Sunday, January 11, 2009

Η απόλυτη μετακρατικιστική επιχείρηση.Η εταιρεία δημοσκοπήσεων




Μα καλά κάθε εβδομάδα θα διαβάζουμε και πέντε νέες δημοσκοπήσεις;

Η ανάλυση μας λέει ότι σε λίγα χρόνια,θα έχουμε καλωδιακή τηλεόραση με κανάλι δημοσκοπήσεων.,με on line,δημοσοκοπήσεις σε real time,και διαφημήσεις κομμάτων.

Θα ανοίγεις την τηλεόραση ή το PC ,και θα βλέπεις την προθεση ψήφου,δω και τώρα με σταθμισμένο δείγμα, αντιπροσωπευτικό και αξιόπιστο και στο ενδιάμεσο διαφημήσεις κομμάτων και πολιτευτών.

Η εξέλιξη είναι αναπόδραστη.

Ας δούμε πιο προσεκτικά την πολιτική οικονομία των δημοσκοπήσεων.

Κατ’αρχάς πρόκειται για τυπική μετακρατικιστική business.Το κύκλωμα είναι το εξής

Πολιτικά κόμματα (που χρηματοδοτούνται από το Κράτος) σχολιάζουν ή και παράγουν γεγονότα,τα οποία δημιουργούν εντυπώσεις.
Ειδικευμένες εταιρείες μετατρέπουν τις εντυπώσεις σε ερωτήσεις,τις κωδικοποιούν ,και πωλούν τις απαντήσεις σε ενδιαφέρομενους (κυρίως κανάλια ,εφημερίδες, κόμματα).
Τέλος τα κανάλια ή εφημερίδες μας πωλούν τις αναντήσεις (μέσω του μηχανισμού του αγγελιόσημου των διαφημήσεων )

Ο μεταμοντέρνος καπιταλισμός στο απόγειο του.

Το προιόν είναι άυλο,αφηρημένο,υπερβατικό (κοινή γνώμη)
Το παράγουν πρωτογενώς κρατικοδίαιτοι οργανισμοί (κόμματα)
Το μετασχηματίζουν οι βιομηχανίες (δημοσκόποι)
Το αγοράζουν οι έμποροι (κανάλια)
Μας το πουλάνε σχεδον υποχρεωτικά (μεσω των κρατικών ρυθμίσεων αδειών και αγγελιόσημου)

Βέβαια η τρέχουσα κριτική θεωρεία,είναι αφάνταστα οικονομίστικη και αδυνατεί να δει τι ακριβώς γίνεται.

Κατ’αρχάς πρόκειται για ένα κύκλωμα,που όπως όλα τα καπιταλιστικά κυκλώματα περιπέφτει σε κρίσεις υπερσυσώρευσης.Δηλαδή το προιόν παράγεται σε ποσότητες παραπάνω από ότι μπορούν οι καταναλωτές να δαπανήσουν.
Επέρχεται όμως η κρατικιστική βία (ά ρε παρεξηγημένοι φιλελευθεροι Nozick Hayek) και υποχρεώνει τον καταναλωτή όχι μόνο να χρηματοδοτήσει βιαίως την παραγωγή (μέσω της κρατικής χρηματοδότησης) αλλά την κατανάλωση.
Μοναδικοί κερδισμένοι οι δημοσκόποι
Αγοράζουν φθηνά από την πρωτογεννή παραγωγή,μετασχηματίζουν στην βιομηχανία τους ,μοσχοπουλάνε στους έμπορους που μας το μεταπουλάνε υποχρεωτικά.

Οι αγαπημένοι φίλοι του ιστολογίου,του καταλογίζουν ακροβασίες,σύγχιση ανόμοιων κριτικών θεωρειών,γενικώς αμετροέπεια.Ας είναι δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε.

