H προσοχή του Leo ανέδειξε ένα κείμενο του Γ.Βαρουφάκη σχετικά με τον ΟΣΕ.Η ιδέα του κειμένου είναι απλή. Γιατί να μην δει η Ελληνική κυβέρνηση μια αναγέννηση του ΟΣΕ μέσω μιας στρατηγικής συμφωνίας με τους Κινέζους;
Ο ΓΒ παραθέτει μια σειρά από τεχνικά δεδομένα και επιχειρήματα τα οποία κάνουν την πρόταση του εύλογη.Το ενδιαφέρον προφανώς έγκειται στο ότι ο Βαρουφάκης δεν είναι ο Στουρνάρας του ΙΟΒΕ, και ούτε στους αφανείς υποστηρικτές της πολιτικής ΓΑΠ. Οι ενστάσεις του για το μνημόνιο είναι σαφείς και αποδίδουν ευθύνες σε όλη την τετράδα που αποτελεί ο ΓΑΠ και η Τρόικα. Άρα έχουμε μία κατά τεκμήριο αποστασιοποιημένη φωνή, με αρκετά εχέγγυα ανεξαρτησίας.
Ωστόσο προσπάθησα να δω ως φανταστική μια ανακοίνωση Παμπούκη που θα αναφέρει την επίτευξη συμφωνίας με τους Κινέζους όπου με αντάλλαγμα σαράντα χρόνια εκμετάλλευσης θα κατασκεύαζαν ας πούμε μια γραμμή υπερταχείας Αθήνα Θεσσαλονίκη σε δύο ώρες. Τότε στην φανταστική αυτή ανακοίνωση τι θα γινόταν; Ποιοι και πώς θα αντιδρούσαν; Και τελικά ποια θα είναι η συμφέρουσα λύση.
Υποστηρίξω πως στην περίπτωση που γινόταν η ανακοίνωση και ο Παμπούκης και οι αντιρρησίες θα είχαν δίκιο, γιατί οι αντιρρήσεις δεν είναι αυτές που σταματάνε τις επενδύσεις. Γιατί οι σύγχρονες κοινωνίες δεν είναι κοινωνίες μη σύγκρουσης, αλλά κοινωνίες διαχείρισης συγκρούσεων. Υποστηρίξω πως η Αριστερά δεν είναι συγκρουσιακός παράγων απλά, αλλά συγκρουσιακός παράγων που γνωρίζει πως είναι ενταγμένη σε ένα περιβάλλον διαχείρισης , ταξινόμησης, διεκπεραίωσης , υπολογισμού και χειρισμού των συγκρούσεων.
Για να δούμε λοιπόν τις αντιρρήσεις στο μνημόνιο Παμπούκη - Γιου Μι Χιάο
Κατ’ αρχάς θα είχαμε τεχνικοοικονομικές αντιρρήσεις του τύπου καλή η ιδέα της συμφωνίας αλλά οι όροι είναι επαχθείς. Θα την επαναδιαπραγματευθούμε.Μετά θα είχαμε πολιτικές αντιρρήσεις του τύπου, η χώρα δένεται στα δεσμά του κινέζικου καπιταλισμού ,και η κατασκευή θα γίνει με κινέζικα μεροκάματα και όρους.
Αυτές είναι χοντρικά οι αντιρρήσεις και εντός αυτού του πλαισίου θα κινηθούν όλοι με διάφορες αναλογίες στο μίγμα αντίρρησης.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστείς τον Σαμαρά ή και τον Αλαβάνο ή τον Ψαριανό ίσως που να καταθέτουν νούμερα και όρους που να αμφισβητούν το business plan ως τεχνικά ασύμφορο, αλλά και την ΓΣΕΕ ,το ΠΑΜΕ ή την Ανταρσύα να καταθέτουν λεπτομέρειες που να αποδεικνύουν τις υποχωρήσεις σε θέματα εργασιακών συνθηκών για το έργο.
Θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε τέτοιο σκηνικό;
Ε όχι βέβαια.Μετρό, αεροδρόμιο ,ΟΛΠ, δρόμοι, Ολυμπιακά έργα είναι συνώνυμα με αυτό το σκηνικό. Ωστόσο έγιναν παρά τις αντιρρήσεις.Οι αντιρρήσεις υπήρξαν πλήρως ανεπτυγμένες και εκτέθηκαν δημοσίως .Αλλά τα έργα έγιναν.
