Thursday, October 18, 2012

Αυτόπτης Μάρτυρας:Μια λαμπερή στιγμή




Βρέθηκα πριν από μερικές μέρες στα εξωτερικά ιατρεία μιας ιδιωτικής κλινικής στο κέντρο της Αθήνας. Μπροστά στα μάτια μου εκτυλίχθηκε η εξής σκηνή:

Εμφανίζεται στη γραμματεία ένας πολύ μεγάλος άνθρωπος, καταφανώς ταλαιπωρημένος και προβλήματα επικοινωνίας. Ζητά γενικώς να του " φτιάξουν" το πόδι , και επιδεικνύει ένα έγγραφο. Ο άνθρωπος από άγνοια και κόπωση λειτουργεί αποδιοργανωτικά. Φωνάζει και απευθύνεται στην υπεύθυνη της γραμματείας ως εάν αυτή είναι ιατρός. Ταυτόχρονα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει παραβιάσει τη μικρή ουρά. Σε λίγο μια νοσηλεύτρια τον παίρνει παράμερα και του ζητά να εξετάσει το έγγραφο. Ανακαλύπτει ότι αυτό είναι ένα παραπεμπτικό για το "Λαϊκό" και προσπαθεί να του εξηγήσει ότι είναι σε λάθος νοσοκομείο. Ο γηραιός ασθενής μπερδεύεται περαιτέρω. Ζητά να τον μεταφέρουν στο Λαϊκό. Έχει προκληθεί ένα μικρό κομφούζιο.

Και τότε σε χρόνο dt γίνεται η ανατροπή.

Ο ιατρός υπηρεσίας κλείνει το μάτι στη γραμματεία και τη νοσηλεύτρια, αρπάζει τον ασθενή και τον εισάγει στο πρόχειρο ιατρείο. Με προσήνεια τον κατευνάζει ότι θα του "φτιάξει " το πόδι. Η πόρτα κλείνει και σε λίγη ώρα ο ασθενής μεταφέρεται στο διπλανό ιατρείο όπου υπάρχει παθολόγος και μετά από αρκετή ώρα του παίρνουν αίμα.

Τι είχε συμβεί:

Δύο ιατροί, η γραμματέας , μια νοσηλεύτρια, και το εργαστήριο "παραβίασαν" τον κανονισμό της κλινικής και περιέθαλψαν ένα άνθρωπο ,ο οποίος ήταν αδύνατο να βρει το δρόμο του στο σύστημα υγείας, τελείως δωρεάν. Ήταν μια πράξη αλληλεγγύης με πραγματικό κόστος για τους εμπλεκόμενους. Σε μια ιδιωτική κλινική αυτό είναι αδιανόητο. Σε ένα δημόσιο νοσοκομείο συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, αλλά για όποιον στοιχειωδώς καταλαβαίνει η μικρή ομάδα των εμπλεκόμενων της κλινικής κυριολεκτικά έπαιξε με τη φωτιά.

Έφυγα από τη κλινική με αναπτερωμένο το ηθικό. Μέσα στην αντάρα της κρίσης τα μικρά αυθόρμητα περιστατικά αλληλεγγύης είναι πραγματικό οξυγόνο. Αν δεν ήξερα ότι θα δημιουργούσα πρόβλημα, ευχαρίστως θα δημοσιοποιούσα τον τόπο το χρόνο και τα ονόματα του συμβάντος.

6 comments:

Αντίλογος said...

"Μέσα στην αντάρα της κρίσης τα μικρά αυθόρμητα περιστατικά αλληλεγγύης είναι πραγματικό οξυγόνο"
Δεν χρειάζεται σχόλια.. Το έγραψες μόνος σου.

Left Liberal Synthesis said...

Λεωνίδα
Οξυγονο και νερό!!
Καλημέρα

Anonymous said...

Εστειλα το εξης ερωτημα στο ιστολογιο σχολιαστης του καρδιολογου Στ.Κυρζοπουλου και περιμενω απαντηση.

"Επειδη ειναι θεμα της ειδικοτητας σας, παρακαλω ας μου γνωρισετε αν στο πολυπαθο ΕΣΥ εχουν δημιουργηθει "κοινωνικα φαρμακεια-τραπεζες κρισιμων υλικων" για να μην κινδυνευουν ασθενεις. Επιτρέψατε μου να αναρτήσω 2 σχολια στην Καλυβα που αποτελεσαν και την αφορμη της ερωτησης μου

Οκτωβρίου 22, 2012 στις 5:14 μμ
SOULIS

ΑΦ .. αυτή την στιγμή που μιλάμε..
συνάδελφος σας μηχανικός (παρά κάτι 50) ..
αναμένει στον προθάλαμο αιμοδυναμικού τμήματος κρατικού νοσοκομείου.. να βρεθεί στεντ για την επέμβαση..
δεν περιμένει το κατάλληλο για την περίπτωση του..
ότι νάναι για να γίνει η δουλειά..