Το καινοτόμο της σύγχρονης παραγωγής είναι ότι αυτή είναι συνεχής,αέναη και δεν αφορά την εργασία μας ,κατά την εμπλοκή μας μόνο στον χώρο εργασίας.Αφορά την ζωή μας αυτή καθ’εαυτή.Με μία έννοια ,μεσω της απόλυτης επικυριαρχίας των media, ζούμε «παράγοντας» την ζωή μας,δεν ζούμε εκτός οικονομίας.
Η σύγχροη οικονομία παράγει,δηλαδή ανασυνθέτει πόρους, συνεχώς όλο και περισσότερα άυλα αγαθά,τα οποία εντάσσονται στο κύκλωμα της οικονομίας.
Ελεύθερος χρόνος,χαλάρωση,ένταση,γνώμη όλα είναι άυλα,αφηρημένα,ιδεατά,αλλά όμως παράγονται και καταναλώνονται όπως και τα υλικά αγαθά.
Βέβαια η τρέχουσα κριτική ενώ είναι πολύ εύκολο να κατανοήσει την υλική παραγωή,είναι πολλες φορές τυφλή στην παραγωγη άυλων ,και έτσι τα πράγματα μπερεδεύονται και το κυριώτερο απλοποιούνται.
Εστι μας (το πρωτο πληθυντικό αφορά το left του ιστολογίου) είναι πανεύκολο να φανταστούμε μια αυτοδιαχεριζόμενη βιομηχανία λιπασμάτων,αλλα αντε να σε δω τι θα κάνεις με μια εταιρεία δημοσκοπήσεων.
Ευτυχώς υπάρχουν και στοχαστές σαν τον Negri που προσπαθούν να στοχαστούν γόνιμα,για μια αριστερά που καταλαβαίνει την σύγχρονη οικονομία,και δεν εννοεί τον σοσιαλισμό ως αρχαική μη τεχνολογική απλοική δομή υλικών αγαθών.
Με λίγα λόγια ,οι βιομηχανίες επεξεργασίας και τεμαχισμού της συνείδησης (δημοσκόποι) έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά.
Βρίσκονται στο κέντρο ενός οικονομικού κύκλου που «κλειδώνει» με την κρατική παρέμβαση.Δεν είναι τυπικό κλειστό επάγγελμα,αλλά είναι προστατευμένοι,και αντικυκλικοί προς την κρίση.Ακόμα και η κρίση δουλεύει υπερ τους.
Ποιά είναι η λύση;
1.-Να κόψουμε σιγα σιγά την κωμωδία με τις κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων και τα αγγελιόσημα.
2.-Να διατημήσουμε εδώ και τώρα την παραγωγή γνώμης.Εμείς όλοι παράγουμε με την διανοια μας τζάμπα κοινή γνώμη,και καλό είναι αν οι καπιταλιστές της (κόμματα,δημοσκόποι,κανάλια) να πληρώνουν την αξία της.Θέλεις κύριε την γνώμη μου ,αυτή την κοστολογώ ας πούμε 100 Ευρώ.

Μεταπρολετάριοι παραγωγοί κοινής γνώμης ενωθείτε!!!!!

23 comments:

Νοσφεράτος said...

'' 100 Ευρώ.''

πρεπει φυσικά να κανουμεσυμφωνιες για να ανεβασουμε την τιμή

Left Liberal Synthesis said...

nosferato
Οντως έβαλα μι αυθαίρετη τιμή,αλλά όλες οι ιδέες συζητώνται.Παντως το τζαμπα για τετοι σημαντικό προιοόν "πεθανε"

ο δείμος του πολίτη said...

Πράγματοι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μία ιδιαίτερη μεταμοντέρνα ακροβασία εντυπωσιασμού της "δημορκατίας". Πουλάνε ένα εμπόρευμα τάχα πολιτικής που ουσιαστικά στοχεύουν στη διαφήμιση και τις εντυπώσεις.

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Νομίζω ότι είναι κάτι βαθύτερο,και πιο περίπλοκο γιατί δεν είναι ότι δημιουργουν εντυπώσεις,μετατρέπουν την πεποιθηση σε εντύπωση.
Είναι μάλλον μια βαθμιαία μετάλλαξη της πολιτικής γνώμης ,σε μια γενική αίσθηση.
Από την Σκλυλα της ελλειματικής ψήφου ανα τετραετία,στην Χαρυβδη της αέναης καταγραφής ρευστών εντυπώσεων.Και όλα αυτά με την δωρεάν διαχείριση της άυλης,κοινης γνώμης.

Tyler Durden said...

εγώ θεωρώ ότι είναι και μια φενάκη δημιουργίας πλασματικής αίσθησης άμεσης δημοκρατίας.

Left Liberal Synthesis said...

Βέβαια ,μια άμεση δημοκρατία,όχι πολιτών αλλά τεμαχισμένων απόψεων,που προέρχονται από πολίτες
Νομίζω από την πλούσια κινηματογραφική σου βιβλιοθήκη,θα μας ΄δώσεις κάποια αναφορά
Χαιρετώ

OnWine said...

Πρώτα από όλα, να χειροκροτήσω την επάνοδο στην λογική ...είχα αρχίσει να ανησυχώ τελευταία...

Επί του θέματος:

To προιόν είναι η κωδικοποιημένη άποψη της κοινής γνώμης, και όχι η κοινή γνώμη. Είναι σαν να λές ότι το ...καουτσουκόδεντρο είναι το προιόν σε μιά βιομηχανία παραγωγής ελαστικών... Η "πρώτη ύλη" είναι το "κοινό", η πληροφορία που προκύπτει από αυτό, και ...συλλέγεται όπως κάθε πρώτη ύλη.

Το παράγουν οι εταρείες δημοσκοπήσεων, και ασφαλώς όχι τα ...κρατικοδίαιτα κόμματα... αυτά είναι οι "καταναλωτές" του προιόντος...

Το αγοράζουν ...καταναλωτές (κόμματα) και μεταπράτες (media)
Και ...ασφαλώς, όπως όλα τα προιόντα, οι μεταπάτες το πουλάνε στους πελάτες τους... σε εμάς, δηλαδή...