Άρα το τραίνο των Παμπούκη –Γιου δεν είναι θεσμικά, λειτουργικά και τεχνικά αδύνατο να γίνει εξ’ αιτίας των αντιρρήσεων. Οι αντιδράσεις υπάρχουν για να γίνονται διαπραγματεύσεις και να ρυθμίζονται τα θέματα.
Το τραίνο δεν θα γίνει γιατί η κοινωνία σε αντίθεση με την προηγούμενη φάση, δεν μπορεί να αφομοιώσει θετικά μια νέα δημιουργική σύγκρουση για μια νέα φάση. Δεν είναι οι αντιδράσεις για το έργο που το μπλοκάρουν, αλλά η αδυναμία δημιουργίας ενός καινούργιου πλαισίου για την διαχείριση των αντιδράσεων. Αυτό που υπάρχει σήμερα δεν είναι οι αντιδράσεις, είναι η απουσία ενός άρρητου πλαισίου διακανονισμού των αντιδράσεων, η έλλειψη ενός κεντρικού κανόνα διαχείρισης , ταξινόμησης ,διαπραγμάτευσης των αντιδράσεων και αυτό το πληρώνει η Αριστερά.
Διαβάζω συνέχεια ένα γιατί η κοινωνία, η αριστερά , οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν ενώ η κρίση θερίζει τα πάντα;Και οι απαντήσεις πάσχουν από ένα αφόρητο ηθικό καταμερισμό κατηγοριών. Η κεντρική ιδέα είναι ότι κάποιοι δεν είναι τόσο αγωνιστές όσο απαιτούν οι καιροί. Πρόκειται για ηθικολογία βγαλμένη από κατηχητικό του Καντιώτη.
Η σκέψη μου είναι ότι όταν έχουμε αντιδράσεις πχ Ασφαλιστικό Γιαννίτση, αυτές δεν γίνονται «νικηφόρες» επειδή υπερισχύουν σε ένα συσχετισμό διελκυστίνδας ,μόνο ως υδραυλικό αποτέλεσμα διαφοράς πιέσεων. Αυτές υπερισχύουν γιατί υπάρχει ένα πλαίσιο διαχείρισης της σύγκρουσης που έχει προϋπολογίσει , την μια ή άλλη λύση της σύγκρουσης. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει σύγκρουση. Το 2001 το πλαίσιο υπήρχε: Ολυμπιακοί Αγώνες , ανάπτυξη, παγκόσμιο φθηνό χρήμα κλπ κλπ. Ε το σταθερό πλαίσιο με τον γνωστό ειρωνικό τρόπο της ιστορίας βοηθούσε την αριστερά, περισσότερο από την δεξιά .Η σταθερότητα είναι σταθερότητα συγκρούσεων, δεν είναι αφασία.
Στην αντιστροφή του 2001 (τι πλάκα το 1 άλλαξε μια θέση!) το 2010 η σημερινή συνθήκη είναι συνθήκη αστάθειας, απώλειας στήριξης, αδιαμφισβήτητης αιώρησης, ασάφειας και αγωνίας. Ε περιέργως πως η απώλεια στήριξης, γίνεται απώλεια στήριξης της όποιας σύγκρουσης. Οι συγκρούσεις δεν γίνονται γιατί πριν από την σύγκρουση υπάρχει το βάθρο της σύγκρουσης, το πεδίο, ο στίβος, η αρένα. Ε οι πολιτικές δυνάμεις αυτής της σύγκρουσης δεν μπορούν να ορίσουν το σταθερό επίπεδο της σύγκρουσης, και άρα απέχουν.
Η επίσημη αριστερά και σε αυτήν βάζω όλο το φάσμα από το ΚΚΕ μέχρι την τελευταία επώνυμη οργάνωση, είναι οργανωμένη, δομημένη, εκπαιδευμένη σε συγκρούσεις εντός σταθερού πλαισίου. Η τελευταία φορά που έγινε σύγκρουση σε μια συνθήκη αιώρησης είναι ο εμφύλιος, και τα αποτελέσματα γνωστά. Σε αντίθεση με το συντηρητικό στερεότυπο, η οργανωμένη αριστερά, κινείται σε ένα υπόβαθρο «νοικοκυροσύνης» ,καταμερισμού ,και ταξινόμησης. Η οξύτητα της διαμαρτυρίας είναι γογγυσμός, γκρίνια δεν είναι ριζική αμφισβήτηση. Η ρητορική έξαρση είναι αντιστρόφως ανάλογη, της συνειδησιακής κατάστασης. Η ίδια είναι πιο φοβική στην αληθινή εξέγερση, γιατί αυτή θα στραφεί και κάθε ταξινόμησης, διαχείρισης, διαπραγμάτευσης, δηλαδή του σταθερού πλαισίου ύπαρξης της αριστεράς.
