Tuesday, March 8, 2011

Μήδεια και άλλες τελετουργίες κάποτε στην Αθήνα


150 μετανάστες "με χαρτιά"  κάνουν απεργία πείνας γα την ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα .Ένα ευρύτατο κύμα συμπαράστασης (έντιμοι δημοσιογράφοι, συνταγματολόγοι ) τους υποστηρίζει και προτείνει μια ενδιάμεση λύση που δεν τους ικανοποιεί τελείως.


Η κυβέρνηση κωφεύει αλλά και οι μετανάστες επιμένουν Ένας μετανάστης χάνει τη ζωή του και άλλοι δύο είναι ετοιμοθάνατοι.

Το ζήτημα εντάσσεται στην τηλεοπτική ζωή, και «διαλύεται» στον καθημερινό ορυμαγδό μηνυμάτων. Είναι θέμα δυο ημερών και πέντε τηλεπαράθυρων.

Τι λάθος έχουν κάνει οι μετανάστες;

Δεν έχουν υπολογίσει ότι ζουν σε μια «ανεπτυγμένη» χώρα όπου ο θάνατος δεν σοκάρει. Οι πολίτες έχουν εξοικειωθεί τελείως με δολοφονίες, εργατικά ατυχήματα, πυρπολημένους τραπεζοϋπάλληλους το αίμα ρέει στην πόλη. Η νεολαία της κοινωνίας έχει δει χιλιάδες θανάτους και ξεκοιλιάσματα σε πάσης φύσεως internet games, η πορνεία δεν αφορά πια τα κορίτσια που πεινάνε αλλά τις γόνους μικρομέγαλων οικογενειών. Σε ακτίνα χιλίων μέτρων από τον τόπο της απεργίας πείνας πεθαίνουν καθημερινά 1-2 από ναρκωτικά και το βράδυ οι μισοί ζητιάνοι είναι ετοιμοθάνατοι.

Το αστείο είναι πως η κοινή γνώμη υποκρίνεται ότι υπάρχει ζήτημα ανθρώπινης ζωής .Οι αλληλέγγυοι και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι έχουν ήδη προεξοφλήσει το θάνατο μόνο και μόνο με τον εξορκισμό του. Μιλάνε ως εάν ο θάνατος να έγινε.

Η Ελληνική κοινωνία δεν ζει , ζει μια τελετουργία. Δεν νοιάζεται για κανένα θάνατο, συμμετέχει στο τελετουργικό , όπως απολαμβάνει όλες τις εκδοχές  της Μήδειας.

Ως τελετουργικό συμβάν το απολαμβάνουμε όλοι μας. Γιατί όλοι μα όλοι παίζουμε τους ρόλους μας κανονικά. Και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι ε;

8 comments:

Leo Kastanas said...

όλοι ακόμα και ο θάνατος. Κυρίως αυτός
καλημέρα Γιάννη

Left Liberal Synthesis said...

Leo
Ειλικρινά δεν πιστεύω στην θεωρία της καθοδήγησης.
Πιστεύω ακραδαντα στον γνήσιο και δίκαιο αγώνα τους.
Αλλά φοβάμαι δεν έχουν καταλάβει το πολιτικό θέαμα στην Ελλάδα.
Εχουν δίκιο που προκαλούν κατι οριακό γιατί χωρίς αυτό είναι αόρατοι.Αλλά το οριακό θα τους καταπιεί γιατί δεν το ορίζουν αυτοί.Δεν είναι κυνισμός αλλά η καθημερινότητα μας έχει πολλά πτώματα ήδη,δεν ξέρω αν το έχουν συνυπολογίσει

Leo Kastanas said...

Ναι θα ήταν παράλογο να πάει κανείς στο θάνατο καθοδηγούμενος από μια ομάδα αλληλέγγυων. Βρίσκονται σε μια δίνη που τους τραβάει προς το τέλος, κάτι σαν ομαδική αυτοκτονία αίρεσης; ή μήπως κάποιοι τους μεταφέρουν πληροφορίες που δεν είναι ακριβείς; Μπραντ ντε φερ με έπαθλο, το χάνεις πεθαίνεις, κερδίζεις νομιμοποιείσαι. Ούτε το πιο τρελλό reality

Left Liberal Synthesis said...

Reality
Συ Ειπας

Anonymous said...

Σημερινή είδηση ακολουθει

Το δε πρωι στον Καμπουρακη το θεμα ήταν αν ο φιδές είναι μερος ιατρικής δίαιατς.
Φοβάμαι πως οι μετανάστες δεν εχουν συλλάβει τη θανατολατρεία της κοινωνίας
Δεν θα φοβηθεί με το θανατο ο κόσμος θα ηδονισθεί


Νεκροί εντοπίστηκαν το πρωί της Τετάρτης τρεις άστεγοι στο Άλσος του Θησείου. Άφωνοι έμειναν οι εργάτες των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου που εντόπισαν τα άψυχα σώματα. Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα ακριβή αίτια του θανάτου που όμως θα διασαφηνιστούν στα νοσοκομεία που θα μεταφερθούν οι σωροί.


«Η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει με τον πιο έντονο τρόπο βασικές αδυναμίες της κοινωνίας μας και των οργανωμένων θεσμών μας. Το γεγονός ότι συνάνθρωποί μας έχουν φτάσει σήμερα να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στα πεζοδρόμια, τις πλατείες και τα πάρκα της πόλης μας, είναι θέμα σοβαρότατο το οποίο μας αφορά όλους. Όταν μάλιστα το κρύο, οι κακουχίες ή η εξάρτηση από ουσίες οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους σε έναν παγερό, ανώνυμο θάνατο στο δρόμο, τότε το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Στο μεταξύ το θεμα έληξε, αλλά η θανατολατρεία μένει

ο δείμος του πολίτη said...

Κι όμως όταν τέθηκε το ζήτημα κάποιοι μετανάστες να μείνουν στη χώρα (σε δεύτερο χρόνο), τότε άναψαν τα ελληνικά βαρέως πατριωτικά αίματα. Μέχρι και η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι γίνεται ισότιμος συνομιλητής παρανόμων...

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Οι 'πατριώτες" κάνουν την δουλειά τους όπως πάντα