Tuesday, May 20, 2008

O Θ.Μεγαλοοικονόμου σε video για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

Πέντε χρόνια πριν ,μια ομάδα πολιτών σε συνοικεία του Πειραιά,αναλάβαμε ένα δύσκολο στόχο.

Να πείσουμε τους κατοίκους μιας περιοχής ,ήδη φορτωμένης από "βαριές" δημόσιες χρήσεις ,να δεχθούν ξενώνες υποδοχής ψυχικά πασχόντων ,σε ένα πρόγραμμα εξόδου από τον εγκλεισμό του νοσοκομείου.

Το εγχείρημα δύσκολο ,γιατί εκτός από την άγνοια των ανθρώπων,τα στερεότυπα,είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μια κλασσική τοπικιστική δημοτική αρχή.Ξερετε από αυτές ,τις "πετυχημένες" που ανεξάρτητα από τις ταμπέλες έχουν ένα μόνο στόχο ,την επανεκλογή.

Τότε γνωριστήκαμε με τον Θ,Μεγαλοικονόμου,ένα από τους "εργάτες" της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης,ψυχίατρο με μεγάλη θητεία στα νοσοκομεία.
Για μας τους πολίτες η αντι-ψυχιατρική είναι μια πολιτική επιλογή που παραπέμπει απ'ευθείας στον επανακαθορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,στους Φουκώ, Guattari , και μόνο σε λίγους (σχετικά) σε ένα πρόβλημα απτό.

Με τον Θ.Μεγαλοιοκονόμου ανακαλύψαμε την σκληρή πραγματικότητα της λεγόμενης ψυχικής ασθένειας και της λεγόμενης ψυχιατρικής.

Η προσπάθεια μας είχε μια απρόσμενη επιτυχία.

Πέντε ξενώνες εγκαταστάθηκαν ,και μάλιστα όταν πρωτοστατήσαμε στο να έρθουν οι διαφωνούντες γείτονες ,στα "παρτυ¨των ξενώνων είδαμε τα μεγάλα χαμόγελα όλων,κατοίκων νοσηλευτών και τα πιο μεγάλα,τα αθώα χαμόγελα των φιλοξενουμένων στους ξενώνες.

Σήμερα το εγχείρημα της Μεταρρύθμισης ,αντιμετωίζει προβλήματα επιβίωσης.

Το εχόμενο Σάββατο γίνεται μια εκδήλωση στην Ακαδημίας 50.

Για όσους όμως θέλουν να καταλάβουν το πρόβλημα ,κλικ ,στον τίτλο και ο Θ.Μεγαλοιοκονόμου εξηγεί σε video το πρόβλημα

5 comments:

Anonymous said...

Συγχαρητήρια για το κείμενο για ένα θέμα το οποίο σαφέστατα δεν πουλάει στα mainstream ΜΜΕ. Κατ' επανάληψη ο Συνήγορος του Πολίτη αλλά και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχουν επισημάνει παραβιάσεις δικαιωμάτων πολιτών σε κρατικά ψυχιατρικά ιδρύματα αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για μεταρρύθμιση, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν την προκατάληψη των τοπικών κοινωνιών. Για όσους ενδιαφέρονται παραπάνω αξίζει μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Thomas Szasz, φιλελεύθερου καθηγητή ψυχιατρικής και μορφή του αντι-ψυχιατρικού κινήματος (παρότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι ανήκει σε αυτό)στο www.szasz.com. Ο Szasz προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο όταν στις αρχές του '60 κυκλοφόρησε το βιβλίο "The myth of mental illness" στο οποίο ισχυρίζεται ότι η ψυχική ασθένεια (την οποία σαφώς διακρίνει από τις διαγνώσιμες νευρολογικές διαταραχές) είναι ένας μύθος που στην ουσία αποτελεί κοινωνικό έλεγχο "μασκαρεμένο" σε ιατρική θεραπεία.Όπως έχει γράψει: "Inasmuch as we have words to describe medicine as a healing art,
but have none to describe it as a method of social control or political rule,
we must first give it a name. I propose that we call it pharmacracy, from the
Greek roots pharmakon, for ‘medicine' or ‘drug,' and kratein, for ‘to rule' or
‘to control.' ... As theocracy is rule by God or priests, and democracy is rule
by the people or the majority, so pharmacracy is rule by medicine or physicians."
--Ceremonial Chemistry: The Ritual Persecution of Drugs, Addicts, and Pushers,
by Thomas Szasz, (Garden City, NY: Doubleday, 1974), p. 139.)

Elias said...

Προτείνω να διαβαστεί ο Αντι-Οιδίπους,των Deleuze-Guatarri ,καθώς και το 1,000 Plateus,των ιδίων, ώστε να κατανοήσουμε την συσχέτιση των νευρώσεων στα πλαίσια της πάλης των τάξεων

Anonymous said...

@Dio
Stay Tuned
@Elias
Επειδή,η εικόνα που έχουμε για τον κόσμο ,μπορεί να αλλάξει αν διαβάσουμε προσεκτικά (όπως κάνει ο Negri) τον "Αντιοιδίποδα" και τα "1000 επίπεδα" ,θα σε καλούσα να μας επισκέπτεσαι,όπως θα κάνω και εγώ.
Επειδή όμως τα ιστολόγια είναι και ισχυρές "απεδαφοποιητικές ροπές" ,τολμώ να σου προτείνω να σκεφτείς για ένα κοινό blog "Αντιοιδίποδα" .Αν η σκέψη σε εμποδίσει να "επαναδεφοποιηθείς" τότε ρίξε ένα mail και ίσως να καταλάβουμε τι εστί "νομάς" τον 21 αιώνα.

John 25aris said...

Συγχαρητήρια για την πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια!Σε ένα τόσο υποβαθμισμένο αλλά ταυτόχρονα τόσο σημαντικό για τα ανθρώπινα διακιώματα θέμα μια εξαιρετική κίνηση!
Τα προβλήματα όμως που έχουν προκύψει είναι πολύ σημαντικά και δεν ξέρω αν γίνεται να αντιμετωπιστούν εύκολα...Στην Ελλάδα κινήσεις πολιτών σαν κι αυτή που αναφέρεται είναι σπάνιες και πρέπει να στηρίζονται.Ελπίζω σύντομα να γίνει μια ουσιώδης βελτίωση της κατάστασης των ψυχικά ασθενών στην Ελλάδα.Καλή δύναμη!

Greek Rider said...

@Να τελικά που πρωτοβουλίες και δράσεις έχουν αποτελέσματα. Καλή η θεωρία αλλά η πράξη είναι αυτή που καθορίζει τον κόσμο που ζούμε.

Τα συγχαρητήριά μου!!