Το πιο επικίνδυνο στις φοβικές κοινωνίες τύπου Kreeka Vabarik είναι ότι παλινδρομούν ανάμεσα στην υπερφύαλη κενολογία του "το καιρό που εσείς τρώγατε βελανίδια..." και την παθολογική υποεκτίμηση του στυλ "τα μαύρα μας τα χάλια"
Αυτό έγινε και αυτήν την εβδομάδα
Ενας διεθνής οργανισμός (World Value Survey)που επιμετρά συμπεριφορές ψυχολογικές στάσεις σε όλες τις κοινωνίες παγκοσμίως,παρουσίασε ένα πολύπλοκο ντοκουμέντο το οποίο περιείχε τις κατατάξεις των διαφόρων κοινωνιών.
Ας εκκινήσουμε από την αιωρούμενη προυπόθεση ότι το ντοκουμέντο λέει την αλήθεια (γιατί και αυτό "παίζεται").
Αντί δημοσιογράφοι,πολιτικοί,διάφοροι ιστολόγοι να το κοιτάξουν στο σύνολο του,μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής παθογένειας που εκφράζεται ως παθολογική αυτολύπηση ,παίρνουν ένα κομμάτι που μας κατατάσσει στην θέση 55 από πλευράς αισιοδοξίας και βάζουν μπροστά την μηχανή της ναρκισσιστικής αυτουποτίμησης.
Η μηχανή αυτή δουλεύει πολύ καλά στην Kreeka Vabarik,αλλά το μυστικό είναι ότι δουλεύει με το ίδιο software της μηχανής που διαθέτουμε και ειναι η χαζοζαρούμενη ευωχία.
Και τα δύο είναι οι όψεις του ιδίου νομίσματος.
Κάτσαμε και το είδαμε το ντοκουμέντο στο σύνολο του και βλέπουμε άλλα πράγματα
Στον δείκτη αισιοδοξία που ειναι συγκυριακός,πολύ ευμετάβλητος είμαστε κάτω.
Στον χάρτη όμως των αξιών που εκφράζει πιο σταθερά ψυχομετρικά μεγέθη ,η KV δεν είναι καθόλου χάλια ,είναι στην πρώτη δεκάδα.
Ο αδέσποτος ιστολόγος δεν εκπλήσσεται,γιατί ξερει πόσο παρανοικά ταλαντούχος είναι ο κάθε (παναθεμάτον) συμπολίτης μου.
Είμαστε αξιαγάπητοι,αλλά ταυτόχρονα για ξύλο μετα βασανιστηρίων.Κωλοέλληνες του κερατά.
Απλούστατα δεν καταλαβαίνουμε τα ισχυρά μας χαρτιά,υπερτιμάμε τα πιο αδύνατα και παρόλα αυτά δεν είμαστε και άσχημα.
Επειδή το ιστολόγιο είναι πολιτικό,απ'ευθείας καταθέτω την γνώμη μου ,πως από όλους τους θεσμούς αυτής της ζουρλοκοινωνίας το κλειδί είναι το κράτος.Οποιος καταφέρει και το αλλάξει (το μειώσει προς επιτελικές αποστολές,και το ορθολογικοποιήσει στους εσωτερικούς μηχανισμούς αξιολόγησης) ,τότε άντε να μαζέψεις τους Γεωργιάδηδες που θα νομίζει ότι είμαστε κάποιοι επειδή έχουμε καλο DNA.Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί 1,3 εκ που περιδιαβαίνουν το ευρύτερο ελληνικό δημόσιο,είναι πολλοί,τα ξέρουν όλα,αποτελούν το 50-70 % όλων των κομμάτων εξουσίας και δεν γουστάρουν αλλαγές.
Δεν εκπλήσομαι λοιπόν από τον χάρτη αξιών.
Τι μετράει αυτός ο χάρτης
Στον ένα άξονα μετράει τις αξίες με βάση το άξονα μεταφυσική/παράδωση προς ορθολογισμό/ εξέλιξη και στον άλλον μετράει με βάση τον άξονα επιβίωση/ανάγκη προς αυτοέκφραση/αφαίρεση.
Σχηματικά ας πούμε η ανάπτυξη εντοπίζεται στα βορειοδυτικά του χάρτη στην τομή ορθολογισμός/εξέλιξη--αυτοέκφραση/αφαίρεση.
Κωλοέλληνες
Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε είμαστε στην δεκάδα αυτών των κοινωνιών που έχουν το αξιακό πλαίσιο να προχωρήσουν και άλλο.