Αν λοιπόν ανακοινωθεί το τρενάκι του Βαρουφάκη, ότι και να ειπωθεί ως αντίδραση δεν θα είναι ο λόγος που δεν θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. Ο λόγος θα είναι ότι δεν θέλουμε τραίνα, ή οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΓΑΠ δεν άκουσαν την ιδέα, ή ότι οι Κινέζοι έχουν και άλλες δουλειές στην Κινσάνσα ή το Χαρτούμ, ή οτιδήποτε άλλο.
Και από ότι βλέπω φίλε Λεό, θα μείνουμε χωρίς τραίνα και χωρίς διαμαρτυρίες για τα τραίνα.
Μη μαδάς την Μαργαρίτα.Η πρόταση Βαρουφάκη
Κώστας Φιλιππάκης: Η εξίσωση μαθηματικών και οντολογίας στο έργο του Alain
Badiou
-
O K.Φιλιππάκης παρουσίασε την εργασία του για "την εξίσωση μαθηματικών και
οντολογίας στο έργο του Alain Badiou"
Ο Κ.Φιλιππάκης σχεδόν περατώνει και τ...
8 years ago
13 comments:
" Υποστηρίξω πως η Αριστερά δεν είναι συγκρουσιακός παράγων απλά,
αλλά συγκρουσιακός παράγων που γνωρίζει πως είναι ενταγμένη σε ένα περιβάλλον διαχείρισης , ταξινόμησης, διεκπεραίωσης , υπολογισμού και χειρισμού των συγκρούσεων."
Αυτό είναι το ζήτημα και η ουσία.
Αλλιώς πάιζουμε σ'άλλο γήπεδο.
Έχεις δει ποτέ να συζητούν από που θα πάρουμε τις ααεμογγεννήτριες..;
Χαμός γίνεται. Εκεί παίζεται το παιχνίδι και εκεί δεν μιλάνε, οπότε μένουμε στα λόγια και άλλοι γράοφουν ιστορία ( Βλέπε, Καραγκουλέ.π.χ.)
Αυτά είναι τα θέματα, ενώ η αριστερά συζητά με πρόσχημα ιδεολογικούς λόγους.
Δεν θέλω θεωρίες, λοιπόν,
Ο Βαρουφάκης, όπως τα λες, ρεαλιστής, με ματιά στο κοινωνικό όφελος.
Σωστό θέμα με πολύ ενδιάφερουσα οπτική.
Tώρα κάνεις σέντρες και με αναγκάζεις να κάνω παιχνίδι, να ανεβάσω κάτι, για να κάνουμε και κανένα σουτ προς την αντίπαλη περιοχή. Με αφορμή το τρένο ή τους εμίρηδες ή γενικά τις επενδύσεις μπαίνει πάλι το ερώτημα της ανάπτυξης και της θέσης της αριστεράς απέναντί της. Φοβάμαι πως η Αριστερά δεν θέλει τις επενδύσεις γιατί γενικά είναι κατά του καπιταλισμού. Και οι άνεργοι; Να προσληφθούν στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Και πως θα τους πληρώνει. Να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων,να μειώσει εξοπλισμούς κλπ. Και οι επιχειρήσεις που θα κλείνουν; Να προσλαμβάνονται στο δημόσιο και έτσι κλείνει ο φαύλος κύκλος. ΚΑι όταν όλοι πεινάσουν θα γίνει επανάσταση;
Εσύ πήγες αμέσως εκεί. Το νιώθουν ότι εκεί οδηγεί και τρέμουν την ιδέα ότι οι γκιλοτίνες θα στηθούν πρώτα γι'αυτούς. Οπότε το βράδυ στα κρυφά ανάβουν κερί και προσεύχονται να πετύχει ο ΓΑΠ, να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, να πάει η οικονομία και όλα να γίνουν όπως πριν. Μούφαγες την ανάρτηση σε σχόλιο. Θα κεράσεις τη μπύρα.
