Tuesday, July 15, 2008

Αν δεν αποτολμηθεί η αυτοδιαχείριση στον Λαναρά,πότε θα γίνει;Απο τον κρατικοδίατο καπιταλισμό στον κρατικοδίαιτο αντικαπιταλισμό

Οι κλωστουφαντουργικές μονάδες του ομίλου Λαναρά είναι κλειστές
Η λογιστική αποτύπωση είναι δραματική
Σωρευμένα χρέη στις τράπεζες 150 εκ
Ζημίες 40,5 εκ
Καθαρή θέση εταιρείας 4,5 εκ
Πρόκειται για αναγγελθείσα χρεοκωπεία.
Το ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να σωρευθούν τέτοια χρεή;
Η απάντηση είναι απλή
Μέσω του γνωστού δικτύου που συνδέει επιχειρηματίες,τράπεζες,τοπικούς παράγοντες κλπ.
Είναι οδυνηρό αλλά προφανώς ο Λαναράς με πρόσχημα τις θέσεις εργασίες, διόγκωνε συνεχώς τον δανεισμό,χωρίς κανενός είδους επιχειρηματικό σχέδιο.
Στο αδιέξοδο που προκύπτει δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σενάριο,παρά η συνέχιση του δανεισμού!!Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Λαφαζάνη (κλικ στον τίτλο)
Με μαθηματική ακρίβεια οι μονάδες οδεύουν σε οριστικό κλείσιμο ,καθώς είναι προσωρινά κλειστές λόγω χρεών προς την ΔΕΗ.
Εκείνο που δεν συζητάται καθόλου είναι η συνέχιση λειτουργείας των μονάδων ,με την επιχειρηματική εμπλοκή των εργαζομένων σ'αυτές.
Κι'όμως είναι δυνατή η συνέχιση των μονάδων με αλλαγή της διοίκησης ,με εκχώρηση των δικαιωμάτων του Λαναρά προς τους εργαζομένους,και την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου.
Προφανώς δεν αναφερόμαστε σε μια απλοική γραφική έννοια εργατικής αυτοδιαχείρισης ,αλλά σε μια σύχρονη διεύθυνση μιας εταιρείας από μια διοίκηση της απόλυτης εμπιστοσύνης των εργαζόμενων.
Είναι προφανές ότι αυτό απαιτεί και μια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση,δίπλα στους εξειδικευμένους τεχνικούς και απλούς εργαζόμενους που υπάρχουν ήδη στον Λαναρά.
Αναρωτιέμαι.Βλέπουμε τόσους καθηγητές και διανοούμενους που αυτοπροσδιορίζονται Αριστεροί οι οποίοι κοσμούν με τις υπογραφές τους για πάσης φύσεως αιτήματα κυρίως κρατικής προστασίας.Γιατί δεν θέτουν τις επαγγελματικές και επιστημονικές τους γνώσεις σε ένα πείραμα σύγχρονης αυτοδιαχείρισης ,το οποίο προφανώς θα είχε την κοινωνική συναίνεση;
Αντίθετα το σκηνικό στήνεται ,για να αναπαράγει το αδιέξοδο δίλημμα ,συνεχής δανειοδότηση στον Λαναρά ,για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας,ή κλείσιμο.
Και σ'αυτό σιωπηλά συναινεί και η Αριστερά ως μη όφειλε
Περισσότερα με κλικ στον τίτλο

4 comments:

Greek Rider said...

Γιάννη πολύ σωστό το άρθρο σου. Ο κύριος αυτός το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να παίζει με τις μετοχές του και γι' αυτό είναι ένοχος.

Κατά τη γνώμη μου ο κλάδος που δραστηριοποιείται είναι νεκρός λόγω διεθνούς ανταγωνισμού και κυρίως Κίνας. Γεγονός που δείχνει ότι χωρίς διεθνή συνεργασία και με ανοιχτά σύνορα στην ελεύθερη αγορά δεν μπορούν να υπάρξουν πολλές πραγματικές εναλλακτικές λύσεις (κάτι που αναγκαστικά οδηγεί σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις).

Ο δέυτερος ένοχος, βέβαια, είναι οι κολλητοί του από γνωστό κόμμα που τον βοηθούσαν και τον χρηματοδοτούσαν αντί να δώσουν τα χρήματα να εκπαιδεύσουν το προσωπικό του για να εργαστεί αλλού.

Πολύ πικρή ιστορία ο Λαναράς και τα κλωνάρια του...

Left Liberal Synthesis said...

Τους ενόχους τους ξέρουμε
Την λύση δεν βλέπω,και τον οραματισμό για το μέλλον

Greek Rider said...

Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει ότι οι εταιρείες πρέπει να ελέγχονται και από μέσα (εργαζόμενους) με επιτροπές κτλ και από έξω (μια πολύ πιο σκληρή και θεσμοθετημένη ετ.κοιν.ευθ. ακόμη και στο επίπεδο κουλτούρας των οργανισμών).

Λύσεις στα πλαίσια όμως της παρούσας κουλτούρας επιχειρηματικής ελευθερίας δεν βλέπω.

Anonymous said...

Δεν υπάρχει αριστερά σήμερα, που να μιλά για "αυτοδιαχείριση".
Δεν υπάρχουν συνδικάτα και εργαζόμενοι που να θέτουν τέτοιο θέμα.
Δεν υπάρχει "επίσημη" πολιτική πρόταση, που να ξεπερνά το θανατηφόρο αδιέξοδο του καπιταλισμού.
Κι εμείς απλώς σχολιάζουμε, για να περνά ο καιρός.