Thursday, March 11, 2010

You Pay Your Crisis (LLS version)


Η πρωτοβουλία των ιστολόγων You Pay Your Crisis έγινε ήδη δημοφιλής.Η επιτυχία της είναι εξασφαλισμένη και μόνο από την ιντερνετική διάδοση.Στοιχηματίσω οτι και η συγκέντρωση θα επικυρώσει το ιντερνετικό πείραμα.

Να πω την αλήθεια το σύνθημα δεν με βρίσκει σύμφωνο.Το σωστότερο θα ήταν You made our crisis,you pay your bill.Η κρίση είναι όλων πια,και λογικά όλοι θα υποφέρουμε αλλά ας το κάνουμε δίκαια,αναλογικά .Ωστοσο δεν θυμάμαι και ποτέ να είμαι τελείως σύμφωνος με το κεντρικό σύνθημα και τα όλα τα σχετικά κάποιας δράσης.
Περίπου πρίν 15 μήνες είχα καταθέσει εδώ ένα εμπειρικό εύρημα.Παρά τις συντηρητικές φοβίες,και μερικές αυταπάτες της άλλης πλευράς,φαίνεται πως στην Ελλάδα η κοινωνική αναστάτωση συμπίπτει ιστορικά με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη.Η ησυχία και ασφάλεια δεν φαίνονται να σχετίζονται μεσω ενός ευθύγραμμου αιτιατού σχήματος με την ευημερία.
Η κοινωνική αναστάτωση δεν αντιβαίνει προς την οικονομία,αλλά μάλλον λειτουργεί ως ελατήριο,ως μοχλός που αντιστρέφει τις ροπές και διοχετεύει πολλαπλασιαστικά την κοινωνική ενέργεια προς μια καινούργια κατεύθυνση.Φαίνεται πως ένα ενεργειακό δυναμικό ,μάλλον Ραιχικής υφής,δηλαδή μια κοινωνική ψυχική ενέργεια με απ΄ευθείας υλική υπόσταση ,οργόνη ή ντορ κατα περίσταση,εκκενώνεται ,αποφορτίζεται απελευθερώνεται μετατρέποντας την οργή σε δημιουργία,την αγανάκτηση σε πρόοδο.Το συγκρουσιακό πεδίο φάινεται να είναι η πιο πρόσφορη μορφή κοινωνικής έκφρασης,δεν αποτελεί από μόνο του Συμβάν.
Η εξαιρετικότητα της σύγκρουσης ,λειτουργεί ως κοινωνικό σήμαντρο αναδιάταξης των σχετικών θέσεων όλων,αλλα επαναλαμβανόμενη αυτοακυρώνεται ως «μοναδική».Η ένταση μας πάει ως κοινωνία,και καλο είναι ενδιαφερόμενοι για την κοινωνική αντίσταση ή αλλαγή να σκεφτούν τα «επέκεινα» της έντασης με ένα πιο δημιουργικό τρόπο.Από ότι φαίνεται οι ενδιαφερόμενοι για την κοινωνική αδράνεια είναι πολύ πιο υποψιασμένοι.Οποιος νομίζει οτι ο Σάλας έδωσε μια «επτακοσάρα» μύρια για να φιάξει στο μέσο της παραδοσιακής διαδρομής των διαδηλώσεων το πιο κερδοφόρο Shopping Mall χωρίς να εσωτερικεύσει στους υπολογισμούς και 20 μέρες off τον χρόνο,κάνει ένα μικρό λαθάκι.
Οι τρέχουσες διαδηλώσεις έχουν ένα ιδιόμορφο χαρακτήρα.Αυστηρά το πλαίσιο τους δεν είναι συνεκτικό,και βασίζεται στην υπόθεση οτι η ένταση αφ’εαυτής,χωρίς ενα ευρύτερο προταγμα θα υποχρεώσει τον Γιώργο σε αναδίπλωση.Το τραγελαφικό είναι ότι ο Γιώργος εφαρμόζει όλες τις προτάσεις του Βεργόπουλου αφού όμως μας έχει τσεκουρώσει.Διεθνοποεί την κρίση στο έπακρο ,μπλοφάρει με το ΔΝΤ,κάτι που η νοήμων αριστερά του ζητά να κάνει,αλλα πράττει τα καλά αφού εστειλε τον λογιαριασμό στους αδύναμους.Και αυτοί του τον επιστρέφουν.Ο Γιώργος ασκείται στην «υψηλή» πολιτική ,με τα δίδακρα πληρωμένα από τους μισθωτούς και τους ασθενείς.