Και οι κερδισμένοι δεν είναι ΜΟΝΟ η δημοσκόποι... που το είδες αυτό?... είναι όλο το κύκλωμα, όπως συμβαίνει σε κάθε κύκλωμα του καπιταλιστικού συστήματος... αλλοιώς στο καπιταλιστικό σύστημα το κύκλωμα -αν δεν κερδίζουν ΟΛΟΙ- πεθαίνει (and that's the beauty of it!...)... και ΜΟΛΙΣ το ζήσαμε (αλλά οι περισσότεροι δεν το πήραν είδηση)...

Πέρα από αυτό... η παραγωγή και εκμετάλλευση άυλων αγαθών συνέβαιναι από αρχαιοτάτων χρόνων... γιά σκέψου λίγο τι "πούλαγε" ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης... οι Σχολές της αρχαιότητας...

Στα δε συμπεράσματα, κάνεις όχι άλμα εις .. ύψος, αλλά ...άλμα επί κοντώ...

Εδώ και το πρόβλημα, φίλε μου... ζορίζεις καταστάσεις γιά να βγάλεις από αυτές οτι έχεις ...προδιαγράψει να βγεί...

Οσο κα να στίβεις πορτοκάλι, φίλε LLS... φασολάδα ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να προκύψει...

ΥΓ: Το θέμα των εταιρειών δημοσκοπίσεων και της αναδραστικότητα των δημοσκοπήσεων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον... αλλά μάλλον το πέρασες στο ντούκου... άσε που οι φίλοι σου έχουν γράψει σχετικά ...καλούδια...

Anonymous said...

Αγαπητέ LLS,


Νομίζω ότι είναι χρήσιμο να γραφτούν μερικές λέξεις για το κείμενό σου υπό τον τίτλο "Ο βλακώδης αυτοχειριασμός μέσω ενός ημερολογίου".

Κατ' αρχήν: Πόσο πίσω έχεις μείνει στον πολιτικό χρόνο για να μιλάς για "ανανεωτική αριστερά"; Για "ανανεωτική αριστερά" (έτσι, νέτα-σκέτα) δεν μιλάει πιά ούτε ο Κουβέλης κι ο Παπαδημούλης καλά-καλά! Δηλαδή πόση σοφία χρειάζεται για να έχεις - επιτέλους - συνειδητοποιήσει, ότι, στις σημερινές συνθήκες και με το Ελληνικό τοπίο της Αριστεράς να έχει διαμορφωθεί όπως έχει διαμορφωθεί, ο όρος είναι παντελώς κενός περιεχομένου; Τι να "ανανεώσει" σήμερα η "ανανεωτική αριστερά"; Το κομμουνιστικό κίνημα; Μα το έχει αποκηρύξει καημένε LLS! Το έχει διαγράψει! Το έχει κάνει "σβου" προ αμνημονεύτων ετών! Πού ζεις εσύ; Γιατί δεν μπορεί, όσο κι αν είσαι χαμένος στους λαβυρίνθους της σκέψης, από τους οποίους δεν πρόκειται, όπως σε "κόβω", να βγεις ποτέ αφού αρνείσαι ή δεν έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις έναν μίτο που θα σε οδηγήσει σε κάποια άκρη, δεν μπορεί, κάπου πρέπει να ζεις κι εσύ, δεν είσαι ηλεκτρονικό κατασκεύασμα!

Πάει αυτό. Ας πάμε σε άλλα.

Αν κατάλαβα καλά - κι αν βέβαια εξεφράσθης ορθώς, πράγμα για το οποίο, ε, όσο να 'ναι, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις - τα επικριτικά επιχειρήματά σου είναι τρία: Παράδοση στην "καταναλωτική μαλακία", "επικοινωνιακή" πρακτική και "μουμιοποίηση" του κινήματος όσο είναι ακόμα ζωντανό, μέσω της καταφυγής σε προσέγγιση τύπου Lifestyle.

Για το πρώτο. Ωραία, το ημερολόγιο είναι "καταναλωτική μαλακία". Τι ΔΕΝ είναι; Ένα βιβλίο; Ένα ένθετο αφιέρωμα από αυτά που έχουν οι Κυριακάτικες, πέντ' - έξι κάθε μιά; Ένα CD; Ένα DVD μήπως; Μία αφίσα αρκούντως καλαίσθητη σου κάνει; Μήπως προτιμάς ένα μπρελόκ; Σηματάκι για το πέτο; Ή μήπως ένα ...blog; Έχει μείνει τίποτα εκτός της εμπορευματικής κυκλοφορίας για να χρησιμοποιηθεί από μία αριστερή συλλογικότητα, έτσι ώστε να απαλλαγεί από τον ...τρόμο, ότι θα της ασκήσεις κριτική;

Για το δεύτερο. Παρά την διαρκή, απεγνωσμένη και ατελέσφορη συνήθως
προσπάθειά σου να ανασύρεις - και συχνά να διασύρεις - "σπάνιες" και "πρωτότυπες" λέξεις, δεν απέφυγες εδώ την χρήση μιάς λέξης-καραμέλας στα χείλη όλων, εκ των οποίων πολύ λίγοι γνωρίζουν με επάρκεια τις λεπτές εννοιολογικές αποχρώσεις της. (Μάντεψε: Δεν ανήκεις σ' αυτούς τους πολύ λίγους. Ουδεμία έκπληξη.).

