Tuesday, July 1, 2008

Μισός χρόνος Αριστεροφιλελευθερη Σύνθεση

Το ιστοσημειωματάριο αυτό γεννήθηκε από την πραγματική ανάγκη του κατόχου του να διαπραγμετευτεί ανοικτά την ιδέα μιας γόνιμης σύνθεσης των αυθεντικών εννοιών της αριστεράς και του φιλελευθερισμού

Το ιστοσημειωματάριο ήταν πραγματικό,γι’αυτό και άλλαξε μορφή πολλές φορές, και ανοίκτηκε σε περιεχόμενα εκτός αρχικής ιδέας.

Οτι κατατέθηκε δεν προυπήρξε ,αλλά δημιουργήθηκε κατα την διάρκεια αυτών των μηνών

Εξι μήνες μετα μπορώ να πώ

Δεν είμαι μόνος , είμαστε πολλοί μα πάρα πολλοί παραπάνω.Ολοι οι συμπολίτες που γνώρισα, διατυπώνουν πολιτκές απόψεις συνθετικές,συνδιαστικές υιοθετώντας αφηγήσεις της πολιτικής από διάφορες αφετηρίες.Μπορω να πω ο γόνιμος μεταμοντερνισμός ,η εμπλουτιστική πολιτική επινόηση,κυριαρχούν έναντι μιας πολιτικής της απολυτότητας.Η συνθετική πολιτική πρόταση δεν είναι συμβιβαστική ,είναι συγκρουσιακή και σπινθηροβόλα.

Εκτός από ιστολογικά ψευδώνυμα γνώρισα πρόσωπα.Η ιδέα του πολιτικού καφενείου μου απεκάλυψε ότι πίσω από την κειμενική πραγματικότητα ,υπάρχουν πιο ενδιαφέροντα βλεμματα,εκδηλώσεις σώματος,προφορικές διατυπώσεις,υπάρχουν προσωπα.

Μπορούμε να περάσουμε σε άλλη φάση.Η πολιτική έκφραση μπορεί να πάρει μια δομημένη μορφή.Μπορεί να γίνει μια συλλογικότητα που στοχάζεται με κοινές αξίες και διατυπώνει την γνώμη της ,όσο δυνατά μπορεί.

Η εποχή είναι των ευέλικτων μικρών σχημάτων.Ολα πια γίνονται ευέλικτα, εύπλαστα,κινητικά.Η πολιτική που μένει στα σκληρά στεγανά,στις επίσημες και άτυπες επετηρίδες τελείωσε.Ενα αριστεροφιλελευθερο εγχείρημα είναι εφικτό επειδή είναι ευέλικτο μικρό.

Τα βασικά προαπαιτούμενα ενός αριστεροφιλελευθερου εγχειρήματος.

-Ο πόλεμος στους μηχανισμούς αναπαραγωγής της φτώχειας
-Η κριτική προσέγγιση της πολιτικής θεωρίας.
-Η έντιμη και σφαιρική αντιμετώπιση της πραγματικότητας
-Η δυσπιστία προς την αυθεντία της μεγάλης δομής
-Η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο,στις εθελοντικές συλλογικότητες
-Η αναζήτηση της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα από τον μεγαλύτερο δυνατό πολυμορφισμό.


Πέρασα ανέλπιστα καλά τους τελευταίους έξι μήνες

8 comments:

Anonymous said...

Γιάννη,
θυμάμαι τις πρώτες μας συναντήσεις στη "δίοδο" να μιλάμε μεταξύ σοβαρού και αστείου για την τρελή ιδέα που μας ήρθε στο μυαλό, για μιά άλλη αριστερά, της ελεύθερης επιλογής, της σύνθεσης, της εγκατάλειψης των ξύλινων λόγων και των δογματισμών και της αναζήτησης των νέων ριζοσπαστικών ρευμάτων που αναδύονται στην Ευρώπη και τον κόσμο. Μιας αριστεράς που να αξιοποιεί τη φρεσκάδα της παρεξηγημένης στη χώρα μας φιλελεύθερης σκέψης και να την συνθέτει με τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της θετικής ελευθερίας. Και ξαφνικά οι 2 γίναμε 3, οι 3 γίναμε 5, οι 5 γίναμε 10 και το πάρτυ συνεχιζόταν. Τα mail, τα μηνύματα, ο ενθουσιασμός, οι φίλοι που από "ιστολογικά ψευδώνυμα" έγιναν φίλοι αληθινοί...Ότι και να φέρει η συνέχεια νομίζω ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν για όλους μας μια αξέχαστη και ανέλπιστη δημιουργική περίοδος. Εύχομαι το LLS να σβήσει πολλά-πολλά κεράκια και -πίστεψε με- η συνέχεια που έρχεται θα είναι ακόμα καλύτερη!

Elias said...

