Friday, April 11, 2008

Pierre-Joseph Proudhon (1809-1865).Μήπως χρειάζεται να τον ξαναδούμε??

Ο Proudhon αποτελεί γαι τους περισσότερους μια γραφική μορφή που συνοδεύει με τσιτάτα και φωτογραφίες τις ομάδες των αναρχικών.

To LLS στην διαδρομή του να ψηλαφήσει μια ενεργητική ανασύνθεση αριστεράς και φιλελευθερισμού (μακρυά από το κλισε του τρίτου δρόμου και της κρατικιστικής σοσιαλδημοκρατίας) συναντά από παντού ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Proudhon

Γιατί άραγε?

Ας αρχίσουμε με ένα πραγματικό περιστατικό

Οι "σύντροφοι" της Gauche Liberale (Φιλεύθερη Αριστερά -ομάδα που δρα στο εσωτερικό της Alternative Liberale στην Γαλλία) που δρούν ένα LLS πλαίσιο,μου ανέφεραν ότι σε πρόσφατη διαδήλωση,βρέθηκαν δίπλα δίπλα με τους αναρχικούς,και ενώ όλοι ανέμεναν μια σύγκρουση σε λίγη ώρα έγιναν όλοι ένα μεγάλο "πηγάδι" διαπληκτιζόμενοι για τον Proudhon.

Αναρχικοί και θιασώτες της αγοράς και του μικρού κράτους,αναζητούν τις ρίζες τους στον ίδιο διανοούμενο.

Είναι γνωστό οτι ο P ,είχε μια διανοητική διαδρομή με εξέλιξη (όπως και ο Marx)

Στα ύστερα του έργα όμως επεξεργάζεται μια εκλεπτισμένη θεωρεία ενός σοσιαλισμού των μικρο ιδιοκτητών ,αλλά και μια οικονομική δραστηριότητα για την ίδρυση μιας τράπεζας λαικής βάσης!!!

Η σημασία του,και η αξία να εντριφήσουμε στο έργο του έγκειται στα θεμελιώδη ερωτήματα του.

-Πως είναι δυνατόν να οργανώσουμε μια οικονομία ,που σεβόμενη τα πολιτικά δικαιώματα και τον θετικό ρόλο των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων ,θα παράξει και θα διανείμει δίκαια τον μεγαλύτερο πλούτο?
-Πως αυτός ο μετασχηματισμός δεν θα γίνει στο όνομα μιας αφηρημένης (ελκυστικής βέβαια) ιδέας ενός επερχόμενου μηχανικά μετασχηματισμού που περιέγραψε ο Marx?

Τα ερωτήματα είναι τόσο καίρια,αλλά και αναπάντητα

Κάποιοι διανοούμενοι τα ψηλαφούν

Κάνε κλικ στον τίτλο και θα διαβάσεις ένα σχετικά νέο άρθρο (2006) που με αφορμή μια βιβλιοκριτική ,ανασύρει διερευνά και αποκαλύπτει πλευρές του έργου του Proudhon

Καλή ανάγνωση φίλοι μου

4 comments:

Greek Rider said...

Μου αρέσουν τα κείμενα που βάζεις. Δίνουν τροφή για σκέψη. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με κάθε τι καινούργιο σε όλους τους τομείς.

Homo Sapiens said...

προσυπογράφω το σχόλιο του free rider

Homo Sapiens said...

greek rider, τον έκανα λαθρεπιβάτη τον άνθρωπο!

Anonymous said...

Τα κείμενα παίρνουν αξία ,μόνο στα μάτια στο μυαλό και την καρδιά του αναγνώστη.
Greek Rider,Homo Sapiens ,μου χετε δώσει αντίστοιχες απολαύσεις.
Το ευχάριστο είναι ότι οι αιώνιοι έφηβοι της περιέργειας είμαστε πολλοί.