Tuesday, May 6, 2008

Silvio Gesell, (1862-1930)μια ιστορία επιχειρήσεων,διανόησης,πολιτικής οικονομίας,κοσμοπολιτισμού,επιτυχιών,παρεξηγήσεων που ίσως μας αφορά σήμερα.

Πιθανόν να κάνω λάθος,αλλά πιθανότατα το Χόλυγουντ έχει χάσει ένα τρομερό σενάριο για ταινία.

Εν συντομία ο Gesell Βελγογερμανικής καταγωγής, είναι επιχειρηματίας , διανοούμενος ,πολιτικός (με θητεία σε επαναστατική κυβέρνηση στην Βαυαρία) ιδεολόγος χορτοφάγος,και κοσμοπολίτης.Ζει σποραδικά στην Ισπανία,Αργεντινή,Γερμανία,Ελβετία με αλλεπάληλες αποτυχίες και επιτυχίες και πεθαίνει πολύ πλούσιος αφού έχει γράψει βιβλία και έχει εκδόσει περιοδικά αναρχίζοντος περιεχομένου.

Τα βάζει διανοητικά με τον Marx,γράφει ένα βιβλίο πολιτικής οικονομίας (που ο Κέυνς αξιολογεί ως πιο προωθημένο από το Κεφάλαιο) ,προτείνει ένα νέο νομισματικό σύστημα ,το οποίο εφαρμόζεται μετά το θάνατο του με μια μεγάλη επιτυχία και πολλές αποτυχίες.

Λίγα χρόνια μετά το θάνατο του οπι οπαδοί του φλερτάρουν με το Ναζισμό και εκφυλίζονται.

Ο ίδιος έχει πεθάνει ζάμπλουτος,και οι ιδέες του αποκτούν επικαιρότητα πρόσφατα,μαζί με τις ιδέες του Islamic Banking.

Το 2007 οι ιδέες του ξαναζεσταμένες εμφανίζονται στην Γερμανία,όπου μικρές περιοχές εισάγουν "τοπικά νομίσματα" σε μια αντί Ευρώ προσπάθεια .......

Από την πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλα !

Οχι βέβαια μια σπαρταριστή ιστορία ,που αποδεικνύει ότι πρέπει να προσπαθούμε ακατάπαυστα .

Για το σεναριακό μέρος του πράγματος παραθέτω όλα τα σχετικά links γιατί μια τέτοια ιστορία μόνο ο καθένας χωριστά μπορεί να ανασυνθέσει.

Οσον αφορά την συνάφεια του Gesell με μας ,έχουμε τα εξής

-Μια προσπάθεια οριοθέτησης ενός "αντικαπιταλισμού" που ωστόσο κατακρατά την επιχειρηματικότητα ,την ελεύθερη αγορά ,την πολιτική δημοκρατία ως αδιαπραγματεύτες αξιές.

-Αναπόδραστα η κριτική του εντοπιζεται στο τραπεζικό κεφάλαιο , το χρήμα και την τοκοφορία ,στην οποία αποδίδει την πηγή των νομισματικών κρίσεων.

-Εισάγει λοιπόν ένα σύστημα με "γραματόσημα-ίχνη" που επικολούνται στα νομίσματα.Το "ίχνος" έχει μια τιμή ένα κόστος (πληρωτέο στην κοινότητα) ,και ισχύει για ένα χρονικό διάστημα.Νομίσματα χωρίς το "ιχνος" δεν είναι έγκυρα.Το σύστημα λοιπόν στην ουσία "φθείρει" "σκουριάζει" τα νομίσματα που αποθησαυρίζονται και έτσι ωθούνται σε κυκλοφορία στην πραγματική οικονομία.Υποτίθεται ότι με το σύστημα αυτό μια ολόκληρη περιοχή στην Αυστρία ,εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης ,κατάφερε να έχει μηδενική ανεργία.

-Δυστυχώς η γνώση μας περί τα νομισματικά δεν αρκούν για να κρίνουν το εγχείρημα.

Μας γοητεύει όμως η εκκίνηση,ο οίστρος,η ριζοσπαστική δράση

Οποίος ξέρει περισσότερα για το θέμα welcome!

Για όσους έχουν όρεξη εδώ:

http://www.blackwell-synergy.com/action/showPdf?submitPDF=Full+Text+PDF+%2889+KB%29&doi=10.1111%2F1536-7150.00046

http://www.ces.org.za/docs/Gesell/en/neo/gesell.htm

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0254/is_4_59/ai_68704400/pg_1

http://en.wikipedia.org/wiki/Silvio_Gesell

1 comment:

Homo Sapiens said...

Μας βάζεις στο ψάξιμο LLS...Πάντα τέτοια.