Οκτωβρίου 22, 2012 στις 6:24 μμ
Αφώτιστος Φιλέλλην

SOULIS

Η ελλας της κρισης διαπρεπει στην ….τραγωδια.
Δηλ.ο διευθυντης της καρδιολογικης και οι καρδιολογοι δεν εχουν καν σκεφτει να να αγοραζουν “ρεφενε”στεντ και αλλα χρειωδη και μετα να λενε στους συγγενεις του αρρωστου “παρακαλω το στεντ το εχουμε παρει απο το κοινωνικο φαρμακειο, οποτε πληρωστε την συνεισφορα σας που σκεφτηκαμε να εχουμε σε στοκ γιατι δεν ειχε την οκονομικη δυαντοτητα το νοσοκομειο”,.

Γιατι πληρωναμε τα φαρμακα και τα υλικα σε 4πλασια τιμη, ενω ειχαμε ολοκληρη τεχνικη υπηρεσια και αυτοι δουλευαν εξω και φωναζαμε και εργολαβο συντηρησης και ξαναπληρωναμε υδραυλικους, ηλεκτρολογους, μπογιατζηδες,… και ετσι πεσαμε εξω."

Σας ευχαριστω πολυ

Αφώτιστος Φιλέλλην

GENESIS BOUTIQUE CINEMA said...


Οπως πάντα παραγωγικός στις μικρές προκλήσεις

Anonymous said...

Αγαπητε Σταμάτη Κυρζόπουλε

Σ' ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση με ακριβεια στο μεγαλο αυτο προβλημα που πρεπει να επιλυθει αμεσα και οχι εαν και οταν ελθει ο.....σοσιαλισμος.
Και ας παρουμε τα stent απ' οτι βρηκα ηδη απο το 2010 η τιμη τους μειωθεηκε κατα 2/3 απο τις 3000 στα 1000 με ταση να κατεβει στα 600. Η οικογενεια του ασθενη αμεσως μπορει να βρει αυτα τα χρηματα για να σωθει ο οικειος τους ασθενης, αρκει να υπαρχει σε αποθεμα.Γιατι μπορει να υπαρξει ελλειψη για διαφορους λογους, οπως παρακατω.

Αφώτιστος Φιλέλλην

ΥΓ Παρέμβαση εισαγγελέα για την έλλειψη στεντ στο ΑΧΕΠΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ Σάββατο 06 Οκτωβρίου 2012

Προκαταρκτική εξέταση παραγγέλθηκε από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης αναφορικά με την έλλειψη ενδοστεφανιαίων προθεμάτων (στεντ) στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Αφορμή στάθηκε η αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αιμοδυναμικής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Ι. Στυλιάδης, σύμφωνα με την οποία, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αδυναμία αντιμετώπισης περιστατικών λόγω της έλλειψης στεντ, με κίνδυνο για την υγεία των ασθενών.
Οπως περιγράφεται στην αναφορά, το νοσοκομείο υπογράφει δίμηνες συμβάσεις με εταιρείες για την προμήθεια των υλικών. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν μία από τις εταιρείες που συμμετείχαν στον τελευταίο διαγωνισμό κατάθεσε ασφαλιστικά μέτρα, καταγγέλλοντας τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να παγώσει η προμήθεια του νοσοκομείου με στεντ από τον περασμένο Αύγουστο. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής ανέθεσε την υπόθεση σε πταισματοδίκη, ζητώντας να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται μεταξύ άλλων το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.

Anonymous said...

Και η απαντηση

Aγαπητέ ΑΦ,

κοινωνικά ιατρεία -με εθελοντική εργασία ιατρών- λειτουργούν.
Αυτά που εγώ γνωρίζω σίγουρα είναι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (με τη συνδρομή της Αρχιεπισκοπής) καθώς και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Επίσης με συνεργασία του Σκάι και της Αρχιεπισκοπής τρέχει ένα προγραμμα συλλογής φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.
Αυτού του είδους οι προσπάθειες δεν καλύπτουν (και πιθανώς δεν είναι δυνατόν να καλύψουν) τις ανάγκες σε εξειδικευμένα και ακριβά υλικά stents, βηματοδότες, μοσχεύματα κτλ.
Η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ οδηγεί νομοτελειακά σε κρίση πρωτόγνωρη, σχεδόν ανθρωπιστική. Οι εθελοντικές, φιλανθρωπικές δράσης αυτοργάνωσης και αλληλεγγύης είναι ευγενείς και αξιόλογες, αλλά δεν αρκούν. Ούτε κατά διάνοια!
Τα stent, τα υλικά οστεοσύνθεσης κτλ ήταν εξωφρενικά ακριβά λόγω των ασύλληπτων μιζών που δίνονταν κυρίως σε γιατρούς και λόγω των πολύ καθυστερημένων πληρωμών που έκανε πάντα το ελληνικό δημόσιο.