Wednesday, January 7, 2009

Τρέχα Jodie ,τρέχα!!!!!!


Από τις αρχές Δεκεμβρίου η Αθήνα γέμισε αίμα.
Ενας αγνοούμενος γιατρός,ο μικρός Αλέξης,ο επιχειρηματίας Λαζαρίδης,η δυσμοιρη Κούνεβα ,δύο ιερόδουλες,και ο αστυνομικός Διαμάντης,έχουν γεμίσει την καθημερινότητα μας.
Αν και προφανώς οι αυτουργοί είναι διαφορετικοί,η συχνότητα και επαναληψιμότητα θυμίζουν serial killer,που όμως είναι συλλογικός.Μια αόρατη συλλογικότητα διοργανώνει τις δολοφονίες,και αν δεν την βρούμε μάλλον το κακό θα συνεχίσει.
Οι ταινίες με serial killer δεν βασίζουν την επιτυχία τους στην επανάληψη των δολοφονιών αλλά στο ότι ο killer έχει ένα βαθύτερο υπερβατικό κίνητρο,το οποίο και πυροδοτεί την μανία του.Ο συνδιασμός ενός αφηρημένου πολύπλοκου κινήτρου με την δολοφονικό οίστρο, κάνει τις ταινίες επιτυχία.
Μια διαστροφή μεταμόρφωσης κινεί τον δολοφόνο των «αμνων», και τα επτά αμαρτήματα τον μανιακό του «seven».Χωρίς το υπερβατικό κίνητρο η ταινία serial killer γίνεται ανούσια μπαλαφάρα βίας.
Η νεοελληνική μας συλλογικότητα έγινε μανιακός δολοφόνος,μόνο που ο εκτελεστικός μηχανισμός αλλάζει.Πληρωμένοι δολοφόνοι,ανεγκέφαλοι αστυνομικοί,ληστές,τρομοκράτες,μπράβοι μάλλον περιορίζονται σε μια διεκπεραιοτική λειτουργία,ενώ φαίνεται πως η κοινωνία μας ως σύνολο έχει γίνει ο killer.
Δεν έχουμε ζήσει ποτέ,τόσο σωρευμένη ατομική βία διαφόρων μορφών και παραλλαγών.
Αραγε ποιο είναι το δικό μας υπερβατικό κίνητρο;
Ποια βαθύτερη συλλογική ψυχική δομή έχει διαταραχτεί,και κινητοποιεί τον καταστροφικό μηχανισμό εναντίον των θυμάτων.
Ο συλλογικός serial killer κινείται ανεξέλεγκτος ,και εμείς δεν φτάνει που τον βλέπουμε να δολοφονεί,δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κάνει.
Ας θυμηθούμε όμως τι έκανε η Foster
Πήγε στην φυλακή και συζήτησε με έναν αλλο serial killer
Σχεδον τον ερωτεύτηκε,ίσως και να της θύμιζε τον πατέρα της.
Αυτός όμως ο Lecter ,την βοήθησε να απελευθερωθει από τις φαντασιώσεις της και να προσπαθήσει να βρει την υπερβατική κινητήρια δύναμη του killer
Μάλλον αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς.
Εχουμε φυλακισμένους πολλούς συλλογικούς Dr,Hannibal
Ας τους ανακρίνουμε και πάλι στην φυλακή
Οι συλλογικοί Dr.Hannibal μας είναι
Η μυωπία,ο ναρκισσισμός,ο αυτοεγκλεισμός,ο καπιταλισμός της κονόμας,ο κρατισμός της αδιαφορίας,η επινενοημένη θρηνωδία,η χαζοχαρούμενη ευτυχία,όλοι αυτοί υπήρξαν στο παρελθόν οι killers μας.
Γρήγορα η Jodie να πάει να τους γνωρίσει,και να τους ρωτήσει για το πως κινείται ο killer 2009.
Ο killer δεν σκοτώνει για να σκοτώνει
Ο killer σκοτώνει γιατί υπακούει σε ένα σενάριο,υπερβατικής υφής,νοηματικά αφηρημένο,σχεδόν θεολογικό.
Στο σινεμά ο killer δεν είναι ένας απλός φονιάς ,είναι ο συνδιασμός πνευματικότητας και εκτραχιλισμού.
Πιθανόν να είμαστε στην μέση του σεναρίου,και η μικροκαμωμένη Foster να μας κάνει την έκπληξη
Jodie βιάσου.......

