Η Συνάντηση - Συζήτηση της ΑΡΣΗ για το Ασφαλιστικό
Στις 28 Ιανουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση – συζήτηση μελών και φίλων της ΑΡ.ΣΗ για το Ασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό) σε αίθουσα κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ευριπίδου 14).Οι ομιλητές (Γιάννης Μπασιάκος, Ελίζα Παπαδάκη και Μάνος Ματσαγγάνης) καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε επιβεβαίωσαν πως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού επείγει και από τη σκοπιά της βιωσιμότητας (αλληλεγγύη των γενών) και από τη σκοπιά της ισονομίας (κοινωνική αλληλεγγύη).
Αναδείχθηκε, επίσης, ότι η επιθυμητή μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι κυρίως πολιτικό και δευτερευόντως τεχνικό ζήτημα.Το πρόβλημα, συνεπώς, εντοπίζεται στο ποιά μεταρρύθμιση, ποιοί, πως και πότε θα μπορούσαν να τη φέρουν εις πέρας. Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει διάλογος για όλα και με όλους – ακόμη και με μία κυβέρνηση που με τους χειρισμούς της σε μια σειρά ζητήματα της συγκυρίας έχασε την εμπιστοσύνη των πολλών. Οποιος αρνείται την ανάγκη μεταρρύθμισης και διαλόγου, όποιος υπερασπίζεται το σημερινό άδικο και χρεωκοπημένο σύστημα συντάξεων, παρέχει κάκιστες υπηρεσίες στους εργαζόμενους (σημερινούς και αυριανούς).
Η αρνητική στάση του αντικυβερνητικού μπλοκ, η άγονη ρητορεία της μικροπολιτικής ιδιοτέλειας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς και ο αντικοινωνικός συντεχνιασμός των βολεμένων της τωρινής κατάστασης, επιτείνουν τη σύγχιση αντί να φωτίζουν το ζήτημα, αποσιωπούν αλήθειες και αναπαράγουν παλαιούς μύθους.
Διευκολύνουν, στην πράξη, την ανεπιθύμητη φιλελεύθερη διέξοδο στα αδιέξοδα του συνταξιοδοτικού: σταδιακή μείωση του κόστους των συντάξεων, μετεξέλιξη του συστήματος σε κεφαλοποιητικό, σταδιακή μετατροπή της δημόσιας συνταξιοδότησης σε προνοιακού τύπου πυλώνα, κυρίως για τους απόρους.
Αποσιωπούν και δεν καλλιεργούν υπάρχουσες προτάσεις προς την κατεύθυνση της ισονομίας των ασφαλισμένων και τη συγκράτηση των ελλειμμάτων.Μια τέτοια πρόταση σκιαγραφήθηκε κατά τη διάρκεια της ανωτέρω συνάντησης – συζήτησης. Συγκεκριμένα, προτάθηκε ο συνδυασμός βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, ένα μεικτό σύστημα, το οποίο:- Διανέμει εξίσου την κρατική χρηματοδότηση, συγκεντρώνοντάς την σε μία Σύνταξη του Πολίτη, η οποία παρέχει μια κοινή εισοδηματική βάση σε κάθε ηλικιωμένο, ανεξαρτήτως εισφορών, και επιπλέον-
Παρέχει Συμπληρωματική Σύνταξη ανάλογη με το ποσό των εισφορών που καταβλήθηκαν στη διάρκεια του εργάσιμου βίου από τον ασφαλισμένο και τον εργοδότη του, διατηρώντας άθικτη την ανταποδοτικότητα των εισφορών (προϋπόθεση για τη δραστική μείωση της συναινετικής εισφοροδιαφυγής)
.Η Ομάδα Ασφαλιστικού της ΑΡ.ΣΗ. δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί περαιτέρω αυτή την πρόταση και να την παρουσιάσει σε μια επόμενη συνάντηση – συζήτηση μέσα στο Μάρτιο 2008.Υ.Γ. Οι εισηγήσεις των ομιλητών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΑΡ.ΣΗ
Η Πρόταση της Φιλελευθερης Συμμαχίας εδώ
http://www.greekliberals.net/civilaction/documents/asfalistiko.pdf
Κώστας Φιλιππάκης: Η εξίσωση μαθηματικών και οντολογίας στο έργο του Alain
Badiou
-
O K.Φιλιππάκης παρουσίασε την εργασία του για "την εξίσωση μαθηματικών και
οντολογίας στο έργο του Alain Badiou"
Ο Κ.Φιλιππάκης σχεδόν περατώνει και τ...
9 years ago
2 comments:
Η βάση είναι κοινή: ένα σύστημα το οποίο θα έχει ένα πυλώνα "διχτυού ασφαλείας" (σύνταξη από το κράτος αποσυνδεδεμένη εντελώς από εισφορές, η οποία θα προέρχεται από τη γενική φορολογία, με μοναδικό κριτήριο τη συμπλήρωση κάποιας ηλικίας ή την ανικανότητα προς εργασία λόγω αναπηρίας, ατυχήματος κ.λπ.) και έναν ανταποδοτικό. Μπορεί να συζητούμε ποιος πυλώνας θα είναι ισχυρότερος, αλλά η βασική δομή του προτεινομένου συστήματος είναι η ίδια. Και πρέπει οπωσδήποτε να αποσυνδέονται οι όποιες κοινωνικές παροχές από τις εισφορές!
Η λογική και αν προσέξεις καλύτερα και η ορολογία είναι ίδια.
Στην ΑΡΣΗ ο όρος "συναινετική εισφοροδιαφυξή" τα λέει όλα.
Από την λαικιστική θρηνωδία περι εκτεταμένης εισφορδιαφυγής,έχουμε μια βαθύτερη κατανόηση ένος πολύπλοκου φαινομένου.
Για να μην μιλησουμε την κοινωνιολογική και πολιτική βάση των εργοδοτών που εισφοροδιαφεύγουν.
Για όσους έχουν γερά νεύρα και το ψάξουν καλύτερα,τότε δούν πολλά "κρυμμένα μυστικά" (Τό άρθρο στον τελευταίο Πολίτη για τους εργοδότες δικηγόρους τα ψέλνει κατάμουτρα)
Post a Comment