Η λέξη "επικοινωνία" και τα παράγωγά της, αγαπητέ LLS, χαρακτηρίζει ΟΛΕΣ τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αποσκοπούν στην επαφή και συνεννόηση με τον Άλλον. Υπό αυτήν την έννοια ΤΑ ΠΑΝΤΑ είναι επικοινωνιακή διαχείριση. (Το ξέρω ότι σε θλίβει, αλλά ούτε εσύ αποτελείς εξαίρεση. Και συ μες στο σωρό είσαι. Θα το αντέξεις;). Βέβαια εσύ δεν εννοείς αυτήν την επικοινωνία. Εσύ εννοείς την "άλλη", την καραμέλα. Έχεις ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό σου τι την διαχωρίζει από την βασική; Τι ρωτάω!... Να σου πω λοιπόν αγαπητέ LLS, ότι αυτή ή "άλλη" επικοινωνία που εννοείς είναι κατ' ουσίαν ένας επιβληθείς από άθλιους κονδυλοφόρους αθλίων ΜΜΕ ευφημισμός για το ψέμα, την παραπλάνηση και την διαστρέβλωση (συνοπτικά και χοντρικά). Τι από όλα αυτά ανίχνευσες στο περίφημο ημερολόγιο; Μήπως δεν ήταν ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος που από την πρώτη στιγμή ετάχθη με το μέρος των εξεγερμένων; Μήπως δεν ήταν αυτός που αρνήθηκε να τους "πουλήσει", άσχετα αν δεν είχε πάντα την δυνατότητα να δείξει, ότι αυτό δεν σήμαινε σώνει και ντε ότι "αγοράζει" και όλα όσα κάνουν; Γιατί λοιπόν είναι "επικοινωνιακή διαχείριση" το ημερολόγιο, από την στιγμή
που - αποδεδειγμένα - δεν έγλυψε με αυτό εκεί που έφτυνε; Προφανώς "γιατί έτσι σας αρέσει" αγαπητέ LLS! Οπότε, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, έτσι δεν είναι; Θεϊκό!

Για το τρίτο. Άλλη μιά λέξη-καραμέλα και ποιός ν' αντισταθεί στην γλύκα της! Ούτ' εσύ δεν το κατάφερες LLS, ο τόσο "ξεχωριστός" (σαν την μύγα μεσ στο γάλα!). Lifestyle. Σοκ και Δέος!

Πολλές οι ομοιότητες με την προηγούμενη καραμέλα της "επικοινωνιακής διαχείρισης". Θα τις βρεις. Και κάτι επιπλέον που δεν θα βρεις, γι' αυτό βοηθάω μ' ένα hint: Μην δανείζεσαι όρους από την ΒΕΥΕΧ για να χτυπήσεις ένα κομμάτι της Αριστεράς. Εκτίθεσαι.

Τώρα για την "μουμιοποίηση" τι να σου πω; Ο πολιτικός χώρος που κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός, τελικά, είναι ο "ενταφιαστής" του κινήματος μέσω της έκδοσης ενός ημερολογίου; Τόσο elementary my dear LLS; Τόσο elementary; Και να μην το δω; Τσ, τσ, τσ...

Αυτά εν ολίγοις αγαπητέ LLS. Βαίνω προς αποχώρηση σιγά-σιγά. Α, και κάτι τελευταίο: Αυτό το "αυτοχειριασμός" πώς σου προέκυψε; Κάπως σαν τα καρβέλια στον πεινασμένο;


Χαιρετώ.

Anonymous said...

Ωραια συμπερασματα LLS!!! Eγω προτεινω ,για να διευρυνθει ο οικονομικος κυκλος, να μπουν στα γραφεια στοιχηματων προβλεψεις για τα αποτελεσματα των δημοσκοπησεων.

Η δικη μου θεση ειναι ΟΧΙ στις δημοσκοποπησεις (πολιτικες).
Δεν εχω απαντησει σε οσες μου ζητηθηκε. Το συμπερασμα για μενα
ειναι οτι εχουν μετατραπει τα κομματα σε εταιριες προωθησης προιοντων. Η πολιτικη παραγεται με ορους μαρκετινγκ.
Αυτο αποτελει αλλωστε ομολογημενη πρακτικη με παραδοση στις ΗΠΑ.
Η ουσια ειναι οτι το
feefback απο τις δημοσκοπησεις επηρεαζει εκτος απο την επαναχαραξη τακτικης απο τα κομματα ,την ιδια την "κοινη γνωμη". Αρα χρησιμοποιειται ενιοτε και σαν εργαλειο διαμορφωσης της.

Αρα εδω δε βλεπω το κερδος στο οποιο αναφερεται ο Σχολιαστης για τους πολιτες,σαν μερος του κυκλωματος. Τελος μια δημοκρατικη χρηση των δημοσκοπησεων θα ηταν η επιλογη των ερωτηματων απο τους ιδιους τους πολιτες(με τη βοηθεια των τεχνικνων του σπορ).