17 comments:

Tyler Durden said...

για την ιστορία η σιωπή των αμνών έχει αντιγράψει το μοτίβο "επικοινωνία με σήριαλ κίλλερ για κατανόηση του ψυχισμού τους" από την επίσης εξαιρετική ταινία Manhunter του 1986 που την είχε σχετικά πρόσφατα η ελευθεροτυπία μαζί με άλλες δυο σχετικές: το Tesis (ανάλυση της περιέργειας και έλξης του ανπρώπου στο σπλάττερ) και το παλιό και προκλητικό για την εποχή του Peeping Tom

Επίσης ταινιες στο μοτίβο του Seven προτείνω το Resurection (Ο μανιακός κόβει μέλη από τα θύματά του (με ονόματα των 12 Αποστόλων)προσπαθώντας τα "συναρμολογήσει τον Εσταυρωμένο,
καθώς και το φετινό Anamorphosis που τα διαμελισμένα κομμάτια των πτωμάτων συναρμολογούνται σύμφωνα με την τεχνική προοπτικής αυτής της μεσαιωνικής τεχοτροπίας (Αναμόρφωσις)

Left Liberal Synthesis said...

Tyler
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Οπως έχει δει το σινεμα είναι για μένα,ένας συμβολικός τρόπος σχολιασμού των τεκταινομένων.
Με χαρά θα δω τις προτάσεις σου,και θα τις χρησιμοοποιήσω αναλόγως.

Unknown said...

Συνιστώ σε όλους τους ανατόμους ενός "πολιτικού" φόνου, όπου κι αν διαπράττεται, την ανάγνωση του πιο αντιπολεμικού ποιητή, του Wilfred Owen που σκοτώθηκε 1 εβδομάδα πριν το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Βάζοντας τον εαυτό του στη θέση του εχθρού, στο τελευταίο του ποίημα -"Παράξενη Συνάντηση" (Strange meeting)- που βρέθηκε πάνω του λέει:

Μέτωπα ανδρών μάτωσαν εκεί που δεν υπήρχαν πληγές,
Είμαι ο εχθρός που σκότωσες, καλέ μου φίλε.
Σε γνώρισα στο σκοτάδι. όπως μόρφαζες
όταν χθες με κομμάτιασες καθώς έσπρωχνες και σκότωνες.
Έκανα να φύγω. όμως τα χέρια μου ήταν απρόθυμα και κρύα
Ας πέσουμε στο βαθύ τον ύπνο τώρα…

[Foreheads of men have bled where no wounds were.
I am the enemy you killed, my friend.
I knew you in this dark; for so you frowned
Yesterday through me as you jabbed and killed.
I parried; but my hands were loath and cold.
Let us sleep now …]

Αυτό, από την βαθιά μου πεποίθηση ότι η μόνη εφικτή θρησκεία και ιδεολογία στο σήμερα είναι η Τέχνη (η μεγάλη, η αυθεντική και όχι τα "καλλιτεχνήματα"). Είτε είναι του Σοφοκλή, είτε του Μπουνιουέλ, του Ελύτη, του Βρεττάκου και του Στρατή Τσίρκα. Συγγνώμη αλλά έχω καταλάβει από καιρό ότι ένας δέκτης παραστάσεων είμαι. Και από αυτές της δήθεν "επίκαιρης" επικαιρότητας, προτιμώ χωρίς συζήτηση, αβλεπί, αυτές των Δημιουργών, γιατί ΟΛΑ, μα ΟΛΑ, περιστρέφονται γύρω από ηθικά διλήμματα. Και σ' αυτά η χρησιμοθηρική ανάλυση της πραγματικότητας δεν απαντά...ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ!

