Sunday, July 13, 2008

Δεν διατηρούμε τα οθωμανικά μνημεία ,δεν παρέχουμε τέμενος σε 300,000 μουσουλμάνους στην Αθήνα και μας πείραξαν τα περιστέρια της Αγιάς Σοφιάς




Μια από τις ισχυρότερες ιδεοληψίες της Kreeka Vabarik είναι η υποτιθέμενη πολιτιστική υπεροχή της απέναντι στους γείτονες της.


Βέβαια το κάιρο ζήτημα είναι ότι όσον αφορά τον πολιτισμό η ίδια η έννοια της σύγκρισης και της υπεροχής είναι ουσιαστικά το πρόβλημα.Απλούστατα δεν μπορει να υπάρξει σχετική αποτίμηση του πολιτισμού,όταν αυτός αποτελεί ουσιαστικά μέρος της φαντασιακής συγκρότησης ένος λαού.


Ολος ο πολιτισμός όλων των λαών είναι ισότιμα σπουδαίος,για αυτό πολύ καλά κάνουν διεθενίς θεσμοί όπως η Unesco και αναδεικνύουν παγκόσμια μνημεία και πολιτισμούς ως μέρος μιας παγκόσμιας κληρονομιάς.


Η Kreeka Vabarik όμως και κάθε εθνικό κράτος έχει ένα σοβαρό πρόβλημα ιστορικού ναρκισσισμού.Ολα τα εθνικά κράτη κατασκέυαζουν μια εθνική φαντασίωση με υλικά από το απώτερο παρελθόν,τα διατάσσουν σε μια υποτιθέμενη ιστορική συνέχεια, και συμβιώνουν εντός της πραγματικής αλλά και επίπλαστης ενότητας του έθνους κράτους.


Ο ναρκισισμός αυτός όμως απαγορεύει να δούμε τα δικά μας προβήματα και διογκώνει τις αστοχίες των άλλων.


Πρόσφατο παράδειγμα ο θόρυβος που ξεσηκώνουν διάφοροι για την Αγία Σοφία.Είναι πιθανόν ο θόρυβος να είναι δικαιολογημένος.Το ζήτημα είναι πως εμείς έχουμε διαχειριστεί αντίστοιχα προβληματα.Για να δούμε πιο προσεκτικά


Κατ'αρχάς μια ολόκληρη κοινωνία έχει διαμορφωθεί με την μυθολογία ,που δε αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική,ότι η Οθωμανική επικράτηση δεν άφησε πολιτιστική ή πνευματική κληρονομιά.


Ουδεν αναληθέστερο.


-Η διοικητική δομή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ,με την διευρυμένη αυτονομία του συστήματος Μιλιέτ,αποτελεί υπόδειγμα ανεκτικής αυτοκρατορικής δομής που πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να μας δώσει στοιχεία πολιτειακής συγκρότησης για την συγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία.

-Αποκρύπτεται συστηματικά η συμβολή των Οθωμανών στην διατήρηση μελέτη και εμπλουτισμό της βυζαντινής μουσικής,του λαικού πολιτισμού της Μ.Ασίας αλλά και η δημιουργία νέων καθαρά υβριδιακών μορφών πολιτιστικής έκφρασης όπως το θέατρο σκιών.
-Στον ελλαδικό χώρο , υπήρξαν μια σειρά από αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της Οθωμανικής παράδωσης , τα οποία μέχρι σημερα είχαν χρήση μπακάλικων ,αποθηκών ,κινηματογράφων. Μια βόλτα στην Θεσσαλονίκη,το Νάυπλιο,τα Τρίκαλα, μπορούν να μας αποδείξουν ότι αντίστοιχος σεβασμός μας είναι ανύπαρκτος.