Σπίθα έγραψες κοινωνικό όφελος και θα σου βάλω πιπέρι στο χέρι. Δεν υπάρχει τέτοιο Στράτο. Δεν είναι ταξική ανάλυση αυτή. Είμαστε σε πόλεμο με τους άλλους, εμείς οι άνθρωποι της δουλειάς με τους άλλους δηλ. το κεφάλαιο. ¨Οτι κάνουν αυτοί είναι για το κέρδος τους. Άμα γίνει το τρένο εμείς θα πηγαίνουμε στη Σαλονίκη με τα πόδια.
Δεν διαφωνώ, leo, αλλά αν είσαι συνέχεια στον πόλεμο, τότε δεν λες "τώρα έχω πόλεμο".
Τι να λέμε; Αν μαχόμαστε μια ζωή, τότε κάποιοι την είδαν, "ξάφνου" επαναστάτες και θα ανατρέψουν, αύριο τον καπιταλισμό μ'ένα μπλουζάκι του Τσε..
Επί του θέματος δεν συμφωνώ ότι η αριστερά, δεν θέλει επενδύσεις.
Δεν είναι, κακώς, στο παιχνίδι και δεν μπορεί να υποστηρίξει μια 'άποψη, αφού δεν έχει τα ντεσού, ούτε τον κόσμο που θα το δεχτεί.
Έχει γαλουχηθεί μια αριστερά στην αριστερολογία, χωρίς αντικέιμενο.
Άμα άλλαξουν θα δούμε τι θα κάνουμε.
Άυτά είναι τα μέλη και τα στελέχη.
Πόσες φορές, έχω πει, ότι τι θα γίνει με την ενέργεια, Π.Χ.
Εκεί παίζονται μεγάλα συμφέροντα και η αριστερά, δεν έχει άποψη..
Τι να πούμε;
Πράσινη ανάπτυξη;
Καλά..
Κάπως έτσι..
αιολική κόντρα
Leo Σπίθα
"Οπότε το βράδυ στα κρυφά ανάβουν κερί και προσεύχονται να πετύχει ο ΓΑΠ, να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις, να πάει η οικονομία και όλα να γίνουν όπως πριν."
Δεν σας λέω τίποτα στον β γύρο των δημοτικών εκλογών, έχεις να δεις πριμοδοτήσεις δια της αποχής, που θα τραβάς τα μαλλιά σου.
Σημεία και τέρατα θα γινουν
@ LEFT LIBERAL SYNTHESIS
Έχεις αναλογισθεί εκλογική αναμέτρηση, που δεν κρίνεται η τύχη της χώρας;
που δεν είναι κρίσιμες και πολύ σοβαρές;
Κάθε εκλογικό αποτέλεσμα
1) στέλνει μηνύματα
2) ισχυροποεί ή αποδυναμώνει "κέντρα"
Κατά τ'άλλα, συνεχίζουμε, αφού τα οι μεγάλες αλλαγές συντελούνται ερήμην μας, προς το παρόν :)
Ψηφίζουμε, λοιπόν, κατά συνείδηση.
( δηλαδή, έτσι έκανα σε 50 τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις, δημοτικές, ευρωκοινοβούλιο, βουλευτικές...)
Άλλα πράγματα, καθόριζαν τα ουσιαστικά στην ζωή μου, τελικά,
οπότε..Γιάννη..
Σπίθα
Στις εκλογλες αυτές θα δουμε πραματα και θαματα.Γιατί τελικά δεν ξέρουμε ακριβως ποιος θέλει να κερδισει τι.
Λεφτά γιοκ και αρα κερδισμένος δήμος =φασαρία
Πρόσθετη και ανυπόφορη φασαρία, Γιάννη.
Προβληματίζομαι, γι άλλα, μιας κι'αυτό που είπες το θεωρώ δεδομένο.
Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται.
Αυτά που συζητάμε στην μπλογκόσφαιρα είναι σκέψεις και συλλογισμοί που πολλοί είναι βάσιμοι, αλλά κανένας δεν είναι ικανός και αναγκαίος για ανάσχεση της κατάστασης, πόσο μάλλον για βελτίωση.
Εννοώ,με ειλικρίνεια, τα εξής.
Θεωρούμε αναγκαίο, όλοι μας, ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει, καθόλου, ότι, αν αλλάζουν πράγματα, όπως τώρα, τότε, αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες.
