνε" και μέσω ιδεολογικού αυτοματισμού,αποστρέφεται το επιχειρείν αυτό καθ'ευατόν.

Η ιδέα ότι μια οικονομική μονάδα,μπορεί να λειτουργεί ως ζωντανό κύτταρο,σε ένα εξελισσόμενο οργανισμό (την ρυθμισμένη αγορά) ,και να μετεξελίσσεται διαρκώς,αναζητώντας την μεγέθυνση,αλλά ταυτόχρονα να σέβεται τους νόμους ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, είναι αποκρουστική στον μέσο πολίτη της KV.

Ας μου επιτραπεί ,ακόμα και για την αριστερά, δεν είναι το ιδιοκτησιακό που απωθεί,αλλά είναι η ενδογενής ευελιξία,η πλαστικότητα,η προσαρμοστικότητα που απαιτεί το επιχειρείν.

Η ανοικτότητα της επιχειρηματικότητας ,τρομάζει,για αυτό και η αυτοδιαχειριστική επειχειρηματικότητα ,απουσίαζει τελείως από το περισκόπιο της Αριστεράς.

Στις συνθήκες αυτές το ΚΚΕ,μέσα στην ιδιότυπη αγκύλωση του,ανοίγεται στην σκληρή επιχειρηματικότητα των εκτυπωτικών επιχειρήσεων,και πετυχαίνει.

Με γεια του με χαρά του.

Ετσι προφανώς καταλαβαίνει το εστί βερύκοκο,αλλά για λόγους πολιτικής επιβίωσης ,κρατάει το know how,για μια μικρή ομάδα στελεχών.

Τολμώ να φανταστώ αν όλα τα κόμματα να είχαν το δικαίωμα να είχαν ένα περιορισμένο αριθμό εταιρειών.Τότε όλοι θα μετρούσαν τα λόγια τους ,και δεν καταφευγαν με το παραμικρό στην λαικιστική ευκολία για τους φόρους,τις δημόσιες δαπάνες, τις αναδιανομές.

3 comments:

Greek Rider said...

Γιάννη παρόλο που δε συμφωνώ θεωρώ καταιγιστικό το άρθρο σου.

Nikos Lioliopoulos said...

"Ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα ,ούτε πέρασε και ούτε ακούμπησε."
πάντα παρεξηγούμαι οταν το λέω αυτό!!
Στο σύνολο της πολύ καλή ανάλυση.

@greek rider,
Θα ηταν πολυ ενδιαφέρον να δούμε που διαφωνεις.hsk

Left Liberal Synthesis said...

Gr
Θα ήθελα να μάθω ποιον ακριβώς νόμο παραβιάζει το ΚΚΕ,και ποιος μπορεί να εμποδίσει το Πασοκ,τον Συριζα τους LL (χα χα) να φιάξουν επιχειρήσεις,συνεταιρισμούς κλπ
Το Ακελ έχει δείξει ένα πρωτοποριακό δρόμο,και οι θετικές επιπτώσεις είναι ορατές
Στο μεταξύ όλοι ξέρουμε ότι στον περύγυρο των κομμάτων υπάρχουν de facto κομματικές επιχειρήσεις ,που κάνουν πάσης φύσεως εξυπηρετήσεις.
Η απόψη μου είναι ,διαφάνεια,ανάληψη ευθύνης πολλαπλασιασμός του επιχειρείν,και όχι ψευδο υπεκφυγές και δημοκρατικές σεμνοτυφίες