Δες τε την κουκίδα Greece που είναι
ΟΚ δεν είμαστε τέλειοι είμαστε και πίσω από άλλους.
Δεστε προσεκτικά ποιούς αφήνουμε πίσω,έχουμε μεγάλες εκπλήξεις
Στο μεταξύ μην το πάρουμε και τελείως πάνω μας
Μια βαλκανική Kreeka Vabarik είμαστε και τίποτα παραπάνω.....
Κλικ στον τίτλο για όλο το ντοκουμέντο
8 comments:
Πολύ ενδιαφέρον το διάγραμμα, νομίζω ότι όντως κάπου εκεί είμαστε.
Νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν αυξημένη την αίσθηση της επιχειρηματικότητας και υπερανεπτυγμένη την αίσθηση του τζόγου (μαζί με τους Αμερικάνους και Κινέζους είμαστε πρώτοι στον κόσμο). Αυτό το δεύτερο είναι σημαντικό γιατί η κερδοσκοπία του τζόγου κυριαρχεί στο οικονομικό στερέωμα.
Το βιωτικό μας επίπεδο μας κατατάσσει στις 20 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και θεωρώ ότι υπάρχει καλύτερη ισοκατανομή εισοδήματος από πολλές άλλες δυτικές χώρες (όχι βέβαια από όλες). Αν υπολογίσουμε και άλλους παράγοντες νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από πάρα πολλούς.
Αυτά όλα βέβαια είναι αποτέλεσμα κυρίως μιας κρατικιστικής και λιγάκι αναδιανεμητικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα περισσότερα από τα τελευταία 30 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μεγάλη βουτιά στον νεοφιλελεύθερο ωκεανό από τον οποίο νομίζω θα μας φάνε τα σκυλόψαρα και θα γλύφουν και τα δάκτυλά τους. Οπότε τα παραπάνω δεν ξέρω αν θα διατηρηθούν για πολύ ακόμη.
@gr
Οπως πάντα συμφωνώ με τα νοήμτατα σου,όχι ακριβώς με τις διατυπωσεις σου φίλε.
Καλές μοτοβόλτες
Συμφωνώ πάντως ότι είναι πολύ δύσκολα τα θέματα τον τελευταίο καιρό.
(επίκαιρη αναδημοσίευση)
Αν κάποτε βρώ χρόνο να γράψω βιβλίο για την Νεολληνική Επιχειρηματικότητα, θεωρώ οτι χρειάζεται να ξεσκονίσω και τα συγγράμματα μου της Ψυχαναλυτικής Θεωρίας...
Πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, οικογενειάρχες (ή διαζευγμένοι με το βάρος της διατροφής) με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και σχεδόν μηδενικές οικονομικές δυνατότητες( δηλαδή χωρίς ρευστότητα ή σημαντική περιουσιακή κατάσταση) υποθηκεύουν πολλά και προσδοκούν -δυστυχώς-πολύ περισσότερα...
Τί εννοώ: μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου, πέφτει θύμα -στην κυριολεξία- των μή ορθολογικών προσδοκιών απο άτομα που επιθυμούν να πετύχουν στην ζωή(δηλαδή να δείξουν οτι μπόρεσαν και αγόρασαν ακριβό αυτοκίνητο και σπίτι..) Τυλιγμένες απο την διαστροφική λογική της Eπιθυμίας του Δήθεν, αυτές οι προσδοκίες τροφοδοτούνται και παίρνουν οξυγόνο, απο την μαγική κάνουλα της τραπεζικής πίστωσης( το δάνειο και το πλαφόν των επιταγών, αποτελεί τον βασικό σύντροφο της καθημερινής αγωνίας επιβίωσης για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες..)
Κάποιοι ΄΄στήνουν΄΄ μπίζνα, σε κλάδους υποτίθεται δυναμικούς, και νομίζουν οτι θα επιβιώσουν(ενώ σε όλους τους κλάδους η επιβίωση γίνεται θέμα τραπεζικής εξάρτησης) Μαζεύουν δίπλα τους ΄΄έμπιστα΄΄ στελέχη, νιώθοντας έτσι αφεντικά, αλλά δυστυχώς τους παρασύρουν στο όνειρο...
Οι 6 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, μετά το 2000, έχουν βίο μικρότερο των 3 ετών(στοιχεία ΙΟΒΕ και Ινσ/του Επιχειρηματικότητας).Τί σημαίνει αυτό, πρακτικά; Εκτός των ιδιοκτητών μιας μικρομεσαίας εταιρείας ,πολλοί υπάλληλοι-συνεργάτες της, ψάχνουν... γρήγορα νέες δουλειές, χρεώνονται γρήγορα και γκρεμίζουν όνειρα ,γάμους, οικογένειες.