Νικος

Left Liberal Synthesis said...

SXOLIASTI
Κατ'αρχάς θα σε χρεώσω ένα μπουκάλι Bisolvon (αντιβηχηκό συρόπι) για την εκτεταμένη ανφορά στο ακρονυμιο LLS,στο προηγούμενο ποστ σου.Ετσι αναδρομικά σημειώνω ότι ήταν ο πιο γονιμος διάλογος που είδα στο δύκτιο ,μετα απο αυτον του σχολιαστή με τον στεργιο στην cynical (τον οποίο αναδημοσίευσα αυτούσιο).Το ιστολόγιο αυτό πάσχει από αθεραπευτη ταση προς αντικειμενικότητα.
Δυστυχώς θα σε απογοητεύσω αν ψάχνεις ανευ όρων υπεράσπιση του ποστ αυτού,με την έννοια ότι κάπως ημιτελώς και τσαπατσούλικα (και τα δύο αποτελούν κατ εμέ προνόμια της κάθε εντιμης προσπάθειας διερεύνησης και όχι απαγγελίας) προσπάθησα να περιγάψω την θέση των εταιρειών δημοσκοπήσεων ειδωμένες ως είναι .Δηλαδή μια κανονική δουλίτσα.
Για μένα έχει σημασία ότι τύποι έχουν την πιο προστατεύμένη θέση στο κύκλωμα καθώς η "πρωτη ύλη" τους είναι απολύτως ΔΩΡΕΑΝ.Αυτό τις κάνει αντικυκλικές ως προς την κρίση,δηλάδή έχουν περισσότερη δουλειά ανεξάρτητα από τον οικονομικό κύκλο.
Εχεις δίκιο ότι τα άυλα αγαθά πουλιόνται και αγοράζονται εδω και κάτι αιώνες,αλλα αυτό που είδα (και οπως πάντα ίσως δεν εγινε καθαρό) είναι ότι πλέον η παραγωγή πώληση τέτοιων αγαθών είναι μαζική,κερδοφόρα,και απαραίτητη στο σύγχρονο κόσμο.Ο Σωκράτης πουλούσε γνώση στους γόνους των καλω οικογενειών,αλλα αυτό δεν έχει σχέση με την σαρωτική κατακρατηση της show biz,της τελεόρασης,των δημοσκοπήσεων.
Αντιλαμβάνομαι την κριτική σου εμπλουτιστικά,και με μια δόση αυταρέσκειας.Μα σοβαρά πιστεύεις πως είναι δυνατό σε κάθε ανάρτηση θα γράφουμε και καμιά πρωτοτυπία??
Χαιρετώ

Left Liberal Synthesis said...

ΔΔ
Επιτέλους επανέρχεσαι με το αγαπημένο στυλ διαλόγου.Γουστάρω απόλυτες απορριπτικές οξείες αλλα ΓΟΝΙΜΕΣ κριτικές,και σήμερα πάλι σε ξαναβρίσκω!!!
Χρησιμοποιώ τον όρο "ανανεωτική" στην ιστορική και περιγραφική διάσταση,δηλαδή την ιστορική συνέχεια του ΚΚΕ-εσ,έτσι για να συνενοηθούμε.Και συνενοηθήκαμε Εχεις δίκιο στην κυριολέξία.Να ανανεώσει τί...(ασ μου επιτρέψεις να μην συνεχίσω εδώ αυτό το θέμα,όπου προφανώς έχεις δίκιο βάζοντας το)
Η ουσία του σχολίου ήταν απλά η εξής.
Προφανώς όλα είναι επικοινωνία,αλλά οι φίλοι μας βγάζουν ένα ημερολόγιο ως τετοιο,δηλαδή ενός καταναλωτικου προιόντος ενταγμενου στην σύμβαση των εορτών.
Τα ημερολόγια ,τα μπλουζάκια ,τα καπέλα πάντα πάντα έχουν ένα αμφίσημο χαρακτήρα (και μάρκετινγκ,και ανάμνηση,και ελαφρότητα)
Η κίνηση μου θύμισε να πεθάνει ο ΤΣΕ και βγάλεις μπλουζάκια στον μήνα.Να κυρήξει εκεχειρία η Χαμάς (ως νίκη) και πριν πενθήσει ο κόσμος να πουλάς τις σημαίες.
Η Αυγή συμπεριφέρθηκε σαν τους δυρολόγους του πολυτεχνείου.Πουλάγανε κασέτες από την πρώτη επέτειο,και για να τιμήσουν,και να τα κονομήσουν από το συγκινημένο πλήθος.
Ο Κακλαμάνης βιάστηκε να ανάψει το δενδράκι του,για να επιβάλει την χαρά,και οι άλλοι βιάστηκαν να γιορτάσουν τον Μάη.
Η σιωπή,το χώνεμα,το πένθος έχει μεγάλη αξία φίλε μου.
Αν το έβγαζαν ως ένθετο,σε ένα φύλλο,σαν ουδέτερο ντοκουμέντο δεν θα υπήρχε πρόβλημα.Θα ήταν ντοκουμέντο,τεκμήριο.Τωρα είναι ημερολόγιο για να σημειωνουμε κάτω από την φωτογραφία ενος δεκαπενταχρονου,τις ημερομηνίες για τα γραμμάτια,τις αργίες,τους λογαριασμούς κλπ.
Με΄πιάνεις φίλε μου,με καταλαβαίνεις το νιώθω.