Nιώθω σαν να συμμετέχω στο 1ο virtual συνέδριο των Left Liberals! Ρε παιδιά, πολύ συγκινητική η περιγραφή της πρώτης επετειακής συνόδου!Και τώρα θα καταθέσω..ψυχή και πνέυμα!
Γράφουμε και σχολιάζουμε Πολιτική, Οικονομία,για να συνεισφέρουμε,να δώσουμε... κατι στις παιδικές φατσούλες του σήμερα ,για το μέλλον τους!
Γράφουμε για το αύριο( κατι σαν ιντερνετικοί πατριώτες,χωρίς όπλα,χωρίς εξωτερικό εχθρό,αλλά με συνείδηση της εσωτερικής μας -ατομικής και εθνικής-υπόστασης)...
Η αλήθεια είναι οτι δεν είναι σωστό να παραπονιόμαστε για την καθημερινότητα της ζωής σε αυτον τον (ευλογημένο)τόπο, και να μην αναλαμβάνουμε την ευθύνη της επιλογής μας να ζούμε εδώ...
Πάντα θα είμαστε ενάντια στην λογική της μίζερης καταγγελτικής μοιρολατρίας,ποτέ όμως δεν θα ανεχθούμε να συμβιβάζομαστε.
Το μέλλον δεν είναι κατι έξω και πέρα απο το σήμερα, δεν είναι καν προιόν φαντασίας: το μέλλον είναι το αποτέλεσμα του τώρα!
Αριστερά και Δεξιά, αποτελούν μια φαντασιακή θέσμιση της διπολικής κοινωνικής οντότητας. Αποτελούν την εκδοχή της ιδεολογικοποιημένης ζωής του ανθρώπου....
Πολίτες-τουρίστες,νομάδες της σύγχρονης κοινωνίας, μικρομέτοχοι του χρόνου και της μοριακής ανάλυσης της καθημερινότητας,όλοι μας τροχοποιούμε την ζώη ,γυρω απο δυο-τρείς δορυφόρους(χρήμα-θάνατος-ερωτας). ...
Η Πολιτική ,για μας ,δεν είναι Μέλλουσα, είναι Παρούσα....
Δεν αποτελεί Ελπίδα, αλλά Πράξη....
Τέχνη του εφικτού : ναι , αλλά σήμερα όμως ,όχι αύριο...
Επιβάλλεται μια επαναστατική θέσμιση Ατομικών Φιλοδοξιών,μια Διαπίστευση Ατομικής Συνεισφοράς στον τόπο απο Μυαλά,Ικανότητες, Συνθετικούς Διανοητές.
Ζητάμε συγκεκριμένα,την ένωση Εγκεφάλων,την ένωση Διαβασμένων, Δοκιμασμένων, με διαχειριστικα αποτελέσματα σε κυβερνητικές θέσεις ή σε παραγωγικά πόστα(ιδιωτικού ή κρατικού χώρου).
Ζητάμε την δικτατορία των Βιογραφικών, την επικράτηση των Πετυχημένων,των Εγκρατών, των Φιλόδοξων Συνειδητοποιημένων.
Δεν θέλουμε να διαφεντεύομαστε απο ανθρώπους με αραχνιασμένες βιβλιοθήκες στα σπίτια τους , δεν επίθυμούμε να εξουσιάζομαστε απο απαίδευτους Πολιτικούς.
Επιθυμούμε να κυβερνόμαστε απο Επιστήμονες του Διοικείν και του Κοινωνικού Οφέλους.
Να γίνει δύσκολη η πρόσβαση στην Πολιτική για τους Φελλούς..
Ζητάμε το αυτονόητο: να μην προσβάλλεται η νοημοσύνη μας, να ακούμε και να κρίνουμε Εξυπνους, Ικανούς και να οσφριζόμαστε τις Αξίες τους μέσα απο το Αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνα συγκεκριμένο απο την επικίνδυνη παρουσία και επικράτηση των Βλακών ,φίλοι μου

Anonymous said...

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνα συγκεκριμένο απο την επικίνδυνη παρουσία και επικράτηση των Βλακών ,φίλοι μου

Συμφωνώ και επαυξάνω: Γι' αυτό και σταματήστε ΤΩΡΑ! Υπάρχει κίνδυνος, κάποια στιγμή, να επικρατήσετε!

Left Liberal Synthesis said...

@anonymous
Μωρέ δεν καθόμουνα στα αυγά μου.
Ακου να δεις μεσημεριάτικα να προκαλώ φόβο επικράτησης στους ανωνυμους και έξυπνους συμπολίτες.
Και που να έρθει ο Αυγουστος.....

cynical said...

Καλημέρα LLS, παρ' όλες τις αντιρρήσεις και αντιλογίες μου, εκτιμώ την θεωρητική προσπάθεια που κάνεις. Καποια στιγμη θα την εκτιμήσω διαβάζοντά την συνολικά και οχι αποσπασματικά και από την οθονη που με κουράζει.

Left Liberal Synthesis said...

@cynical
Χαράς το κουράγιο σου.
Εγω κουράζομαι που τα γράφω.
Στο μεταξύ δε θέλω να σκεφτώ τι θα γινόταν αν δεν την εκτιμούσες.....

John 25aris said...

Αγωνιστικοί χαιρετισμοί, ευχαριστίες για την καλλιέργεια που λαμβάνουμε από τις internetικές, αλλά κυρίως από τις ζωντανές συναντήσεις, ευχές για μακροημέρευση και για την επερχόμενη "επανάσταση" από τον koblopoulo!

Left Liberal Synthesis said...

@dio
Μάλλον κάναμε καλά που περάσαμε την Διόδο του E-Left προς LLS και από εκεί σε τόσες άλλες διαδρομές προς σοφούς ανθρώπους,που μας κομπλαρουν με μουσικές sexpistols,παρότι κάποιοι περάσαν τα 25.
@elias
Δεν το κατάλαβα τελείως (ή αν το κατάλαβα μάλλον μας μαλώνεις λιγο),αλλά και μόνο η συμμετοχή σου εμπλουτίζει τον διάλογο.
@john
Η εξεταστική σου μεταδίδει ενθουσιασμό..δυσανάλογο τουλάχιστον προς την ανάρτηση.