Left Liberal Synthesis said...

Mano a Mano
Προσφέρεις στο ιστολόγιο,μια οπτική που ενώ μας αφορά,ας πούμε δεν έχουμε το ταλέντο 'ομως να την αναπτύξουμε.
Η Τέχνη ως "ανοιγμα" στον κόσμο,ως μια ολική ματιά,είναι απείρως πιο αποτελεσματική ,από ένα απλό σχόλιο,αλλα καταλαβαίνεις απαιτεί μια άλλη καταστατική συνθήκη.
Είδα το ιστολόγιο σου ,8α έλεγα με θαυμασμό,για την τόλμη ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Οσον μας αφορά, η κριτική χρήση πιο σύγχρονών μορφών τλεχνης (σινεμά) και κάποιων στοιχείων από την φιλοσοφία ,(όλα αυτά ερασιτεχνικά βέβαια) είναι μια μικρή προσπάθεια ανάλυσης της πραγματικότητας,μέσα από πιο διαθλαστικούς φακούς από ότι μια τεχνική πολιτική ανάλυση επιτρέπει.
Βλέπω με χαρά την συμβολή σου,και θα σου έλεγα να μας κοιτάξεις σε λίγες μέρες.Προετοιμάζουμε μια ανάλογη ανάρτηση.

Greek Rider said...

Με τη σημερινή νοητική σου σύλληψη για τον "συλλογικό serial killer" έγραψες ιστορία!

Θα ασχοληθώ με το θέμα εκτενέστερα μόλις βρω χρόνο.

Καπιταλισμός της κονόμας (έτσι χυδαία όπως ακούγεται) και κρατισμός της αδιαφορίας (και κάτι χειρότερο ίσως) είναι οι άλλες όψεις του ίδιου νομίσματος.

Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

Left Liberal Synthesis said...

GR
Μάλλον υπερβάλεις στην ευγένεια σου??
Ιστορία ......,ασε να δούμε τι΄κάνουν στην Παλαιστίνη

SFILTROS said...
This comment has been removed by the author.
SFILTROS said...

Εγώ με την σειρά μου θα προτείνω την αστυνομική σειρά DEXTER με ήρωα έναν killer που δουλεύει στο εγκληματολογικό τμήμα της αστυνομίας. Θύματα του είναι όλοι οι συνάδελφοι του δολοφόνοι που κατάφεραν να ξεφύγουν με διάφορους τρόπους από το δικαστικό σύστημα.Το σενάριο είναι εξαιρετικό και οι χαρακτήρες αναπτύσσονται με πολύ όμορφο τρόπο.
Τελικά τον συμπαθείς τον πρωταγωνιστή γιατί τους killer της καθημερινότητας μας μόνο ένας όμοιος τους μπορεί να τους αντιμετωπίσει. Δυστυχώς ακόμα και το να κάνεις μια ευγενική παρατήρηση σε κάποιον που αδειάζει το τασάκι του στον δρόμο, σπρώχνει στο τρένο κ.α. είναι μια άκρως παράτολμη και επικίνδυνη πράξη, εκτός φυσικά αν είναι κάποιος γνώστης πολεμικών τεχνών...

Left Liberal Synthesis said...

Sfiltro
Δεν έχω δει το Dexter,αλλά από όσα μου περιγράφεις,δεν θα το έβαζα ως κινωνικό σχόλιο.
Killer εναντίον Killer,δεν είναι της οπτικής μου.

SFILTROS said...