Left Liberal Synthesis said...

Νίκο
Είσαι πίσω.Οι εκλογές είναι ήδη στο στοιχημα,και δεν υπάρχει κανένα νομικό ή άλλο εμπόδιο για να μπουν και οι δημοσκοπήσεις.Δεν θα αργήσουν.Σου θυμίζω την καταπληκτική ιστολογική φάρσα που έκανε ο ευρηματικός "Και ΝΔ καιLight" όπου κατασκέύασε μεσω photo shop διεθνές στοίχημα για το αν θα καεί το δένδρο του Κακλαμάνη,ή οχι με αποδόσεις,και το Αντ1 το παρουσίασε ως δεύτερη είδηση.Αρα είμαστε κοντά.
Για την ουσία του θέματος,έγω έχω μια άλλη στάση την οποία σε καλώ να σκεφτείς.Απαντάω αλλα αντάλλων σε όλες τις δημοσκοπήσεις.Με τον τρόπο αυτό τους δημιουργείς μεγαλύτερο στατιστικό σφάλμα,και αναγκάζονται να χρησιμοποιουν μεγαλύτερα δείγματα,άρα ερευνητές άρα θέσεις εργασίας.
Τέλος πραγματικά πιστεύω ότι και η κρατική χρηματοδότηση είναι τελείως προβληματική,και η δωρεάν απαίτηση απαντήσεω απαράδεκτη.

Anonymous said...

ΔΔ ,Εχει απολυτο δικιο στην κριτικη του ο LLS,απορω με τη βαθυστοχαστη κριτικη σου στη life style-θα επιμεινω στο χαρακτηρισμο-προσσεγγιση της Αυγης που αναδυκνειει
την εξεγερση σε γραφικο γεγονος.

Anonymous said...

Το προηγουμενο σχολιο δικο μου

LLS εχω σκεφτει και αυτον το τροπο
στις δημοσκοπησεις

Νικος

Anonymous said...

Aγαπητέ Ανώνυμε (11.04),


Κάθε συμβολική αναπαράσταση έχει μέσα και στο βάθος της κάτι γραφικό. Ίσως γιατί σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην πιό αριστοτεχνικά σχεδιασμένη συμβολοποίηση, πάντα υπάρχει ένα μέρος της πραγματικότητας που δεν επιδέχεται αναπαράσταση.

Με αυτά κατά νου, ναι, το ημερολόγιο είναι μία γραφικότητα. Όχι και πολύ μεγαλύτερη όμως - ίσως και καθόλου μεγαλύτερη - από άλλες συμβολικές αναπαραστάσεις που πιθανόν τις έχεις σε μεγαλύτερη εκτίμηση. Π.χ.: Μία Κόκκινη Σημαία ως σύμβολο της Επανάστασης! Για φαντάσου! Ένα κόκκινο πανί, με το οποίο μπορείς να σκουπίσεις τα λασπωμένα σου παπούτσια ή, ακόμα χειρότερα, να το απλώσεις στο χώμα για να πηδηχτείς με μία γκόμενα, να συμβολίζει την Επανάσταση! Για γέλια έτσι; Και λοιπόν; Θα καταργήσουμε την Κόκκινη Σημαία;

Τώρα για το Lifestyle: Μπορείς να μου προσδιορίσεις με περισσότερες λεπτομέρειες από τι συνίσταται και ποιό είναι το Lifestyle που προβάλλει το συγκεκριμένο ημερολόγιο;


Χαιρετώ.

Left Liberal Synthesis said...

DD
Μια κόκιμη σημαια πάνω στην οποία θα πηδηχτείς με μια γκόμενα,είναι η καλύτερη χρήση (και αυθεντικά επαναστατική) που θα μπορουσα να φανταστώ.
Τώρα εκτός αν είσαι τρελλός Ολυμπιακός,όπου πλέον έχεις και άλλες δικαιολογίες να την ανεμίσεις
Ελα τώρα,κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις,ότι οτιδήποτε μαζικό εμπεριέχει αυτομάτως και στοιχεία life style.
Οι φίλοι μας της Αυγής ήταν ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΗΔΕΣ και ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΙ.
Οι ίδιες φωτογραφίες,συνοδευμένες με δωδεκα σχετικά κείμενα από τα ενθέματα,ως πολιτικό ντοκουμέντο,θα ήταν ΡΙΖΙΚΑ κάτι άλλο.Αλλα ημερόλογιάκι,μάλιστα από το μέλλον!!! ,είναι off side.

Anonymous said...

