Saturday, May 24, 2008

Πριν 100 χρόνια μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες επαναστάσεις ξεσπά στην Θεσσαλονίκη.Δε λέω να την γιορτάσουμε,ας την σεβαστούμε ας την ερευνήσουμε.


Θα περάσει προφανώς απαρατήρητη η επέτειος

Και δικαιολογημένα ,καθώς οι όροι είναι συγκινησιακά φορτισμένοι

Το ιστολόγιο μας έχει την άποψη ότι τα έθνη και τα έθνη κράτη είναι κοινωνικές μορφές οργάνωσης με απόλυτη ιστορικότητα.

Συγκροτήθηκαν ,μεταλλάχθηκαν θα συνεχίζουν να αλλάζουν και ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα εξαφανισθούν μαζύ με τά όποια αρνητικά τους (πόλεμοι,νεκροί κλπ)

Είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι είναι σε σέ θέση να επινοήσουν νέες μορφές συγκροτημένης αλληλεγγύης ,και οργανωμένης αναδιανομής πλούτου και υποστήριξης των αδυνάτων.Τα κράτη καλά θα μας κάνουν να μας αδειάσουν την γωνιά!

Ετσι λοιπόν κατανοούμε την αξία γέννησης των εθνών ,μαζί με τις παιδικές ασθένειες τους (τους εθνικισμούς τους) ,αλλά δεν εννοούμε να κατανοήσουμε τις ιστορικές πραγματικότητες σαν ιδεολογικά αγκυροβόλια ,έτσι για να παρκάρουμε τις εθνικιστικές ιδεοληψίες.

Μπορεί η επανάσταση των Νέων Τούρκων το 1908,να είχε παράδρομες απελπιστικές συνέπειες γαι την τωρινή μας εθνική συγκρότηση, δεν παύει όμως να υπήρξε να δημοκρατική αντι αυταρχική τομή,αλλά και ιστορικό σημείο καμπής γαι τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά γείτονες μας.

Οι μνήμες,τα έρποντα συναισθήματα,μας έχουν αποκρύψει ,ότι το σημαντικό αυτό γεγονός ,που άλλαξε την ιστορία της περιοχής μας, προετοιμάστηκε και τελικά εκκίνησε σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του σύχρονου Κοσμοπολιτισμού: Την Οθωμανική Θεσσαλονίκη.

Ναι στην Μακεδονία εκκινούν όλα για τους σύχρονους Τούρκους.

Τα ιστορικά γεγενότα μπορούν να βρεθούν σε διάφορες πηγές,μια από αυτές υποκρύπτει ο τίτλος μας.

-Δεν θα έπρεπε ένα σύχρονο φιλελεύθερο Ευρωπαικό Κράτος ,χωρίς πλέγματα να έδινε ένα βάρος στην σοβαρή αυτή ιστορική επέτειο (αναφέρομαι βεβαίως στην Hellas);

Πολλά θα έπρεπε ,αλλά τουλάχιστον αυτό που αφορά, το προσπαθούμε.

Υπομνήουμε ότι μια Επανάσταση έγινε στην Θεσσαλονίκη πριν 100 χρόνια

Οι γνήσιες επαναστάσεις μας αφορούν,παρότι μεχρι τώρα η ιστορία μας απέδειξε ότι κουβαλάνε πολλές "αμαρτίες"

3 comments:

Greek Rider said...

Είναι βέβαια εντυπωσιακό ότι στη Θεσσαλονίκη εκείνης της εποχής η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Τούρκοι ενώ οι Έλληνες ήταν λιγότεροι από τους Εβραίους. Θα έπρεπε να γίνουν ανταλλαγές πληθυσμών και ο Β' παγκόσμιος πόλεμος ώστε να μείνουν οι Έλληνες μόνο. Αυτό δικαιολογεί έως ένα μέρος τον μεγάλο εθνικισμό που τρέφεται στην συμπρωτεύουσα.

John 25aris said...

Αξίζει να διαβάσεις το βιβλίο του Mark Mazower "Θεσσαλονίκη:Πόλη των φαντασμάτων" για να δεις πώς ήταν η ζωή στη Θεσσαλονίκη πριν, κατά και μετά το κίνημα των Νεότουρκων.Και πώς η μια εθνικιστική δομή χάλασε αυτή την αρμονική συμβίωση μειονοτήτων.Όσο πιο κοντά είμαστε στην κατάργησή τους τόσο καλύτερα θα ζούμε.

LEFT LIBERAL SYNTHESIS said...

Τα παράδοξα όλων των εθνογεννέσεων
Δημοκρατικοί Θεσμοί-Εθνοκαθάρσεις
Προτιμώ προς το παρόν να βλέπω τους ΝεόΤουρκους στην αντισουλτανική ,αστικοδημοκρατική διάσταση,και κάνω συνειδητά το κοροίδο για τα λοιπά.
(Το καλοκαίρι θα δω για τρίτη φορά το χωριό του παππού μου 200 χλμ πάνω από την Ατταλεια.....,αλλά θα υπάρχει και ο αντίστοιχος Τούρκος LLS που θα βρήκε κανένα αντίστοιχο ερειπιο δε τίποτα Θεσσαλονίκες Καβάλες κλπ)