Μάλλον υπερέβαλα. Δεν λέω να πάρουμε τα όπλα και να αρχίσουμε τα "οφθαλμός αντί οφθαλμού", απλά μου άρεσε η σειρά και ομολογώ πως κάποιες φορές που απογοητεύομαι από τους γύρω και βλέπω πως τα λόγια δεν πιάνουν τόπο φαντάζομαι το πως θα ήταν καλύτερη η καθημερινότητα μας αν απλά δεν ήμασταν αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε με όλους τους killer.
Ίσως απλά πρέπει να πάρω τα βουνά γιατί αν περιμένω να αλλάξουν οι άλλοι προς το καλύτερο θα φάω τα χρόνια μου στην αναμονή.

Greek Rider said...

Δε νομίζω. Άλλες φορές που δεν συμφωνώ το λέω αμέσως.

Anonymous said...

Αγαπητέ LLS,


Παρά την προσδοκώμενη αντιμετώπιση της προτελευταίας δημοσίευσής σου εκ μέρους μου, όπως τουλάχιστον καταγράφτηκε στα σχόλια του @Sxoliasti αλλά και δικά σου, ο μοναδικός λόγος που με έκανε να πάρω το πληκτρολόγιο ανά χείρας* είναι για να σου ευχηθώ. Λοιπόν:

Χρόνια Πολλά με Υγεία και Ευτυχία για την γιορτή σου! Μαζί βέβαια με τις καλύτερες Ευχές μου για την καινούργια χρονιά!


Χαιρετώ.




*Φυσικά, τα "όπλα" παραμένουν πάντα παρά πόδα!

Lucky Archer - Λάκης Βελώτρης said...

Μας λες ψέμα για ηλικία πάππου, αρρώστια γιαγιάς, αντάρτες συμπεθέρους που σκότωσαν πάππου Μας έδιωξες Ιάκωβο και επίβαλλες Ομπαμα. Μας λες ψεμα για την αίτια του κρυολόγημα Μας λες ψεμα για τα λογια του Χριστού και του Περικλή Έπρεπε να σε σφαλιαρωνα οταν θρηνουσες κόκκινο τράγο που μας αραπωσες. Μας λες ψεμα για τη ενοχεια Βενιζέλου στη Σμύρνη Μας λεσ ψεμα για χαρεμι δασκαλιτσες του επιθεωρητή Μας λες ψεμα για τη χορωδία και στασίδι Θα φας τώρα στάχτη απο ρουθούνι τη ψευτιά Ιππως Τρωης που μας λες τύπους και κομπλεκτικους που δεν ανεχόμαστε τη κατεργαριά σου.

Left Liberal Synthesis said...

ΔΔ
Νασαι καλά να μας τροφοδοτείς με τις πιο γόνιμες αντιρρήσεις.
Καλή Χρονιά
ΥΣ.Ακόμα όμως και για τα όπλα υπάρχουν διεθνεις συνθήκες .......!!!!

Left Liberal Synthesis said...

Lucky
Ο συνειρμός μου αρέσει ως κείμενο ,παρόλο που δεν κατανοώ το δεύτερο πρόσωπο.
Ολα αυτά τα συναισθήματα τα προκάλεσε το LLS??
Αν ναι,τότε για να αρχίζω να αναθεωρώ τις απόψεις μου για την ιακνότητα του ιστολογίου να προκαλεί συμβάντα....

ο δείμος του πολίτη said...

Οι συνδυασμοί πάντως που κάνεις και ο συσχετισμός κινηματογράφου ακι καθημερινότητας πάντα με αφήνει κατάπληκτο.

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Δεν είναι μυστικό,ότι ο μαέστρος του είδους Zizek,ευτυχώς δημοσιεύει τα κείμενα του,και εμείς χρησιμοποιούμε την τεχνική του α λα ελληνικά.
Πάντως καμία τέχνη δεν έχει αξία,αν σεν μετατρέπεται άμεσα απτα σε βίωμα της καθημερινότητας.
Χαιρετώ