Αγαπητέ LLS,


Δεν με εκπλήττεις που θεωρείς ως καλύτερη χρήση της Κόκκινης Σημαίας αυτήν του ερωτικού υποστρώματος. Είσαι συνεπής με την αποστράγγισή της από το κύριο περιεχόμενό της (την Επανάσταση) και την πλήρωσή της με άλλο, το οποίο δεν δημιουργεί πρόβλημα στην "φιλελεύθερη" ψυχή σου. Ενώ η Επανάσταση...

Ούτε με εκπλήττεις που το τελευταίο σου σχόλιο ακυρώνει το αρχικό δημοσίευμά σου. Δεν είναι η πρώτη φορά που την "πατάς" έτσι και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.

Ξεφτέρι μου, αυτό ακριβώς ήταν το νόημα της κριτικής μου: Οτιδήποτε (κι όχι μόνο μαζικό) εμπεριέχει τον όρο που εισήγαγε η ΒΕΥΕΧ. Και τι θα κάνουμε, θα καταργήσουμε το "μαζικό"; Εντάξει, σου προξενεί αλλεργία. Η Αριστερά όμως δεν έχει άλλο δρόμο. Κι ούτε θέλει να εφεύρει άλλον δρόμο. Εκεί, με το "μαζικό" είναι η θέση της. Εσύ μείνε στην αυτάρκεια των λίγων και "πεφωτισμένων". Κανένα πρόβλημα.

Μην χτυπάς όμως ένα κομμάτι της Αριστεράς επί τη βάσει τέτοιων επιχειρημάτων με (κακότεχνο) επίχρισμα πολιτισμικής κριτικής. Είναι απολύτως ατελέσφορο. Καταλαβαίνω ότι θέλεις την Αριστερά μικρή. Πολιτικός της αντίπαλος είσαι, τι διάολο! Αλλά βρες κάτι καλύτερο! Όχι ένα ημερολόγιο! Όσο για τους "τσαπατσούληδες" και "κουτοπόνηρους" της "Αυγής", μακάρι αυτή να ήταν η τσαπατσουλιά και κουτοπονηριά τους! Αλλά δυστυχώς... Το ευτύχημα είναι ότι μπορείς να την ανιχνεύσεις (κι όχι με επιτυχία...) μόνο στην μορφή που επιλέγουν για την πολιτική τους επικοινωνία...


Χαιρετώ.

Left Liberal Synthesis said...

DD
Δεν καταλαβαίνω γρι
Που είδες την αναίρεση??
Που βλέπεις την πολιτική αντιπαλότητα προς την Αριστερά???
Ρε μανία με την σημαίες....
Και τέλος μεταξύ μας,αγνοοω το ακρονύμιο BEYEX

Anonymous said...

Αγαπητέ LLS,


Μπορεί να πιστεύεις για τον εαυτό σου ότι είσαι αναντάμ-παπαντάμ αριστερός. Εδώ αδυνατώ να κάνω κάτι κι ούτε θέλω. Έχεις το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και δεν μπορώ να στο αρνηθώ. Όμως, οι θέσεις σου, σε αντίστιξη με βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς, είναι αυτές που σε καθορίζουν. Και οι θέσεις σου είναι άστα να πάνε!

Και εν πάση περιπτώσει: Φτιάξε εκείνο το ρημάδι το μανιφέστο των "αριστεροφιλελεύθερων", συγκρότησε ομάδα κι ελάτε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανοιχτές τις πόρτες του. Τι σε κρατάει;


Χαιρετώ.




Υ.Γ. Λυπάμαι που δεν βλέπεις την αναίρεση. Να επαναλάβω εν συντομία: Αν οτιδήποτε μαζικό εμπεριέχει αυτομάτως και στοιχεία Lifestyle, προς τι ο ψόγος; Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε μαζικότητα για να αποκοπούμε από πρακτικές Lifestyle, έτσι ώστε να μην ενοχλούνται όσοι πιπιλάνε την καραμέλα του Lifestyle; Και πώς θα το πετύχουμε αυτό; Μεταναστεύοντας στον Άρη; Δεν καταλαβαίνεις το ΜΗΔΕΝΙΚΟ αντίκρυσμα της συγκεκριμένης κριτικής σου, που εσύ ο ίδιος έκανες φανερό μετά την δευτερολογία σου; Δεν έχεις έναν άνθρωπο να σε βοηθήσει;

Υ.Γ.2 Το ξέρω ότι αγνοείς το ΒΕΥΕΧ. Επειδή όμως δεν το ρώτησες αμέσως μετά την πρώτη φορά που το έγραψα (μη σου "πέσει η μύτη";), σε αφήνω λίγο να "ψήνεσαι"!

Left Liberal Synthesis said...

DD
Αν καταλαβαίνω οτιδήποτε life style που προκύπτει απο μαζική πολιτική δράση είναι αποδεκτό.ΟΚ ασ φάμε στην μάπα τα αντάρτικα ως χασαποσέρβικο στα μπριζολάδικα,τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό ως υψηλή τέχνη,και απο αύριο να κυκλοφορώ με φουτεράκι κουκούλα...για να είμαι στην μόδα μπας και με αποδεκτείς.
Δεν καταλαβαίνω την αντίστιξη προς Συριζα,αδικαιλόγητη καθώς έχω υποστηρίξει πολλές φορες σωστες του θέσεις.