-Τέλος η βαλκανική δημοκρατία μας είναι ανίκανη να παράσχει το στοιχειώδες της ανεξηθρησκείας ,την δυνατότητα να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα δημόσια και ανοικτα σε νεόδμητο χώρο ,πολίτες αυτής της χώρας.Το τέμενος της Αθήνας ανοίκει στα δυσεπίλυτα προβλήματα,για τα οποία κανένας δεν τολμάει,κατατάσσοντας την πρωτεύουσα μας στο επίπεδο της Τεχεράνης ,όσον αφορά την ανεξηθρησκεία.

Στις φωτογραφίες υπάρχει η Αγιά Σοφιά,αλλα και το τέμενος των Αθηνών,δίπλα στην Ρωμαική Αγορά.
Αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς που διαμαρτύρωνται για την πρώτη,παρατήρησαν ποτέ το τέμενος να είναι σχεδόν αιώνες απροσπέλαστο ασυντήρητο ,με την κουρελαρία στο ισόγειο,να φιλοξενεί σακίδια,στιλέτα και λοιπά προιόντα παραεμπορίου;






6 comments:

Anonymous said...

Από τις επιλογές "κλείσιμο" ή "δανεισμός", η πρόταση αυτή είναι προτιμότερη.
Δεν υπάρχει πια η αριστερά, που μιλούσε για "αυτοδιαχείριση".
Δεν υπάρχουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, που θα θέσουν τέτοιο θέμα και θα μπουν στον κόπο να διαχειριστούν μια επιχείρηση. Χάρισμα να τους τη δώσουν, δεν είναι βέβαιο ότι θα το δεχτούν.
Πριν από τις οικονομικές λύσεις, υπάρχει η ιδεολογική, η μορφωτική, η πολιτιστική, η επιστημονική και φιλοσοφική παιδεία αυτών που θα αναλάβουν να συμμετάσχουν στη διαχείριση. Λείπουν πολλά πριν, για να φτάσουμε στην "αυτοδιαχείριση" και κυρίως λείπουν ιδέες και παιδεία. Από πολλούς και κυρίως από τους πολιτικούς.
Eπί πλέον κανείς δεν έχει διάθεση να αναζητήσει λύσεις έξω από το σύστημα. Και το σύστημα υπηρετείται άριστα και με τον κρατισμό και με την αγοραία αντίληψη διαχείρισης.
Απαιτείται συνολικός και συλλογικός σχεδιασμός ανατροπής του καπιταλισμού σε όλα τα επίπεδα, για να μιλήσουμε για βιωσιμότητα της κοινωνικής πολιτικής.

Left Liberal Synthesis said...

Μάλλον συμφωνούμε,στο δυσάρεστο συμπέρασμα,ότι γενικώς η Αριστερά (της οποίας αναγνωρίζω την δυσκολία) δεν βλέπει άλλες επιλογές εκτός κράτους.
Είμαι πολύ περίεργος που θα καταλήξει αυτή η οδυνηρή ιστορία για τόσους εργαζόμενους
(Μάλλον μα φιλοξενεί λάθος ανάρτηση,αλλα αυτά έχουν τα ιστολόγια)

cynical said...

LLS, καλημέρα, συμπληρώνω ότι οι Οθωμανοί είχαν θεσπίσει και νομους για την προστασια των αρχαιοτήτων και κυνηγούσαν τους λαθρέμπορους, δεν θυμαμαι ποια περιοδο ακριβως.

Τι να λεμε τωρα, ότι η ελλαδα ειναι πιο φονταμενταλιστικο κρατος απο την τουρκια σχετικα με την αναμειξη της θρησκειας με το κρατος;

Left Liberal Synthesis said...

@cynical
καλως ορισες απο διακοπές,με μιακαλοδεχουμενη συμφωνια

cynical said...

τι ειναι η "μπακαλοδεχούμενη συμφωνία";

Left Liberal Synthesis said...

μιακαλοδεχουμενη συμφωνία= μια καλοδεχούμενη συφωνία αλλά σε editor lls ,δηλαδή χωρίς greek editor.