Το χειρότερο: αρρωσταίνουν ψυχικά και βιολογικά και βρίσκονται χωρίς να το ξέρουν αντιμέτωποι με τον διαστροφικό πυρήνα της επιθυμίας για κέρδη και καταξίωση...
Δεν είναι ο καρκίνος του χρήματος και το ηλίθιο κυνήγι του, ο μοναδκός παράγοντας ανορθολογισμού στα σχέδια ενός νεοέλληνα που επιχειρεί να στήσει ένα ¨μαγαζί΄΄ Είναι κάτι πιο βαθύ, κάτι που σχετίζεται με τις στρεβλώσεις του συστήματος και το πώς αυτές συμβάλλουν στην διαμόρφωση φαντασιακών επιθυμιών στο άτομο...
Αυτή η δίψα για επιτυχία και καταξίωση κάποιων (που δεν αναγνωρίζουν τον κίνδυνο προς το ευ ζήν) γίνεται φορέας αρνητικών αποτελεσμάτων στην ζωή πολλών άλλων....
Η Ελληνική οικονομία στηρίζεται στα πήλινα πόδια της έμφυτης δαιμονιακής τάσης του Έλληνα να τα καταφέρνει ,έστω και με δυσκολίες. Όμως το γονίδιο του ΄΄αλά Ωνάση΄΄ πλουτισμού, έχει προσβληθεί απο τον ιό της παγκοσμιοποίησης ,των πολυεθνικών,των χρηματιστηρίων,των ισχυρών τραπεζιτών ,και απο το αναισθητικό της παρασιτικής δημιουργίας κερδών για τους ισχυρούς ρυθμιστές της κυκλοφορίας του χρήματος....
''Αν έχεις μόνο ιδέα και φαντασία, χωρίς καλή γνώση Μακροοικονομικής θεωρίας και όχι κατ΄ανάγκη διοίκησης επιχειρήσεων ,τότε γίνεσαι θύμα της θηλειάς που το δανεικό χρήμα του νόμιμου τοκογλύφου(τράπεζα) έχει περάσει στον λαιμό σου ,χωρίς να το καταλάβεις..
Και δυστυχώς παρασέρνεις και ανθρώπους που τους πούλησες όνειρά για μεγάλα γραφεία και ανάπτυξη με καλύτερους μισθούς, ενώ στην ουσία , σε αυτούς κάνεις προβολή της ανασφάλειας σου για το αν αυτό που σχεδίασες, στέκει και θα σου αποδόσει....''
Αυτά τα λόγια είπα πρόσφατα σε φίλο που θέλει να επιχειρήσει να εξέλθει απο την γενιά των 700-1000 ευρώ... Δεν προτείνω να παραμείνει κανείς σε αυτήν την γενιά, σε αυτήν την τάξη...Αλλά αν επιχειρήσει να αλλάξει οικονομική τάξη σήμερα, οπωσδήποτε εκτός απο τα σκαλιά της εφορίας που θα διαβεί για έναρξη ΟΕ,ΕΠΕ κ.α μικροκαπιταλιστικών ψευδοεγχειρημάτων, καλό είναι να επισκέφτεται και το πρακτορείο του ΟΠΑΠ, γράφοντας Λόττο ή Τζόκερ... Τουλάχιστον τα τυχερά παιχνίδια σου δίνουν ρευστότητα.... ελπίδας (!)χωρίς να σου ζητάνε τοκογλυφικά ποτέ να την ξεχρεώσεις( εκτός και αν εθιστείς στον τζόγο και την τεμπελιά...)!
@elias
πληθωρικός,ασταμάτητος όπως πάντα.
Αντίρρηση προφανως δεν υπάρχει,καθώς στο ίδιο κείμενο διακρινω πολλές οπτικές,ίσως και συγκρουόμενες.
Πάντως η συμβολή ευπρόσδεκτη
Τι είναι η Kreeka Vabaric;
Σπυρο
Και σε προηγούμενη αναρτηση σου εξήγησα είναι η Ελληνική Δημοκρατία σε μια Ευρωπαική γλώσσα.
Νομίζω οτι μας προεισγώνει απο το μεγαλοπρεεπές Ελλάς
Elias,
καλύτερα δημόσιος υπάλληλος και ... μαλάκας, δηλαδή.
Post a Comment