Anonymous said...

Αγαπητέ LLS,


Στον Θεό που πιστεύεις, το πρόβλημα της Αριστεράς εν Ελλάδι είναι τα αντάρτικα στα μπριζολάδικα ως χασαποσέρβικο; Θα τρελαθούμε τελείως; Δηλαδή αυτό σε κρατάει μακριά της; Αυτό είναι το άλλοθί σου;

Έλα αγαπητέ LLS, δεν πιπιλάμε και το δάχτυλο! Δεν γουστάρεις την πολυκοσμία. (Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, κάποιος να μην έχει βάλει αποσμητικό...). Δεν γουστάρεις την συλλογικότητα. (Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πρέπει να καταπιέσεις την ατομικότητά σου χάριν του συνόλου...). Δεν γουστάρεις την ισότητα. (Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κάποιος τεμπέλης να την αξιοποιήσει εις βάρος σου...). Δεν γουστάρεις την δέσμευση. (Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αλλάξεις γνώμη, οπότε τι κάνουμε;...). Γουστάρεις εσένα! Κι αυτό το γούστο το βαφτίζεις "φιλελευθερισμό"!

Για γαρνιτούρα, συμφωνείς ενίοτε και με κάποιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ... (Ξέρεις σε πόσα σαλόνια κάθε βράδυ, συμφωνούν ενίοτε με κάποιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ και μετά τραβάνε Γαμοσταυρίδια στην "Φιλιππίνα", επειδή άργησε να ανανεώσει τα παγάκια για το δεύτερο "Τσίβας";...).

Μη μου μιλάς για επί μέρους συμφωνίες. Μπορείς να μου μιλήσεις για ΕΝΤΑΞΗ παρά τις επί μέρους διαφωνίες; Αν ναι, καλώς. Όλα τ' άλλα είναι όπιο για να απαλύνεις τον πόνο της μικροαστικής μοναξιάς σου!...


Χαιρετώ.

Left Liberal Synthesis said...

DD
Νομίζω ότι χάνεις τον καιρό σου,ως ιστολογική οντότητα που είσαι,να αποκαλύψεις τις αντιφάσεις μιας αλλης ιστολογικής οντότητας.
Θα μπορούσα να συζητήσω όλα τα σοβαρά θέματα που βάζεις( ενταξη ,συλλογικότητα ,αριστερά του καναπέ κλπ) αν ξεφύγουμε απο την τραγελαφική συνθήκη της συζήτησης.
Ενα όνομα κατηγορεί ένα άλλο όνομα,για την ΔΥΝΗΤΙΚΗ ασυνέπεια του φυσικού προσώπου που σχετίζεται.
Δεν ειναι σουρεαλισμός??
Αυτα που μου καταλογίζεις είναι αυτομάτως κριτική στις χιλιάδες ιστολογικές μορφές,που αναφέρονται στην αριστερά.Ολοι είναι απομονωμένοι στα PC τους,παρλάρουν εκ του ασφαλους,και κύριος οίδε τι έχουν διακινδυνευσει ποτέ για το παραμικρό συλλογικό αγαθό.
Προφανώς τα ίδια ισχύουν και για τους αφηρημένους ιδεατους ιστοεπισκεπτες τους.
Ποιος να ξέρει τι ειναι κατα βάθος ε???

Anonymous said...

Αγαπητέ LLS,


Για καμία ασυνέπεια δεν σε κατηγορώ! Ασυνέπεια σε τι; Σε τι είσαι δεσμευμένος; Με τι και ποιόν συντάσσεσαι; Υπό ποίαν σημαίαν βαδίζεις; Δεν τα βλέπω! Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ήρωας της ...Επανάστασης για να κάνει κάποια επιλογή!

Τώρα, τι να πω για την εξίσωση που επιχειρείς μεταξύ μας; Άσφαιρα πυρά! Ούτε κατέθεσα αγωνιστικά διαπιστευτήρια ούτε εκόμπασα για πεπραγμένα της δικής μου ζωής σε σύγκριση με τα οποία σε βρίσκω ελλιποβαρή! Τις θέσεις σου κρίνω και ό,τι εξάγεται ως συμπέρασμα από αυτές. Νομίζεις ότι θέλει μεγάλη σοφία για να βγάλει κανείς πολιτικά συμπεράσματα από κείμενα χιλιάδων λέξεων που ήδη έχεις καταθέσει στο blog σου;

Όπως δεν θέλει και σοφία για να καταλάβει κανείς, πως, όταν σφίγγουν τα ...γάλατα, απέρχεσαι μεγαλοπρεπώς από τον όποιον διάλογο! Αφήνοντας για προπέτασμα καπνού "ολίγη" από αγνωστικισμό και σχετικισμό. Τα έσχατα καταφύγια των "ανήσυχων πνευμάτων" που είναι ανήμπορα να βρουν ηρεμία και γαλήνη έξω από τον δικό τους ίσκιο...


Χαιρετώ.