Εκεί, παίζει το λαϊκιστικο παιχνίδι της η κυβέρνηση και δημιουργεί καταστάσεις που θα μας δεσμεύσουν για τα επόμενα χρόνια.
1)Δεν είναι λύση ο καταγγελτικός λόγος, που είναι δεδομένα αρνητικός, αφενός.
2) Δεν με πείθουν με τίποτα οι αλλαγές, που μπορεί να μας δίνουν μια πρόσκαιρη ρευστότητα, αλλά από που κι ως που αυτές οι αλλαγές θα είναι θετικές.;
Για μερικούς, ναι, για τους πολλούς, όμως όχι.
Κι'αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που δεν λύνεται,
ούτε με το Δ.Ν.Τ,
ούτε έξω από την Ε.Ε, όπως θέλουν μερικοί.
Και τι προτείνω;
Να μην είμαστε απόλυτοι, μεταξύ μας
και να αντιδρούμε:
στα φαινόμενα αυθαιρεσίας, κυνισμού, μισσαλοδοξίας..
ενώ ταυτόχρονα να αναδεικνύουμε κοινά σημεία που συνθέτουν και νέες σκέψεις.
Με χαμηλούς τόνους,
γιατί η πολύ βαβούρα, κάνει ζημιά..σε όλους, εκτός από τους λύκους και τα λαμόγια.
Σπίθα
Κατ'αρχάς για την επιδραση των ιστολογίων μαλλον θα σε λυπήσω
Το blogging στην ελληνική κοινωνία είναι Micky Mouse 20 ιστολόγια απόψεων και τά άλλα απλώς μεταφορείς ειδήσεων.
Αρα μην περιμένουμε πολλά
Επι της ουσίας ,εγώ επιμένω στην πολλαπλή αριστερά.
Και οι μεταρρυθμιστές και οι εξεγερσιακοί έχουν δίκιο,αρκεί να την κάνουν την δουλεία τους σωστά.
Δεν βοηθά κανένα μας, η απόκρυψη μιας ολοφάνερης πραγματικότητας, Γιάννη.
- Το μπλόγκιν, εν πολλοίς, αναπαράγει στερεότυπες κοινωνικές συμπεριφορές.
Η αριστερά..
Γιάννη, είπες : "Επι της ουσίας ,εγώ επιμένω στην πολλαπλή αριστερά."
Σπίθας:
Δεν διαφωνώ, Γιάννη, ότι υπάρχουν εκφράσεις και εκφάνσεις στην αριστερά.
Αρκεί, να μην διατείνεται καμμία πλευρά ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια.
Δεν ισχυρίζομαι, ότι αποτελώ, το όλον.
Μέρος του, είμαστε.
Οποιος κερδίσει τις περιφέρειες ελέγχει τη ροή χρήματος (έστω και δανεικού) σε όλη τη χώρα.
Μετρήστε λοιπόν πόσα άτομα ακριβώς, είναι πλέον εφικτό να μετρηθεί, θα μας "διαφεντεύουν". Ολα αυτά διότι έχει πεισθεί ο κόσμος ότι δεν αξίζει τον κόπο να πάει να ψηφίσει.
Από τη στιγμή που διαβάζετε και προβληματίζεστε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλήγουμε όλοι στο συμπέρασμα ότι ιστορικά όλες οι παρόμοιες καταστάσεις οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις. Αυτό πρέπει να προσπαθούμε να αποτρέψουμε. Τα υπόλοιπα είναι ωραίες φιλολογίες, του Γιωργάκη, του Κωστάκη κλπ.
Η Αριστερά δεν μπορεί να καταλάβει την πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής. Το θέμα δεν είναι μόνο ο έλεγχος των μέσων που διαθέτει η εποχή μας. Πρέπει να γίνει επαναστατική, ανατρεπτική χρήση αυτών. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε τη νέα τεχνολογία για να εφαρμόσουμε πρακτικές του παρελθόντος. Αυτό που πρέπει να αλλάξει ο "προοδευτικός" είναι να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να εφαρμόσει νέες πρακτικές.
ΥΓ. Για όλα τα παραπάνω αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη (όλοι την αναλαμβάνουν εξάλλου. Μ'αρέσει να το λέω, νιώθω υπουργός)
Anonymus
Δεν θα συμμεριζόμουνα την απαισιοδοξία για τις πολεμικές συρραξεις
Προσεξε γιατί τις ευθύνες κάποτε καποτε τις ζητάνε.....
Post a Comment