Ολες οι δράσεις ,όλοι οι ακτιβισμοί εμπεριέχουν ένα στοιχείο κοινωνικής υγείας.Οι πολίτες δυσφορούν αγανακτούν τα παίρνουν στο κρανίο,δηλαδή είναι κοινωνικά ζωντανοί.Προφανώς οι συμμετέχοντες εχουν διαφορετικούς βαθμούς στρατευσης ανιδιοτέλειας ρίσκου,αλλα και οι μη συμμετέχοντες σχετικούς βαθμούς ελευθερίας.Για κάποιους μα ακόμα ευκαιρία ενός τελετουργικού σουλάτσου στην άδεια Αθήνα με μοναδική χασούρα ένα ημερομίσθιο,και για άλλους μια μέρα χωρίς εργασία μπορεί να σημαίνει ανυπολόγιστη βλάβη και άρα αδιανόητη.
Η σημασία των διαδηλώσεων και δράσεων της συγκυρίας αυτής είναι πολιτική και όχι οικονομική.Δημιουργούν τις συνθήκες νέων πολιτικών υποκειμένων,νεογνων του κοινωνικού τοκετού που όμως έχουν αβέβαιο μέλλον.Τα πλάσματα και οι σχηματισμοί αυτής της φάσης είναι καινοφανή,ιδιαίτερα και διαφορετικά.Τα πρώτα σημάδια εμφανίστηκαν κατα τον Δεκέμβρη του 08,και έκτοτε η αμηχανία δεν έχει παύσει. Εχω την εντύπωση οτι το μεγαλύτερο σαστισμα το έχουν οι οργανωμενοι ήδη φορείς της πολιτικής,ανεξάρτητα από τις υψηλές κορώνες.Η δυσαρέσκεια είναι τόση που ουσιαστικά προβάλλει ζητήματα εξουσίας τα οποία όμως κατα βάθος κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει.Η Αλέκα θα επικαλεστεί την θέση του Αλέξη για την ΓΣΕΕ ,και οι φίλοι του Αλέξη θα κοπανήσουν τον πρόεδρο της.Σιγά που δεν θα βρεθούν τα προσχήματα για να μην επιχειρήσει η Αριστερά ούτε μια κίνηση «υψηλής» πολιτικής.Στην επόμενη παγκόσμια κρίση μπορεί και να το σκεφτεί.Με ποσοστά άνω του 10 % και τέτοια συνδικαλιστική δύναμη σε τομείς της διανοητικής εργασίας ,γυρίζει ο κόσμος ανάποδα,αλλα βλέπεις και η ρουτίνα δεν είναι ασχημη κυρίως σε μέρες οικονομικής δυσπραγίας.

Οι ιστολόγοι λοιπόν θα τα πούμε την Παρασκευή.Και οπως γίνεται στο ιντερνετ αυτο που θα βγεί θα είναι πέραν οποιουδήποτε σχεδιασμού.Ας βγεί κάτι καλό!!!!

10 comments:

busy bee said...

Πιστεύω ότι το σύνθημα θα ήταν ορθότερο έτσι όπως ακριβώς το θέτεις:"You made our crisis,you pay your bill".
Με βρίσκεις σύμφωνο σε γενικές γραμμές με τα λεγόμενα σου,τώρα...αν βγει κάτι καλό?...κάτι νομίζω θα βγει...ας βγει λοιπόν και ότι νάναι...σίγουρα θα είναι κατι στα συν...έστω ένα λιθαράκι...
Ωρα καλή.

Left Liberal Synthesis said...

Συμφωνουμε σύντεκνε....

Elias said...

''Ο ένας χρωστάει στον άλλο και οι δυο μας στο μέλλον...''
Η λογική του Χρέους τέμνεται με την λογική του χρόνου ακριβώς εκεί που η επιθυμία συναντάει το Συλλογικό.
Η Οικονομία της διαχείρισης των επιθυμιών μετατρέπεται σε Οικονομία διαχείρισης των αναγκών.
Οι ανισότητες( ηταν καλυμμένες και σχεδον αφανείς) ήλθαν στην επιφάνεια και οι ταξικές διαφορές που ποτέ δεν είχαν πάρει μορφή, ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ εντελώς απο την σύγχυση επιθυμίας/ανάγκης, μέσα στον χρόνο..
Τα άτομα θα απομονώνονται όλο και περισσότερο και δεν θα ακολουθούν ουτε ακραίες φωνές οργής ή χιτλερικής υστερίας...
Προβλέπω πολύ μεγάλη περίοδο αφασίας και αδράνειας, μια ύφεση αντίδρασης και μια συνεχή έξαρση της ατομικότητας έναντι του Συλλογικού. Καμία Αριστερά ή κανένα κινηματικό ιστολόγιο ή ρεύμα κοινωνικό δεν μπορεί να μετατρέψει ξανά τις Ανάγκες σε Επιθυμίες..
Ακόμη και η γενιά των 18άρηδων, πρόλαβε και μπήκε στο Επιθυμητό, δεν ένιωσε στις δυτικές κοινωνίες την ανέχεια, την κακουχία...
Θα επιβιώσει ο ναρκισσιμός των μικρών διαφορών και θα θρέψει ξανά την υπεροχή όσων μεταφέρνουν στους λογαρισμούς τους κέρδη απο την μετακύλιση ζημιών στις κοινωνίες...

Left Liberal Synthesis said...

Elias
Εφιαλτικό το σενάριο σου.Συμφωνω για τον ναρκισισμό των μικρων ομάδων.

Leo Kastanas said...

Γεια σου LLS. Τόσο καιρό είχα προβλήματα με τα μηχανήματα και δεν μπορούσα να σχολιάσω. Τώρα τάλυσα προφανώς. Στο προκείμενο:
Πέρα από το ναρκισισμό, έχω και ένα προβληματάκι αισθητικής. Παρόλο που η ενδυμασία και το τοπίο τςη Αθήνας έχουν αλλάξει, οι πορείες είναι ίδιες με αυτές του 80 και βγάλε. Μια δήθεν οργή, αστεία συνθήματα με ρίμα, προχειρότητες, δεν βαραίνουν παραμόνο αν είναι υπερβολικά μαζικές κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Μια μπαγιατίλα. Το ξύλο και τα χημικά είναι το μόνο συμβάν.

Left Liberal Synthesis said...

Leo
Οι διαδηλώσεις είναι σαν τις συναυλίες.Περνας καλά με ένα συνδιασμό μουσικής αλλα και κοινού που παρακολουθεί.Αν η μουσική είναι καλή και το κοινό μάπα,η συναυλία μάπα.
Ε λοιπόν οποτε μπορώ πάω σ'αυτές τις "συναυλίες" και εδω και κατι χρόνια (δηλαδή παρα πολλά) εχω να πετύχω το καλό συνδιασμό.....Αλλα για κάποιο περίεργο λόγο, εκεί τρυγιρίζουμε όλοι.Ανεξήγητα πραγματα........

Leo Kastanas said...

H παρομοίωση μετράει. Τώρα που μου τόβαλες στο μυαλό, το βλέπω, κάπως έτσι είναι.Πάμε για να μη λείψουμε.
τα λέμε.

Elias said...

Θα θυμίσω παλιότερο σχόλιο! Μας καλούν σήμερα πολλοί να διαδηλώσουμε,να απεργήσουμε,να μην εργαστούμε,να διεκδικήσουμε ,να κινήσουμε την μηχανή της διαμαρτυρίας...

Συμφωνώ, όπως όλοι μας άλλωστε! Αλλά κάποτε πρέπει να γυρίσουμε και τον τροχό της οικονομίας, τον ιμάντα του κέρδους, τον αγωγό της υπεραξίας. Να διαδηλώσουμε, σύμφωνοι!

Και απο αύριο , να ξανακαθήσουμε στα σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής: σε τράπεζες ,γραφεία, πολυεθνικές, δημόσιες υπηρεσίες (ακόμη στα ατομικά μας μαγαζάκια που θέλουμε να τα μεγαλώσουμε αλλά οι λογαρισμοί και η έλλειψη ρευστότητας δεν μας αφήνουν )ωστε να εισφέρουμε τον χρόνο μας στο απρόσωπο εργοδοτικό καθεστώς, στο αντικοινωνικό και παρασιτικό κύκλωμα των τοκογλύφων της χρηματιστηριακής διεθνούς και των πολιτικών τους νταβατζήδων, των κυβερνήσεων!

Left Liberal Synthesis said...

Elias
Σε παρακολουθώ στην σκέψη σου ,που ειναι anarchist liberal (που left αυτή την αφησες πίσω σου!!!) Αστειευομαι .,,,,,,

Elias said...

Iσως σκάσω μύτη σήμερα στο καφενείο...
Εαν οχι σε περιμένω Τρίτη στην ...νεοφιλελεύθερη διάλεξη μου!